Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Αποψίλωση Καλάμου... επεισόδιο νο. 6

Για άλλο ένα Σάββατο και με σύμμαχο τον καιρό, οι φίλοι μας οι Καλαμίτες καθάρισαν για τα καλά τον κεντρικό δρόμο του χωριού... Οι φωτογραφίες για άλλη μία φορά αποδεικνύουν τα καμώματα τους...

Ε !!! Εσείς οι υπόλοιποι που τους καμαρώνετε κάθε βδομάδα, τι κάθεστε; Μήπως έχει έρθει η σειρά σας να μιμηθείτε λίγο από τη χάρη τους !!!

ΠΕΝΕΝ Δελτίο Τύπου

ΠΕΝΕΝ: Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ παρακολουθεί σαν θεατής τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται με τους απλήρωτους και εγκαταλειμμένους ναυτικούς!!

ΠΕΝΕΝ
Δελτίο Τύπου

Θέμα: Σε τραγική κατάσταση οι εγκαταλειμμένοι Ναυτικοί του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται οι Ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» της ναυτιλιακής εταιρείας VENTOURIS LINES πλοιοκτησίας Ευάγγελου Βεντούρη.
Το πλήρωμα του πλοίου πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας από τις 27/2/2015 με αποτέλεσμα να έχει  αποδρομολογηθεί  από την άγονη γραμμή Κύθηρα – Αντικύθηρα –Κίσσαμο.


Η ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει δεδουλευμένους μισθούς στο πλήρωμα που φθάνουν και  τους 10 μήνες ενώ διέκοψε την τροφοδοσία (και διατροφή) των ναυτικών και με παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για μια εβδομάδα το φαγητό εξασφαλίσθηκε με παρέμβαση του ΥΝΑ. Από τις 5/3/2015 διακόπηκε εντελώς η τροφοδοσία του πλοίου χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση προς το πλήρωμα.


Ίσως στην πλώρη του Μέντορα βρούμε τα Γλυπτά

Τον Ιούνιο, με τετραμελή ομάδα, τουλάχιστον στην αρχή και με το ενδιαφέρον στραμμένο στην πλώρη του ναυαγίου, θα συνεχιστεί η έρευνα στον Μέντορα, το σκαρί που μετέφερε 17 κιβώτια με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας και βυθίστηκε στην είσοδο του λιμένα του Αβλέμονα, στα νοτιοδυτικά Κύθηρα.
Με το βλέμμα στο Ναυάγιο του Μέντορα, αλλά και των Αντικυθήρων «πρώτους στόχους για το καλοκαίρι του 2015», η Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2008, μιλά στο TheTOC.gr, με αφορμή την Ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία, πρώτη φορά, μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια ερευνητικού έργου, με θέμα «Βουτιά στα περασμένα».

Ίσως στην πλώρη του Μέντορα βρούμε τα Γλυπτά
Η Ημερίδα για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα 1976-2014, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, συγκέντρωσε 31 ανακοινώσεις χωρισμένες σε 4 θεματικές ενότητες, αλλά κυρίως, έφερε αναμνήσεις, συγκινήσεις, αγωνίες και προσδοκίες για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "SPOT"


ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το "Μυρτιδιώτισσα"

"ΓΙΑΣΜΙΝ" ΕΥΗ ΚΟΝΤΑΚΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Στη Νεάπολη η μόδα η ποιότητα και το γούστο έχουν όνομα <<ΓΙΑΣΜΙΝ>>!!! Για μια σίκ εμφάνιση επισκεφθείτε το κατάστημα μας και αποκτήστε επώνυμες τσάντες ,παπούτσια ,πορτοφόλια ,αξεσουάρ και ρούχα για όλες τις ώρες !! Όλα μας τα είδη σε τιμές που θα σας εκπλήξουν !! Ανανεώστε και δώστε άλλον αέρα στη γκαρνταρόμπα σας με ιδιαίτερα Φο Μπιζού,φουλάρια ,ζώνες και κάντε την διαφορά. Οι εκπτώσεις μας συνεχίζονται σε μπότες μποτάκι γόβες τσάντες πορτοφόλια της εποχής .Επίσης ξεκινήσαμε μεγάλες προσφορές σε ανοιξιάτικα είδη υπόδησης !! Για σας που θέλετε να ξεχωρίζετε για το γούστο σας σε μας εδώ θα βρείτε αυτό που ζητάτε !! Η μόδα και η ποιότητα έχουν όνομα <<ΓΙΑΣΜΙΝ>> στη Νεάπολη Κολοκοτρώνη 15 δίπλα στο Δασαρχείο .Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6971561131 Εύη Κοντάκου

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων και εθελοντισμός

ΒιβλιοθήκηΗ συνέντευξη που ακολουθεί ζητήθηκε από τη μαθήτρια Χλόη Τηλιακού ως τμήμα της εργασία της στον Όμιλο Αριστείας Ευαγγελικής Σχολής για τον Διαγωνισμό Λυκείου με θέμα τον Εθελοντισμό και επιβλέπουσα καθηγήτρια την κυρία Δώρα Μέντη. Πραγματοποιήθηκε με την αποστολή όλων μαζί των ερωτήσεων, οι απαντήσεις δόθηκαν από τον Δημήτρη Κουτραφούρη στις 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ενάμιση χρόνο μετά, έχουμε επιφέρει τις ελάχιστες αναγκαίες συντμήσεις και αρκετές χρήσιμες προσαρμογές προκειμένου να ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων.

Κασιμάτης για γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν υπάρχει παραγραφή



Κασιμάτης για γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν υπάρχει παραγραφήΤη δυνατότητα διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου υπογράμμισε ο συνταγματολόγος και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης.
Μάλιστα, τόνισε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα δικαιώματα.
Μιλώντας στον Real Fm 97,8 ο Γιώργος Κασιμάτης σημείωσε: «Τις διεκδικήσεις αυτές μπορεί να τις κάνει (σ.σ. η Ελλάδα)  διότι δεν έχουν παραγραφεί τα δικαιώματα αυτά. Αφενός μεν στα εγκλήματα πολέμου δεν υπάρχει παραγραφή και αφετέρου στο πολεμικό δάνειο επίσης δεν υπάρχει παραγραφή, όπως τουλάχιστον έχει διαπιστωθεί και επισήμως, αλλά και από τους ειδικούς».
Σχετικά με το εάν μπορεί να γίνει δήμευση της γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων της θηριωδίας των Ναζί στο Δίστομο.
«Ο υπουργός θα πρέπει όχι απλώς να υπογράψει, αλλά να καταργήσει τη διάταξη της δικονομίας, η οποία λέει ότι για κατάσχεση ξένης περιουσίας, ξένου κράτους απαιτείται η γνώμη του υπουργού Δικαιοσύνης. Θα πρέπει να καταργηθεί η διάταξη διότι αυτή είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Γιώργος Κασιμάτης.Πηγή Kontra Channel

Από το Χρονολόγιο του Επτανήσιου φίλου Nikos Desillas

Ίσως η πιό αντιπροσωπευτική φωτογραφία από Χώρα-Κάστρο-Καψάλι των Κυθήρων.

ΒAZAAR TΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου τα μέλη της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου μαζί με τους φίλους φιλόζωους οργανώνουν Bazaar στο εντευκτήριο του Δήμου Αγρινίου (παλιά τρένα). Στο Bazaar θα βρείτε χειροποίητα μοναδικά σαπούνια ,γλυκά εδέσματα , μεταχειρισμένα κοσμήματα ,βιβλία, χειροποίητες λαμπάδες και πολλές προτάσεις για πασχαλινά δωράκια !! Επίσης κατασκευές λουλουδιών με τα ονόματα των πιστών μας φίλων και διάφορα αξεσουάρ φτιαγμένα με μεράκι.Μην ξεχνάτε ότι αγοράζοντας κάποιο από τα αντικείμενα θα βοηθήσετε να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί τροφή ,φάρμακα, εμβόλια και ό,τι άλλο χρειάζονται οι τετράποδοι φίλοι της φιλοζωικής οργάνωσης Αγρινίου.Βοηθήστε να βοηθήσουμε ! Σας περιμένουμε όλους να μας στηρίξετε ! Χορηγοί επικοινωνίας: Radio Adelin 107.3& Συμβαίνει Τώρα & A Soap saga dream.

ΠΕΝΕΝ:ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΓ-ΟΓ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ"

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται οι Ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» της ναυτιλιακής εταιρείας VENTOURIS LINES πλοιοκτησίας Ευάγγελου Βεντούρη. Το πλήρωμα του πλοίου πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας από τις 27/2/2015 με αποτέλεσμα να έχει αποδρομολογηθεί από την άγονη γραμμή Κύθηρα – Αντικύθηρα –Κίσσαμο. Η ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει δεδουλευμένους μισθούς στο πλήρωμα που φθάνουν και τους 10 μήνες ενώ διέκοψε την τροφοδοσία (και διατροφή) των ναυτικών και με παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για μια εβδομάδα το φαγητό εξασφαλίσθηκε με παρέμβαση του ΥΝΑ. Από τις 5/3/2015 διακόπηκε εντελώς η τροφοδοσία του πλοίου χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση προς το πλήρωμα. Τις επόμενες μέρες τελειώνουν και τα καύσιμα του πλοίου με αποτέλεσμα να μην παρέχεται στο πλήρωμα ρεύμα – νερό – θέρμανση γεγονός που θα δημιουργήσει εντονότερα προβλήματα και θα καταστήσει τις συνθήκες στο πλοίο τραγικές για την επιβίωση των Ναυτικών. Το φαινόμενο της πλήρους εγκατάλειψης των απλήρωτων ναυτικών μέσα στο λιμάνι του Πειραιά και οι τριτοκοσμικές συνθήκες που βιώνουν δείχνει για άλλη μια φορά την ασυδοσία των αφερέγγυων ναυτιλιακών εταιριών, την έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ η οποία αποδείχνει καθημερινά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το εκτεταμένο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας. Μπροστά σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το πλήρωμα σε συνεργασία με την ΠΕΝΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει την διαδικασία περί εγκατάλειψης και την σχετική προστασία που του παρέχει ο νόμος για την μερική καταβολή των δεδουλευμένων από το ΝΑΤ!! Η διαδικασία αυτή για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα μήνα. Θεωρούμε άθλια, απαράδεκτη και απάνθρωπη την έως τώρα στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και της διορισμένης Διοίκησης της Εστίας Ναυτικών που ο ρόλος της είναι ακριβώς να στηρίζει και να παρέχει τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες και δαπάνες στα πληρώματα που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, της εξαθλίωσης και της εγκατάλειψης από αναξιόπιστους πλοιοκτήτες. Είναι ντροπή για την ΠΝΟ, την Εστία Ναυτικών (που στηρίζεται από τις εισφορές των Ναυτικών μας) και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να αρνούνται την λήψη των πιο στοιχειωδών μέτρων για την προστασία των Ναυτικών που στερούνται βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους. Η ΠΕΝΕΝ και αυτή την φορά θα σταθεί δίπλα στο εγκαταλειμμένο πλήρωμα και μαζί τους θα αγωνισθεί ενάντια στο καθεστώς απλήρωτης Ναυτικής εργασίας, ενάντια στην κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία, ενάντια στην ατιμωρησία και ασυδοσία των εφοπλιστικών εταιριών. Οι απλήρωτοι ναυτικοί περιμένουν 50 μέρες από την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να αποφασίσει επιτέλους τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν αποτελεσματική την αντιμετώπιση και οριστική πάταξη αυτού του απαράδεκτου φαινόμενου……….. Προφανώς οι προτεραιότητες, οι ρυθμοί και οι πρωτοβουλίες του ΥΝΑ αποδείχνονται τραγικά αναντίστοιχες με την σοβαρότητα τόσο του συγκεκριμένου όσο και πολλών άλλων ναυτεργατικών προβλημάτων.
Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης           Κροκίδης Νικόλαος

Υ.Γ. Κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Κροκίδη μαζί με πολυπληθή αντιπροσωπεία του εγκαταλειμμένου πληρώματος του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» πραγματοποίησαν δυναμική και αγωνιστική παράσταση στον Γ.Γ της ΠΝΟ και Προέδρου της Εστίας Ναυτικών και επέβαλαν σήμερα το μεσημέρι την άμεση σίτιση και την διαμονή του πληρώματος στον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ παρακολουθεί σαν θεατής τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται με τους απλήρωτους και εγκαταλειμμένους ναυτικούς!!!

Σεπτεμβρης 1944 Καψάλι Κύθηρα

Σεπτεμβρης 1944,ανδρες του βρετανικου ναυτικου μαζι με ελληνες ανταρτες αποβιβάζονται στο Καψαλι και απελευθερώνουν τα Κυθηρα.Nikos Desillas

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ελαφονήσου την 4η Μαρτίου 2015

Θέμα 2ον Περί υπαγωγής της Νήσου Ελαφονήσου στις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 998/1979 όπως ισχύει σήμερα (ιδιοκτησιακό καθεστώς Νήσου Ελαφονήσου)
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελαφονήσου με την απόφαση 17/2015 της 4ης Μαρτίου 2015 (πρόσφατα) κατά πλειοψηφία , αφού κατά την ψηφοφορία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Σ Αρώνης , Χριστόφορος Γ. Μέντης και Αντωνία Μ. Ψαρομμάτη δήλωσαν παρόντες , ζητάει (δεν υπάρχει αποδέκτης προς ενέργεια ή κοινοποίηση στο έγγραφο ) να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελαφονήσου περί υπαγωγής της Νήσου Ελαφονήσου στις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 998/1979 όπως ισχύει σήμερα .
Αλλά τι λέει το άρθρο 62 του ν.998/1979.
Α ρ θ ρ ο ν 62
Βάρος αποδείξεως
1. Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων, ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ' ου η αίτησις, και φυσικού ή νομικού προσώπου, όπερ επικαλείται ή αξιοί οιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματον ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων ή των εις το άρθρον 74 του παρόντος νόμου αναφερομένων εδαφών, το ως άνω φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον οφείλει να αποδείξει την παρ' αυτώ ύπαρξιν του δικαιώματός του. 
Κατ' εξαίρεσιν η διάταξις αυτή δεν ισχύει εις τας περιφερείας των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και των Νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου και των Νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κυκλάδων.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

 Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων διακοπή νερού από το πρωί σήμερα έχει στη Νεάπολη. Δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση πόσο θα διαρκέσει και ποιοι είναι οι λόγοι.Πηγή

"Μάθε με να σε μάθω"

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του πολιτιστικου συλλόγου "Ο 'Ομορφος Καραβάς" 

Για μια ακόμη φορά ο σύλλογος του "'Ομορφου Καραβά" πρωτοπορεί με την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου κάθε Πέμπτη στις 17:00, στην αίθουσα του κάτω δημοτικού σχολείου στον Καραβά.

Το εργαστήρι "Μάθε με να σε μάθω" περιλαμβάνει τεχνικές που έχουν πια ξεχαστεί όπως το πλέξιμο το κέντημα αλλά και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες και τεχνικές.



Θέματα και καταστάσεις που κάποτε αποτελούσαν βασικό τρόπο ζωής και διαβίωσης και που σήμερα πια έχουν περάσει σε ένα ανεπίτρεπτο περιθώριο και καταστροφική λήθη.

Θέματα που δυστυχώς οι νέοι της εποχής μας αγνοούν τελείως και που ίσως όταν θα φύγουν και οι τελευταίοι που τα γνωρίζουν χαθούν τελείως.










Για αυτό λοιπό θα θέλαμε να συγχαρούμε ιδιαίτέρως τον σύλλογο του "'Ομορφου Καραβά" για αυτή την εξαιρετική ιδέα και πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του κ. Μηνά Σουρή και να ευχηθούμε η σύναξη αυτή να προσελκύσει όχι μόνο τους νοσταλγούς εκείνης της εποχής αλλά και όλους τους νέους και νέες του νησιού μας.http://www.youtube.com/feature=player_embedded

Κι όπως έλεγαν κάποτε οι παλαιότεροι "Μάθε τέχνη κι άστηνε, κι αν πεινάσεις πιάστηνε..."


-------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης - Φωτογραφίες -Βίντεο Μηνάς Σουρής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ"

σύλλογος μας "Ο Όμορφος Καραβάς" ανακοινώνει ότι η κλήρωση της λαχειοφόρου θα γίνει στις 25 Μαρτίου 2015 μετά τις 2 το μεσημέρι. Πάρτε τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά σας και ελάτε να την κάνομε παρέα. Έναρξη συγκέντρωσης 14:00 στον χώρο μας, στην αίθουσα του κάτω δημοτικού σχολείου στον Καραβά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.