Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου στο Γύθειο

eostasmos 25hs Martiou
Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στην έδρα του δήμου Ανατολικής Μάνης θα πραγματοποιηθεί σημαιοστολισμός δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κατοικιών, πλατειών και κεντρικών οδών του δήμου, καθώς και φωταγώγησή τους.
Παραμονή της εορτής, στις 11.00΄πμ, η μαθητιώσα νεολαία θα προσκυνήσει στο χώρο του ηρώου, όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων.
Την Τετάρτη 25η Μαρτίου στις 8.30΄ θα γίνει η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ηρώου, με συμμετοχή στρατιωτικού τμήματος. Η επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα τελεστεί στις 10.30΄ και θα ακολουθήσει μετάβαση στο ηρώο για επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό του 3ου δημοτικού σχολείου Γυθείου.
Εν συνεχεία θα λάβει χώρα η παρέλαση των σχολείων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, του στρατού, μηχανοκίνητου τμήματος της ΠΥ Γυθείου και ιππικών συλλόγων. Με την ολοκλήρωσή της, μαθητές της πόλης θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Δημαρχείου.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα δεξιωθούν τους επίσημους προσκεκλημένους στο Τουριστικό Περίπτερο Γυθείου.
πηγή  http://laconialive.gr

Εικαστικό εργαστήρι στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Ελαφονήσου

logo dia viou mathisis
Εικαστικό εργαστήρι διάρκειας 50 ωρών θα λειτουργήσει στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Ελαφονήσου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, κολάζ, ντεκουπάζ και όχι μόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορούν να τα παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης και ηλικίας. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθεί στους εκπαιδευόμενους βεβαίωση παρακολούθησης.
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο τμήμα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης μέχρι τις 26/3. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και εγγραφές στο ισόγειο του δήμου Ελαφονήσου, καθημερινά 10.00′ – 13.00′. Υπεύθυνη εκπαίδευσης είναι η κ. Κατερίνα Χατζηκουμπάρογλου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 27340 61055.
πηγή  http://laconialive.gr

Οι Γιατροί του Κόσμου στο πλευρό των παιδιών του Δήμου Μονεμβασίας

Giatroi tou Kosmou
Οι Γιατροί του Κόσμου με την παιδιατρική – οδοντιατρική κινητή μονάδα «Λητώ», ευγενική χορηγία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, βρέθηκαν στο δήμο Μονεμβασίας, το Σάββατο 21/3 και την Κυριακή 22/3, και προσέφεραν δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο σε παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς και εμβόλια σε ανασφάλιστα παιδιά.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του δήμου. Έγιναν συνολικά 58 παιδιατρικοί και 56 οδοντιατρικοί έλεγχοι και εμβολιάστηκαν 25 παιδιά. 
Πηγή http://laconialive.gr
google_plusmail

Οι παραλίες των Κυθήρων και το περίφημο καθεστώς με την… «Εγχώριο Περιουσία»

kapsali (2)
Επιστολή, με την οποία παρουσιάζεται η διαφορετική άποψη για το θέμα με τις «παραλίες των Κυθήρων» που δημοσιεύθηκε, μας εστάλη από τον αναγνώστη μας Γιάννη Παπασταθάκη. Στην επιστολή, γίνεται λόγος και για την περίφημη ‘Εγώριο Περιουσία». Γράφει:
«Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των κοινοχρήστων και μη ιδιωτικών εκτάσεων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, είναι αναγκαίο να αποσαφηνισθούν τα εξής.

Ευχαριστήριο Λυκείου και Γυμνασίου Κυθήρων

Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για Αναβάθμιση & ανακαίνιση Αντλιοστασίων & πηγών Δ.Κ. Αντικυθήρων

Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για Επισκευή - συντήρηση γηπέδων αθλοπαιδιών Αντικυθήρων

Ανακοίνωση Δήμου Κυθήρων για Πρόσληψη 4 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 2μηνης διάρκειας


 
-------------------------------
Πηγή: kythira.gr
-------------------------------

Ανακοίνωση Επίσκεψης Αντιδημάρχου στα Πιτσινιάνικα

--------------------------
Πηγή: kythira.gr

Δελτίο τύπου καθαρισμών Καψαλίου

Με αναπάντεχη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20/3 και το Σάββατο 21/3, οι εθελοντικοί καθαρισμοί στο Καψάλι που συντονιστηκαν από τον τοπικό σύλλογο "Κυθέρεια Αφροδίτη".
Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 50 κάδοι απορριμάτων μεταφέρθηκαν με φορτηγό σε ασφαλές τοποθεσία κοντά στον βιολογικό, καθαρίστηκαν, απολλυμάνθηκαν και ξανατοποθετήθηκαν καθαροί στη θέση τους. Επίσης καθαρίστηκε η  παραλία στον πίσω γιαλό από τα σκουπίδια και τα καλάμια. Τέλος αφαιρέθηκαν, όπου κρίθηκε απαραίτητο,  όλα τα περιττά παλιά σιδερένια στηρίγματα που ασχήμαιναν τον κεντρικο παραλιακό δρόμο.

Νέα τροπή η υπόθεση του θανάτου στρατιώτη στο ΚΕΕΜ. Καταγγέλλουν το στρατόπεδο ως «κολαστήριο της Σπάρτης»...

ίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του ρεπορτάζ μας για τον άτυχο Καμινιώτη φαντάρο Νικήτα Λιθάρη, λάβαμε mail-καταγγελία για αμέλεια των ιθυνόντων, που ουσιαστικά στοίχισε τη ζωή του νεαρού Πειραιώτη!

Σύμφωνα με την καταγγελία πατέρα άλλου φαντάρου, που κατετάγη στο στρατό μαζί με τον Νικήτα, δεν τον οδήγησε στο θάνατο η πνευμονία, αλλά η αμέλεια των αξιωματικών του στρατοπέδου Σπάρτης, το οποίο και αποκαλεί κολαστήριο της Σπάρτης, οι οποίοι δεν έδειξαν και την δέουσα προσοχή!

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δελτίο τύπου

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Νομού Λακωνίας
Κλεομβρότου 50, 23100
 
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Τηλ: 27310-83335
Κιν: 6932-312-912
e-mail: alexandrakistakis@gmail.com
blog: takisalexandrakis.blogspot.gr/
blog: amealakonias.blogspot.gr
 
Προς: Μ.Μ.Ε. Σπάρτη, 22 Μαρτίου 2015 Αρ. Πρωτ.: 14
 
Θέμα: Εκδήλωση συνάντησης μελών, φίλων και αρωγών μελών Σωματείου
 
Τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας
ευχαριστούν τις φίλες και τους φίλους τους για τη θερμή ανταπόκριση
στην πρόσκληση που τους απηύθυναν, για να συμμετέχουν στην ανοιχτή
εκδήλωση του Σωματείου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Μάρτη.
Η κοινωνία μας έχει απόλυτη ανάγκη τη διατήρηση των ισχυρών δεσμών
μεταξύ των μελών της, η ισχύς των οποίων διαπιστώθηκε με τον καλύτερο
τρόπο με τη συνάντησή μας στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης
Δαβάκης , η αντιπεριφερειάρχης κ.α Αδαμαντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του
δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, οι
εφημέριοι, πατήρ Γεώργιος Φωτόπουλος της ενορίας Μαγούλας και ο πατήρ
Λάζαρος Σκάγκος της ενορίας Μυστρά, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου
κ.α Μαρία Τσιρώνη και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων.
Με φιλική και εγκάρδια διάθεση, ανάμεσά μας βρέθηκε ο φίλος του
Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας Σπύρος Χαριτάτος,
γνωστός από τη δημοσιογραφική του καριέρα.
Απλός, χαμογελαστός, πρόσχαρος, έσφιξε το χέρι των μελών του Σωματείου
μας και όλων των φίλων μας που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, δίνοντας
και παίρνοντας ευχές και αγάπη.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ                       

Τ.Κ. 801 00  Κ Υ Θ Η Ρ Α

ΤΗΛ.:2736031202 & 2736038359

FAX  :2736031202

Ἐν Κυθήροις τῇ 17ῃ Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ
Τήν
24 Μαρτίου 2015 καί ὥραν 12:30 θά τελεσθῇ Ἐπιμνημόσυνος Δέησις καί ἐν συνεχείᾳ κατάθεσις στεφάνων εἰς τό μνημεῖον τοῦ ἥρωος τοῦ 1821 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ εἰς τήν θέσιν διασταυρώσεως τῶν ὁδῶν Διακοφτίου - Ἁγίας Μόνης.

          Παρακαλεῖσθε ὅπως τιμήσετε μέ τήν παρουσία σας τήν ὡς ἄνω ἐκδήλωσι


Μετά τιμῆς καί εὐχῶν.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ ΚΥΘΗΡΩΝ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κυθήρων το 2013 κατόπιν ομόφωνης απόφασης, η αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας ανατέθηκαν στο δικηγορικό γραφείο «Κατρούγκαλος & Συνεργάτες».Με πληρεξουσιότητα στον Δικηγόρο Αθηνών Γεώργιο Κατρούγκαλο,εταίρο της δικηγορικής εταιρίας Απ.Παπακωνσταντίνου- Γ.Κατρούγκαλος-Ν.Χλέπας ..με ομόφωνη απόφαση της 73/2012 οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κυθήρων δόθηκε εντολή να παρασταθεί και να εκπροσωπεί τον Δήμο Κυθήρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την δικάσιμο της 6ης Ιουνίου 2013 και σε κάθε μετ αναβολή δικάσιμο. 
Επρόκειτο για την αίτηση ακυρώσεως που άσκησε ο Δήμος Κυθήρων κατά του Υπουργού Οικονομικών για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ.Κυθήρων. .Από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του ΔHMOY KYΘHPΩN

Τα Επτανησα και ο Ρωσος ναυαρχος Ουσακώφ

"Τα Επτανησα και ο Ρωσος ναυαρχος Ουσακώφ

Με την καταστροφή του γαλλικού στόλου στο Αμπουκίρ, Β.Α της Αλεξάνδρειας, από τον Άγγλο στόλαρχο Νέλσωνα, η θέση της Γαλλίας κλονίζεται. Ο Βοναπάρτης βρίσκεται ήδη αποκλεισμένος από τις αγγλικές δυνάμεις στην Αίγυπτο. Στο μεταξύ κηρύσσεται ο πόλεμος της Τουρκίας και της Ρωσίας κατά της Γαλλίας. Ρωσικός και τουρκικός στόλος με αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη, πλέει στα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Αφού κατέλαβαν τα προ της Κέρκυρας νησιά, τα πρώτα πλοία τους αγκυροβόλησαν στα Κερκυραϊκά νερά στις 5 Νοεμβρίου 1798. Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στις 19 με 20 Νοεμβρίου, έφθασε και ο υπόλοιπος συμμαχικός στόλος, έκανε απόβαση, κατέλαβαν τα περίχωρα και η πολιορκία άρχισε ασφυκτική. Οι Γάλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν συγχρόνως και την εχθρική στάση των ντόπιων. Εγιναν σκληρές μάχες. Τέλος στις 21 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου 1799 η Γαλλική φρουρά παραδόθηκε.

Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τους ναυάρχους Ουσακώφ και Κατήρ Μπέη στην ρωσική ναυαρχίδα, Άγιος Παύλος. Ο Ουσακώφ γίνεται κύριος της Κέρκυρας, αποκατέστησε την τάξη των ευγενών, επέτρεψε την εγγραφή νέων μελών, στους οποίους δόθηκε η λεγόμενη συνταγματική ευγένεια και διόρισε προσωρινή Κυβέρνηση. Στις 24 Απριλίου 1799 κάνει γνωστό ότι συνενώνει όλα τα νησιά του Ιονίου σε μια Ελληνική και ανεξάρτητη πολιτεία με δική της κυβέρνηση και πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία.

Την 1 Ιουνίου εκλέγεται και ο πρώτος Μητροπολίτης. Λίγο αργότερα ψηφίζεται και το σύνταγμα του 1800, το οποίο αναθεωρήθηκε το 1803 και το 1806.
Πρόεδρος του νεοσύστατου Κράτους διορίζεται ο Γ. Θεοτόκης και γραμματέας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετέπειτα Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ακόμη ο Ουσακώφ διορίζει τον Σ. Καρούζο αρχίατρο του ρωσικού στόλου. (Αρχείο Κερκύρας, Μητροπολίτες Τ. 15, σελ. 77).

Ο Καποδίστριας ίδρυσε σχολεία στις πρωτεύουσες των νησιών. Στην Κέρκυρα συνεργάστηκε με δύο φωτισμένους δασκάλους, τον ιερέα Ανδρέα Ιδρομένο και τον Χριστόφορο Περραιβό. Αξίζει ν' αναφέρω την επιστολή των δύο αυτών δασκάλων, που απευθύνουν στους απανταχού ευρισκομένους Έλληνας.

"- 1 Μαίου 1804, ύστερα από 4 σχεδόν αιώνες οπού το γένος μας υποφέρει λυπηράν τύχην χωρίς να ιδή εν τω μεταξύ παραμικράν παρηγορίαν και ελπίδα από κανένα ομογενές και γειτονικό μέλος, έξαφνα σήμερον ας ίδη βεβαιουμένην, γνωριζομένην και τιμομένην μιαν νέαν Ελληνικήν και της Ρωσίας κατά της Γαλλίας. Ρωσικός και τουρκικός στόλος με αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη, πλέει στα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Αφού κατέλαβαν τα προ της Κέρκυρας νησιά, τα πρώτα πλοία τους αγκυροβόλησαν στα Κερκυραϊκά νερά στις 5 Νοεμβρίου 1798. Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στις 19 με 20 Νοεμβρίου, έφθασε και ο υπόλοιπος συμμαχικός στόλος, έκανε απόβαση, κατέλαβαν τα περίχωρα και η πολιορκία άρχισε ασφυκτική. Οι Γάλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν συγχρόνως και την εχθρική στάση των ντόπιων. Έγινα σκληρές μάχες. Τέλος στις 21 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου 1799 η Γαλλική φρουρά παραδόθηκε.

Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τους ναυάρχους Ουσακώφ και Κατήρ Μπέη στην ρωσική ναυαρχίδα, Άγιος Παύλος. Ο Ουσακώφ γίνεται κύριος της Κέρκυρας, αποκατέστησε την τάξη των ευγενών, επέτρεψε την εγγραφή νέων μελών, στους οποίους δόθηκε η λεγόμενη συνταγματική ευγένεια και διόρισε προσωρινή Κυβέρνηση. Στις 24 Απριλίου 1799 κάνει γνωστό ότι συνενώνει όλα τα νησιά του Ιονίου σε μια Ελληνική και ανεξάρτητη πολιτεία με δική της κυβέρνηση και πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία.

Την 1 Ιουνίου εκλέγεται και ο πρώτος Μητροπολίτης. Λίγο αργότερα ψηφίζεται και το σύνταγμα του 1800, το οποίο αναθεωρήθηκε το 1803 και το 1806.
Πρόεδρος του νεοσύστατου Κράτους διορίζεται ο Γ. Θεοτόκης και γραμματέας ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετέπειτα Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ακόμη ο Ουσακώφ διορίζει τον Σ. Καρούζο αρχίατρο του ρωσικού στόλου. (Αρχείο Κερκύρας, Μητροπολίτες Τ. 15, σελ. 77).

Ο Καποδίστριας ίδρυσε σχολεία στις πρωτεύουσες των νησιών. Στην Κέρκυρα συνεργάστηκε με δύο φωτισμένους δασκάλους, τον ιερέα Ανδρέα Ιδρομένο και τον Χριστόφορο Περραιβό. Αξίζει ν' αναφέρω την επιστολή των δύο αυτών δασκάλων, που απευθύνουν στους απανταχού ευρισκομένους Έλληνας.

"- 1 Μαίου 1804, ύστερα από 4 σχεδόν αιώνες οπού το γένος μας υποφέρει λυπηράν τύχην χωρίς να ιδή εν τω μεταξύ παραμικράν παρηγορίαν και ελπίδα από κανένα ομογενές και γειτονικό μέλος, έξαφνα σήμερον ας ίδη βεβαιουμένην, γνωριζομένην και τιμομένην μιαν νέαν Ελληνικήν και Επτάνησον Πολιτείαν κατά το Ιόνιον πέλαγος, δηλ. Κέρκυρα - Κεφαλληνία - Ζάκυνθο - Λευκάδα - Ιθάκη - Κύθηρα και Παξοί".

"... Δια τούτο ουδέ εβράδυναν να θεμελιώσωσι τους σκοπούς των
ανακαλούσαι θερμώς τας των προγόνων αρετάς, δηλ. την φιλοσοφίαν των
Αθηναίων, την μεγαλοψυχίαν των Σπαρτιατών και την τόλμην των
Μακεδόνων".
(Αρχείο Ιονίου Γερουσίας Κυβώτιο 4 φάκελος 25)

Η Επτάνησος Πολιτεία, προσπάθησε να μείνει έξω από τους πολέμους και τις αναταραχές της εποχής, μένουσα σε ουδετερότητα.

Έγγραφο του Ιστορικού Αρχείου Κερκύρας, Ρωσοτούρκοι Τ. 39, από το παλάτι της Γερουσίας τις 5/17 Ιουνίου 1806, αναφέρει ότι:

Με δύο κηρύγματα, το ένα εις τας δέκα και το άλλο εις τας 27 Ιουνίου 1803, εφανέρωσε τούτην την ουδετερότητα εις τας μαχομένας δυνάμεις και εις την Ευρώπην...

Τώρα ετοιμαστείτε δια όσον είναι δυνατόν να αντισταθείτε εις την βίαν...
Ας ενοείτε λοιπόν υπό τούτην, την στιγμήν ασηκομένον κάθε εμπόδιον, βαλμένο από την ουδετερότητα, εις ενέργειαν της εμπορίας και εις εκείνην των αρματώρων (sic) των Βρετανικών ή Ρώσων, εις τους τόπους της Πολιτείας.

Το μέρος οπού θέλει λάβετε εις βοήθειαν τούτων των δύω Δυναστειών είναι ακόλουθον και σύμφωνον εις την νέαν τάξιν πραγμάτων και καταλήγει
Η Ρωσία ενωμένη σας εσύστησε Γένος και σας θέλει ελευθέρους, θέλει διατηρηθείναι, το έργον των χειρών της, εις τον Μεγαλόψυχον, εις τον Μέγαν, εις τον Αθάνατον Αλέξανδρον, ας είναι αιωνίως, καθώς είναι πραγματικώς προσκολλημέναις οι καρδίαις κι η ευτυχής Μοίρα της Πολιτείας τούτης ίνα ασφαλής.-

Εις την επτάχρονη περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας, έχουμε την καταστροφή του Σουλίου το 1803 και την μετακίνηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην Κέρκυρα, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Λευκίμμης.

Στις 14 Ιουνίου 1807 στην μάχη των Γάλλων κατά των Ρώσων, που διεύθυνε ο ίδιος ο Μέγας Ναπολέων, ο ρωσικός στρατός έχασε 80 πυροβόλα και 25 χιλιάδες νεκρούς και πληγωμένους.

Οι Ρώσοι τότε αναγκάστηκαν στην πόλη Τιλσίτ παρά τον ποταμό Νιεμεν, να υπογράψουν την ομώνυμη συνθήκη, την οποίαν παραδέχτηκαν και οι Πρώσσοι. Δια των μυστικών άρθρων της συνθήκης παραχωρούνται στην Γαλλία το στόμιο του Κατάρου και οι Επτανησιακές κτήσεις της Ρωσίας. (Ιστορία Γερ. Μυρογιάννη σελ. 173)."
Με την καταστροφή του γαλλικού στόλου στο Αμπουκίρ, Β.Α της Αλεξάνδρειας, από τον Άγγλο στόλαρχο Νέλσωνα, η θέση της Γαλλίας κλονίζεται. Ο Βοναπάρτης βρίσκεται ήδη αποκλεισμένος από τις αγγλικές δυνάμεις στην Αίγυπτο. Στο μεταξύ κηρύσσεται ο πόλεμος της Τουρκίας και της Ρωσίας κατά της Γαλλίας. Ρωσικός και τουρκικός στόλος με αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη, πλέει στα νερά του Ιονίου Πελάγους.
Αφού κατέλαβαν τα προ της Κέρκυρας νησιά, τα πρώτα πλοία τους αγκυροβόλησαν στα Κερκυραϊκά νερά στις 5 Νοεμβρίου 1798. Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στις 19 με 20 Νοεμβρίου, έφθασε και ο υπόλοιπος συμμαχικός στόλος, έκανε απόβαση, κατέλαβαν τα περίχωρα και η πολιορκία άρχισε ασφυκτική. Οι Γάλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν συγχρόνως και την εχθρική στάση των ντόπιων. Εγιναν σκληρές μάχες. Τέλος στις 21 Φεβρουαρίου / 3 Μαρτίου 1799 η Γαλλική φρουρά παραδόθηκε.
Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τους ναυάρχους Ουσακώφ και Κατήρ Μπέη στην ρωσική ναυαρχίδα, Άγιος Παύλος. Ο Ουσακώφ γίνεται κύριος της Κέρκυρας, αποκατέστησε την τάξη των ευγενών, επέτρεψε την εγγραφή νέων μελών, στους οποίους δόθηκε η λεγόμενη συνταγματική ευγένεια και διόρισε προσωρινή Κυβέρνηση. Στις 24 Απριλίου 1799 κάνει γνωστό ότι συνενώνει όλα τα νησιά του Ιονίου σε μια Ελληνική και ανεξάρτητη πολιτεία με δική της κυβέρνηση και πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία.

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ .ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΧΑΣΙΑΣ 22/03/15