Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Με καράβια θα απομακρύνονται τα απορρίμματα από τα νησιά που δεν έχουν ΧΥΤΑ

aporrimmata
Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι επελέγη ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου.
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υπουργό Νίκο Βούτση με τη συμμετοχή δημάρχων των νησιών που διοικητικά ανήκουν στις περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου. Συμφωνήθηκε οι ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και οι δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ΧΥΤΑ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους εξυπηρετώντας, προσωρινά, δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο νότιο Αιγαίο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε Ρόδο, Καστελόριζο, Τήλο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάρπαθο, Κω, Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Πάρο, Μύκονο, Αμοργό, Κίμωλο, Ανάφη, Κύθνο, Σέριφο, Ίο και Σύρο. Στο βόρειο Αιγαίο ΧΥΤΑ διαθέτουν η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, οι Φούρνοι και δύο η Σάμος.
Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας, και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νησιά, κυρίως του Νότιου Αιγαίου, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σημερινή σύσκεψη δεν έγινε για να συζητηθούν μια ακόμα φορά τα προβλήματα, αλλά για να δρομολογηθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις, που θα στοχεύουν στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανάκτηση υλικών στην πηγή παραγωγής τους και εν συνεχεία είτε στην επαναχρησιμοποίησή τους, είτε στην ανακύκλωσή τους και ειδικότερα για το οργανικό υλικό την κομποστοποίησή του. Κάλεσε τους δημάρχους αλλά και τους συναρμόδιους της κεντρικής Διοίκησης να τρέξουν, να επισπεύσουν και να κλείσουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος και απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων που μένουν αναξιοποίητοι, είτε καθυστερεί ουσιαστικά η απορρόφησή τους, πόροι που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την ανάσχεση της ανεργίας.
Σε μακροπρόθεσμη προοπτική, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εντός 1,5 μήνα να διαμορφωθεί με τη συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας, και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης. Το σχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με τη μέγιστη διαλογή στην πηγή και προδιαλογή βιοαποβλήτων, ανάκτηση υλικών και ελαχιστοποίηση της διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα να παύσει η λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.πηγή http://kallikratis.net

Ο Δήμος Περιστερίου φιλοξενεί τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

antikithyra1
Ο Δήμος Περιστερίου και το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου στα πλαίσια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 φιλοξενεί τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα.
Θα εκτεθεί για τους μαθητές των σχολείων από τις 4 Μαΐου έως 8 Μαΐου 2015 (ώρες 10:00 – 12:30) και για το κοινό (ώρες 18:00 – 21:00), στην αίθουσα Τέχνης του Δημαρχείου (Καραθεοδωρή & Εθν. Αντιστάσεως, σταθμός Μετρό “Περιστέρι”).
Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, Δ/ντή Εργ. Αστροφυσικής και Δ/ντή Αστεροσκοπείου Π.Α.-Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσά, με θέμα: “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων”.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι φτιαγμένος από χαλκό πολύπλοκος μηχανισμός, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900.
Ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.
πηγή  http://kallikratis.net

Ένας αξέχαστος τύπος του παλιού δεκαπεντισμού των Μυρτιδίων ο καλόγερος Θεόδωρος Γερακίτης.

πηγή Eleni Harou .facebook.com

Το σχέδιο δράσης αλληλεγγύης του Δήμου Ευρώτα.. Ξεκίνησε

000000000

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ, ΤΟ ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ

   Το σχέδιο δράσης του Δήμου Ευρώτα για τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση ενδυμάτων και υποδημάτων ξεκίνησε. Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι κάδοι στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας  ενώ ακολούθησε εκτενής ενημέρωση από την Ομάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου για τον τρόπο εφαρμογής του.

   Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα για στήριξη του προγράμματος. Παράλληλα επαίνεσαν την πρωτοβουλία του Δήμου και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συνεργασίας όλων για την επιτυχή πραγματοποίησή του.Πηγή  .report24.gr

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ "ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ"


ΠΡΟΣΟΧΗ ! Μέτρα θερινής περιόδου περί ελεγχόμενης καύσης

Σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 2 της 4ης/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1346) απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους, που βρί­σκονται εντός και εκτός  πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών.
Σύμφωνα με το Άρθρο 4 παράγραφος 1 της 9ης/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) επιτρέπεται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επομένου έτους, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από την ανωτέρω ή άλλη διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:
1.      Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης ειδοποίησης.
2.      Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.
3.      Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).
4.      Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).
5.      Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.
6.      Να μην προκαλείται όχληση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 11535/93 (ΦΕΚ 328/Β/6-5-93) περί μέτρων για τις ανοιχτές εστίες καύσης, απαγορεύεται η καύση τόσο σε υπαίθριους όσο και σε στεγασμένους χώρους (ανοιχτές εστίες καύσης) καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου:
α. πλαστικών ή ελαστικών υλικών και
β. οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος.


Η απαγόρευση αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση καύσης στερεών φυτικών υλικών (ξηρών κλαδιών και χόρτων) που προέρχονται από γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της ίδιας ΥΑ, οι παραβάτες των διατάξεων της απόφασης αυτής υπόκεινται στις κυρώσεις των άρθρων 28, 29 και 30 του Ν. 1650/86, όπως το τελευταίο απ’ αυτά τροποποιήθηκε µε το άρθρο 98 (παρ. 12) του Ν. 1892/199

Πηγή  http://firemastersface.blogspot.gr

Δαβάκης: «επάνοδος στο χτες» η επανίδρυση της παλιάς ΕΡΤ από την κυβέρνηση

Μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών ο

Έντονη κριτική άσκησε προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη βουλή για το Νομοσχέδιο περί Επανίδρυσης της ΕΡΤ.

Ο κ. Δαβάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί κομματικές τοποθετήσεις μέσω της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή ως «απόλυτο παρελθόν», κάνοντας λόγο για ανυπαρξία βιωσιμότητας της ΕΡΤ εξαιτίας του τεράστιου μισθολογικού κόστους, το οποίο μοιραία θα μετακυλήσει στο ανταποδοτικό τέλος το οποίο πληρώνουν οι πολίτες.

Ρωσική “απόβαση” στο Γύθειο…

0

Φωτογραφίες/Κοτταράκος Γεώργιος

Ρωσικά ιστιοπλοϊκά κατέφθασαν στο λιμάνι του Γυθείου.

Στα πλαίσια του αθλητικού τουρισμού 20 Ρωσικά ιστιοπλοϊκά σκάφη έριξαν άγκυρα στο Γύθειο. Πρωτόγνωρο το θέαμα σε ότι αφορά τη μαζική προσέλευση ιστιοπλοϊκών σκαφών δίνοντας την εικόνα πως το λιμάνι της πόλης θυμίζει κάτι από μεγάλες Ευρωπαϊκές μαρίνες που υποδέχονται σκάφη παρόμοιου βεληνεκούς.

Το Γύθειο πλέον μπαίνει στο χάρτη και του αθλητικού τουρισμού δείχνοντας πως αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Λακωνίας και της Νοτίου Ελλάδας.

Πηγή  .report24.gr

Πρόγραμμα λειτουργίας Σπηλαίου Καστανιάς

spilaio Kastanias 2
Το σπήλαιο της Καστανιάς για την τρέχουσα περίοδο θα λειτουργεί έως και 31/5/2015 κάθε Σάββατο και Κυριακή από 10.00′ έως 16.00′. Η πρώτη ξενάγηση θα γίνεται στις 10.30′ και η τελευταία στις 15.30′. Οι ξεναγήσεις είναι προγραμματισμένες ανά μία ώρα, με διάρκεια 30-40 λεπτά.
Επιπλέον το σπήλαιο θα είναι ανοικτό κατά τις ίδιες ώρες την Πρωτομαγιά.
Η τιμή εισιτηρίου είναι 7 ευρώ για ενήλικες, 3 ευρώ για παιδιά, φοιτητές και ΑμεΑ και 5 ευρώ για οργανωμένα γκρουπ.
Για ομαδικές επισκέψεις (σύλλογοι, σχολεία κλπ) και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 27343 60100 – 27343 60115 και 6974963037 (κ. Λαμπίρη).
Πηγή  http://laconialive.gr

Πρωτομαγιά: Ημέρα διπλής γιορτής για τη Μονεμβασιά

Ritsos
Εκτός από τη γνωστή σημασία που έχει η Πρωτομαγιά κυρίως για τους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο αλλά και τον εορτασμό της άνοιξης και των λουλουδιών, είναι η γενέθλια ημέρα του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου του 1909 γεννήθηκε ένας εκ των κορυφαίων, διεθνώς, ποιητών του προηγούμενου αιώνα κι ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της Μονεμβασιάς: ο Γιάννης Ρίτσος.

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων -30/4/2015 Δημοτικό Συμβούλιο 29-4-15

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 29/4 το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε:
 
1. Στην αποδοχή της πρόσκλησης που απεύθυνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί το νησί μας. Ο κ. Παυλόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Κύθηρα και Αντικύθηρα στις 21 Μαΐου. 

2. Στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για το ακτοπλοϊκό και συγκεκριμένα 
α) στη συνεργασία με τους όμορους Δήμους, 
β) στις ενέργειες προς τη ΛΑΝΕ και στη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Δρίτσα. Αναφορικά με την τελευταία, πρέπει να σημειωθεί, ότι κατόπιν επίμονου αιτήματος του Δήμου ήδη η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών απέστειλε στη Δημοτική Αρχή για παροχή ενημέρωσης τις δηλώσεις δρομολογίων των δύο πλοίων που εξυπηρετούν το νησί (για το ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ μέχρι 31/10/2015 και για το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ μέχρι 31/10/2016).
3. Στην επίσκεψή του με τον Αντιδήμαρχο κ.Κομηνό στο Γ.Ν. Κυθήρων (Τριφύλλειο), όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση από τη Διοίκηση για τις δυνατότητες του νέου Νοσοκομείου και ορισμένες ελλείψεις του. Ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Διοικητή του Ιδρύματος και με βάση τον σχετικό πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων, υπάρχει μετά από πολύμηνο κενό δήλωση ενδιαφέροντος από Ιατρό για την κάλυψη του Π.Ι. Αντικυθήρων, εξέλιξη εξόχως σημαντική για το μικρό νησί.
4. Στη διοργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης «Ελιά, το Ευλογημένο Δέντρο» καθώς και στην απόφαση μη χρήσης του Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εργασιών που απαιτούνται (οικοδομικές εργασίες, πυρασφάλεια, οδεύσεις ΑμΕΑ, φωτισμός, ηχητικά, σχέδια διαφυγής κ.λπ.) και τη νόμιμη αδειοδότησή του, για λόγους ασφαλείας.

5. Στην παρουσία του στο Προσυνέδριο της ΚΕΔΕ στις 22 Απριλίου στο Λουτράκι καθώς και στην προγραμματισμένη παρουσία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική (7-9 Μαΐου), όπου θα κάνει παρέμβαση για ζητήματα νησιωτικών Δήμων.
6. Στην παρουσίαση των Κυθήρων και Αντικυθήρων στην εκπομπή «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» της ΝΕΡΙΤ καθώς και στην διοργάνωση δημοσιογραφικής προβολής και λήψεων από την εκπομπή στα Κύθηρα και Αντικύθηρα κατά τον προσεχή Ιούνιο.
7. Στις ενέργειές του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης των Α/Σ Ποταμού και Αντικυθήρων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.
8. Στην ημερίδα που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία για τη νέα αγροτική πολιτική καθώς και στην έγκριση πρόσληψης 4 υπαλλήλων διάρκειας 2 μηνών από την Αναπτυξιακή.
Ενημέρωση έγινε επίσης και από τον συγκοινωνιολόγο κ. Γιάννη Τσούφη, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό των αυτοκινητιστών την υποβολή μέχρι 15 Μαΐου σχεδίου εσωτερικής συγκοινωνίας που θα τεθεί στην έγκριση της Περιφέρειας.
Το Δ.Σ. ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης και επισκευής του Δρόμου Αγ.Πελαγίας – Αγ.Αναστασίας με ποσό 220.000€ που θα καταβληθεί από την Περιφέρεια Αττικής κατόπιν αιτήματος του Δήμου. Ενέκρινε επίσης τη μετάβαση του Δημάρχου στην Ελβετία κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο για την τελετή εγκαινίων της Έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας.
Το Δ.Σ., πέραν των τρεχόντων θεμάτων ημερήσιας διάταξης, συζήτησε διεξοδικά και το ζήτημα της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και αποφάσισε ομόφωνα να μην προβεί σε μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης της ΚΕΔΕ κατά το Συνέδριό της στη Χαλκιδική στις 7-9 Μαΐου, μετά το οποίο το Δ.Σ. θα επανεξετάσει τη στάση του. Όλες οι πτέρυγες συμφώνησαν στην ανάγκη περιφρούρησης του αυτεξούσιου και αυτοδιοίκητου των Δήμων που διασφαλίζεται από το Σύνταγμα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΟΡΤΗΣ ΛΗΞΕΩΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 20% ΣΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Βαρουφάκη και Επικρατείας κ. Παππά για την επιβολή φόρου 20% στα διαφημιστικά έσοδα ιστοσελίδων στο internet κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδο.
Οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η επιβολή φόρου 20% στη διαφήμιση σε όλα τα ψηφιακά μέσα, ουσιαστικά αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ τα μεγέθη τους είναι διαφορετικά.
Τονίζουν ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, είναι δηλωτική της άγνοιας της κυβέρνησης για την αγορά στο διαδίκτυο, αφού από το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης  στο internet στην Ελλάδα, το 80% καταλήγει σε πολυεθνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις και μόνο το 20% καταλήγει σε ιστοσελίδες που έχουν ως έδρα την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολυεθνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μην φορολογούνται τα έσοδα τους από τη διαφήμιση στη χώρα προέλευσης ή προβολής της, δηλαδή στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει στο 20% το φόρο στις διαφημίσεις για τις ιστοσελίδες, πλήττει καίρια αυτές που έχουν ως έδρα την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνουν, σε  μια δύσκολη εποχή για την αγορά και την οικονομία, καθιστά ακριβότερη τη διαφήμιση στο internet και ουσιαστικά οδηγεί στο κλείσιμο  ιστοσελίδες, με έδρα την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στο κόστος λειτουργίας τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχουν τα προσδοκόμενα έσοδα αλλά θα χαθούν και αυτά που σήμερα εισπράττει το δημόσιο.
Είναι υπαρκτός όμως και ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων στη διαδικτυακή διαφημιστική αγορά.
Σε δήλωση του, ο Κώστας Κατσαφάδος τονίζει:
«Πρόκειται για ένα άκριτο και εντελώς παράλογο και άδικο μέτρο. Εξομοιώνει οριζόντια την φορολογική αντιμετώπιση όλων των ψηφιακών μέσων, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τη διαφήμιση στην τηλεόραση με αυτήν στο internet.
Αν δεν υποκρύπτεται η πρόθεση ελέγχου του εγχώριου χάρτη στο διαδίκτυο, τότε υπάρχει άγνοια της πραγματικότητας.»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της Ν.Δ , έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
1.Κύριο Υπουργό Οικονομικών
2.Κύριο Υπουργό Επικρατείας
ΘΕΜΑ: ‘’Εξομοίωση στην επιβολή φόρων επί των διαφημιστικών εσόδων τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων στο internet.’’
Κύριοι Υπουργοί,
Η άκριτη επιλογή και πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το φόρο στο 20% για τις διαφημίσεις σε όλα τα ψηφιακά μέσα, οριζόντια και αδιακρίτως, οδηγεί στο κλείσιμο ενημερωτικές ιστοσελίδες που έχουν ως έδρα τους την Ελλάδα.
Ουσιαστικά, αντιμετωπίζει φορολογικά με τον ίδιο τρόπο ένα τηλεοπτικό σταθμό και μια ιστοσελίδα.
Το μόνο που θα επιτευχθεί , μέσα από μία τέτοια ρύθμιση, είναι να καταστεί ακριβότερη η διαφήμιση στο διαδίκτυο για τις ιστοσελίδες που έχουν, ως έδρα, τη χώρα μας.
Μαζί με αυτήν θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη και η επιβίωσή τους, με αποτέλεσμα να χαθούν και θέσεις εργασίας.
Είναι σαφής η άγνοια της διαφημιστικής αγοράς του διαδικτύου, που χαρακτηρίζει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Μόνο το 20% της διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο καταλήγει σε ιστοσελίδες που έχουν ως έδρα τους την Ελλάδα.
Το υπόλοιπο 80% το καρπώνονται πολυεθνικές διαδικτυακές ιστοσελίδες και επιχειρήσεις που μέσα από ένα εύρος τριγωνικών συναλλαγών, έχουν τη δυνατότητα να μην φορολογούνται τα έσοδα τους από τις διαφημίσεις, έστω και αν προβάλλονται στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οδηγεί σε αδιέξοδο ελληνικές ενημερωτικές ή ψυχαγωγικές ιστοσελίδες, αφού αντιμετωπίζει τα ισχνά διαφημιστικά τους έσοδα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τα διαφημιστικά έσοδα τηλεοπτικών σταθμών.
Είναι αδύνατο να επιτύχει τον στόχο εσόδων που αναμένει από την αύξηση στο 20% του φόρου για τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Αντίθετα, θα χαθούν και τα έσοδα που ήδη εισπράττει.
Η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαφημιστική αγορά στο διαδίκτυο, αλλά και για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τωνιστοσελίδων, επιλέγει να εξισώσει, ως προς την φορολογική αντιμετώπιση, τηλεόραση και διαδίκτυο.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιο σκεπτικό, επελέγη η οριζόντια φορολογική αντιμετώπιση των εσόδων από τις διαφημίσεις σε όλα τα ψηφιακά μέσα;
2. Έχει συνυπολογίσει την απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας από την διακοπή λειτουργίας ιστοσελίδων, με έδρα την Ελλάδα ή την μεταφορά της έδρας τους σε άλλη χώρα;
3. Έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στη διαδικτυακή διαφημιστική αγορά;
Οι ερωτώντες βουλευτές:                                     Αθήνα, 30 Απριλίου 2015
1. Κων/νος  Κατσαφάδος            Α’ Πειραιά
2. Γεώργιος  Γεωργαντάς             Κιλκίς
3. Ανδρέας Κατσανιώτης          Αχαΐας
4. Κων/νος  Σκρέκας                     Τρίπολης
5. Μάνος Κόνσολας                   Δωδεκανήσων
6. Κων/νος Βλάσης                  Αρκαδίας
7. Απόστολος Βεσυρόπουλος    Ημαθίας

Δρομολόγια Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ 27/4/2015-8/5/2015 και 8/6/2015-28/8/2015