Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΕΡΑΝΟΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟ 1893

Διαβάζομε στην εβδομαδιαία Κυθηραϊκή εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑ» της 27ης Φεβρουαρίου 1893 του Κυθήριου δικηγόρου Ανδρέα Κατσούλη:
«Η καταστροφή της ωραίας αδελφής μας, της ατυχούς Ζακύνθου, ως ήτο επόμενον ζωηρόν αίσθημα θλίψεως προυκάλεσεν εις την νήσον των Κυθήρων, διό εν αμφοτέροις τοις δήμοις, Κυθηρίων και Ποταμίων, συνεστήθησαν επιτροπαί προς συλλογήν συνδρομών. Και οι μεν δήμοι προσήνεγκον ανά 500 δρχ. έκαστος, αι δε ειδικαί επιτροπαί εξακολουθούσι εισπράττουσαι. Και εν τω Δήμω Κυθηρίων η 6μελής επιτροπή, η αποτελουμένη εκ των κ.κ. Σαμουήλ Ιερομονάχου Ζάννη, Γ. Μανάκου, Μ. Νικηφοράκη, Ι. Στάη, Ι. Κοντολέοντος, Σπυρ. Μασσέλου, εισέπραξε εν τη Πόλει των Κυθήρων μέχρι σήμερον 455,90 δρχ.
Νικόλαος Δελακοβίας
Φοιτητής Νομικής πηγή


Eleni Harou

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επίσκεψη του ADELIN 107,3 WEB TV ΚΥΘΗΡΑ στο Λαογραφικό Μουσείο Βελανιδίων ! Μια αξιόλογη προσπάθεια της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων! Ένα ταξίδι στο χθές μέσα στο χρόνο που μας έκανε να νοιώσουμε συγκίνηση και θαυμασμό.  Ευχαριστούμε για την ζεστή φιλοξενία  από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων την πρόεδρο κυρία Ειρήνη Κατερίνη και τον πρόεδρο της κοινότητας Βελανιδίων κύριο Σαράντο Καραντζή που μας ξενάγησαν στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Βελανιδίων ! Τα Βελανίδια  είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Βατίκων . Περπατώντας μέσα στα σοκάκια , οι κάτοικοι θα σας καλημερίσουν  και θα σας καλωσορίσουν με χαμόγελο! Επισκεφτείτε τις βυζαντινές εκκλησιές τις όμορφες παραλίες ,αφήστε το βλέμμα σας να χορτάσει  πράσινο  και απολαύστε την θέα στο απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους!  Το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο  και αξίζει να το επισκεφθείτε.



ΛΑΚΩΝΙΑ.ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΓΓΑΝΟ-ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ."ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ" ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΛΗΨΗ 31/5/15

VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ !ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΛΗΨΗ ΣΤΗΝ  ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ "ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ"ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ--------ΚΑΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑ----------
Η καταπλητική παραλία του Μάγγανου βρίσκεται στα νότια του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα στις παραλίες του Νερατ
ζιώνα και της Πούντας - Παυλοπετρίου. Με πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο θα σας ανταμείψει αν την επισκεφτείτε.
Κατα το μήκος της παραλίας υπάρχουν και τα σπάνια δέντρα των κέδρων που στον ίσκιο τους πολλοί λουόμενοι ξεκουράζονται από τον ήλιο του καλοκαιριού. Φτάνετε σε αυτήν μέσω του δρόμου από το χωριό του Αγίου Γεωργίου.
Η απέραντη παραλία Μάγγανο, με τη χρυσή άμμο και τα ρηχά τιρκουάζ νερά, αποτελεί κόσμημα της φύσης.

 Βρίσκεται δίπλα στην αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, το Παυλοπέτρι, ενώ στην παραλία λειτουργεί και καντίνα.

Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων λιμένος Καψαλίου


Επανεκκίνηση του "Βιτσέντζος Κορνάρος"

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το ΥΕΝ και μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Υπαρχηγό του ΛΣ, το ΚΟΡΝΑΡΟΣ προγραμματίζεται να επαναδρομολογηθεί για Κύθηρα και Αντικύθηρα στις 5 Ιουνίου, μετά την επίλυση οικονομικών και τεχνικών ζητημάτων. 
Ωστόσο, αναμένουμε την υλοποίηση της πληροφορίας αυτής και θα επανέλθουμε με ό,τι νεότερο. 
Παράλληλα, πιέζουμε το ΥΕΝ για την άμεση έγκριση του αιτήματος του Λ/Χ Νεάπολης Βοιών για την αποστολή ενός ταχέως περιπολικού σκάφους προκειμένου να αστυνομεύεται επαρκώς ολόκληρη η περιοχή τόσο σε ζητήματα λαθραλιείας όσο και παράνομης μετανάστευσης.
---------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
---------------------------------------

Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για καθαρισμό λιμένα Διακοφτίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: - Αποστράγγιση λιμναζόντων ομβρίων υδάτων στον αύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καρβουνάδων


Επαναδρομολόγηση του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος»

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02-06-2015
                                                 
Επαναδρομολόγηση του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Μετά από καθημερινή επικοινωνία του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας, με σκοπό το ξεπέρασμα των τεχνικών αλλά και οικονομικών προβλημάτων, το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» πρόκειται να επαναδρομολογηθεί από την προσεχή Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, για την εξυπηρέτηση των Αντικυθήρων από το λιμάνι του Πειραιά και το Καστέλι.

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΗΝεάπολη εόρτασε την πολιούχοτης Αγία Τριάδα.1/6/15

Με μεγαλοπρέπεια,κατάνυξη,την συμμετοχή πλήθος κόσμου, και κάτω απο έναν λαμπρό ήλιο η Νεάπολη εόρτασε την πολιούχοτης Αγία Τριάδα.
Την Δευτέρα 1 Ιουνίου και ώρα 07.00 τελέστηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ.Ευσταθίου πλαισιωμένου υπό του ιερού κλήρου.Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς κ.
Ηρακλής Τριχείλης ,οι Αντιδήμαρχοι,ο Λάκωνας βουλευτής κ.Θανάσης Δαβάκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των στρατιωτικών αρχών,φορείς,μαθητές σχολείων κρατώντας τη γαλανόλευκη,και πλήθος κόσμου απο όλα τα Βάτικα, καθώς και πολλοί επισκέπτες.Ακολούθησε η Λιτάνευση της ιεράς εικόνας υπο τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου στην πόλη, και στην γεμάτη από κόσμο κεντρική παραλιακή οδό.Ο ADELIN 107,3 FM WEB TV ΚΥΘΗΡΑ κάλυψε τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΨΑΡΑΣ "ΚΑΤΑΚΟΛΙΩΤΗΣ"


Ο ΚΑΤΑΚΟΛΙΩΤΗΣ { ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΠΑΜΠΗΣ } 2005 Η ΦΩΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ "ΚΑΒΟ ΜΑΛΙΑΣ"ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ 
ΚΑΤΑΚΟΛΙΩΤΗΣ Ο ΑΡΧΟΝΤΟΡΕΜΠΕΤΗΣ, που είχε γυρίσει όλο το κόσμο με τα Liberties, είχε πιει ολη την Μεσόγειο σε..ούζα, είχε μεγαλώσει μόνος του από τα 12του χρόνια, και όλοι τον σεβόντουσαν και τον αγαπούσαν σαν ενα μεγάλο ΑΡΧΟΝΤΑ και ΜΑΓΚΑ. Χαιρόταν να χορεύει ζειμπέκικο, μετά απο 13 εγκεφαλικά (οπως είχαν διαγνώσει οι γιατροί) και μετά απο δυο μήνες στο νοσοκομείο!!!! Αυτός ήταν ο ΚΑΠΤΑΝ ΜΠΑΜΠΗΣ Ο ΚΑΤΑΚΟΛΙΩΤΗΣ! Τώρα τον χαίροντε εκεί ψηλά οι άλλοι ΑΡΧΟΝΤΟΜΑΓΚΕΣ!!!

Πανέμορφα Βάτικα !!!.Μεσοχώρι-Φαρακλό-Λάχι.

 Το χωριό Μεσοχώρι χτίστηκε γύρω στα 1650 μ. Χ., επάνω στο βουνό από το φόβο και τις επιδρομές των πειρατών αλλά και των διαφόρων κατακτητών.
Μια ρεματιά χωρίζει το χωριό στη μέση και αυτός φαίνεται ήταν ο λόγος που το ονόμασαν έτσι: Μεσο-χώρι.
Πιο πριν όμως, το 1200 μ. Χ υπήρχε μικρός οικισμός, όμως πληροφορούμαστε από αραβικό κείμενο μεταφρασμένο στα Ε λληνικά.
Κατά την επανάσταση του 1821, το χωριό είχε 30 ελληνικές οικογένειες και 5 τουρκικές.
Το 1829 αριθμούσε 306 κατοίκους, ενώ δεν υπήρχε καμιά τουρκική οικογένεια.
Τα όρια τότε του χωριού άρχιζαν από τον Αυλόσπηλο, περιελάμβαναν τον Κάμπο, την Ελαφόνησο και έφταναν μέχρι τα Ασπρούδια.
Ο ναός της Υπαπαντής χτίστηκε το 1708, όπως μαρτυρεί επιγραφή που είναι τοποθετημένη στον τοίχο του ναού.
Το 1940 ο πληθυσμός φτάνει τους 328 κατοίκους. Στη συνέχεια όμως αρχίζει να μειώνεται σταθερά με αποτέλεσμα να φτάσει το 1981 τους 86 κατοίκους.
Στη δεκαετία του 1991 έχουμε και πάλι αύξηση πληθυσμού (206 κάτοικοι ).
Σήμερα αρκετοί Μεσοχωρίτες επιστρέφουν στο χωριό, επισκευάζουν τα παλαιά σπίτια τους και τα χρησιμοποιούν είτε σαν κύριες κατοικίες είτε σαν εξοχικά, απολαμβάνοντας την μαγευτική θέα προς τον βατικιώτικο κόλπο,
Στο Μεσοχώρι δεσπόζει το μισοερειπωμένο Κάστρο Μεσοχωρίου σε απότομο ύψωμα στα βορειοανατολικά του. Σε ιστορικές πηγές μαρτυρείται η παραχώρηση του κάστρου των κλειδιών της πόλης. Αργότερα το κάστρο περιήλθε στη δικαιοδοσία του Δεσποτάτου του Μορέως.πηγή .facebook.com/pages/ΜΕΣΟΧΩΡΙ-ΒΟΙΩΝ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ/ 

Το χωριό Φαρακλό χτίστηκε από τους Ενετούς το 1479 ή το 1483. Πήρε την ονομασία του από τον αρχηγό τους Φαρακλό.
Ο οικισμός αναπτύχθηκε κατά το Μεσαίωνα και γνώρισε ιδιάιτερη άνθιση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.Το δέκατο έβδομο αιώνα ήταν μία από τις σημαντικότερες αστικές περιοχές ολόκληρης της Πελοποννήσου. Μετά την επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την έδρα του δήμου Μαλέων. Σήμερα διατηρούνται στο Φαρακλό χτίσματα, κυρίως ναοί, τόσο από τη βυζαντινή όσο και από μεταγενέστερες περιόδους.Το 2006 το Φαρακλό βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αφού σε αυτό βρέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2006 ή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, που είχε κλαπεί τον προηγούμενο μήνα από τη Μονή Ελώνης

Κύθηρα! γύρω στα 1950

Η φωτο ειναι του Μανωλη Σοφιου γυρω στα 1950
πηγή 
Nikos Desillas

BATIKA. Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της εκπομπής "ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ"

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα γυρίσματα της εκπομπής "ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ"της
τηλεόρασης 4Ε,στα πανέμορφα Βάτικα Λακωνίας.Συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση ώστε να φτάσουμε στο  "επιθυμητό αποτέλεσμα," και βέβαια σε  όλους τους συμμετέχοντες της εκπομπής.Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν απο το Σάββατο 30/5 'εως και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 1/6/2015 απο 2  τηλεοπτικά συνεργεία που  κατέγραψαν τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου σας.

Η εκπομπή αναμένεται να βγει στον “αέρα περίπου στο τέλος του μήνα Για την ακριβή ημερομηνία  μετάδοσης θα σας ενημερώσουμε σύντομα.Τις  επόμενες ημέρες ο Σταθμός μας  θα ανεβάσει πολλά {ρεπορτάζ} απο τις  περιοχές που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα...