Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΚΥΘΗΡΑ.Αγία Πελαγία.Τα πρώτα λιμενικά έργα.

Φωτό Μανώλης Σοφίος.

ΣΚΑΝΔΕΙΑ, Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Η Σκάνδεια, το αρχαίο επίνειο των Κυθήρων είναι η σημερινή Παλιόπολη. Συνηθίζεται μια Βυζαντινή νεκρόπολη να τη λέμε Παλιόχωρα, ενώ μια αρχαία τη λέμε Παλιόπολη. Η Σκάνδεια ιδρύθηκε πριν τον Τρωικό πόλεμο και κατά τον Ησύχιο η λέξη σημαίνει ένα είδος περικεφαλαίας. Η ερμηνεία αυτή συνειρμικά μας οδηγεί σε μια ιστορία που διηγείται ο θείος Όμηρος. Ο Αυτόλυκος, λέει, ο γιος του Ερμή και της Ιόλης ήταν παππούς του Οδυσσέα. Αυτός κάποτε έκλεψε μια περικεφαλαία και όταν βρέθηκε στη Σκάνδεια των Κυθήρων τη χάρισε στον Αμφιδάμαντα τον Κυθήριο, ως δώρο για τη φιλοξενία στα Κύθηρα.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN 107,3 FM ΣΤΟ **ΓΕΡΑΚΙ**ΛΑΚΩΝΙΑΣ


To Γεράκι είναι χωριό που βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και σε υψόμετρο 300 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ευρώτα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (πρόγραμμα Καλλικράτης).
Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ήταν έδρα του Δήμου Γερονθρών του νομού Λακωνίας.
Κατά την απογραφή του 2001, το δημοτικό διαμέρισμα Γερακίου είχε 1.372 κατοίκους, από τους οποίους 1.341 κατοικούσαν στο Γεράκι και 31 στα Βελωτά. Στο παρελθόν είχε 2.500 περίπου κατοίκους, πληθυσμός που έχει πλέον ελαττωθεί. Το χωριό έχει συνεχή ιστορικό βίο από την προϊστορική εποχή. Κύρια προϊόντα της περιοχής είναι σιτάρι, κριθάρι, λάδι, κρασί και λίγα σύκα και μέλι. Οι γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, τα δε κιλίμια του Γερακίου, που φημίζονται σε όλη τη Λακωνία, έχουν βραβευθεί στις εκθέσεις της Βιέννης το 1873 και του Ζαππείου το 1890.

Ο Δον Κιχώτης στο Τσιρίγο

Ο Δον Κιχώτης στο Τσιρίγο
Τη γενικότερα θλιβερή εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, σε όλες του τις βαθμίδες, έρχονται ευτυχώς να αμβλύνουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις – εξαιρέσεις που βέβαια τίποτα δεν οφείλουν στην αποστεωμένη γραφειοκρατία και τα ανεφάρμοστα προγράμματα σπουδών των Υπουργείων. Μια τέτοια προσπάθεια έζησαν πέρσι μερικά από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού, μέσω μιας πρωτότυπης διαδικασίας μάθησης αλλά και δημιουργίας με αφορμή τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Δημοσιεύουμε με ενδιαφέρον το εισηγητικό κείμενο της δασκάλας Αγγελικής Κάρκαλου, η οποία είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη του αξιομνημόνευτου αυτού εγχειρήματος.

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΝΕΑΠΟΛΗ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ"ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ"31/5/14


ΝΕΑΠΟΛΗ ! ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ "ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ"ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ Κ.Δ.ΠΑΠΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ KAI THN ΙΔΕΑ ! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΕΣ

ΚΥΘΗΡΑ.ΜΥΡΤΙΔΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟ

Πηγή
Nikos Desillas

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 7-5-15


ΚΥΘΗΡΑ ΑΛΟΙΖΙΑΝΙΚΑ 1960

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ADELIN 107,3 FM

Στοπ στη θαλάσσια ρύπανση του όρμου Βοιών

Παύει να είναι αγκυροβόλιο πλοίων για εργασίες συντήρησης και άλλες εργασίας ο όρμος Βοιών στην Λακωνία, καθώς το υπουργείο Ναυτιλίας υιοθέτησε το σχετικό ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Σύμφωνα με αυτό συνίσταται η απαγόρευση του αγκυροβολίου καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα θαλάσσιας ρύπανσης ενώ γειτνιάζει και με αρχαιολογικό χώρο ιδιαίτερης σημασίας ο οποίος απειλείται απ' αυτήν.