Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τελευταίες Πληροφορίες για το πλοίο Wittenbergen

Το πλοίο μετά την αποκόλληση του χθές το απόγευμα στις 17:50, αγκυροβόλησε με ασφάλεια με τη βοήθεια του ρυμουλκού νότια της βραχονησίδας «ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΓΟΝΕΡΑ» των Κυθήρων, και παραμένει στην περιοχή των Δραγονάρων, αναμένοντας να φορτώσει από την φορτηγίδα το μέρος του φορτίου που είχε εκφορτώσει σε αυτήν, έτσι ώστε να συνεχίσει το ταξίδι προς τον προορισμό του.

Πλησίον του παραμένει το ρυμουλκό Alexander 3 καθώς και η φορτηγίδα και το ρυμουλκό Apollon. Να σημειωθεί ότι το πλοίο πλέον διαθέτει δική του δύναμη πρόωσης και ενέργειας.

Η επιχείρηση της επαναφόρτωσης του πλοίου γίνεται με κάποιες δυσκολίες και εφόσον ολοκληρωθεί το πλοίο θα αποπλεύσει προς το λιμάνι προορισμού του.
----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------

Θα Αφαιρεθούν τελικά Άδειες χρήσεως παραλιών στα Κύθηρα ;;;;;;;

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες σήμερα υπήρξαν καταγγελίες στην αρμόδια Δημοτική υπηρεσία ότι σε γνωστή πολυσύχναστη παραλία του νησιού υπήρχε διπλάσιος αριθμός ενοικιαζομένων ομπρελλών-ξαπλωστρών από τις συμφωνηθείσες-επιτρεπόμενες.


Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο Δήμος θα προβεί άμεσα, σε εξονυχιστικό έλεγχο στην εν λόγω μισθωμένη παραλία και σε περίπτωση παραβίασης των αναγραφομένων στην σύμβαση ενοικιάσεως θα προβεί σε αφαίρεση της αδείας χρήσεως της παραλίας από τον ενοικιαστή.

Πιστεύουμε πάντα ότι η σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους επαγγελματίες δεν αίρει την επαγγελματική δραστηριότητα, τουναντίον την αναβαθμίζει και της δίνει απόλυτη αξιοπιστία.
----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------

ΝΕΑΠΟΛΗ.2η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 22 & 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 !

Σας προσκαλούμε και φέτος στη γιορτή του Βατικιώτικου κρεμμυδιού στη Νεάπολη !! Οι Βατικιώτες παραγωγοί που καλλιεργούν το ντόπιο κρεμμύδι είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο και στεκόμαστε δίπλα τους, σύλλογοι και Δήμος. Στις 22 και 23 Αυγούστου σας περιμένουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας . Μαγειρεύουμε και γευόμαστε όλοι , κάτοικοι και επισκέπτες του τόπου μας ,τις μοναδικές βατικιώτικες συνταγές με το κρεμμύδι μας. Με μεγάλη χαρά ,, περιμένουμε να επικοινωνήσουν μαζί μας οι κυρίες από όλα τα Βάτικα , εκδηλώνοντας την επιθυμία να μαγειρέψουν και να προσφέρουν μια δική τους δημιουργία μαγειρικής !! Ελάτε όλοι μαζί να ενημερωθούμε να διασκεδάσουμε να γευτούμε και να στηρίξουμε το μοναδικό αυτό προιόν !! Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Φρόσω Δουμάνη στο 6977009255 και της Δέσποινα Παπούλη στο 6977162634.

Οι επαγγελματίες της Λακωνίας στο πλευρό των πυρόπληκτων

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ) παρακαλεί τα μέλη της και όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους και αυτοκινητιστές του νομού να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους στην προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου στη Νεάπολη Βοιών και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, “σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες, με τη δραματικά μειούμενη κίνηση της αγοράς, η αλληλεγγύη και η προσφορά όλων μας προς ανακούφιση των δοκιμαζόμενων κατοίκων της Νεάπολης και των άλλων πληγεισών τοπικών κοινοτήτων είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας.
Η πρόσφατη -συνεχιζόμενη- δραματική περιπέτεια της χώρας και των πολιτών, με τα capital controls και τις ατελείωτες ουρές στα ΑΤΜ, έκαναν, εξ ανάγκης, τους περισσότερους πολίτες «δεινούς χρήστες» της e-banking ηλεκτρονικής τραπεζικής. Έτσι, πέραν όλων των άλλων -παραδοσιακών- τρόπων κατάθεσης χρηματικού ποσού σε λογαριασμό, πολύ εύκολα, με λίγα κλικ, ο κάθε κάτοχος υπηρεσιών e-banking, από τον υπολογιστή του, μπορεί να συμβάλει μεταφέροντας -άνευ εξόδων- το ελάχιστο ποσό που δύναται στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο δήμος Μονεμβασίας στην τράπεζα Alpha Bank με κωδικό: ΙΒΑΝ GR32 0140 6180 6180 0200 1000 040 και αιτιολογία κατάθεσης «Αποκατάσταση πυρόπληκτων»”
Πηγή  http://laconialive.gr

Το Ξακουστό Βατικιώτικο Κρεμμύδι.. Πως το ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα.

Η Νεάπολη Λακωνίας και ο κάμπος Βοιών πέρα από φυσική ομορφιά διαθέτει και ένα προϊόν που αξίζει μεγάλης σημασίας. Είναι το λεγόμενο Βατικιώτικο Κρεμμύδι.

Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γιατί διαθέτει την πικάντικη γεύση που αρμόζει στο κρεμμύδι.

Πώς όμως μπορούμε να ξεχωρίσουν το παραδοσιακό βατικιώτικο κρεμμύδι , από τα υβρίδια;
Παραθέτουμε μερικές από τις εμφανείς διαφορές τους που ενδεικτικά φαίνονται και στις φωτογραφίες.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Ψαρράκης το βατικιώτικο κρεμμύδι αποτελεί ντόπιο πληθυσμό και όχι καθαρή ποικιλία.
Ως εκ τούτου υπάρχει ανομοιομορφία στο σχήμα των βολβών, σε αντίθεση με τα υβρίδια στα οποία εκτός απο το μέγεθος οι βολβοί είναι ομοιόμορφοι.
Τα υβρίδια έχουν περισσότερους χιτώνες και είναι πιο λεπτοί.
Τα βατικιώτικα έχουν λιγότερους, και είναι πιο σαρκώδεις.
Η γεύση του υβριδίου είναι ήπια.
Του βατικιώτικου πικάντική και όσο πιο καφτερό είναι το
κρεμμύδι τόσο πιο ποιοτικό θεωρείται και προσθέτει περισσότερη νοστιμιά στο μαγείρεμα.
Η διάθεση του παραδοσιακού βατικιώτικου κρεμμυδιού έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από ένα μήνα τώρα.
Άλλο το παραδοσιακό βατικιώτικο κρεμμύδι και άλλο τα κρεμμύδια που καλλιεργούνται στα Βάτικα.

Βασίλης Κασιμάτης : Ένας "ήρωας" ζηλωτής δικός μας άνθρωπος της προσφοράς...


   Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες, από τη θριαμβευτική επιστροφή στην Ελλάδα, της πολυπληθούς αποστολής μας από το παγκόσμιο πρωτάθλημα των Special Olympics του Λος Άντζελες.



   Πρώτος υπαρχηγός της αποστολής μας ο Βασίλης Κασιμάτης, ο δικός μας Βασίλης. Γεννημένος στα Κύθηρα γιος του Παναγιώτη Κασιμάτη του γνωστού σε όλους μας "Ψηλού", τέλειωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Τσιρίγο και σπούδασε γυμναστής. 




   Αντί να διαλέξει μόνο την τοποθέτησή του σ` ένα σχολειό για να ασκήσει την επιστήμη του, επέλεξε άλλα... μονοπάτια. Τα δύσκολα.


   Το 1992, συμμετείχε για πρώτη φορά ως προπονητής σε αγώνες, στην Ελλάδα των  Special Olympics, τότε που ουσιαστικά ο θεσμός βρισκόταν σε ...προγεννητικό στάδιο. Και έμεινε εκεί. Και ανέδειξε το θεσμό μαζί με άλλους βέβαια. Και πάλεψε απίστευτα, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες και σ` ένα περιβάλλον που στην καλύτερη περίπτωση η πρώτη κουβέντα του κόσμου, βλέποντας τα "παιδιά" του να αγωνίζονται ήταν "α τα κακόμοιρα". 


Και συνέχισε να αγωνίζεται αφιερώνοντας ΟΛΟ το χρόνο του στο  όνειρό του. Τα παιδιά του τον λάτρεψαν και τον λατρεύουν, όπως και οι γονείς τους. Και του το δείχνουν με κάθε τρόπο. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως η μεγαλύτερη "κούπα" που έχει κατακτήσει ο Βασίλης είναι μια αγκαλιά ενός αθλητή του. Και η συλλογή του Βασίλη είναι γεμάτη από τέτοιες κούπες.


   Το αποκορύφωμα...μέχρι σήμερα βέβαια γιατί έχει πολύ δρόμο μπροστά του ακόμα, είναι το τελευταίο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λ.Α. Τι σημασία έχει να αναφέρουμε τις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών; Αφού έτσι κι αλλιώς όλοι νικητές γύρισαν...

1513693_859096667501803_6487836025136709763_n

   Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή των Κυθήρων, είναι ώρα να οργανώσει μια τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Βασίλη. Ξέρω ότι δεν το θέλει με τίποτα, αλλά πρέπει. Γιατί ίσως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει μπορεί να μην το έχει καταλάβει ούτε εκείνος αλλά ο Βασίλης είναι πλέον μια παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητα.
   Βασίλη όταν γεροντάκι πια, θα κάθεσαι στην αυλή σου στην Παλιόπολη, ν` αγναντεύεις το πέλαγος θα έχεις πολλά μα πάρα πολλά να θυμάσαι...


   Σ` ευχαριστούμε για όλα.... 


   Συγγνώμη που "έκλεψα" κάποιες φωτογραφίες από το χρονολόγιό σου αλλά το έκανα γιατί αν σε ρωτούσα ήμουνα σίγουρος ότι θα μου έλεγες όχι.... Για το δημοσίευμα, όχι για τις φωτογραφίες...

Δ.Λ.
 
Πηγή  http://tsirigotikanea.blogspot.gr

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Αδιάλειπτες οι ενέργειες του Δήμου για αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς


Στα πλαίσια των ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Δ.Ε. Βοιών, εκτός των επισκέψεων των δύο Υπουργών και αρμοδίων επιτροπών, έχουν γίνει και γίνονται από το Δήμο, μια σειρά από αιτήματα και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να κάνει το χρέος της.
Δείτε παρακάτω - κατά χρονολογική σειρά- τις σχετικές επιστολές του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη:



Άμεση συνδρομή του υπ. Υποδομών ζητά η Τζανετέα στα πυρόπληκτα Βάτικα

ΝΕΑΠΟΛΗ. Την πυρόπληκτη περιοχή των Βατίκων επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλ. Στρατηγάκος μαζί με κλιμάκιο μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λακωνίας. 
 
Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στους οικισμούς Λάχι, Μεσοχώρι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαο και στην πόλη της Νεάπολης με την παρουσία του Αντιδημάρχου Μονεμβασίας κ. Χαρ. Κουτσονικολή, του δημοτικού συμβούλου κ. Χρ. Πετράκη και των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα εργασίες αποκατάστασης που αφορούν σε αντιπλημμυρικά έργα, στο οδικό δίκτυο και στην προστασία των οικισμών από κατολισθήσεις.
 Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδ. Τζανετέα ζήτησε την συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, διότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης
 Πηγή: notospress.gr

Ο χρόνος σταμάτησε στη Χιροσίμα – 6 Αυγούστου 1945

Το πρωινό που η ανθρωπότητα γνώρισε από κοντά το πρόσωπο της κόλασης.

Ώρα 8:15. Το πρωινό της 6ης Αυγούστου για την Ιαπωνική πόλη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων είναι πολύ διαφορετικό από τις υπόλοιπες 365 μέρες του χρόνου. Ένα εκτυφλωτικό φως και μια λάβα από καυτό σύννεφο καπνού που ταξίδευε με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες συνέτριψε και απανθράκωσε σε κλάσματα δευτερολέπτου πάνω από 70.000 αθώες και ανυποψίαστες ψυχές προκαλώντας τον μεγαλύτερο όλεθρο στην ιστορία της ανθρωπότητας.



Περίπου το 69% των οικοδομημάτων της πόλεως καταστράφηκε εντελώς και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Κατά τους επόμενους μήνες, περί τους 60.000 ακόμα ανθρώπους απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια. Επί του συνόλου των θανάτων εκτιμάται ότι το 60% οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος μέχρι εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθαυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από τη ραδιενέργεια. Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου.

Για όσους βρίσκονταν εκεί και επέζησαν κάνουν λόγο μόνο για το πρώτο δευτερόλεπτο, τότε που είδαν ένα καθαρό φως, εκτυφλωτικό, έντονο φως. Μπορεί να υπήρξε και ήχος, αλλά κανείς δεν τον άκουσε μιας και το φως τρέχει πιο γρήγορα από τον ήχο.Η αρχική λάμψη εξαπέλυσε μία σειρά από δεινά. Πρώτη ήρθε η θερμότητα. Κράτησε για μια στιγμή, ήταν όμως τόσο έντονη.

Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο...

Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο για να πει πόσο μεγάλος είναι, μιλάει το έργο του παγκοσμίως. Κάντε τον GOOGLE.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να τον εκπροσωπεί, μιλάει απευθείας με τον Πρωθυπουργό που τον βάζει υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με τους Νομπελίστες που τον έχουν βραβεύσει, με τον David Cameron και τον Barack Obama που χρηματοδοτούν την έρευνά του.
O Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του καθαρίσει τα χόρτα, τα καθαρίζει μόνος του γι’ αυτό κι έσωσε το σπίτι του.
Για την ακρίβεια ο Δρ Γούσιας είναι ενας ΚΑΘΑΡΟΣ ανθρωπος.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του πει ότι δεν είμαστε Σπέτσες να δίνουμε συγχαρητήρια, λες και πέτυχε η Αρμάτα. Γνωρίζει πως λεγόμαστε Βάτικα και πως πέτυχε η καταστροφή του τόπου μας, με τη φωτιά αυτών που την έβαλαν, για να υποβαθμιστεί το οικοσύστημα, για τους όποιους λόγους αυτό βολεύει.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του υπαγορεύσει τι θα πει, πηγαίνει στα debate των καναλιών από μόνος του.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του πει ότι το αγκυροβόλιο στον όρμο των Βατίκων είναι παράνομο και καταχρηστικό. Γνωρίζει από μόνος του την Ελληνική και Διεθνή Νομολογία, την οποία υπογράφουν Καθηγητές Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Θάλασσας, στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που υιοθέτησε το Υπουργείο, πως το αγκυροβόλιο είναι παράνομο και καταχρηστικό, στις 5/6/2015. Γνωρίζει, αν χρειαστεί, πώς λειτουργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και τα Διεθνή Δικαστήρια.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του πει για τις ποινικές ευθύνες μη αρμόδιων προσώπων να διενεργούν ρόλο συντονιστή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του πει την ακαταλληλότητα λατζών να μεταφέρουν πολίτες χωρίς μέτρα ασφαλείας.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να του πει ότι το νερό που υδροδοτείται ο τόπος μας είναι τοξικό, λόγω των υπέργειων πλαστικών σωλήνων ύδρευσης. Γνωρίζει την ελληνική νομολογία και τις τεχνικές προδιαγραφές και ξέρει πότε επεμβαίνει εισαγγελέας. Γνωρίζει την αστική ευθύνη των αρχών.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να πει πόσο σπουδαίος είναι στους Βατικιώτες, τον αγαπούν και τον βραβεύει ο Σύλλογος τους από μόνος του. Παράλληλα όλοι έχουν μάτια και βλέπουν πως κατέληξε να μοιάζει ο τόπος τους και πόσο αποτελεσματικό ήταν το έργο των αρμόδιων αρχών.
Ο Δρ Γούσιας δε χρειάζεται δικηγόρο να ευχαριστήσει την Παναγία που μας έσωσε, γιατί αν περιμέναμε από τις αρχές, τώρα θα καίγονταν μέχρι τα Αντικύθηρα. Την ευχαριστεί από μόνος του.
Ο Δήμαρχος γιατί χρειάζεται δικηγόρο;;;;;;
Νικολή Φωτεινή
Βιολόγος

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Κατά Ματθαίον (ιζ΄ 1-9)
Ἐν ταῖς ἡμέραις ἐκείναις, παραλαμβάνει ὁ Ἰησοῦς τὸν Πέτρον καὶ Ἰάκωβον καὶ Ἰωάννην τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ καὶ ἀναφέρει αὐτοὺς εἰς ὄρος ὑψηλὸν κατ᾿ ἰδίαν· καὶ μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν, καὶ ἔλαμψε τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, τὰ δὲ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο λευκὰ ὡς τὸ φῶς.
Καὶ ἰδοὺ ὤφθησαν αὐτοῖς Μωσῆς καὶ Ἠλίας μετ᾿ αὐτοῦ συλλαλοῦντες.
Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Πέτρος εἶπε τῷ Ἰησοῦ· Κύριε, καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι· εἰ θέλεις, ποιήσωμεν ὧδε τρεῖς σκηνάς, σοὶ μίαν καὶ Μωσεῖ μίαν καὶ μίαν Ἠλίᾳ.
Ἔτι αὐτοῦ λαλοῦντος ἰδοὺ νεφέλη φωτεινὴ ἐπεσκίασεν αὐτούς, καὶ ἰδοὺ φωνὴ ἐκ τῆς νεφέλης λέγουσα· οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε· καὶ ἀκούσαντες οἱ μαθηταὶ ἔπεσον ἐπὶ πρόσωπον αὐτῶν καὶ ἐφοβήθησαν σφόδρα. Καὶ προσελθὼν ὁ Ἰησοῦς ἥψατο αὐτῶν καὶ εἶπεν· ἐγέρθητε καὶ μὴ φοβεῖσθε. Ἐπάραντες δὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτῶν οὐδένα εἶδον εἰ μὴ τὸν Ἰησοῦν μόνον.
Καὶ καταβαινόντων αὐτῶν ἀπὸ τοῦ ὄρους ἐνετείλατο αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς λέγων· μηδενὶ εἴπητε τὸ ὅραμα ἕως οὗ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐκ νεκρῶν ἀναστῇ.
Απολυτίκιο
Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ήδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το Φως σου το άίδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα, δόξα σοι.
Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα σε όρος υψηλόν κατά τους τρεις συνοπτικούς Ευαγγελιστές (Ματθαίο, Μάρκο και Λουκά) και σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση στο όρος Θαβώρ, που στα εβραϊκά σημαίνει έλευση φωτός.
Έγινε, κατά τους περισσότερους Πατέρες, 40 ημέρες περίπου προ της Σταυρώσεως, δηλαδή κατά τον μήνα Φεβρουάριο δεδομένου ότι η Σταύρωση έγινε 14 Μαρτίου. Αλλά επειδή η ανάμνηση της εορτής θα συνέπιπτε μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή που είναι πένθιμη περίοδος, γι” αυτό μεταφέρθηκε στις 6 Αυγούστου που απέχει, από τις 14 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και λογαριάζεται σαν Μεγάλη Παρασκευή, σαράντα ημέρες.
Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών (Ματθαίο, Μάρκο και Λουκά), ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός σαράντα ημέρες περίπου πριν τη Σταύρωσή Του, παρέλαβε τρεις από τους Μαθητές του, τον Πέτρο για τη μεγάλη πίστη και αγάπη που είχε προς τον Χριστό, τον Ιωάννη επειδή τον αγαπούσε ιδιαίτερα ο Κύριος, για την αγνότητα και την ολόψυχη προς Αυτόν αφοσίωσή του και τον Ιάκωβο επειδή αυτός έχυσε πρώτος το αίμα του για την αγάπη του Χριστού και τους ανέβασε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Δεν πήρε όλους τους μαθητές μαζί Του, γιατί θα αναγκαζόταν να πάρει και τον Ιούδα, που λόγω της κακής του προαιρέσεως ήταν ανάξιος να δει τη Μεταμόρφωση.
Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα ρούχα Του ήταν λευκά σαν το φως.
Ταυτόχρονα εμφανίστηκαν, ο Προφήτης Μωυσής σαν εκπρόσωπος του νόμου της Παλαιάς Διαθήκης και των νεκρών και ο Προφήτης Ηλίας σαν εκπρόσωπος των προφητών και των ζωντανών (όπως είναι γνωστό ο Προφήτης Ηλίας αναλήφθηκε ζωντανός στους ουρανούς με πύρινο άρμα) συνομιλώντας μαζί Του για τις προφητείες που αναφέρονταν στο σωτήριο Πάθος Του. Αυτό έγινε για να δείξει στους μαθητές πως είναι ο Κύριος του νόμου και των προφητών, ζώντων και νεκρών.
Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για το Μωυσή και μία για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ” αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε». Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε. Οφείλουμε, λοιπόν, και εμείς όχι μόνο να Τον ακούμε, αλλά και να Τον υπακούμε. Σε οποιοδήποτε δρόμο μας φέρει, είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχούμε.
Ο σκοπός αυτού του εξαίσιου γεγονότος ήταν να κάνει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός τους μαθητές Του να πιστέψουν ακόμα περισσότερο σε Αυτόν για να μην ολιγοπιστίσουν την ώρα που θα Τον βλέπουν, γυμνό και καταματωμένο με το ακάνθινο στεφάνι να υποφέρει και να πεθαίνει για την σωτηρία του κόσμου, να μην δειλιάσουν, αλλά να καταλάβουν πως το Πάθος Του το υπομένει επειδή το ήθελε, εκούσια και όχι από αδυναμία, αφού είναι ο Παντοδύναμος Υιός του Θεού που γεμάτος αγάπη για το άθλιο και αχάριστο πλάσμα Του κατέβηκε στη γη, για να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας.
Για περισσότερη ανάγνωση, μπορείτε να διαβάστε τα κείμενα εδώ, εδώ και εδώ
Πηγή http://metamorfosi-vrilission.gr