Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Όρμος Καψαλιού, 1924 / Kapsali Bay, 1924

Fatseas, PF 0009Από το Αρχείο Παναγιώτη Φατσέα που διαχειρίζεται η Πολιτιστική Εταιρεία, αναδημοσιεύουμε φωτογραφία του όρμου Καψαλιού χρονολογημένη, όπως φαίνεται από το βιβλίο εργασίας του φωτογράφου, 1924. Όταν πρωτοδημοσιεύθηκε το 2006 στο λεύκωμα Ένας αιώνα Κύθηρα, ήταν ακόμα άγνωστη η ταυτότητα του σκάφους που απεικονίζεται, ενώ σύμφωνα με τον ιστορικό της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, Νικόλα Πέππα, τέσσερα ήσαν τα καράβια που έπιαναν τα Κύθηρα το 1924: το Κέρκυρα, το Δελφίν, η Αργολίς και το Αιγαίον. Έκτοτε, μετά από σχετική ανταλλαγή απόψεων των ειδικών της ναυσιπλοΐας στον διαδικτυακό τόπο nautilia.gr, το σκάφος αναγνωρίσθηκε ως το Αιγαίον.
A photograph of the Kapsali Bay taken in 1924 by Panayotis Fatseas. When the photograph was first published in 2006, in the volume A Kytherian Century, the identity of the ship depicted was still unknown, while according to marine historian Nicolas Peppas, four ships used to call at Kythera in 1924: Kerkyra, Delfin, Argolis and Aigaion. Since then, following an exchange of views on the internet site nautilia.gr, the vessel has been identified as the Aigaion.
πηγή  /tripelago.wordpress.com

Οδηγίες του Δήμου Ευρώτα για τα αγροτικά απορρίμματα

compost
Ο δήμος Ευρώτα προχωρά στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανονισμών στη διαδικασία συγκομιδής των απορριμμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισής τους που υλοποιεί τους τελευταίους μήνες.
Ειδικά για τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του δήμου πληθυσμιακά, προβλέπεται να συλλέγουν και να μεταφέρουν οι ίδιοι τα κλαδέματά τους και κάθε είδους υπολείμματα των καλλιεργειών τους (οργανική ύλη, πχ εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ) στο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου στα «Ξηροκάμπια», ώστε να συντελείται καλύτερα και ταχύτερα η κομποστοποίησή τους. Η τήρηση του παραπάνω κανονισμού κρίνεται υποχρεωτική, καθώς θα συμβάλει αρχικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων από τους συμβατούς κάδους και μακροπρόθεσμα στη μείωση του κόστους συγκομιδής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γεωργικό Ινστιτούτο Δήμου Ευρώτα, στο τηλέφωνο 27350 55015.
πηγή  laconialive.g

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Η ενημέρωση για την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης συνεχίζεται στα καταστήματα της Νεάπολης

Η ενημέρωση για την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης συνεχίζεται στα καταστήματα της Νεάπολης με τη βοήθεια του Stathis Veliotis. Ευχαριστούμε πολύ τους καταστηματάρχες & υπαλλήλους για την υποδοχή τους και το χρόνο που αφιέρωσαν.
Πηγή 

"ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ"

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σύλληψη 49χρονου με τσεκούρια, ρόπαλο και λαθραία τσιγάρα

lathraia tsigara

Συνελήφθη χθες (31/8) το βράδυ, στην επαρχιακή οδό Γυθείου – Αρεόπολης, ένας 49χρονος βούλγαρος γιατί κατείχε δύο τσεκούρια, ένα ρόπαλο και είκοσι πέντε πακέτα τσιγάρων που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης. 
Πηγή  http://laconialive.gr

35 χρόνια αρχιερατείας του κ. Ευσταθίου

mitropolitis Eystathios
Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου η εκκλησία μας γιόρτασε την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για την ιερά μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης η ημέρα αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την εις επίσκοπον χειροτονία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.
Ο σεπτός ποιμενάρχης μας, όπως έχει καθιερώσει από τον πρώτο χρόνο της αρχιερατικής του διακονίας, τέλεσε τη θεία λειτουργία στην ιερά μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος, συνεπικουρούμενος από πλειάδα ιερέων. Το θείο λόγο κήρυξε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο ιεροκήρυκας της ιεράς μητροπόλεως πανοσολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μέντης. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έγινε περιφορά, πέριξ του ναού, της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στη μονή.
iereasΟ σεβασμιώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσοι του στάθηκαν στα τριάντα πέντε αυτά χρόνια, στα οποία δοκίμασε πολλές χαρές, αλλά και αναπόφευκτες πικρίες, καθώς και όσους συμπροσευχήθηκαν στη θεία λειτουργία θέλοντας να του ευχηθούν διά ζώσης. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ο σεβασμιώτατος απένειμε έπαινο στον συνταξιούχο κληρικό π. Ελευθέριο Καναβάρο, για τα 60 χρόνια ιερατείας του καθώς και για τη συνεπή προσφορά του στην ΙΜ Ιέρακος μετά τη συνταξιοδότησή του.
Ακολούθησε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους από την αδελφότητα της μονής.
πηγή: immspartis.gr

Δημιουργία «Οικολογικών Νησίδων» στον Δήμο Ευρώτα…

0000000000000000000000000

Ο Δήμος Ευρώτα προχωρά στη δημιουργία «Οικολογικών Νησίδων» στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματός του για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι «Οικολογικές Νησίδες» είναι οριοθετημένοι χώροι, αρκετά μεγάλοι σε έκταση όπου τοποθετούνται κάδοι για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Η χρήση τους επιτρέπει την επιτυχέστερη διαλογή των απορριμμάτων, τη μείωση του όγκου από τους συμβατούς κάδους και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους συγκομιδής των απορριμμάτων.

            Σε πρώτη φάση οι «Οικολογικές Νησίδες» τοποθετούνται στα δύο μεγαλύτερα Τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, στη Σκάλα και στο Βλαχιώτη λόγω αυξημένων αναγκών. Όσον αφορά τη Σκάλα η «Οικολογική Νησίδα» βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Γηπέδου, ενώ στο Βλαχιώτη βρίσκεται σε χώρο πλησίον του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου. Οι «Οικολογικές Νησίδες» περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τρεις μεγάλους κάδους (σκάφες) όπου εκεί ρίχνονται τα ογκώδη αντικείμενα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι μεγάλες συσκευασίες ανακυκλώσιμων υλικών ( χαρτί, χαρτόνι, γυαλί κτλ ) και τα κλαδέματα. Όλοι οι πολίτες καλούνται να μεταφέρουν τα παραπάνω απορρίμματα στα συγκεκριμένα σημεία.

            Η λειτουργία των «Οικολογικών Νησίδων» αναμένεται να διευκολύνει το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και να βελτιώσει την αισθητική εικόνα του Δήμου μας.

πηγή  .report24.gr

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ.Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΝΕΙ,ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ,ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

 Ο Κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΟΥ Κ.ΛΟΥΝΤΡΟΥΔΗ

ΝΕΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ** ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ** O γιατρός Ουρολόγος κύριος Αθανάσιος Λουντρούδης θα βρίσκεται και πάλι στο νησί μας και θα εξετάζει στο νέο ιατρείο του δίπλα απο το ιατρείο του οφθαλμίατρου κυρίου Τριαντάφυλου στο Λιβάδι Κυθήρων,ΑΠΟ 11/09 - 13/09  2015 Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού 6972921099--2102633228.
 
 Παρασκευή:18:00-20:30
Σάββατο:09:30-13:00   &   17:30-20:30
Κυριακή:10:00-13:00