Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

 Φωτό
Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου
Τέλη δεκαετία του 80  δυο νέοι με όνειρο την ενημέρωση και ψυχαγωγία των συμπατριωτών τους ξεκίνησαν πειραματικά με τα στοιχειώδη να μεταδίδουν ο μέν Θεόδωρος στην Χώρα και Καψάλι μέσω του ttv Κύθηρα κι εγώ Αγία Πελαγία και Νεάπολη με το ραδιοφωνικό σταθμό adelin!! Πόσα όνειρα πόσες στιγμές και πόσο μεράκι !!! Ο Θεόδωρος Τραβασάρος φίλοι από παιδιά ξεκίνησε την ζωή του όπως όλοι μας με όνειρα ! Άνθρωπος με χαμόγελο ,με χιούμορ και πειράγματα και επίμονος στο χόμπι της ενημέρωσης! Παντού ήταν παρών με μια κάμερα ,ένα μικρόφωνο προβάλλοντας το νησί ,τα δρώμενα και τα νέα. Ο Θοδωρής μας "έφυγε"αλλά πάντα θα είναι στις καρδιές μας. Καλό Ταξίδι φίλε μου .Στις αδελφές του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου. Παναγιώτης Πολίτης




ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ [ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ] ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ


 
 Η οκταώροφη Ιερά Μονή του Μέγα Σπηλαίου έχει χτιστεί κυριολεκτικά επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο σε υψόμετρο περί των 930 μ. Ιδρύθυκε από δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς, τον Συμεών και τον Θεόδωρο, οι οποίοι μετά από οπτασία αναζήτησαν την ιστορηθείσα από τον Θεηγόρο Ευαγγελιστή Λουκά ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας. Ύστερα από πολλές περιπλανήσεις βρέθηκαν στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στη Ζαχλωρού όπου και συνάντησαν τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ. η οποία και τους οδήγησε στη σπηλιά που είχε μόλις ανακαλύψει το θείο εικόνισμα.

Η μονή καταστράφηκε για πρώτη φορά το 840 από τους εικονομάχους, το 1460 και το 1640 από τους Τούρκους, το 1934 από πυρκαγιά και το 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, παραμένει έως και σήμερα στη Μονή Μέγα Σπηλαίου, είναι φτιαγμένη από κερί, αρώματα και μαστίχα και θεωρείται ένα από τα τέσσερα έργα του ευαγγελιστή Λουκά. Η εκκλησία έχει σημαντικές τοιχογραφίες του 1600, χειρόγραφα, Ευαγγέλια και λειψανοθήκες.
πηγή .kalavritacanyon.gr

 
Τοποθεσία 
To καταπληκτικότερο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας στην Πελοπόννησο, είναι η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου, η οποία προκαλεί δέος καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ. Πήρε το όνομα της από το κάθετο βραχώδες
συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή. Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται "κολλημένη" στο βράχο καθηλώνοντας και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π.
 

Στη Μονή του Μ. Σπηλαίου η ψυχή του πιστού αισθάνεται τη μηδαμινότητά της, καθώς εισέρχεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού μέσα στο κοίλωμα του σπηλαίου.
 
Ιστορία Μονής
Κατά το Κτιτορικό της Μονής, η ιστορία και η ζωή της Μονής του Μ. Σπηλαίου αρχίζει με το θαυμαστό τρόπο της ανεύρεσης της Ιεράς Εικόνος. Δύο αδελφοί από την Θεσσαλονίκη, Συμεών και Θεόδωρος, διακρινόμενοι για την μόρφωση και την ευσέβειά τους, αφού ασκήθηκαν στα όρη Όλυμπος, Όσσα και Πηλίο, ήλθαν στο Άγιο Όρος για να γνωρίσουν φωτισμένους ησυχαστές και άνδρες της ερήμου. Από εκεί πήγαν στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσουν όλα τα μέρη που περιπάτησαν οι Θεανδρικοί πόδες του Σωτήρος Χριστού. Στα Ιεροσόλυμα έγιναν ιερείς από τον σπουδαίο επίσκοπο της Αγίας Πόλης Μάξιμον. Εκεί ο καθένας ξεχωριστά είδε την ίδια οπτασία και έλαβαν την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα , να εύρουν την ιστορηθείσα από τον Θεηγόρο Ευαγγελιστή Λουκά ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας. Υστερα από πολλές περιπλανήσεις και αποκαλυπτικά όνειρα, συνάντησαν,στην περιοχή της Ζαχλωρούς τη βοσκοπούλα Ευφροσύνη το 362 μ.Χ. Όταν την πλησίασαν, η Ευφροσύνη τους προσκυνά με σεβασμό και αναφέρει τα ονόματα τους. Στην συνέχεια τους οδηγεί στο σπήλαιο που βρισκόταν η αναζητούμενη Ιερά Εικόνα, τήν οποία είχε ανακαλύψει -προ ολίγου χρόνου - η ίδια - θεία Βουλή-, με την οδηγία ενός τράγου, που πήγαινε στο σπήλαιο για νερό και εξήρχετο με βρεγμένο το γένειον του. Με πολλή χαρά, ευγνωμοσύνη και ευλάβεια, οι μοναχοί Συμεών και Θεόδωρος πήραν την εικόνα έξω του Σπηλαίου και το εκαθάρισαν από την πυκνή βλάστηση.

Ανεμοστρόβιλος πέρασε από το Καψάλι Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ανεμοστρόβιλος πέρασε από το Καψάλι σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015!!! 

Μας άφησε τα "ίχνη" του.. Έσπασε και πέταξε κάτω δένδρα, ξήλωσε την πέργκολα σε σπίτι στο πίσω γιαλὀ και πέταξε κάδους στην θάλασσα......

------------------------------------------------
Βαλέριος Καλοκαιρινός Photo Cerigo
Πηγή http://kithiraikanea.blogspot.gr/
------------------------------------------------

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ....ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ ΘΟΔΩΡΗ.......

Έφυγε σήμερα το πρωϊ από κοντά μας ο Θοδωρής Ε. Τραβασάρος ύστερα από επώδυνη πολύχρονη πάλη με την ανυπαρξία και το κώμα.

Έφυγε ο "δικός μας" Θοδωρής που με την κάμερα του κάλυψε για πολλά χρόνια τις δραστηριότητες και την ζωή του τόπου και που με την πρώτη και μοναδική τηλεόραση του Τσιρίγου, την TTV, μας πρόσφερε ατέλειωτες ώρες διασκέδασης και ενημέρωσης τα περασμένα χρόνια χωρίς κανένα προσωπικό κέρδος και όφελος.


Όταν "σιώπησε" για πάντα ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός του Τσιρίγου χάρις στις "ενέργειες" μερικών "προοδευτικών", μαζί με τον Θοδωρή ξεκινήσαμε αυτή την σελίδα σαν πρόσθετο μέσο ενημέρωσης των Κυθηρίων.

Δυστυχώς η ασθένεια και το κώμα τον υποχρέωσαν να σιγήσει οριστικά για πολλά χρόνια καθηλώνοντας τον στο κρεββάτι του πόνου και της ανυπαρξίας, και σήμερα το πρωΪ σε ηλικία 60 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή.

Καλό ταξίδι φίλε Θοδωρή. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας και στο μυαλό μας.

Στις αδελφές του και στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια μας.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή στις 17:00 από τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στα Σκουλιάνικα.
-------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ.[ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ]




Η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας είναι το πασίγνωστο ιστορικό μοναστήρι κοντά στα Καλάβρυτα Αχαϊας (5 χλμ. απόσταση), στο οποίο υψώθηκε στις 18 Μαρτίου 1821 η σημαία (λάβαρο) της Ελληνικής Επανάστασης από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό Κοτζά και τους Καλαβρυτινούς επαναστάτες.
Χτίστηκε το 961 μ.Χ., από έναν ασκητή της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, της οποίας στην αρχή ήταν μετόχι. Σύντομα όμως ο αριθμός των μοναχών έφτασε τους 1.000 και η νέα μονή ανεξαρτητοποιήθηκε κρατώντας το όνομα της μητρικής μονής. Επί έξι συνεχείς αιώνες κράτησε η ακμή της. Το 1585 όμως πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί της, όσοι γλίτωσαν από τη σφαγή, σκόρπισαν στα γύρω βουνά. Αλλεπάλληλες καταστροφές ή λεηλασίες υπέστη μετά το 1600 από σεισμό ή από τους Τούρκους, το 1770 από τους Αλβανούς και το 1826 από τον Ιμπραήμ. Όταν το 1828 ξαναχτίστηκε, πήρε πια τη σημερινή της θέση. Το 1850 χτίστηκε ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται μέσα στον περίβολο του μοναστηριού.
Η τελευταία μεγάλη καταστροφή έγινε το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές. Αυτοί, αφού κάψανε τα Καλάβρυτα και σκότωσαν όλους τους έφηβους και άνδρες κατοίκους του χωριού, στη συνέχεια πυρπόλησαν το μοναστήρι και όσοι μοναχοί βρίσκονταν εκεί, φονεύθηκαν κάτω από τον ιστορικό πλάτανο που βρίσκεται στο περίβολο του ναού.
Με τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ξαναχτίστηκε στη μορφή που βρίσκεται σήμερα. Ο τύπος του είναι ο συνηθισμένος στα περισσότερα μοναστήρια: ένας περίβολος, που στη μέση του βρίσκεται ο ναός και γύρω το συγκρότημα των κελιών. Δεξιά της κύριας εισόδου του περιβόλου της μονής βρίσκεται το εκκλησάκι που εκεί κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η επανάσταση από το Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό το 1821.
Κειμήλια: Πολύτιμος ιστορικός θησαυρός για το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους. Επιπλέον, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β', τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί κ.α. Στη βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν 3.000 έντυπα, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται από το 1502.
 Στα ιερά λείψανα ξεχωρίζει η κάρα του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού, πολιούχου των Καλαβρύτων, δωρεά του Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος και λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων κ.α.
πηγή  .monastiria.gr/
 

Καταστροφή της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας από τους Γερμανούς (14 Δεκεμβρίου 1943)

 

συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτόπτη μάρτυρα-από τις αναμνήσεις του επιζήσαντος  από την καταστροφής της Μονής της Αγίας Λαύρας, γέροντος Ευσεβίου Γιαννακάκη
Φύλαξη των κειμηλίων- πώς διασώθηκε το Λάβαρο της Επαναστάσεως του 1821

Οι Γερμανοί στη Λαύρα
Δεκέμβριος του 1943. Ή Μονή τής Αγίας Λαύρας υφίστα­ται βαρύ πλήγμα άπό τους Γερμανούς κατακτητές. Ό π. Εύσέβιος έζησε άπό πολύ κοντά τήν ωμότητα τής πυρπολήσεως του Μοναστηριού και τής εκτελέσεως των πατέρων.Γεγονότα δραματικά, πού αποτέλεσαν σταθμό όχι μόνο στην Ιστο­ρία τής Μονής άλλα και στην προσωπική του πορεία’ σκηνές φρι­κτές, στιγμές βαθιάς οδύνης, πού χαράχθηκαν ανεξίτηλα στην καρδιά του και στή μνήμη του.

Κάθε χρόνο, στή θλιβερή αυτή επέτειο, χρέος ιερό τον έφερνε στή Μονή τής Μετανοίας του, γιά νά λάβει μέρος στή Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων. Τέτοια μέρα ξαναζούσε τά γεγονότα εκείνα και μέ κατα­φανή συγκίνηση μιλούσε γι’ αυτά.
Τήν Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ανέβηκαν οί Γερμανοί στην Αγία Λαύρα. Επισκέπτονταν συχνά το Μοναστήρι, περιεργά­ζονταν τα κειμήλια, έπαιρναν το κέρασμα των μοναχών και έφευ­γαν. Αυτή τη φορά όμως ή συμπεριφορά τους ήταν διαφορετική. Ό αρχηγός τους και το επιτελείο του ανέβηκαν στο ήγουμενείο και ζήτησαν νά δουν το μοναχολόγιο. Οί στρατιώτες δέν πήγαν όπως άλλες φορές νά δουν το Μοναστήρι, άλλα έμειναν με τους μοναχούς κάτω στο προαύλιο. Όπως φάνηκε έκ τών υστέρων, πε­ρίμεναν εντολή νά τους εκτελέσουν, και δέν θά γλύτωνε κανείς. Ύστερα άπό αρκετή ώρα ό αρχηγός τους, κάποιος Τένερ, κα­τέβηκε. Κάθισε λίγο πιο πέρα άπό τον πλάτανο μόνος του έπι δε­καπέντε περίπου λεπτά, με σκυμμένο το κεφάλι. Προφανώς θά σκεπτόταν: «’Άν σκοτώσω πρώτα αυτούς έδώ πού έχω στά χέρια μου, θά το μάθουν οί Καλαβρυτινοί και θά φύγουν». Σφύριξε λοι­πόν και έφυγαν εις φάλαγγα κατά δυάδες. Είχε ήδη καταστρώσει το εγκληματικό του σχέδιο” θά άρχιζαν άπό τά Καλάβρυτα.
Εκείνο το πρωί ό π. Εύσέβιος δέν ένιωσε κανένα φόβο, παρ’ ότι οί Γερμανοί δέν απομακρύνθηκαν στιγμή άπό κοντά τους. Μάλι­στα, φιλόξενος όπως ήταν, κρατούσε ένα μεγάλο δίσκο και τους προσέφερε ψωμί και τυρί, κι εκείνοι, πού γνώριζαν τί θά ακολου­θούσε, τον κοίταζαν περίεργα. Άπό τή στιγμή όμως πού έφυγαν οί Γερμανοί, ένας αδιόρατος φόβος κυριάρχησε στην ψυχή του.
.

1941 Καψάλι Κυθήρων.Βύθιση ελληνικού φορτηγού πλοίου μετά απο γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό

1941 Καψαλι Κυθηρων,βομβαρδισμος ελληνικου ρυμουλκου απο γερμανικα αεροπλανα  
!Eleni Harou Σύμφωνα με πληροφορίες του παλαίμαχου αυτόπτη μάρτυρα κ. Μανώλη Δαπόντε τα ναυάγια στο Καψάλι (ήταν 4) τα ανέσυραν μετά την Κατοχή εργολαβικά και γέμιζε ο μώλος σιδερικά. Οι πιτσιρικάδες της εποχής πήγαιναν εκεί για να βρουν ρουλεμάν να φτιάξουν τα άυτοσχέδια πατίνια τους. Περισσότερες πληροφορίες θα μας δώσει ο ίδιος ο κ. Δαπόντες.
 Eleni Harou Η φωτο πρέπει να είναι από τις 20,21, 22 Μαϊου 1941 όταν από τον εναέριο χώρο των Κυθήρων πέρασαν πάνω από 500 αεροπλάνα για τη μάχη της Κρήτης. Τότε μοίρα του Αγγλικού στόλου από 19 σκάφη περιπολούσε στα Ν.Α. παράλια των Κυθήρων και εδέχθη επιθέσεις από Γερμανικά στούκας. Μήπως είναι ένα από αυτά τα συμμαχικά που καταβυθίζεται στη φωτο;.Σας ευχαριστούμε κ. Δεσύλλα. Σπάνιο ντοκουμέντο!
πηγή 
Nikos Desillas

1941 Καψαλι Κυθηρων.Βυθιση ελληνικου φορτηγου πλοιου μετα απο γερμανικο αεροπορικο βομβαρδισμο

 Manolis Daponte Δεν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο να σας μεταφέρω λεπτομέρειες, θα τα πούμε αργότερα, πάντως και το ρυμουλκό που βλέπουμε πρώτο πλάνο στην ιστορική Φωτό του Κ. Δεσύλλα είναι αλλο ένα από τα βυθισμένα. Βυθίστηκε και αυτό ακριβώς στη θέση που βρίσκετε στη Φωτό.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Φωτογραφία του Stratos Charchalakis.
Ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Κυθήρων στη Βασιλεία της Ελβετίας με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Βασιλείας για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο και συναντήθηκε με τον Διευθυντή του κ. Andrea Bignasca. Το απόγευμα στην Έκθεση Γλυπτών της Βασιλείας έγινε ομιλία της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης και τέως Υπουργού Πολιτισμού κας. Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα με θέμα "Τέχνη και Ιδεολογία στη Νεότερη Ελλάδα" την οποία διοργάνωσε ο Φιλελληνικός Σύλλογος της Βασιλείας. Παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κα. Λαγογιάννη, ο Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου της Ελλάδας Δρ. George Kakavas, πλήθος Φιλελλήνων της Βασιλείας και ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε το τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κυθήρων στα Ιταλικά και τα Γερμανικά. Εκεί ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πράκτορες του τουρισμού, με τους οποίους θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες για την προώθηση των Κυθήρων στο ελβετικό κοινό.

ΝΕΑΠΟΛΗ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΡΟΧΗ ΗΤΑΝ...

Μια μικρή βροχή ήταν....Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γινόταν αν η βροχή κρατούσε πάνω από 20 λεπτά. Από την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς τις 17ης Ιουλίου αυτό που απασχολούσε τους κατοίκους και την Δημοτική Αρχή ήταν ο φόβος μια νεροποντής και τις συνέπειες που θα είχε. Αυτό ήταν το κύριο θέμα που είχε επισημανθεί στους Υπουργούς που επισκέφτηκαν τα Βάτικα. Εν τούτοις ακόμα η πολιτεία δεν έχει δώσει την ανάλογη βαρύτητα στα προβλήματα της περιοχής . Ούτε πυρόπληκτη κηρύχθηκαν τα Βάτικα ,ούτε άρχισαν έργα που να προστατέψουν την περιοχή από μια ενδεχόμενη νεροποντή που θα κρατήσει παραπάνω από 20 λεπτά.Τώρα που εκλογές πέρασαν καιρός να ασχοληθούνε με τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου. Επίσης οι εκλεγμένοι βουλευτές να πράξουν τα αυτονόητα σε συνεργασία με την Περιφέρεια ,Αντιπεριφέρεια και Δημοτική Αρχή ,υπενθυμίζοντας και πιέζοντας τις ανάλογες υπηρεσίες, για το θέμα των Βατίκων και να τεθεί υπ' όψιν τους ότι η ευθύνη είναι δική τους για οτιδήποτε συμβεί που οφείλεται στην ολιγωρία των αρμοδίων υπουργείων.
 πατήστε εδώ https://www.facebook.com/karatzh/videos/1126508340692743/


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΑ ΚΑΣΤΡΙΣΙΑΝΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου 26/9/2015 σε αποθήκη 80 τ.μ. στον οικισμό Καστρισιάνικα Κυθήρων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αποθήκη υπήρχε ξυλεία, λάδια, λιπάσματα, εξοπλισμός παραλίας (ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.ά.) καθώς και φιάλες προπανίου. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 5 πυροσβέστες με επικεφλή της επιχείρησης πυρόσβεσης τον Ανθυποπυραγό κύριο Μαρινόπουλο Πέτρο. Στο σημείο έσπευσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Κατσανεβάκης με το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου μαζί με κατοίκους εθελοντές, περιορίζοντας την πυρκαγιά πριν εξαπλωθεί. Υπ' όψιν οι φιάλες προπανίου που ήταν αποθηκευμένες θεωρούνται επικίνδυνο υλικό και χάριν της ετοιμότητας των πυροσβεστών αποφύγαμε το χειρότερο.Οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος, στις προσπάθειες των πυροσβεστών μιας και εκείνη την στιγμή έβρεχε. Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα αλλά ούτε κινδύνεψαν γύρω κατοικίες. Με κάθε επιφύλαξη σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων εκείνη την ώρα έπεσε κεραυνός και πιθανόν να προκάλεσε την πυρκαγιά. Η πυροσβεστική διενεργεί έρευνα για τα πραγματικά αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΥΤΡΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 Πρωινός Ανεμοστρόβιλος στην Πλύτρα Λακωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακάκο κάτοικο Πλύτρας 'εγιναν μικροζημίες ,καθώς βυθίστηκε και ένα καίκι ανοιχτά στον 'ορμο Ξύλι απο τον ανεμοστρόβιλο
ΦΩΤΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΣ


Το καίκι αυτό βούλιαξε ανοιχτά στον 'ορμο Ξύλι απο τον ανεμοστρόβιλο