Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Δήμος Ευρώτα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Ορθολογική Διαχείριση Υδάτων στον Δήμο Ευρώτα»

Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Ευρώτα - Municipality of Evrota.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αυξημένο ενδιαφέρον έλαβε χώρα η Ημερίδα με θέμα «Ορθολογική Διαχείριση Υδάτων στον Δήμο Ευρώτα» στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και συνεργασία της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου και του Δήμου Ευρώτα.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της ορθολογικής χρήσης των υδάτων ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, αλλά και η παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου των αδειών άρδευσης. Στο πλαίσιο αυτό οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στον υδρογεωλογικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής και στους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να επιτευχθεί οικονομία νερού. Ιδιαίτερη έμφαση δε δόθηκε στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων άρδευσης από τους αγρότες δεδομένου ότι το 80% του νερού καταναλώνεται στη γεωργία. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν μελέτες για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που θα αξιοποιούν στο έπακρο τους υδατικούς πόρους και θα έχουν μακροπρόθεσμα και μόνιμα οφέλη τόσο στην επάρκεια του νερού όσο και στο περιβάλλον.
Την αυλαία της Ημερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κι έθιξε το ζήτημα της χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής για την υδροληψία. Επισήμανε δε τον προγραμματισμό εκπόνησης μελετών στο Δήμο Ευρώτα. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Διευθυντής Υδάτων Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Μήλιος ο οποίος αφού συνεχάρη τον Δήμαρχο Ευρώτα για το συστηματικό ενδιαφέρον του για την ορθή χρήση των υδάτων τόνισε την αξία του νερού και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση έργων με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας άλλων χωρών ή περιοχών. Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του υφιστάμενου καθεστώτος αδειοδότησης των έργων υδροληψίας και η αναφορά στο γεγονός ότι η άδεια αποτελεί ένα εργαλείο στο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων από τη γεωλόγο και υπάλληλο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κα. Μαίρη Χρυσή.
Κατόπιν πήραν τον λόγο διαδοχικά ο γεωλόγος κ. Νίκος Καραλέμας, ο γεωπόνος, υπάλληλος της ΠΕ Λακωνίας κ. Γιώργος Μπουραζάνης, ο γεωπόνος, υπάλληλος του Δήμου Ευρώτα κ. Δημήτρης Μπούτσαλης, ο γεωπόνος κ. Μιχάλης Θεοφιλάκος και ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Γιώργος Σωτηράκος. Οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την υποβολή ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους στους ειδικούς επιστήμονες.
Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την Ημερίδα ήταν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΔΑΟΚ Λακωνίας κα. Βασιλική Θεοχαράκου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μάνης κ. Αντώνης Κουμεντάκος, πρόεδροι και μέλη ΤΟΕΒ, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ευρώτα, επιστήμονες με ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς και αρκετοί δημότες.
Ο Δήμος Ευρώτα εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Ημερίδας και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλλαν στη διεξαγωγή της κι ιδιαίτερα τον Διευθυντή Υδάτων Πελοποννήσου κ. Μήλιο και τον Αντιδήμαρχο Ευρώτα κ. Θεόδωρο Παπαγιαννόπουλο.
Φωτογραφία του χρήστη Δήμος Ευρώτα - Municipality of Evrota.

Μονή Ελώνης Αρκαδίας Οδοιπορικό-[ φωτορεπορταζ ]


Η ιστορία της μονής ανάγεται στο 1300. Με βάση το ιστορικό, οι βοσκοί της περιοχής έβλεπαν σε ένα δυσπρόσιτο σημείο της πλαγιάς του Πάρνωνα ένα φως. Αρχικά δεν του έδωσαν σημασία, η συνέχιση του φαινομένου όμως όξυνε την περιέργεια τους με αποτέλεσμα να καταφύγουν στον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού. Ο επίσκοπος συγκέντρωσε το χωριό και επιχείρησαν να δώσουν μία εξήγηση στο αξιοπερίεργο περιστατικό. Το αποτέλεσαν ήταν να αντιληφθούν ότι επρόκειτο για το φως ενός καντηλιού, το οποίο ήταν αναμμένο μπροστά από μία εικόνα. Το ύψος όμως που βρισκόταν η εικόνα καθιστούσε αδύνατη κάθε προσπάθεια προσέγγισής της.
Μετά τις προσευχές τους η εικόνα κατέβηκε σε χαμηλότερο σημείο και οι τολμηρότεροι παρευρισκόμενοι σκαρφάλωσαν στο βουνό και διαπίστωσαν ότι ήταν μία εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Στη συνέχεια έχτισαν ένα πρόχειρο ξύλινο εκκλησάκι, όπου και τοποθέτησαν την εικόνα, ενώ για την πρόσβαση σε αυτό κατασκευάστηκε σχοινένια σκάλα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ, Ο ΚΥΘΗΡΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Φωτογραφία της Eleni Harou.
Ο Γεώργιος Θ. Φωτεινός γεννήθηκε το 1878 στο Μυλοπόταμο των Κυθήρων. Έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στα Κύθηρα και κατόπιν φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, όπου η οικογένεια Φωτεινού διατηρούσε ανθούσες επιχειρήσεις. Συνέχισε με ιατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Βιέννη. Το 1910, όταν άρχισε να λειτουργεί το νοσοκομείο αφροδισίων και δερματικών παθήσεων «Ανδρέας Συγγρός» ο Φωτεινός ανέλαβε τη Δ/νση, την οποία διατήρησε μέχρι το 1946. Στην ίδια θέση υπηρέτησαν οι επίσης Κυθήριοι Καθηγητές Παναγιώτης Β. Φωτεινός (1950-1964) και Ιωάννης Δ. Στρατηγός (1981-1996) Ο Γεώργιος Φωτεινός διορίστηκε τακτικός καθηγητής αφροδισίων και δερματικών παθήσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1937 αναγορεύτηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1912 δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» μουσείο με 1660 κέρινα προπλάσματα αφροδισίων και δερματικών νόσων, παρόμοιο με του Παρισιού. Εμπνευστής και κατασκευαστής αρχικά των προπλασμάτων ήταν ο Φωτεινός, που έμαθε την τεχνική στο Βερολίνο. Θεωρείται πρωτοπόρος στον αντιαφροδισιακό αγώνα στην Ελλάδα και οι μελέτες του και τα δημοσιεύματά του θεωρούνται σταθμός στην εξέλιξη της δερματολογίας στην Ελλάδα. Πέθανε το 1958 στην Αθήνα. Αργότερα τα οστά του μετεφέρθησαν στη γενέτειρα, στο προαύλιο του αγίου Χαραλάμπους Μυλοποτάμου.
Πηγή 
Eleni Harou

Το Μήνυμα της Κυριιακής 4-10-15 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) Από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ B' ΛΟΥΚΑ
(4-10-2015)



ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ 
Τό ὑπόδειγμα τῆς ἀνθώπινης σχέσης 
 
          Πολλοί χριστιανοί ὅταν φέρνουν πρόσφορο γιά τήν Θεία Λειτουργία, μετά τά ὀνόματα τῶν δικῶν τους συμπληρώνουν: «...Φίλων καί ἐχθρῶν».
          Ἡ ὡραῖα αὐτή ἱκετήρια ἔκφραση μαρτυρεῖ πώς οἱ πιστοί τοῦ Χριστοῦ ἀκολουθοῦν τό παράδειγμα τοῦ Θείου Διδασκάλου, ὁ Ὁποῖος «λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδόρει» καί «πάσχων οὐκ ἠπείλει». Ὅμως, οἱ χριστιανοί δέν εἶναι σωστό νά ἀρκεσθοῦμε σέ δέηση γιά τούς ἐχθρούς μας-καί μάλιστα κάπως γενική καί ἀνώνυμη. 
          Χρέος ἔχουμε νά ἔχει προηγηθεῖ τῶν προσευχῶν μας ἡ πράξη. Καί ὑπόδειγμα πράξεων στίς δι-ἀνθρώπινες σχέσεις, εἶχε δώσει ὁ Κύριος, πολύ πρίν  ὁ Ἴδιος μαρτυρήσει στόν Σταυρό «ὑπέρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς». 
          Αὐτή ἀκριβῶς τήν διδασκαλία περιλαμβάνει τό σημερινό Εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα. 
          Ξεκινάει μέ πολύ πρακτικό ὁδηγό στίς σχέσεις μας μέ τούς ἄλλους: «Ὅπως θέλετε νά σᾶς συμπεριφέρονται οἱ ἄνθρωποι, ἔτσι ἀκριβῶς καί σεῖς νά συμπεριφέρεσθε σ΄αὐτούς».
          Πόσοι ἀπό μᾶς σέ στιγμές ἔντασης, διαφωνιῶν ἤ διαφορῶν  ἀνατρέξαμε σ΄αὐτόν τόν χρυσό κανόνα; Ἄν οἱ ἄνθρωποι σ΄ὄλη τήν Γῆ καί ὅλες τίς ἐποχές ἐφάρμοζαν αὐτή τήν θεία συμβουλή, δέν θά ὑπήρχαν μίση, πάθη, ἰδιοτέλειες καί πόλεμοι. Θά εἶχαν ἐξαφανισθεῖ ὄχι μόνο τά τερατώδη σύγχρονα ὅπλα, ἀλλά καί αὐτά ἀκόμη τά βέλη! 
          Προχωρεῖ ὁ Ἰησοῦς καί συνδέει τόν πρακτικό αὐτόν ὀδηγό μέ τήν ἐντολή τῆς Ἀγάπης, ἐπισημαίνοντας πώς ἡ Ἀγάπη δέν προσφέρεται μόνο σ΄αὐτούς πού μᾶς ἀγαποῦν. Οὔτε σ΄αὐτούς πού μᾶς κάνουν καλό μόνο. Τέτοια μεροληπτική ἀγάπη ἐφαρμόζεται ἀπό τούς ἁμαρτωλούς.  Τέτοια ἰδιοτελῆ ἀγάπη διώχνει τήν χάρη τοῦ Θεοῦ: «Εἰ ἀγαπάτε τούς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποῖα ὑμῖν χάρις ἐστί;» 
          Χαρακτηριστικά ὁ Κύριος φέρνει τό παράδειγμα τοῦ δανεισμοῦ. Ἄν δανείζουμε γιά νά πάρουμε τά ἴσα, δέν ἔχουμε χάρη. (Πόσο μάλλον ἄν δανείζουμε ὡς τοκογλύφοι!...) 
Ἀγαπητοί Χριστιανοί,
ἄς ἔχουμε τήν διδαχή αὐτή σάν πολύτιμο σύμβουλο σέ κάθε πτυχή τῆς ζωῆς μας. Κι ἄς σκεφθοῦμε τή θά γινόμαστε ἄν ὁ Θεός μᾶς ἀγαποῦσε μόνο ἄν Τόν ἀγαπούσαμε!
          Ἀντίθετα «Αὐτός χρηστός ἐστίν ἐπί τούς ἀχαρίστους καί πονηρούς».
          Ἄς θελήσουμε νά Τόν μιμηθοῦμε.... 
π.Π.Μαριάτος.
------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
------------------------------