Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ.Προς τι λοιπόν η διαμαρτυρία και οι προσβολές του κ. Χαρχαλάκη;

Φωτογραφία του Μιχάλης Πρωτοψάλτης.
Οι γιατροί του Αιγαίου επισκέπτονται περιοχές για τις οποίες έχουν προσκληθεί από τους οικοδεσπότες.
Οικοδεσπότης του νησιού είναι ο Δήμος Κυθήρων.
Όσα χρόνια έρχονται στα Κύθηρα μετά από πρόσκληση του Δήμου έρχονται, είναι αυτονόητο ότι τό ιδιο έγινε και φέτος.

Μάλιστα κάποιες χρονιές ο Δήμος συμμετείχε και στην φιλοξενία.
Προς τι λοιπόν η διαμαρτυρία και οι προσβολές του κ. Χαρχαλάκη;

Πηγή 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ KOKSMA,των αρχών της δεκαετίας 1960

Iστορικές φωτογραφίες των αρχών της δεκαετίας 1960, από τη δράση του Ολλανδού μηχανικού και αρχιτέκτονα Γεωργίου Κόκσμα (J.M. Koksma) στα Κύθηρα. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του συνεργάτη του κ. Κόκσμα, Ολλανδού πολιτικού μηχανικού Jean Bingen, και παρουσιάσθηκαν σε μεγάλη έκθεση σχετικά με τη δράση του ζεύγους Κόκσμα που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο το 2014.
Historic photographs from the early and mid-sixties, illustrating the work of the Dutch civil engineer and architect J. M. Koksma on Kythera. The photographs are from the archive of Mr Koksma’s colleague, civil engineer Jean Bingen, and were first shown as part of the large exhibition celebrating the activity of Mr and Mrs Koksma which was organised by the Kythera Cultural Association and held at the Kythiraikos Syndesmos in summer 2014.
Πηγή  https://tripelago.wordpress.com
Ο Κόκσμα με εθελοντές / Koksma with young volynteers
Ο Κόκσμα με εθελοντές / Koksma with young volunteers
Έργα ύδρευσης στον Ποταμό / Potamos waterworks
Έργα ύδρευσης στον Ποταμό / Potamos waterworks
Ο Κόκσμα στο γραφείο του / Koksma in his office

Οι «απαγορευμένες» εικόνες του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Χαλκινο δόρυ, μέρος άγκυρας, απόληξη κλίνης, ακέραιο αγγείο: Επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων του Ναυαγίου μετά τη λογοκρισία από το ΥΠΠΟΑ. Επιβεβαιώνεται το The TOC
΄Ενα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σταυροειδούς διατομής σαυρωτήρα (το μεταλλικό τμήμα στην πίσω άκρη του δόρατος) – το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή μαρμάρινο άγαλμα – ένας χάλκινος δακτύλιος προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, μολύβδινο κάτω μέρος (στύπος) άγκυρας του ναυαγισμένου πλοίου που είχε εντοπιστεί το 2013, ένας δακτύλιος, μια χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης και καθώς και σχεδόν ακέραιη λάγυνος (σ.σ. είδος αγγείου) είναι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού τα ευρήματα της νέας ενάλιας έρευνας που διεξήχθη από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα». Το υπουργείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό από τα ευρήματα και τη νέα έρευνα, υλικό που, ως γνωστόν, είχε λογοκριθεί από το ΥΠΠΟΑ στην παρουσίαση σε δημοσιογράφους η οποία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Κύθηρα.(Στην κεντρική φωτογραφία: Ανίχνευση μετάλλων. Χάλκινος δακτύλιος και λάγυνος - αγγείο - που ανελκύστηκαν).
Η επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του TheTOC.gr της περασμένης Δευτέρας 6 Οκτωβρίου.

Η ακριβής ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι η εξής:

«...Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος από το χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος».

Ανέλκυση χάλκινου δόρατος με σαυρωτήρα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Αρεόπολη ΣΤΗΝ ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM { ΦΩΤΟ }

 Η Αρεόπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα χωριά της Μάνης, γιαυτό και θεωρείται ατύπως ως "πρωτεύουσα" της Μέσα Μάνης. Ανήκει στη Λακωνική Νότια Αποσκιερή Μέσα Μάνη. Είναι χτισμένη σε κομβικό σημείο, απαραίτητο πέρασμα για όσους περιδιαβαίνουν τη Μάνη.

Η Αρεόπολη παλαιότερα ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Οιτύλου, τώρα πια όμως με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης υπάγεται στο νεοσύστατο Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οποίος έχει έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη. Απέχει 25 χλμ. από το Γύθειο και 5 χλμ. από το επίνειό της, το γραφικό Λιμένι. Είναι χτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο, σε υψόμετρο 250 μ. και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 900 κατοίκων.

Λακωνική Ατμοπλοΐα τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα .

Φωτογραφία του πληρώματος ενός από τα τρία πλοία Λέων , Λακωνία , και Ελληνίς της Λακωνικής Ατμοπλοΐας του καπετάν Γιάννη Τσέγκα , και του καπετάν Σπύρου Μπιλλίνη τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα . Τα ρούχα που φοράει ο καθένας φανερώνει και την ειδικότητα του στο πλοίο. Επειδή υπάρχουν και πολλοί μικροί Ναυτεργάτες στην φωτογραφία που μπορεί να ζει κάποιος σήμερα μπορεί να μας το πει για να προσθέσουμε τα ονόματά τους , ή αν κάποιος απόγονος αν το επιθυμεί . Η φωτογραφία ήταν στο Αρχείο της θείας Μαρίτσας Στούμπου - Νυχά στο Βροντά , που με προθυμία μας την έδωσε να την αναρτήσουμε στο διαδίκτυο.
 Πηγή 
Stathakis Panagiotis

ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κλιμάκιο των Γιατρών του Αιγαίου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, που βρίσκεται στα Κύθηρα ύστερα από πρόσκληση του Δήμου μας, θα μεταβεί αύριο Δευτέρα 12/10 στα Αντικύθηρα για να πραγματοποιήσει εξετάσεις στους λιγοστούς κατοίκους. Η μετάβαση θα γίνει με το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, που μετά από αίτημα του Δήμου μας και σύμφωνη γνώμη της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του ΥΕΝ θα αναμένει στο νησί για περίπου 2 ώρες. Θα μεταβούν Καρδιολόγος, Χειρουργός και Γυναικολόγος (και ίσως ουρολόγος) μαζί με 4 νοσηλευτές. Οι εξετάσεις θα γίνουν στο προσφάτως ανακαινισμένο από το Δήμο μας Περιφερειακό Ιατρείο στον Ποταμό.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της αποστολής των Ιατρών, Χειρουργός - Ορθοπεδικός κ. Βεληβασάκης Εμμανουήλ (Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ), θα γίνει δεκτός από το Δήμαρχο, ο οποίος θα του εκφράσει τις ευχαριστίες της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων και θα του δωρήσει αναμνηστικά δώρα.
Πηγή  Stratos Charchalakis

...Ο κόσμος γνωρίζει όμως! Και ξέρει και να διαβάζει φυσικά!

Γιατί κάποιοι/ες είτε δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά, είτε παραμένουν δεμένοι/ες στον αναχρονισμό και το παλιό! Δεν πειράζει... ο κόσμος γνωρίζει όμως! Και ξέρει και να διαβάζει φυσικά!
πηγή 
Stratos Charchalakis

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.

Είναι θεσμός πλέον για το νησί μας η επίσκεψη των Γιατρών του Αιγαίου.
Για μια ακόμη φορά οι γνωστή στους Κυθήριους ομάδα των Γιατρών, προσκεκλημένη από την διοίκηση του Νοσοκομείου μας, ήλθε στο νησί μας για να προσφέρουν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ τις υπηρεσίες τους.
Εκατοντάδες συμπατριώτες μας επισκέφθηκαν το νοσοκομείο του νησιού μας για να δεχτούν τις υπηρεσίες των γιατρών των ειδικοτήτων που το νοσοκομείο δεν διαθέτει.
Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι του νησιού θα εξεταστούν τις 3 ημέρες που οι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Η προσφορά είναι εθελοντική, δεν επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και η φιλοξενία από τους Κυθήριους ανάλογη.
Την ομάδα στελεχώνουν γιατροί κυρίως από νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και ιδιώτες γιατροί σπό την Κρήτη και άλλα νησιά της πατρίδας μας.
Στην ομάδα συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας γιατρός Βίκτωρας Χανιώτης, γιός του αείμνηστου επίσης γιατρού Άκη Χανιώτη από τα Μητάτα.
Το βράδυ του Σαββάτου την ευθύνη της φιλοξενίας ανέλαβε το γνωστό εστιατόριο "Το στέκι της γεύσης" στον όμορφο Αβλέμωνα.
Η περιποίηση ήταν τέτοια που σίγουρα οι γιατροί δεν θα την ξεχάσουν.
Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος, εκτός από τους πλούσιους μεζέδες φρόντισαν και για την ψυχαγωγία τους.
Οι γνωστοί μας Νικήτας Μεγαλοκονόμος και Κώστας Σπιθέας ανταποκρίθηκαν όπως πάντα στο κάλεσμα.
Το κέφι δεν άργησε να σηκώσει τους συμμετέχοντες στην πίστα.
Ο γνωστός μας Γιώργος Κασιμάτης Δρυμωνιάτης και ο Παπά Γιώργης Αδικημενάκης ευχαρίστησαν με θερμά λόγια τους γιατρούς.
Μια ακόμη όμορφη βραδιά στον γραφικό Αβλέμωνα προς τιμή των Γιατρών του Αιγαίου.


|Πηγή 

Μιχάλης Πρωτοψάλτης