Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το Μήνυμα της Κυριακής 18-10-15 και Γραπτόν Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΛΟΥΚΑ
(18-10-2015) 

 



agios_loukas_euaggelistis_3


ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΛΟΥΚΑ

18-10-2015
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ 
Ὁ Εὐαγγελιστής Λουκᾶς 
Ὁ Εὐαγγελιστής Λουκᾶς ἦταν Ἑλληνας στήν καταγωγή καί εἶχε γεννηθεῖ στήν Ἀντιόχεια. Γνώριζε πολύ καλά τήν Ἑλληνική Γλῶσσα, καθώς καί τήν Ρωμαϊκή, τήν Ἑβραϊκή καί τήν Συριακή. 
Ἔχει γράψει δύο σπουδαῖα βιβλία: τό κατά Λουκᾶν Εὐαγγέλιο καί τίς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων. Τά κείμενά του εἶναι τά ἱστορικότερα τῆς Καινῆς Διαθήκης. Καί αὐτό - πέρα ἀπό τόν φωτισμό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος-ὀφείλεται σέ δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά τοῦ Ἀποστόλου: Στήν ἄριστη χρήση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας καί στήν ἱστορική μεθοδολογία του. 
Τό πρῶτο μαρτυρεῖ ἄνθρωπο πεπαιδευμένο στά φιλολογικά καί χαρισματοῦχο, ὡς πρός τήν δύναμη τῆς ἐκφράσεως. 
Τό δεύτερο χαρακτηριστικό ἀναδύεται ἀπό τό γεγονός, ὅτι προτοῦ γράψει τά κείμενά του συνέλεγε ἀξιόπιστες πληροφορίες γιά ὅσα γεγονότα δέν ἦταν αὐτόπτης. Ἔτσι, γιά τά γεγονότα πρό τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ ἄντλησε πληροφορίες ἀπό τήν ἴδια τήν Μητέρα τοῦ Κυρίου μας. Γιά τά γεγονότα τῆς Ἀναστάσεως ἀπέκτησε ἀκριβέστερη γνώση ἀπό τίς Μυροφόρες, κ.ο.κ. 
Ἡ ἀφοσίωση του στόν Παῦλο τόν ὁδήγησε νά ἀκολουθήσει τά βήματα τοῦ Κορυφαίου, ἰδίως στήν 2η καί 3η πορεία του. Πιθανότατα - ἐπειδή ἦταν ἄριστος ἰατρός-πρόσφερε τίς περί τήν ὑγεία ὑπηρεσίες του στόν Ἀπόστολο τῶν Ἐθνῶν. Καί, ὅπως φαίνεται ἀπό τήν παύση τοῦ συγγραφικοῦ του  ἔργου, ἦταν μαζί μέ τόν Παῦλο, μέχρι τό μαρτύριό του. 
Ὁ Εὐαγγελιστῆς Λουκᾶς μετά τήν θυσία τοῦ Παύλου κήρυξε στήν Ἰταλία, Γαλλία, Δαλματία καί κατέληξε στήν Ἑλλάδα, ὅπου ἀφιερώθηκε στό ποιμαντικό ἔργο μέ βάση τήν Θήβα. 
Κατά τούς περισσότερους ἐκκλησιαστικούς Πατέρες ἐπεράτωσε τόν βίο του σέ ἡλικία 84 ἐτῶν εἰρηνικά στή Θήβα. 
Ἐκεῖ, ὑπάρχει Ναός πρός τιμήν του καί ὑστερότερος Ρωμαϊκός Τάφος  πού φιλοξένησε τό σκήνωμα τοῦ Ἁγίου, μέχρι τό τέλος τοῦ 3ου μ.Χ. αἰῶνος. Τό ἱερό λείψανο μεταφέρθηκε στήν Κωνσταντινούπολη, ἀπό ἐκεῖ στήν Ρώμη καί -μετά ἐργώδεις προσπάθειες τῆς τοπικῆς Βοιωτικῆς Ἐκκλησίας- τμῆμα του ἐπανῆλθε στήν Θήβα. 
Ὁ Λουκᾶς ἐκτός ἀπό ἱστορικός ὑπῆρξε, καθώς εἴδαμε Ἰατρός- γι΄αὐτό καί οἱ Γιατροί τόν ἔχουν Προστάτη τους-, ἀλλά καί ἄριστος ζωγράφος. Ἡ τελευταία του ἰδιότητα ἀναδύεται στίς πρῶτες εἰκόνες Τῆς Παναγίας μας, πού σώζονται στό Μ.Σπήλαιο, στήν Παναγία Σουμελᾶ, κ.λ.π. 
* * *
Γιά μᾶς, τούς Ἕλληνες, ὁ Εὐαγγελιστής Λουκᾶς εἶναι ἰδιαίτερα ἀγαπητός, καύχημα τῆς Ἑλλάδος.
Εἴθε οἱ πρεσβεῖες του νά ὁδηγοῦν τήν ζωή μας.
π.Πέτρος Μαριᾶτος
----------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
----------------------------------

ΛΕΩΝΙΔΙΟ.ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.[ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ]

  Καλώς ήρθατε στο Λεωνίδιο, το καμάρι της Κυνουρίας, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο νοτιοανατολικό άκρο του Ν. Αρκαδίας. Απέχει 4 χλμ. από τον παραλιακό οικισμό της Πλάκας, η οποία θεωρείται το επίνειό του. Η απόσταση από την Τρίπολη είναι 90 χλμ. Αν όμως ερχόμαστε από την Αθήνα δεν θα περάσουμε από την Τρίπολη, θα περάσουμε μέσα από το Άργος και μετά θα συνεχίσουμε παραλιακά προς Άστρος και Λεωνίδιο, συνολική απόσταση Αθήνα - Λεωνίδιο 208 χλμ.
 Έχει υψόμετρο 40 μ. και είναι χτισμένο στη ρίζα ενός χαρακτηριστικού κόκκινου βράχου που ορθώνεται κάθετα μέχρι και 250 μ. πάνω από την πόλη. Αυτός ο βράχος είναι αναμφίβολα το σήμα κατατεθέν της πόλης και είναι πολύ προσφιλής σε όσους αγαπούν την αναρρίχηση. Οι τυχεροί που θα φτάσουν στην κορυφή θα απολαύσουν αξέχαστη θέα, από το Λεωνίδιο μέχρι τον Αργολικό κόλπο. Πρόκειται για μια γωνιά της πατρίδας μας όπου επιβιώνει ακόμη μέχρι σήμερα στον προφορικό λόγο η πανάρχαια τσακώνικη διάλεκτος. Όπου και να σταθεί κανείς αντικρίζει συνεχώς πινακίδες γραμμένες στα τσακώνικα.
 Σύμφωνα με τους ιστορικούς κάπου εδώ βρισκόταν ο οικισμός "Αρχαίαι Βρασιαί" ή "Αρχαίαι Πρασιαί". Ο Παυσανίας αποκαλούσε τον οικισμό αυτό "Διονύσου Κήπο". Από το 1293 γίνεται για πρώτη φορά μνεία στο ναό του Αγίου Λεωνίδου στην παραλία της Πλάκας (από τον Άγιο Λεωνίδη προέρχεται και ο "Αγιελίδης", δηλαδή το όνομα του Λεωνιδίου στα τσακώνικα). Για πρώτη όμως φορά το Λεωνίδιο ως οικισμός αναφέρεται το 1407. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατοικείτο κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποκαλούσε το Λεωνίδιο "σίγουρο τόπο". Τον Αύγουστο του 1826 ο φοβερός Ιμπραήμ πασάς έκαψε ολοσχερώς την τότε πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό, οπότε οι περισσότεροι από τους 9.000 τότε κατοίκους του εγκαταστάθηκαν στο Λεωνίδιο. Από τότε ο Πραστός δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει την αίγλη του, ενώ αντίθετα το Λεωνίδιο αναπτύχθηκε ταχύτατα.

BATIKA.To ναυάγιο "kaptan ο ισμαήλ χακί"

Η μαγεία του βυθού αναδύεται...

Το φορτηγό πλοίο

"kaptan ο ισμαήλ χακί" βυθίστηκε στην αγία μαρίνα bay, στο δήμο vion. Οι λόγοι που βυθίστηκε στην 30 η ιανουαρίου 1978 σε απόσταση 100 μέτρα από την ακτή, όπου το βάθος θάλασσας είναι όχι περισσότερο από 12 μέτρα, παραμένουν άγνωστα.
Πρόκειται για το κύτος του πλοίου που μετέφερε 578 τόνους σιδηρομεταλλεύματος καθώς και ένα αυτοκίνητο.
Πήρε το όνομά του από το δεύτερο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας ο ισμαήλ χακί.
Λέγεται ότι ήταν το πρώτο τουρκικό πλοίο το οποίο μετατράπηκε σε πετρέλαιο, ως χακί αποφάσισε να μετατρέψει όλα τα ατμόπλοια της εταιρίας του σε ντίζελ.
Δεν υπήρχαν νεκροί ναύτες από αυτό το ναυάγιο, σαν βοσκός, που έτυχε να δω τη βύθιση του πλοίου από την αγία μαρίνα, άναψε μια φωτιά στην παραλία και οι ναυαγοί κατάφερε να κεφάλι για την αποκλειστική αμμώδη παραλία της περιοχής, μακριά από το Άγρια βράχια της kavomalia.

Πηγή 
Monemvasia.gr |
 Photos Dimitris Maroulakis © 2015 www.pallse.gr




Επίσκεψη του adelin fm στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Χανιά

 Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην είσοδο του Ιστορικού Φρουρίου Φιρκά. Ιδρύθηκε το 1973, με σκοπό να στεγάσει και να διαφυλάξει τις ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης, την προβολή της ναυτικής μας ιστορίας, καθώς και την καλλιέργεια της αγάπης προς το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.
 Το Ν.Μ.Κ. έχει θέσει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη επαφής με άλλα Ναυτικά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι το 2ο Ναυτικό Μουσείο στην Ελλάδα τόσο από πλευράς παλαιότητας όσο και δυναμικού. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα όπως κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.λπ. Κατανεμημένα σε ενότητες, καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από την εποχή του χαλκού μέχρι την σημερινή. Πέραν αυτών υπάρχει έκθεση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια πλούσια συλλογή οστράκων από διάφορα μέρη του κόσμου.
 Ένα μεγάλο όραμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή ομοιώματος Μινωικού πλοίου, με βάση ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας, με την χρήση αυθεντικών υλικών, εργαλείων και διαδικασιών της εποχής που αφορά (15ος αι. π.Χ.). Για το δύσκολο αυτό εγχείρημα, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «ΝΑΥΔΟΜΟΣ», το οποίο ανέλαβε την έρευνα και την διεύθυνση του προγράμματος. Αποτελεί το κυριότερο έκθεμα του Μουσείου ως μέσο προβολής του Κρητικού πολιτισμού.
 Σημαντικό βήμα ανάπτυξης του Ναυτικού Μουσείου, αποτελεί η πρόσφατη παραχώρηση από το ΥΠ.ΠΟ., ενός από τα Ενετικά Νεώρια στο μυχό του ενετικού λιμένα των Χανίων, για τη δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής.