Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ 28-10-2015

Σεβασμιώτατε
Κύριε Βουλευτά
Κύριε Στρατιωτικέ Διοικητά
Κύριε Πρόεδρε μετά των μελών του Δ.Σ.
Τοπικοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων
Κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
Κύριοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων
Αγαπητοί δάσκαλοι, γονείς και μαθητές
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι
  
75 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις ηρωικές εκείνες στιγμές του 1940, κατά τις οποίες το Ελληνικό Έθνος και ο Λαός μας έγραψαν νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό που στοίχειωνε τότε την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Ελληνικός Λαός, σύσσωμος και κυρίως ενωμένος, έδωσε σκληρή απάντηση θάρρους και γενναιότητας απέναντι στις πολυπληθείς και άρτια εξοπλισμένες για την εποχή στρατιές των Ιταλών και των Γερμανών που αιματοκύλιζαν όλη την Ευρώπη χωρίς ίχνος ντροπής. Αποδείχθηκε έτσι για ακόμα μία φορά ότι εκείνο που μετράει σε μία μάχη δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα και η ψυχή. Κυρίως εκείνο που μέτρησε στον Πόλεμο του 1940 ήταν το Δίκαιο του Ελληνικού Λαού, που δέχθηκε μια αναίτια και αδικαιολόγητη επίθεση, αρχής γενομένης από τον άνανδρο τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ στο λιμάνι της Τήνου ανήμερα της γιορτής της Παναγίας στις 15 Αυγούστου του 1940.
Ο Ελληνικός Λαός απάντησε στις προκλήσεις και απειλές με σθένος ανεπανάληπτο, με υψηλό αίσθημα ηρωισμού και καθήκοντος, με χαμόγελο μπροστά στην φρίκη του πολέμου, με πάθος για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και της ανεξαρτησίας της Χώρας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που γιορτάζει την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου, που γιορτάζει τον πόλεμο και όχι την απελευθέρωσή της, ακριβώς επειδή ούτε για μια στιγμή δε λύγισε μπροστά στην ιταλική απειλή και την αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή των στρατευμάτων κατοχής. 
Διπλή γιορτή λοιπόν σήμερα για την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες. Γιορτή για τον ηρωισμό της ελληνικής ψυχής, γιορτή για την διαχρονική προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού προς τη φυλή μας και τα δίκαια του Έθνους μας. Άπειρες οι μαρτυρίες των πολεμιστών του 1940 για τις θαυματουργικές επεμβάσεις και τη Σκέπη της Θεοτόκου που γιορτάζουμε σήμερα, αφού Ελλάδα και Ορθοδοξία είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. 

ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου στα Κύθηρα παρακολούθησε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, ο Βουλευτής παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο Ηρώο του στρατηγού Πάνου Κορωναίου στην κεντρική πλατεία του Ποταμού, όπου κατέθεσε στεφάνι υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Ποταμού που παιάνιζε εμβατήρια για την εθνική εορτή. 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κατσαφάδος με πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητών που τίμησαν τους ένδοξους Ήρωες του 1940.
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων αναφέρει: 
«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας. Για να τιμήσουμε τους αγωνιστές μας. Όλους εκείνους που είπαν ΟΧΙ εκφράζοντας το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα. Την άρνηση της υποταγής.  
Η Ελλάδα τότε απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει την ελευθερία της με όπλο την ενότητα, τη θέληση, την ψυχή, την τόλμη και τη φιλοπατρία της. 
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αγωνίζονται για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι για να μπορέσουμε να βγούμε με το κεφάλι ψηλά από την κρίση. Να γίνουμε όλοι μια γροθιά, όπως και τότε.»

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΤΟ 1962 ΚΑΙ ΤΟ 1965

28 η Οκτωβρίου 1962. Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασιου Κυθηρων φωτογραφίζονται στο Μπελβεντερε. ( φωτό Φατσέα)

Με τον φιλόλογο καθηγητή μας Ιωάννη Καπετανάκη. (Φωτό Φατσέα)

28η Οκτωβρίου 1965. Οι τελειόφοιτοι του Γυμνασιου Κυθηρων με μερικούς αποφοίτους και τους καθηγητές Βασίλη Ραυτόπουλο και Αλέκα Ιωαννιδου.
Πηγή Eleni Harou

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


 Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος του "Όχι" στα Κύθηρα στον Ποταμό και Χώρα ! - Με λαμπρότητα τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ιλαριωτίσης στον Ποταμό και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία όπου και ακολούθησε , κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων στο Ηρώον του στρατηγού Πάνου Κοροναίου ,από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπροσωπώντας την πολιτεία ο βουλευτής της Ν.Δ. της Α' Πειραιά κύριος Κώστας Κατσαφάδος. Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας και μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου απήγγειλαν ποιήματα . Την εκδήλωση κάλυψε η Φιλαρμονική Ποταμού παιανίζοντας πατριωτικά εμβατήρια προς τιμήν των πεσόντων Ηρώων . Κατά την διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων επεισόδιο μικρής έντασης δημιουργήθηκε όταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο κύριος Μανώλης Αναστασόπουλος, διαμαρτυρήθηκε απευθυνόμενος προς την Δημοτική και Τοπική Αρχή, λέγοντας επί λέξη....Εδώ ανεβαίνοντας στο βήμα , κατακρίνω μια επαίσχυντη πράξη των Δημοτικών Αρχών και του Τοπικού που δεν έφτιαξαν στεφάνι για την Εθνική Αντίσταση...Τέτοια μαυρίλα επικρατεί.. Ντροπή και αίσχος είστε κατάπτυστοι, είπε αποχωρώντας από την εκδήλωση. Η εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στη συνέχεια στη Χώρα στον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου όπου τελέστηκε δοξολογία , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.Σεραφείμ μετά του ιερού κλήρου. παρουσία της Δημοτικής Αρχής , Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Εξερχόμενοι της εκκλησίας στη συνέχεια στην πλατεία της Χώρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιζομένων ηρώων, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο πανηγυρικός της ημέρας που εκφώνησε ο Δήμαρχος κύριος Χαρχαλάκης. Όπως κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί στην διάρκεια της εκδήλωσης γίνεται , η βράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου του προηγούμενου σχολικού έτους με επαίνους και ενδεικτικό χρηματικό ποσό. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση της μαθητιώσα νεολαίας και με παραδοσιακούς χορούς. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη . Σήμερα τα Κύθηρα γιόρτασαν και τίμησαν την επέτειο του "ΟΧΙ" , τους αγώνες και θυσίες των Ελλήνων που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας. Όταν ένας λαός έχει μνήμη έχει και μέλλον ! Τιμή και Δόξα σε αυτούς και Χρόνια Πολλά σε όλους εσάς. Φωτορεπορτάζ Radio Adelin 107,3 fm Κύθηρα. Σε λίγες ώρες το BINTEO

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΟΙΩΝ


-28η Οκτωβρίου 2015: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Νεάπολη Βοιών παρουσία πλήθους κόσμου η Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.
Προηγήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων, στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων και ο ''πανηγυρικός'' της ημέρας .Τιμή απέδωσαν μαθητές του Γυμνασίου που προσφώνησαν τους πεσόντες από τα Βάτικα που έπεσαν ηρωικά στο πεδίο της μάχης το 1940. (την εκδήλωση παρουσίασε η κυρία Αναστασία Μινόπετρου δημοτικός υπάλληλος).
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εντυπωσιακή παρέλαση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου του Γυμνασίου Νεαπόλεως ΕΠΑΛ και Λυκείου Νεάπολης με την Δημοτική Φιλαρμονική των Βοιών να παιανίζει .
Τον δήμο εκπροσώπησαν καταθέτοντας στεφάνι:: ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Βοιών κύριος Χαράλαμπος Κουτσονικολής , από την κοινότητα Νεάπολης ο Πρόεδρος κύριος Ιωάννης Γεωργουδής , επίσης η Αστυνομία ,Πυροσβεστική και το Λιμεναρχείο απέδωσαν τιμές καταθέτοντας στεφάνια δια των εκπροσώπων τους ,η κυρία Σοφία Δουμάνη δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Μονεμβασιάς κατέθεσε εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης ,ο ιατρός κύριος Αντώνης Τάντουλος εκπροσώπησε τις πολιτικές υπηρεσίες του τόπου ,μαθητές όλων των σχολείων, ο Αθλητικός Σύλλογος ,ο Σύλλογος Ψαράδων και ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Βοιών <<Ξένιος Ζευς >>.

''Ο εορτασμός της σημερινής Εθνικής Επετείου ας μην περιοριστεί μόνο στην ανανέωση της ιστορικής μας μνήμης, αλλά ας γίνει η πηγή από την οποία θα αντλήσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα η νέα γενιά, διδάγματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας''.Φωτορεπορτάζ :Συμβαίνει Τώρα