Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε δύο συνεδριάσεις την Παρασκευή 20-11-2015, στις 2 και 3 το μεσημέρι.

Οριακή η απαρτία για μιά ακόμη φορά, μόλις εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν παρόντες.
Προβληματισμό δημιουργεί η επιμονή της Δημοτικής αρχής να παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνοντας πρωτοφανή άρνηση συνεργασίας για ένα θέμα απλό, όπως είναι η ώρα σύγκλησης του Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο από ιδρύσεως του Δήμου το 1999, συνεδρίαζε στις 6 το απόγευμα, έτσι είχε καθιερωθεί με συμφωνία των παρατάξεων στα πλαίσια όσων προέβλεπε ο κανονισμός του, με τους γνωστούς νόμους "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης"
Αντί ο κ. Χαρχαλάκης να επιδιώξει συνεννόηση, υποβάθμισε την λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου, με οριακές απαρτίες και άρνηση συμβούλων να συμμετέχουν σε αυτά.
Αν θεωρεί ότι αν μείνει μόνη της η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει καλύτερη επιτυχία στο έργο της, σύντομα θα διαπιστώσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται.
Την στάση τους αυτή δικαιολόγησαν με όχι σοβαρό τρόπο, ο μεν κ. Χαρχαλάκης με τον γνωστό αλαζονικό λόγο, λέγοντας ότι 12 και 1 λεπτό είναι απόγευμα!!! 
Ενώ ο κ. Κομηνός ερμήνευσε το "έως βραδινές" του κανονισμού, προσδιορίζει το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου!
Οι Σύμβουλοι της παράταξής μας δεν παρεβρέθηκαν. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος και Ζαχαρίας Σουρής με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΔΣ, εξηγούν τους λόγους της μη συμμετοχής τους. 
Ο Δημήτρης Φατσέας, ο οποίος ορκίστηκε πρόσφατα, είχε προγραμματίσει για οικογενειακούς λόγους ταξίδι στην Αθήνα το οποίο δεν μπορούσε να αναβάλει, ενημερώθηκε για την επιστολή, δεν την συνυπέγραψε αφού είχε ήδη αποστείλει άλλη.
Η παράταξή μας προσπαθεί να πείσει την Δημοτική Αρχή ότι με την τακτική της υπονομεύει τον θεσμό, οι συνεδριάσεις με οριακή απαρτία, η ψήφιση θεμάτων από ελάχιστο αριθμό Συμβούλων, η απόσυρση θεμάτων σε κάθε συμβούλιο και άλλες συμπεριφορές υποβαθμίζουν την λειτουργία του και πρέπει να σταματήσουν.
Είναι αρχή της θητείας, ο κάθε καλόπιστος διερωτάται τι θα γίνει όταν παρέλθει λίγο διάστημα ακόμη.
Η ένστασή μας συνίσταται στην υποβάθμιση των θεσμικών λειτουργιών του Δήμου και όχι στο ότι δεν θέλουμε όλοι να αφήσουμε τις δουλειές μας όπως ερμήνευσε την πράξη διαμαρτυρίας ο κ. Χαρχαλάκης.
Κατά την συνεδρίαση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε σειρά έργων τα οποία θα εκτελέσει η Περιφέρεια Αττικής στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. 
Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται χρήσιμα και αναγκαία, ο προϋπολογισμός τους ξεπερνάει τα 18 εκατομύρια ευρώ! Τεράστιο ποσό!
Ευχόμαστε να υπάρξει σωστή ιεράρχηση των έργων, να υλοποιηθούν κατά προταιρεότητα με βάση την χρησιμότητα και να μην παραμείνουν εξαγγελίες.
Ο κ. Χαρχαλάκης έκανε και σύγκριση της προηγούμενης περιόδου, λέγοντας ότι έργα μόνο 1.850.000€ έγιναν.
Παρέλειψε βέβαια να συμπεριλάβει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών του μεγάλου σεισμού, ύψους 3.000.000€, την κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού στο Καψάλι ύψους 4.200.000€, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και χρηματοδοτήθηκαν απο την Περιφέρεια. 
Επιπλέον για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος στα Μητάτα, υπάρχουν εγκρίσεις και πλήρης μελέτη η οποία αναμένει χρηματοδότηση υλοποίησης. 
Άρα με τα 80.000€ που προβλέπονται για την μελέτη, μπορούν να διατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
Το Συμβούλιο ολοκληρώθηκε μετά την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με ασυνήθιστο τρόπο.
Ο κ. Κομηνός, απόντος του Δημάρχου από την αίθουσα, έκανε εκ νέου ενημέρωση.
Αντικείμενο της ενημέρωσης ο δρόμος στον "Πλαταρά" Λογοθετιανίκων!
Χαρακτήρισε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν αποτέλεσμα εγκεκριμένης συγκοινωνιακής μελέτης, ως ανυπόστατη, θα γίνει ο δρόμος, όπως δήλωσε, διπλής κατεύθυνσης και στο σημείο δεν θα επιτρέπεται ούτε η στάθμευση!
Η άποψη αυτή αντίθετη με τη βούληση των κατοίκων του χωριού, ανατρέπει την δοκιμασμένη για χρόνια ομαλή κυκλοφορία και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αφού δεν είναι δυνατή η διέλευση μεγάλων οχημάτων μέσα από τα δένδρα.
Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Κομηνού δημιουργεί ερωτηματικά για την σκοπιμότητά της, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ανατρέπονται μόνο με νέα απόφασή του και όχι με απόφαση του οποιοδήποτε Αντιδημάρχου.
Ο κ. Χαρχαλάκης κατά διάρκεια της συνεδρίασης είχε αποσυρθεί, δεν κάθησε να υποστηρίξει την ορθότητα των ενεργειών του, έτσι αναγκάστηκε ο πρόεδρος του ΔΣ να δηλώσει ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει έξοδα μετακίνησης, ενώ άλλο θέμα αποσύρθηκε μετά από δήλωση συμβούλου ότι θα το καταψηφίσει.
Πιστός στο δόγμα της επικοινωνιακής διοίκησης, εξέδωσε άμεσα το συνηθισμένο μακροσκελές Δελτίο Τύπου στο οποίο προσπαθεί, με σωρεία ανακριβειών, να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να καλύψει το αλαλούμ της συνεδρίασης.

Οι επιπτώσεις στο κόλπο των Βατίκων από την αγκυροβολία πλοίων, στο Π.Σ. Πελοποννήσου

19.5.2015_Να μπει τέλος στο αγκυροβόλιο πλοίων στον όρμο των Βατίκων
Ενημέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία αφορούσε τις επιπτώσεις στο πυθμένα του κόλπο των Βατίκων από την αγκυροβολία πλοίων, πρόκειται να γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης».
Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:
  1. Νέα δεδομένα στην αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία. Προοπτικές ανάπτυξης και αντιμετώπιση προβλημάτων.
  2. Έγκριση παράτασης λειτουργίας καταστημάτων στην πόλη της Κορίνθου, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, κατά τέσσερις ώρες.
  3. Ορισμός νέου εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις έκτακτες και τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του ΚΕΚ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΕ.
  4. Έγκριση δαπάνης πάγιων χορηγημάτων καθαριότητας για τις Υπηρεσίες της ΠΕ Λακωνίας, οικονομικού έτους 2016.
  5. Έγκριση 4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Ιδίων Πόρων ΠΕ Αργολίδας.
  6. Έγκριση σύστασης Επιτροπής της παρ. 4 του άρθρου 13 του ΠΔ 242/96, για τις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.
  7. Ενημέρωση από το ΕΛΚΕΘΕ για τα αποτελέσματα της μελέτης των επιπτώσεων στον πυθμένα του Κόλπου Βατίκων Λακωνίας από την αγκυροβολία δεξαμενόπλοιων.
  8. Έγκρισης αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου για την Π.Ε. Λακωνίας.
  9. Έγκριση παράτασης χρονοδιαγράμματος υλοποίησης τριών Προγραμματικών Συμβάσεων με αντικείμενο την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τα εξής αντικείμενα: α) Ανακαίνιση – Στατική ενίσχυση Νεοκλασικής Αγοράς Άργους, β) Στατική ενίσχυση Ιερού Ναού Αγίου Κων/νου Άργους και γ) Αντισεισμική – Στατική ενίσχυση Ιεράς Μονής Παναγίας Κατακεκρυμμένης».
  10. Έγκριση 1ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος T.E.O. της Π.Ε. Αργολίδας.
  11. Έγκριση 14ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οικονομικού έτους 2015.
  12. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ’ τριμήνου 2015.
  13. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «Αύξηση δυναμικότητας, υφιστάμενης πτηνοτροφικής εγκατάστασης ωοτόκων ορνίθων, σε γήπεδο έκτασης 99.256,88 τ.μ. στη θέση «Κοσμάς» Δ.Κ. Εξαμιλίων, Δήμου Κορίνθου, Π.Ε. Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με φορέα την «ΕΥΡΩΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΧΒ ΤΣΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.». (εξ αναβολής)    Πηγή  http://www.monemvasianews.gr/

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ.Η διαμαρτυρία του κ. Σουρή προς την υπεύθυνη της έκθεσης εξέφραζε καθαρά προσωπικές του απόψεις .

Η λογική της σκέψης του κ. Σουρή είναι σωστή. Η επιβράβευση θα έπρεπε να γίνεται με κριτήρια ποιοτικά και όχι όγκου των περιπτέρων ή budget. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η οικονομία της αγοράς. Ωστόσο θα πρέπει να ενημερώσω ότι ο Δήμος Κυθήρων δεν είχε λάβει ποτέ ξανά έπαινο τα τελευταία χρόνια και ο τελευταίος έπαινος που του είχε δοθεί στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν επί Δημαρχίας Αρτεμίου Καλλίγερου. Επίσης θεωρώ ότι η διαμαρτυρία του κ. Σουρή προς την υπεύθυνη της έκθεσης εξέφραζε καθαρά προσωπικές του απόψεις καθώς την επίσημη άποψη του Δήμου την εκφράζει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος. Εδώ και 14 μήνες γίνεται μια σοβαρή και συγκροτημένη δουλειά στον τουρισμό, που ήδη απέδωσε κατά το καλοκαίρι του 2015 και θα συνεχιστεί με στόχο την ανάληψη της τουριστικής στρατηγικής του νησιού από εξειδικευμένη εταιρεία όπως έχει αποφασίσει ομόφωνα και το Δ.Σ. και όπως απαιτούν τα σύγχρονα δεδομένα.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΟΥΡΗΣ.ΑΙΣΧΟΣ !!! Τα βραβεία έπρεπε να δίνονται στους μικρούς για να μπορέσουν να διακρίνονται προσπάθειες και προορισμοί !!

Για την αλήθεια , και όσους δεν γνωρίζουν , έπαινο για την συμμετοχή και την υποστήριξη στης εκθέσεις της Helexpo λαμβάνουν όλοι όσοι πληρώνουν περίπτερο , επίσης τον ανούσιο έπαινο έχουν λάβει όλοι οι προηγούμενοι κατα τα 12 τελευταια χρόνια , δεν γινόταν καμία αναφορά σε αυτο διοτι απο μόνο του αποτελεί ένα ανούσιο γεγονός δίχως αντίκρισμα και ιδιαίτερη ουσία . Τα μοναδικά 3 βραβεία που δίνονται ειναι για το καλητερο δομικά και εμφανισιακά και λειτουργικά περίπτερο . Εφέτος το περίπτερο της περιφέρειας της Πελοποννήσου έλαβε το πρώτο βραβείο , διαπλεκόμενα για μένα βραβεία διοτι στην πραγματικότητα αυτά τα βραβεία τα λαμβάνουν όσοι αγοράζουν αρκετά τμ σε επιφάνεια !!!! Ειναι πραγματικά λυπηρό . Θεωρώ οτι το περίπτερο μας θα έπρεπε να λάβει ένα απο αυτά τα 3 βραβεία , και διαμαρτυρήθηκα εντόνως στην υπεύθυνη της έκθεσης για τα κριτήρια αξιολόγησης , και δεν ντράπηκε να μου πει οτι η Πελοπόννησος που βγείκε πρώτη αγόρασε και 80 μέτρα περίπτερο , άρα τα κυθηρα δεν έχουν καμία ελπίδα . Τα βραβεία έπρεπε να δίνονται στους μικρούς για να μπορέσουν να διακρίνονται προσπάθειες και προορισμοί !! Αισχος η λογική τύπου οποιος πληρωνη πολλά εχει και την ανάλογη προσοχή της διοργανώτριας . Ντροπή τους !!!

ΛΑΚΩΝΙΑ. κίνδυνος πλέον για τη δημόσια υγεία. Ακούει κανένας αρμόδιος;


Ψάχνοντας τα μέλη του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Μονεμβασίας τα νεκρά ζώα που φολιάστηκαν και ΠΑΛΙ χθες στην Πλύτρα Λακωνίας, μεταξύ τους και σκυλάκια τα οποία έκαναν και διάφορες θεραπείες και συνάνθρωποί μας προσέφεραν γι' αυτές από το υστέρημά τους, βρέθηκαν μπροστά σε ΑΥΤΟ.
ΑΥΤΟ, είναι μια παράνομη χωματερή, σε μια κατωφέρεια, κοντά στην Πλύτρα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι χρησιμεύει σε κάποιους και ως "χωματερή" άρρωστων ή νεκρών ήδη προβάτων. Όπως καταλαβαίνει κανείς, υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ κίνδυνος πλέον για τη δημόσια υγεία.
Ακούει κανένας αρμόδιος;  


Πηγή
 Λακωνικό Δίκτυο


κίνδυνος πλέον για τη δημόσια υγεία.

Ακούει κανένας αρμόδιος;

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΚΟΤΡΩΝΑΣ ΜΑΝΗ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΦΩΤΟ ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ


Το χωριό Κότρωνας είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Μάνης. Βρίσκεται νότια της Σπάρτης και σε απόσταση 87 χλμ. από αυτήν και σε απόσταση 41 χλμ. από το Γύθειο. 

 Φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες(μικρή και μεγάλη άμμο, συκιάς στη νησίδα Σκόπα) που διαθέτει αλλά και για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.
Κατά την περιήγησή σας στην περιοχή θα δείτε ότι υπάρχουν πολλά λιμανάκια με αμμουδιά ή βότσαλα.
 Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σας το κατάλληλο για να κολυμπήσετε και να περάσετε ξέγνοιαστες ώρες.
 Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία του εδάφους του. Μυτεροί βράχοι και πέτρες συνθέτουν ένα τοπίο ξερό και άνυδρο με πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μια εικόνα δηλαδή χαρακτηριστική της Μάνης…
 Είναι κτισμένος στο μυχό ενός ήρεμου, συνήθως όρμου, προφυλαγμένου από το βοριά, στον οποίο τοποθετείται η αρχαία πόλη Τευθρώνη, που σύμφωνα με το Παυσανία, οικιστής της ήταν ο Αθηναίος Τεύθραντας.

Εκλογές για νέο Δ.Σ. της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων 18.11.15

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων.

Το Σάββατο21 Νοεμβρίου 2015 , συνεδρίασαν οι εκλεγέντες στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Αποσπερίδες", για την συγκρότηση σε σώμα της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων.

Μετά την προηγηθείσα συζήτηση των παρόντων, προέκυψε το νέο διοικητικό συμβούλιο ως κάτωθι: 





Δ.Τ- ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ‏



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
                                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τα προβλήματα που οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο απλός Νεοδημοκράτης αισθάνεται ντροπή.
Μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία μετατράπηκε σε φιάσκο και όνειδος για την παράταξη.
Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στο ακέραιο, τόσο σε αυτούς που είχαν την ευθύνη της διαδικασίας όσο και στην εταιρεία που , αποδεδειγμένα, δεν ήταν σε θέση να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει μπροστά με ενότητα, με εσωκομματικές διαδικασίες που δεν θα απαξιώνουν την παράταξη και δεν θα προσβάλλουν τους Νεοδημοκράτες.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση διοργάνωση ενός Συνεδρίου στο οποίο θα συζητηθούν τα πάντα και από μηδενική βάση.
Πρέπει να δοθεί ο λόγος στη βάση αυτής της παράταξης, στον απλό Νεοδημοκράτη που αισθάνθηκε σήμερα βαριά προσβεβλημένος.
Μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες και το Συνέδριο θα δοθεί βήμα στα μέλη μας, στους απλούς Νεοδημοκράτες που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την παράταξη.
Αυτοί θα αποφασίσουν.
Μετά το Συνέδριο, θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου Προέδρου με δημοκρατικές, συγκροτημένες και αδιάβλητες διαδικασίες.»

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κύθηρα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο νησί των Κυθήρων η μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. 
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών.




Πριν την απόλυση τελέστηκε Δοξολογία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων με την παρουσία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και εκπροσώπων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με το έθιμο που τηρήθηκε και φέτος, μετά τη Θεία Λειτουργία των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Πάνσεπτος Θαυματουργή Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας μεταφέρεται στο παλαιό υπόγειο καθολικό όπου θα παραμείνει όλο το χειμώνα μέχρι να ξεκινήσει το ταξίδι Της προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου την Κυριακή της Ορθοδοξίας για να παραμείνει στην Πρωτεύουσα του νησιού 40 ημέρες.

Το Μήνυμα της Κυριακής 22-11-15 και Γραπτόν Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ Θ' ΛΟΥΚΑ
(22-11-2015)







afron_plousios_1Κυριακή Θ' ΛΟΥΚΑ (22-11-2015)
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ

Ἡ νύχτα τοῦ ὑλικοῦ πλούτου.
 
Τό μόνο πού φαίνεται πώς δέν ἀπασχολοῦσε τόν πλούσιο τῆς σημερινῆς παραβολῆς, ἦταν τό ἐνδεχόμενο νά μειώσει - μέ τήν θέλησή του βέβαια- τά ἀγαθά του. Τό πρόβλημα γι' αὐτόν ἦταν, ποῦ νά τά φυλάξει. Οὔτε διαθήκη δέν σκέφθηκε νά κάμει, ὅπως ὑπονοεῖται ἀπό τήν περιγραφή. 

Ὅλος ὁ κόσμος τοῦ πλουσίου ἦταν ὁ ἑαυτός του καί μόνον αὐτός. Καί τό νόημα τοῦ κόσμου του ἦταν ἡ διαφύλαξη «εἰς ἔτη πολλά»  τῆς τρυφηλῆς ζωῆς του. Ὁ ἐναγώνιος προβληματισμός του ἄφηνε ἔξω τούς ἄλλους καί τήν ὅποια δυστυχία τους : αὐτόν τόν ἔνοιαζε μόνο ὁ πλοῦτος του. 
Δέν φαίνεται, ὅμως, πώς αὐτή ἡ εὐμάρειά του, τοῦ χάριζε εὐτυχία. Τό ἐνδεχόμενο τῆς παραμικρῆς ρωγμῆς στό ὑλιστικό οἰκοδόμημά του, τόν γέμιζε μέ ἄγχος, μέ ἀνησυχία, μέ ἀϋπνίες. Μέχρι πού βρῆκε τήν λύση : Θά κατασκεύαζε ... μεγαλύτερες ἀποθῆκες!.. 

Τότε ἀκριβῶς ἦλθε ἡ φωνή τῆς ἀλήθειας, ἡ φωνή τοῦ Θεοῦ, πού τόν συνετάραξε. Κάποιοι τοῦ ζητοῦσαν τήν ζωή του. «Ταύτῃ τῇ νυκτί!..». Ὁ πλούσιος εἶχε ἀγνοήσει τόν Θεό καί εἶχε ξεχάσει τό ἀναπόφευκτο τέλος τῆς βιολογικῆς ζωῆς. 

Κι' ἦταν νύχτα ... Νύχτα φυσική, γεμάτη σκοτάδι, ἀλλά καί νύχτα πευματική, χωρίς ἀχτίδα ἥλιου, χωρίς ἐλπίδα. 

Τό φῶς τοῦ Χριστοῦ μας, ἀγαπητοί Χριστιανοί μου, εἴθε νά μᾶς φωτίζει στήν ζωή μας. Τόσο τίς ἡμέρες, ὅπου τό δῶρο τοῦ ἥλιου Του χαρίζει ζωή στήν κτίση, ὅσο καί τίς νύχτες ὅπου ἡ σελήνη καί τά ἄστρα Του μᾶς δημιουργοῦν δέος, θαυμασμό καί εὐχαριστία. Ὥστε «τῷ παρ' Αὐτοῦ φωτί ὁδηγούμενοι καταντήσωμεν εἰς τήν ἑνότητα τῆς πίστεως καί τήν ἐπίγνωσιν τῆς ἀπροσίτου δόξης Του». 

Μακρυά ἀπό προσκόλληση στά μάταια.  

π.Π.Μαριάτος
-------------------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
-------------------------------------------

ΝΕΑΠΟΛΗ.Παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων στον πυθμένα του κόλπου των Βατίκων από την αγκυροβολία δεξαμενόπλοιων.

Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου στις 7:00 μμ, στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη, ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Δημήτρης Σακκελαρίου, κατόπιν πρόσκλησης τoυ Eλληνικού Τμήματος της οργάνωσης Arch International, θα παρουσιάσει στο κοινό τη μελέτη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων στον πυθμένα του κόλπου των Βατίκων από την αγκυροβολία δεξαμενόπλοιων, μελέτη την οποία εισηγήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατόπιν αιτήματος του δήμου Μονεμβασίας, με την αριθ. 158/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου, η παρουσία σας στην εκδήλωση, την οποία οργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Arch International, με τη στήριξη του <<ΣυλλόγουΤουλίπα Γουλιμή>> και της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, θα μας τιμήσει και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Με εκτίμηση
Barbara Euser
Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Arch