Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Άλλο το γκράφιτι ...και άλλο οι αηδίες που γράφουν οι νεόκοποι ΑΛΗΤΕΣ των Κυθήρων

Το γκράφιτι είναι μία μορφή τέχνης και σύμφωνα με τον ορισμό του αποτελεί την αναγραφή συνθημάτων ή τη ζωγραφική σε επιφάνειες δημόσιων κατά βάση χώρων και αποτελεί μέρος της κουλτούρας Χιπ- Χοπ.Άλλωστε από παλιά υπάρχουν παραδείγματα όπως στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, σε σπίτια στην Πομπηία, σε τοίχους της Αρχαίας Ρώμης, σε επιγραφές του Σινικού Τείχους και βέβαια στις ΗΠΑ.

Για να αποτελεί όμως τέχνη θα πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα σε επιλεγμένες επιφάνειες και σε συγκεκριμένους χώρους, που θα παραχωρούνται από το δήμο, ώστε και οι νέοι που θέλουν να δημιουργήσουν να βρίσκουν ελεύθερο πεδίο  έκφρασης αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα να μην προσβάλλει αλλά αντίθετα να προκαλεί θαυμασμό.

Δυστυχώς όμως άλλο το γκράφιτι και άλλο η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει πάρει η αναγραφή συνθημάτων- πολλές φορές και υβριστικών- στα Κύθηρα από κάποια μεμονωμένα άτομα, χαμηλής μάλλον πνευματικής εμβέλειας λόγω του μονολεκτικού τους λεξιλογίου με μία κυριαρχούσα λέξη, την οποία ως φαίνεται βιώνουν συστηματικά.
Η κατάσταση είναι τραγική και οι εικόνες που δημοσιεύονται είναι ένα μικρό δείγμα μόνον από τις χημικές τουαλέτες του χώρου πάρκινγκ του Ποταμού.


Αναγκαίοι λοιπόν οι ουσιαστικότεροι έλεγχοι ίσως και η απόδοση ευθυνών αλλά και η πρέπουσα χρηματική και ποινική ευθύνη όσων εμπλέκονται, και εάν αυτοί είναι ανήλικοι η ανάλογη απόδοση στους κηδεμόνες τους.

Καλό θα ήταν λοιπόν οι αρμόδιοι- η Αστυνομία δηλαδή {υπάρχει άραγε στο νησί ;;; }- να κάνουν πιο συχνούς ελέγχους κυρίως τις νυχτερινές ώρες που αναγράφονται τα συνθήματα (άλλωστε οι περιπολίες γίνονται) και ίσως επειδή κάποια από αυτά έχουν και ταυτότητα να πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες.. γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει η άναρχη κατάσταση... 

Και εδώ που τα λέμε αρκετοί γνωρίζουν ποιοι πραγματικά ασχημονούν αλλά σιωπούν πιστεύοντας ότι έτσι προστατεύουν κάποιους συμπολίτες τους η γνωστούς τους

Ακόμη εάν υπάρχουν πράγματι κάποιοι γραφίστες θα μπορούσαν να έλθουν σε επικοινωνία με τον Δήμο και να τους διαθέσει κάποιους χώρους όπου με την κουλτούρα τους θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι όμορφο και ευχάριστο στο μάτι με σωστή σειρά και γούστο.

Και για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων δεν έχουμε τίποτα με όσους κάνουν γκράφιτι- τέχνη... Το πρόβλημα επαναλαμβάνουμε δημιουργείται από όσους δεν ελέγχουν τον ενθουσιασμό τους είτε για την ομάδα τους είτε για το κόμμα τους ή από όσους θέλουν να εκφράσουν την όποια αγανάκτησή τους ή το όποιο συναίσθημά τους δημοσίως μέσω συνθημάτων.. Αλλά σίγουρα οι τοίχοι των ξένων σπιτιών και των κτιρίων της πόλης δεν είναι ο κατάλληλος χώρος......
--------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες AdelinFM
---------------------------------------------------------

ΤΟ ΚΑΤΟΥΝΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΝΟΤΑΡΙΩΝ

Το Κατούνι είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός στην περιφέρεια Λειβαδίου που κατά την παράδοση είναι παλαιότερος του 17ου αι. 

Οι πρώτοι κάτοικοι στο Κατούνι είχαν το επώνυμο Σεμιτέκολος, μια οικογένεια Βενετική, που ήρθε στην Ελλάδα με την 4η σταυροφορία και από την Κρήτη ήρθε στα Κύθηρα γύρω στα 1400. 

Αργότερα εγκαταστάθηκε και η βυζαντινή οικογένεια Βάρδα, που με άλλες βυζαντινές οικογένειες ήρθαν στα Κύθηρα μετά την Άλωση. 

  
Η λέξη Κατούνι μάλλον προέρχεται από το καντούνι που σημαίνει σοκάκι, άκρη οικίας, άκρη χωραφιού.

Το Κατούνι ανέδειξε 5 νοταρίους (1815-1914) από την οικογένεια Σεμιτέκολο, τα πρωτόκολλα των οποίων φυλάσσονται στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων. 


Όργωμα στα Κύθηρα το 1962


Όργωμα στα Κύθηρα το 1962 όπως το είδε ο Ολλαδός, που έγινε Κυθήριος στη συνέχεια, Γιώργος Κόκσμα.

Πηγή
Panayotis Leftheris

Δελτίο Τύπου - 3η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα

Αθήνα 23/11/2015
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ύστερα από ομόφωνη απόφασή του,
διοργανώνει την
 
3η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα
στις 13 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00
στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο  (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής)
 Σταδίου 13 - Πλατεία Κολοκοτρώνη - Αθήνα,
με σκοπό να τιμήσει Επτανήσιους, οι οποίοι έχουν διακριθεί και καταξιωθεί, ο καθένας στον τομέα του.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε., συνεχίζοντας την παράδοση του θεσμού της «Βράβευσης των Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα» με πνεύμα υπερηφάνειας και ανταπόδοσης, έχει καθιερώσει να τιμά στην ιδιαίτερη αυτή βράβευση και προσωπικότητες που έχουν  προσφέρει στα νησιά του Ιονίου ή που έχουν επηρεαστεί από την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους και τις οποίες συγκαταλέγει στην τελετή αυτή.
 
Για το έτος 2015 και με  γεωγραφική σειρά από βορρά προς νότο:

Βίκυ Λέανδρος, Έκτορας Μποτρίνι: Κέρκυρα
Σπύρος Κατσίμης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Παξοί
Σπύρος Σκλαβενίτης, Ηλίας Λογοθέτης: Λευκάδα
Θάνος Ασκητής, Άκης Τσελέντης: Κεφαλονιά
Ιωάννης Καρατζής, Κωνσταντίνος Ροσόλυμος: Ιθάκη
Μάυρα Βαγιωνή, Δήμος Φλεμοτόμος: Ζάκυνθος
Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, Μηνάς Κορωναίος: Κύθηρα
& ο Άγγλος ευεργέτης του Φεστιβάλ Παξών: John Gough

Η έναρξη της τιμητικής εκδήλωσης θα πλαισιωθεί απο μικρό ποιητικό δρώμενο
με τίτλο «Ἄστραψε φῶς κι ἐγνώρισεν ὁ νιὸς τὸν ἑαυτό του»
σε σκηνοθετική επιμέλεια  του  Πέτρου Γάλλια με τους:
 Γιώργο Βλάχο, Κατερίνα Γεωργάκη και Πέτρο Γάλλια

Ενώ το συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο δημοσιογράφος
Πέτρος Κουμπλής
 
Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για να τιμήσει τους βραβευθέντες θα προβεί στην έκδοση συλλεκτικών - φιλοτελικών φακέλων με προσωπικό γραμματόσημο, ειδικής αναμνηστικής σειράς από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, όπου θα φέρουν τη φωτογραφία τους.

Τα πνευματικά δικαιώματα της συγκεκριμένης έκδοσης η οποία δεν θα διατίθεται για πώληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, διατηρεί η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας. Οι φίλοι φιλοτελιστές θα έχουν την δυνατότητα διάθεσης της μοναδικής σφραγίδας που θα φέρει η αναμνηστική σειρά, μόνο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα παραχωρηθεί με την επίδειξη πρόσκλησης, η προμήθεια της οποίας θα δοθεί μετά από επικοινωνία στα γραφεία της Ε.Ε.Ε.: 2106017441 – 6946259240

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα παραπάνω τηλέφωνα, καθώς επίσης και στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: info@enosieptanision.gr
 

 
Γραφείο Τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 

ΠΟΤΑΜΟΣ."ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΠΑΡΚΙΝΚ"ΕΙΚΟΝΑ ΝΤΡΟΠΗΣ...

ΦΩΤΟ 24/11/2015
ΦΩΤΟ 24/11/2015
ΦΩΤΟ 24/11/2015



Το Μονοδέντρι… Οι 118 και το γράμμα του Π. Φιλιππόπουλου

0000000000000ΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ ΚΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ 118 ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

 (Το γράμμα του Π. Φιλιππόπουλου)

Η ιστορία της 4χρονης τριπλής κατοχής  1941-1944  (Γερμανοί–Ιταλοί-Βούλγαροι)  είναι γεμάτη με ειδεχθή εγκλήματα , στα οποία προέβαιναν , κυρίως , οι Γερμανοί  προκειμένου να καταστείλουν την  Ελληνική Αντίσταση , η δύναμη και το εύρος της οποίας έγιναν αντικείμενο θαυμασμού σ’  ολόκληρον τον ελεύθερο κόσμο .

 Ένα από τα φρικτά αυτά εγκλήματα συντελέστηκε στις 26 Νοεμβρίου 1943 στη θέση Μονοδέντρι του εθνικού δρόμου Τριπόλεως – Σπάρτης , εκεί όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν – δολοφόνησαν 118 Σπαρτιάτες  ως «αντίποινα» για επίθεση ανταρτών του ΕΛΑΣ , στην ίδια θέση , εναντίον γερμανικής φάλαγγας .

Μετά την απελευθέρωση  αποκαλύφθηκε , με επίσημα έγγραφα που ήρθαν στο φως  , αυτό που γνώριζαν ΟΛΟΙ :

Ότι , δηλαδή , οι πιο πολλοί από τους 118 Ήρωες – Μάρτυρες της Ελευθερίας είχαν συλληφθεί με βάση καταλόγους , τους οποίους είχαν συντάξει σπαρτιάτες – ταγματασφαλίτες – συνεργάτες των γερμανών . Εκτός αυτού , οι ίδιοι οι συγγενείς των 118  κατέθεσαν και δημοσιοποίησαν μαρτυρίες ότι σε πολλές περιπτώσεις  σπαρτιάτες ταγματασφαλίτες κουκουλοφόροι  συνόδευαν τους γερμανούς και παρίσταντο στις συλλήψεις . Τέλος , οι ίδιοι οι ταγματασφαλίτες , κατά την υποτυπώδη και για τη «στάχτη στα μάτια» δικαστική έρευνα που έγινε μετά την απελευθέρωση , έδωσαν καταθέσεις στη δικαιοσύνη με ονοματεπώνυμα σπαρτιατών που συνεργάστηκαν ενεργά με τους γερμανούς κατακτητές ΚΑΙ στην υπόθεση του ανείπωτου εγκλήματος  των 118 .

Τελικά , μέσα στην μετακατοχική εμφυλιακή ελληνική πραγματικότητα , ΚΑΝΕΙΣ σπαρτιάτης συνεργάτης  των  γερμανών δεν δικάστηκε και (φυσικά) δεν τιμωρήθηκε ποτέ  για τη μαζική και άνανδρη δολοφονία  που συντελέστηκε στο Μονοδέντρι στις 26 Νοεμβρίου 1943 , ανήμερα της γιορτής του Α . Νίκωνος , πολιούχου της Σπάρτης . Αντιθέτως οι χθεσινοί συνεργάτες των γερμανών προσχώρησαν στη νέα ελληνική εξουσία , καταλαμβάνοντας (μερικοί εξ αυτών) καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό , συνεχίζοντας  , επισήμως πλέον , το έργο της δίωξης των ιδεολογικών τους αντιπάλων . Ασκώντας κρατική και κοινωνική εξουσία , οι σπαρτιάτες δωσίλογοι , κι εκμεταλλευόμενοι την τρομολαγνεία των καιρών εκείνων κατά της αριστεράς κατάφεραν να μετατρέψουν την προσωπική τους ενοχή σε συλλογική :

Ολόκληρη η σπαρτιατική κοινωνία και οι θεσμικοί της φορείς αποδέχθηκαν σιωπηλά και αδιαμαρτύρητα την ενοχή για τη δολοφονία των 118 Μαρτύρων της Πατρίδας και της Ελευθερίας  κι εξόρισαν από την Σπάρτη  την Ιστορική Μνήμη και το Χρέος Τιμής . Χρειάστηκε να περάσουν  πάνω από 40 χρόνια για να καθιερώσει τον εορτασμό της επετείου για την εκτέλεση των 118 Σπαρτιατών και το Μνημόσυνό τους ο ευπατρίδης- αείμνηστος Δήμαρχος Σπάρτης Γεώργιος Σαϊνόπουλος , με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την 2ηθητεία του, 1974-1978 .

Παρά ταύτα , ακόμα και σήμερα , στον απόηχο του μαύρου παρελθόντος , εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην τοπική κοινωνία περίεργες και ανιστόρητες θέσεις που ουσιαστικά επιχειρούν να αθωώσουν τους  Ούνους εγκληματίες και τους σπαρτιάτες συνεργάτες τους για τη δολοφονία των 118 , μεταθέτοντας την ευθύνη στους … αντάρτες του ΕΛΑΣ και την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ !!!

Το μοτίβο που κυκλοφορεί επί χρόνια , με διάφορες παραλλαγές , είναι το ακόλουθο :

«Αν οι αντάρτες δεν είχαν χτυπήσει τους γερμανούς , δεν θα εκτελούνταν οι 118 » !!!

Δεν ξέρω αν θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά για να ανατρέψει αυτό το ύποπτο , ανιστόρητο και σαθρό «επιχείρημα»  τη στιγμή που ΟΥΤΕ το σκληρό μεταπολεμικό «ΔΕΞΙΟ» ελληνικό κράτος  δεν διανοήθηκε καν να εκφράσει και να υιοθετήσει μια τέτοια αποκρουστική εκδοχή :

Στο ελληνικό κατηγορητήριο του τότε Ελληνικού Δικαστηρίου Εγκληματιών Πολέμου αναφέρεται , πολύ σωστά , επί λέξει ότι:

« … τα θύματά των, εξετελούντο εις αντίποινα , δια πολεμικάς ενεργείας νομίμως συγκροτημένων στρατιωτικών σωμάτων εις τας κατεχομένας χώρας”.

Τέλος ΚΑΙ στη Δίκη της Νυρεμβέργης , όπου η σφαγή των 118 αποτελούσε το υπ’ αριθμ. 1 στοιχείο του κατηγορητηρίου , οι γερμανοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με το γενικό σκεπτικό ότι :

 « …τα αντίποινα αποτελούν μέρος προδιαγεγραμμένου σχεδίου προς τρομοκράτησιν…».

Η σημερινή Σπάρτη , οφείλει να αποτινάξει , επιτέλους ,  από πάνω της το άγος της  δολοφονίας των 118 . Κι αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με σεβασμό στην Ιστορική Μνήμη και  στη Θυσία των 118  Εθνομαρτύρων της Ελευθερίας και με απότιση προς αυτούς της Υψίστης Τιμής που τους αξίζει .

Η μνήμη των 118 και του Μονοδεντριού ΠΡΕΠΕΙ να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει !

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να γραφτεί , επιτέλους , η πραγματική Ιστορία για την τοπική Εθνική Αντίσταση , για τους Αγωνιστές και τα Θύματα της , που αντί για το βόλεμα , τον πλουτισμό και τη συνεργασία με τους κατακτητές επέλεξαν να υπερασπίσουν την Πατρίδα και τον Λαό της . Και η πραγματική Ιστορία δεν μπορεί παρά να είναι η Αλήθεια και ΜΟΝΟ η Αλήθεια . Μόνο τότε θα σταματήσουν οι ιδεολογικοί επίγονοι των συνεργατών  των κατακτητών να συσκοτίζουν και να διαστρέφουν τα ιστορικά γεγονότα αμαυρώνοντας τις πιο χρυσές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας αλλά και την ιερή μνήμη των θυμάτων του Εθνικού Αγώνα .

Το παρακάτω σπαρακτικό αλλά και μεγαλειώδες στη δραματική του λιτότητα γράμμα του Παναγιώτη Φιλιπόπουλου ,από τη Μαγούλα Σπάρτης , Μάρτυρα της 2ης ομαδικής εκτέλεσης 45(;) – 50(;) πατριωτών που έγινε στις 21 (;) Μαρτίου 1944 , πάλι στο Μονοδέντρι , προς τη γυναίκα του Γιαννούλα , από τις φυλακές της Σπάρτης , στις 15 Μαρτίου 1944 , είναι μια ιστορική και καταλυτική Μαρτυρία Ζωής , μπροστά στην οποία καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι ΟΛΑ τα «επιχειρήματα» της «μαύρης προπαγάνδας» ενώ συγχρόνως  φωτίζεται το Μεγαλείο Ψυχής των  118 και των άλλων Μαρτύρων Αντίστασης , η ανθρώπινη ποιότητά Τους αλλά και τα Ιδανικά για τα οποία έδωσαν τη ζωή Τους , θυσία στο Βωμό της. Λευτεριάς :

Σπάρτη 15 Μάρτη 1944

Αγαπημένη μου Γιαννούλα και παιδιά Μαρία και Γιώργο, ρουφιάνοι πατριώτες μας καταδίκασαν εις θάνατον. Γιαννούλα θυμάμε τις παραγγελίες που μου έστειλες με το Γιώργη και τους άλλους και με καίνε όπου δεν τις άκουσα. Κουράγιο και υπομονή και να τηράς τα παιδιά , φαντάζομαι την συνφορά σου . Ετσι είναι το αίμα μου που θα χυθεί θα στοιχειώσει το δέντρο της λευτεριάς . Για ενθύμιο σου αφήνω το τσακμάκι μου και το μανδίλι μου γιατί δεν έχω άλλο τίποτα . Σας στέλνω τα τελευταία μου φιλιά στο χαρτί αφού δεν μπορώ στην πραγματικότητα .

Φεύγω για πάντα γεια σο υ.

Παναγιώτης Φιλιππόπουλος

Μου περισσεύουν 4.000 πιείτε το κρασί και να σφάξεις και ένα κατσίκι και όχι κλάματα. Η τελευταία μου επιθυμία είναι να διασκεδάσετε το χαμό μου . Nα δώσεις του Παπασπυρίδη 300.000 που του οφείλω.

ΥΓ :

α)Το γράμμα έφερε στο φως , το 2013 , σε άρθρο του ,  ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καλαμάτας , Ηλίας Μπιτσάνης . Του το παρέδωσε ο άντρας της εγγονής του Παν . Φιλιππόπουλου .

β)Το γράμμα δημοσιεύεται διορθωμένο για καλύτερη κατανόησή του .

                                                                                            
                                                                                                22-11-2015
                                                                                         Βαγγέλης Μητράκος
Πηγή http://www.report24.gr/

Τρίμηνο μνημόσηνο του Πολυαγαπημένου μας Θεόδωρου Μαγονέζου.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου και ώρα 09.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αρωνιαδίκων θα τελεστεί τρίμηνο μνημόσηνο του Πολυαγαπημένου μας Θεόδωρου Μαγονέζου. Η Οικογένεια.

“ Επιστολές Τζανετέα στο Υπουργείο Οικονομικών για τους πληγέντες Νεάπολης και Σκάλας ”

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα απέστειλε επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Τσακίρη ζητώντας τους την παράταση καταβολής εισφορών και δηλώσεων για τους κάτοικους των πληγεισών περιοχών της Νεάπολης και της Σκάλας από πυρκαγιά και θεομηνία αντίστοιχα.  

Οι παραπάνω περιοχές κηρύχτηκαν με Αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κ. Τζανετέα εξέφρασε τη πεποίθηση ότι τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ θα ανταποκριθούν άμεσα στο δίκαιο αίτημα των πολιτών, των Δημάρχων και των φορέων των Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασίας λαμβάνοντας υπόψη  τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
----------------------------
Πηγή:  notospress.gr
----------------------------