Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμήματων στην Λακωνία


Παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, βουλευτών, εκπροσώπων των δημοτικών αρχών της Περιφέρειας, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, η πρόταση για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να ανταποκριθεί η αστυνομία στις απαιτήσεις της εποχής, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση κι αναμένεται να εφαρμοστεί από την προσεχή άνοιξη
Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, συγχωνεύεται ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών δομών σε όλη την Πελοπόννησο, κατά βάση λόγω μικρής υφιστάμενης οργανικής δύναμης, και δεδομένου ότι δεν αποτελούν έδρα δήμου, παρουσιάζουν χαμηλή εγκληματικότητα και ουσιαστικά οι περιοχές που καλύπτουν, ήδη αστυνομεύονται με καθημερινές εποχούμενες περιπολίες από γειτνιάζοντα αστυνομικά τμήματα.
Στην Λακωνία, οδεύουν προς συγχώνευση το αστυνομικό τμήμα Περιφέρειας Σπάρτης με το αστυνομικό τμήμα Σπάρτης. Τα αστυνομικά τμήματα Κροκεών, Βλαχιώτη και ο αστυνομικός σταθμός Γερακίου συγχωνεύονται με το αστυνομικό τμήμα Σκάλας το οποίο μετονομάζεται σε αστυνομικό τμήμα Ευρώτα με έδρα την Σκάλα. Επίσης συγχωνεύεται ο αστυνομικός σταθμός Μονεμβασιάς με το αστυνομικό τμήμα Μολάων. Ακόμη προβλέπεται συγχώνευση των σταθμών τουριστικής αστυνομίας Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβασιάς με τα αστυνομικά τμήματα Σπάρτης, Γυθείου και Μολάων αντίστοιχα, στα οποία προτείνεται ίδρυση ιδιαίτερων γραφείων τουρισμού. Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής κίνησης, προβλέπεται η ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού στην Ελαφόνησο
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Πελοπόννησο, ανέφερε ότι, «οποιαδήποτε πολιτική αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της αστυνομίας θα πρέπει να συνάδει με πολιτικές μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, ώστε να είναι αποτελεσματική», και τόνισε ότι «μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να απολαμβάνει το μέγιστο της πολιτικής συναίνεσης και να έχει χρονικό βάθος δεκαπενταετίας». Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε αφενός, ότι προκειμένου μια μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να συνοδεύεται από επενδύσεις και, αφετέρου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θέτει αυστηρά οικονομικά κριτήρια και δεν έχει αποκλειστικό στόχο την οικονομία κλίμακας. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που βρήκε τρόπο να εντάξει στο πρόγραμμά της για το ΕΣΠΑ, κωδικό για τις υποδομές της Αστυνομίας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των υποδομών της, και χαρακτήρισε αυτονόητη υποχρέωση κάθε Περιφέρειας να αναλάβει ποσοστό του κόστους της λειτουργίας των υποδομών αυτών
www.dikaiologitika.gr

BATIKA Aπαντήσεις για τα αποτελέσματα αναλύσεων για την τυχόν ρύπανση στον Νεραντζιώνα .

Το Σωματείο Ενοικιαζομένων δωματίων &Διαμερισμάτων "Ξένιος Ζευς" έλαβε απάντηση στο έγγραφο που εστάλη στις 23/9/2015 με αίτημα να ενημερωθεί για τις διαδικασίες καθώς και απαντήσεις για τα αποτελέσματα αναλύσεων για την τυχόν ρύπανση στον Νεραντζιώνα . Σήμερα 25 Νοεμβρίου 2015 λάβαμε έγγραφο από το Λιμεναρχείο Νεάπολης με αριθμό πρωτοκόλλου 2260/2398/ 2015 και αναφέρει τα εξής :: Στα δείγματα που πάρθηκαν από τις παρυφές ρέματος και εστάλησαν για αναλύσεις ανιχνεύθηκαν μεγάλες ποσότητες αμμωνιακών αλάτων .γεγονός που αποδυκνείει πως υπήρχε ρύπανση από κάποιο είδους απόβλητου.Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η ρύπανση αυτή δεν οφειλόταν σε αστικά λύματα. Η πολύ μικρή ποσότητα καθώς και η έλειψη κατάλληλης συντήρησης των δειγμάτων δεν επέτρεψαν την διενέργεια περισσότερων εξειδικευμένων αναλύσεων για να καθοριστεί με ακρίβεια το είδος του απόβλητου που προκάλεσε την ρύπανση. Το έγγραφο με την απάντηση την υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Β.Λυκούσης. Εκ του Δ.Σ του Σωματείου "Ξένιος Ζευς" η Πρόεδρος Δέσποινα Παπούλη -Βαγγελόγλου.




Η επιχείρηση στον Γοργοπόταμο: Η κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης

Η ανατίναξη της γέφυρας αποτέλεσε την κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Αξονα, σαν σήμερα.

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 μια φοβερή έκρηξη σε μια ήσυχη κοιλάδα της κεντρικής Ελλάδας έκοψε στη μέση την οδογέφυρα του Γοργοποτάμου, απ’ όπου περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Αθήνα με τον Βορρά. Τα εκρηκτικά τοποθέτησαν και πυροδότησαν Βρετανοί σαμποτέρ αφού προηγουμένως η από κοινού δράση ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ εξουδετέρωσε την ιταλική φρουρά.
Η σιδηροδρομική γραμμή βγήκε εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες, προκαλώντας έλλειψη καυσίμων και διακοπές ρεύματος στην Αθήνα. Η κορυφαία αυτή πράξη της ελληνικής αντίστασης έκανε φανερή την ευάλωτη θέση του Αξονα στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάτο από μια λεπτή λωρίδα σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμου, που κατέβαινε σαν φίδι κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.
Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί και καθοδηγηθεί από Βρετανούς στρατιωτικούς, μέλη του SOE (Special Operations Executive) – του Εκτελεστικού Ειδικών Επιχειρήσεων. Η αποστολή τους, που είχε την κωδική ονομασία Χάρλινγκ, ήταν να ανατινάξουν τη γέφυρα για να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική. Κατόπιν, θα έφευγαν από την Ελλάδα.
Ωστόσο, η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή έμελλε να παραμείνει έως το τέλος του πολέμου και να παίξει έναν αμφισβητούμενο ρόλο στην πολιτική του αντιστασιακού κινήματος. Οσο για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, την επιτυχία στον Γοργοπόταμο θα ακολουθούσε η μεταξύ τους σύγκρουση.
Το σαμποτάζ σχεδίασαν και οργάνωσαν Βρετανοί στρατιωτικοί, Του Θαναση Kαλλιανιωτη
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 δεν ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα γεγονός όπου συνεργάστηκαν διάφορες μεταξύ τους παρατάξεις, ο ΕΔΕΣ και το ΕΑΜ εν προκειμένω, αφού τρεις μήνες αργότερα, στο οροπέδιο Φαρδύκαμπος της Σιάτιστας αντάρτες του αριστερού ΕΛΑΣ και συνάδελφοί τους εθνικιστές της ΥΒΕ/ΕΚΑ αιχμαλώτισαν ένα ολόκληρο τάγμα Ιταλών.
Χωρίς το πρώτο είναι απίθανο να υπήρχε το δεύτερο κι αμφότερες οι επιτυχίες διέθεταν κοινό παρονομαστή, έναν αμέσως επακολουθήσαντα ενδοελληνικό σπαραγμό. Είναι φανερό πως η διαφοροποίηση ανάγεται στον «ανάδοχο»: στον Φαρδύκαμπο δεν υπήρχε κανείς, ενώ ο Γοργοπόταμος σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και κατά ένα μέρος εκτελέστηκε από Βρετανούς. Χωρίς την παρουσία τους όχι μόνον δεν θα λάβαινε χώρα η καταστροφή της γέφυρας, αλλά η μετέπειτα σημαντική ένοπλη αντίσταση εναντίον των τριών κατακτητών δύσκολα θα ξεπερνούσε στην ύπαιθρο το στάδιο των ασύνδετων ανταρτοομάδων, εκ των οποίων ελάχιστες θα ασχολούνταν με μαζικές επιθέσεις εναντίον των κατακτητών.
Ισχυρή ένδειξη των ειρημένων αποτελεί η ενιαύσια βαθιά παρανομία, διάβαζε διάλυση, από Γερμανούς και Βουλγάρους των ενόπλων ελληνικών σχηματισμών κατά τη φθινοπωρινή εξέγερση του 1941 στη Μακεδονία. Διττής, όχι όμως και ισομερούς, φύσεως ήταν η πτώση των Βρετανών στην Kεντρική Ελλάδα τέλη Σεπτεμβρίου του 1942, όπως φαίνεται από τους επικεφαλής τους.
Ο αρχηγός της Αποστολής, αντισυνταγματάρχης Μηχανικού Εντμουντ Μάγιερς, εξέφραζε το στρατιωτικό μέρος, σύμφωνα με το οποίο επειγόταν η διακοπή των γερμανικών ενισχύσεων από την Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική μέσω των ελληνικών σιδηροδρόμων. Εκτός από τις ειδικές του γνώσεις για την καταστροφή της γέφυρας, η ένστολη παρουσία του ήταν απαραίτητη για την έλξη σε ένα σώμα των κεχωρισμένων Ελλήνων ανταρτών. Στον υποδιοικητή της Βρετανικής Αποστολής, έφεδρο ταγματάρχη Πυροβολικού Κρίστοφερ Γούντχαουζ, έναν πανέξυπνο, ελληνομαθή και ωκύποδα (προσόν άριστο για την περίσταση) νεαρό αφέθηκε το πολιτικό σκέλος της υποθέσεως. Καθώς ο Κρις, όπως ήταν το παρωνύμιό του, επρόκειτο να παραμείνει στην Ελλάδα, ενώ ο αρχηγός του να επιστρέψει στο Κάιρο, φαίνεται πως το σαμποτάζ βάραινε ολιγότερο από την επιτόπια αναγνώριση του πεδίου και την εν καιρώ διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων του.
Η παρουσία των Βρετανών ήταν αναγκαία, αφού περίσσευαν οι θολές αναγνώσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον λόγω της μυστικότητας και της απόστασης μεταξύ του χωριού και της πόλης. Ετσι, οι πληροφορίες που ξεκινούσαν από την ύπαιθρο έφθαναν με βραδύτητα στην Αθήνα όπου υπήρχε συμμαχικός πομπός ασυρμάτου για να μεταδοθούν στη Μέση Ανατολή.
Ηταν αδύνατον λοιπόν να εξακριβωθεί εξ αποστάσεως τι ίσχυε και τι όχι στον κόσμο των ελληνικών βουνών, παραδείγματος χάριν ο πραγματικός αριθμός των ανταρτών, το ποιόν, οι σκοποί ή οι αρχηγοί τους. Ετσι, γραφικοί κλέφτες διαφημίζονταν ως πραγματικοί αγωνιστές, ενώ κάτω από ηχηρά ψευδώνυμα κρύβονταν ποικίλων ειδών άνδρες. Ελάχιστοι π. χ. γνώριζαν ότι ο «ταγματάρχης Πυροβολικού Αρης Βελουχιώτης» ήταν στην πραγματικότητα απόστρατος δεκανέας κι ασήμαντος έως τότε στο Πανελλήνιο δηλωσίας κομμουνιστής, ενώ οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι ηνίοχος του ΕΑΜ, στις δέλτους του οποίου δρούσε ο ρηθείς, ήταν το ΚΚΕ. Κριτήριο για την επιλογή του τόπου προσεδάφισης αποτέλεσε η γεωγραφία.
Ετσι, παρ’ όλο που στον Ολυμπο δρούσαν ένοπλοι Ελληνες από την άνοιξη ήδη του 1942, προτιμήθηκε η Στερεά Ελλάδα, επειδή εκεί έστεκαν οι στόχοι, τρεις τεράστιες γέφυρες – τα Τέμπη δεν προσφέρονταν κι επιπροσθέτως βρίσκονταν πολύ μακριά από την Αθήνα.
Για την καταστροφή των γεφυρών χρειάζονταν δεκάδες αντάρτες, αλλά οι μόνοι βέβαιοι για τη συμμετοχή τους ήταν όσοι δρούσαν υπό τις διαταγές του απότακτου συνταγματάρχη Ναπολέοντος Ζέρβα, γνωστού στους συμμάχους, αφού ήδη είχε λάβει σημαντική οικονομική στήριξη για τη δημιουργία ανοιχτού αντάρτικου.
Στην τεράστια σωματική (και ψυχική) αντοχή του υποδιοικητή Κρις οφείλεται εν πολλοίς η εύρεση και σύνδεση του μακρινού ΕΔΕΣ με τους Βρετανούς δολιοφθορείς στην Γκιώνα. Την πτώση των αλεξιπτωτιστών έμαθαν αμέσως οι Ιταλοί, γι’ αυτό και κίνησαν δυνάμεις εξεύρεσής τους. Καθώς οι συνδέσεις καθυστερούσαν, διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι την αγνοούσε ο ΕΛΑΣ της περιοχής, παρ’ όλο που το γεγονός, εξέχον στην τοπική Iστορία, διαδόθηκε προφανώς αστραπιαία. Με παρόμοια ταχύτητα εικάζεται πως είχε εξαπλωθεί και η φήμη ότι οι Βρετανοί αγόραζαν με λίρες σφάγια και τρόφιμα για την επιβίωσή τους χωρίς να τα κατάσχουν.
Ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ έδρασαν από κοινού
Η εμφάνιση του ΕΛΑΣ στη σκηνή συνέπεσε με την άφιξη των ανταρτών του Ναπολέοντος Ζέρβα στο πεδίο, με τους τελευταίους αποφασισμένους να λάβουν μέρος αμέσως στην ανατίναξη. Ο ΕΔΕΣ θα έδρεπε τη δόξα του εγχειρήματος και αφειδή συμμαχική στήριξη σε περίπτωση αχειρίας του ΕΛΑΣ, κάτι όχι εντελώς απίθανο, αφού λόγω της αυστηρής πολιτικής δομής του τελευταίου ήταν φυσικό να αναμένεται έγκριση συμμετοχής από ανώτερα κλιμάκια. Καθώς όμως επρόκειτο για εγχείρημα στην περιοχή του ΕΛΑΣ, η απουσία του πιθανότατα θα κατέληγε στον λήθαργο, αν όχι τη διάλυση των μονάδων του, αφού κανένας από τους απλούς αντάρτες δεν θα την εκλάμβανε ως ορθή.
Τελικώς επιλέχτηκε ως στόχος η γέφυρα του Γοργοποτάμου και ύστερα από αναγνωρίσεις το τριμερές σχέδιο καταστροφής της είχε ως εξής: α) τοποθέτηση και εμπύρευση εκρηκτικών στη βάση των μεταλλικών στηριγμάτων β) απασχόληση ή εκμηδένιση της εκατέρωθεν ιταλικής φρουράς γ) απαγόρευση άφιξης ενισχύσεων και διακοπή επικοινωνιών Για το πρώτο μέρος η τεχνογνωσία αρκούσε, αφού εκτός του Μάγιερς υπήρχαν και άλλοι Βρετανοί αξιωματικοί έμπειροι των εκρηκτικών.
Η εκτέλεση των υπολοίπων δύο μερών προϋπέθετε ορθή κατανομή όπλων, κυρίως αυτομάτων στεν, και πυρομαχικών, ιδίως χειροβομβίδων μιλς, αφού ο εχθρός είχε οχυρωθεί, σωστό διαμοιρασμό ανταρτών και αυστηρή τήρηση χρονοδιαγράμματος μέσα στη χειμωνιάτικη δυσχωρία, λογικές σχέσεις στις οποίες διακρίνονταν οι Βρετανοί, ιδιαίτερα ο Κρις. Η αρχηγία της επιχείρησης αφέθηκε στον (απότακτο) συνταγματάρχη Ζέρβα ως ανώτερο στον βαθμό από όλους τους παρευρισκομένους, γι’ αυτό αργότερα αυτόν επικήρυξαν οι Ιταλοί.
Την καταβολή του νοτίου βάθρου της γέφυρας όπου οι Ιταλοί ήταν πολυπληθέστεροι ανέλαβε ο βαθμοφόρος του ΕΔΕΣ Μιχαήλ Μυριδάκης, λόγω της έλλειψης αξιωματικών στον ΕΛΑΣ παρά εξαιτίας του εντυπωσιακού παραστήματός του.
Ο Αρης Βελουχιώτης δεν προσφέρθηκε ως υποψήφιος, πρώτον διότι ήταν πλασματικός «ταγματάρχης», κι έπειτα επειδή φοβόταν να μην αποκαλυφθούν τόσο ο πραγματικός στρατιωτικός βαθμός του όσο και το ονοματεπώνυμό του. Συμμετείχε όμως στο επιτελείο της επιχείρησης και ήταν χρήσιμος για να προσδίδει τόλμη στους άνδρες του, κάτι που ήδη το είχαν αποδείξει.
Αρτια λοιπόν οργανωμένη η επιχείρηση ήταν αφύσικο να μην επιτύχει. Οταν αντάρτες και Βρετανοί αποσύρθηκαν ευτυχείς από το πεδίο, ο Ζέρβας επέστρεψε στην περιοχή του Βάλτου από όπου είχε εξορμήσει. Για τη συμμετοχή οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να δώσουν παράσημα και χρήματα τόσο στον Ζέρβα όσο και στον Βελουχιώτη, αλλά ο τελευταίος ενώ αρνήθηκε το πρώτο, αποδέχτηκε το δεύτερο, ήτοι 250 χρυσές λίρες μετρητοίς τον Νοέμβριο κι άλλες τόσες έναν μήνα μετά.
Η οικονομική εξάρτηση του ΕΛΑΣ από τους Βρετανούς είχε αρχίσει. Ολίγες ημέρες αργότερα βαδίζοντας στα ίχνη του Κρις ο ΕΛΑΣ, ενισχυμένος με δύο νέους εξ Αθηνών καθοδηγητές, ανταπέδωσε την επίσκεψη των ανταρτών του ΕΔΕΣ με μια κύρια όμως διαφορά: ο Ζέρβας είχε προσέλθει αδελφικώς για την επιτυχία ενός κοινού σκοπού, ενώ η εισόρμηση του Αρη σκόπευε στην εξάρθρωση του ΕΔΕΣ. Επειτα από τη μεσίτευση του Κρις προς στιγμήν μόνον κατευνάστηκε η έμφυλη σύγκρουση. Η γέφυρα που είχε ενώσει τους αντάρτες είχε τελικώς καταστραφεί.
* Ο κ. Θανάσης Καλλιανιώτης είναι ιστορικός, δρ Ιστορίας ΑΠΘ. Αναδημοσίευση από την Καθημερινή της Κυριακής της 10/10/2010
Πηγή http://tvxs.gr/news

Η αποκάλυψη του Κώστα Γρίμπιλα ότι πρόκειται να αποκτήσει δίδυμα και τα δάκρυα της Ζήνας Κουτσελίνη! (Video)

Ο Κώστας Γρίμπιλας, ο δημοσιογράφος ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει με την καρδιά του Ντουζόν, μίλησε σε ζωντανή σύνδεση από την Αυστραλία, όπου ζει, στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, το μεσημέρι της Τετάρτης, για την απώλεια της κορούλας του Κωνσταντίνας- Αγγελική, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών, αλλά και την πίστη στο Θεό που έκανε το ίδιο και τη σύζυγό του, να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Όταν η Ζήνα Κουτσελίνη τον ρώτησε αν προσπαθούν να αποκτήσουν ένα άλλο παιδάκι, εκείνος της επεφύλασσε μία έκπληξη που την συγκλόνισε!
Ο δημοσιογράφος έδειξε στην κάμερα δύο φορμάκια, αποκαλύπτοντας ότι με την σύζυγό του πρόκειται να αποκτήσουν δίδυμα, στα μέσα Φεβρουαρίου.
Η παρουσιάστρια "λύγισε" on air και αμέσως ζήτησε να περάσουν σε διαφημίσεις...
Δείτε το απόσπασμα... Πηγή http://m.entertv.gr/

Τρία έργα για τη Λακωνία υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Τις συμβάσεις υλοποίησης τριών έργων για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015.

Πρόκειται για τα έργα «Καθαρισμός αλιευτικού καταφυγίου Γλυκόβρυσης από φερτές ύλες», «Αποκατάσταση θέρμανσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης» και «Εκτέλεση εργασιών για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στο 2οΔημοτικό Σχολείο Σπάρτης».

Πηγή

www.report24.gr

Δαβάκης προς ΟΓΑ: “Δώστε παράταση στην καταβολή των εισφορών”

Με επείγουσα επιστολή του στον διοικητή του ΟΓΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης ζητά να δοθεί παράταση για την καταβολή των εισφορών α’ εξαμήνου του 2015, επικαλούμενος την καθυστέρηση των σχετικών ειδοποιητηρίων και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Όπως αναφέρει προς τον διοικητή:
“Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες που οι αγρότες μας έλαβαν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του α΄ εξαμήνου 2015. Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν ότι αυτές πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 30/11/2015, δηλαδή μέσα σε πέντε ημέρες.
Τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι γνωστό, τα ειδοποιητήρια αποστέλλονταν τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα, και λόγω του ότι στο τέλος του μήνα λήγουν και πολλές άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, όπως η δόση για όσους έχουν ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η δόση για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, είναι στοιχειώδης υποχρέωση εκ μέρους σας να δώσετε παράταση στην καταβολή των εισφορών αυτών.
Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, που οι υποχρεώσεις για όλους τους πολίτες είναι πλέον δυσβάσταχτες και ιδιαίτερα για τους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από τους εμπόρους, δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη η ενιαία ενίσχυση, αλλά και η εξισωτική αποζημίωση, καθώς και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειές τους, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει άμεσα αυτή η παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να τους γνωστοποιηθεί.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι φέτος οι εισφορές τους είναι και προσαυξημένες μέχρι και 12%, λόγω αλλαγής της ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά και λόγω των νέων φορολογικών μέτρων που αποτελούν βαρύ πλήγμα για τον αγροτικό τομέα της χώρας, το αίτημά μου αυτό, κ. Διοικητά, καθίσταται περισσότερο δίκαιο και επιτακτικό”.

Η απάντηση Κρητικού στο προσωπικό του Νοσοκομείου Μολάων

“Η Υγεία στη Λακωνία στην Εντατική. Μια μεταβατική, αλλά ουσιαστική πρόταση και για τα δύο Νοσοκομεία” τιτλοφορείται η απάντηση του χειρουργού κ. Νεοκλή Κρητικού σε ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου Μολάων με την οποία εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για δηλώσεις του πρώτου στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης. Αναλυτικά η απάντηση του κ. Κρητικού:
“Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η υγεία στο νομό μας, όπως και στη χώρα εξάλλου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια και με επίκληση την οικονομική κρίση, η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο, με κίνδυνο πολύ σύντομα να μην είναι αναστρέψιμη.
Οι δύο νοσηλευτικές μονάδες του νομού μας, σε Σπάρτη και Μολάους, υπολειτουργούν ή μάλλον συνεχίζουν να λειτουργούν, χάρη στο φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Με δεδομένη την υφιστάμενη πραγματική οικονομική δυσχέρεια και την εικόνα της δυσλειτουργίας των δύο νοσοκομείων για τη διασφάλιση ΣΗΜΕΡΑ των εφημεριών εγώ τόλμησα να μιλήσω για αυτά που ως ιατρός καλούμαι κάθε μέρα να αντιμετωπίσω.
Το φιλότιμο, όμως, δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά, αφού κανένα από τα δύο νοσοκομεία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του, απέναντι τους κατοίκους του νομού μας, περισσότερο από ένα δεκαπενθήμερο τον μήνα. Αν κάποιος αρρωστήσει, τις ημέρες που αδυνατεί το νοσοκομείο της περιοχής του να ανταποκριθεί, το πιθανότερο είναι να βρεθεί μέσα σε ένα ασθενοφόρο και να ταξιδεύει μέσα στη νύχτα, προς Τρίπολη, Καλαμάτα ή Κόρινθο, με πιθανότερη κατάληξη κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δε μιλάμε για παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά για ταξίδι επιβίωσης στο άγνωστο, στο οποίο και κάποιος υγιής θα δυσκολευόταν να ανταποκριθεί.
Η κόπωση όμως του νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία προέρχεται από αυτήν την εξέλιξη, αλλά και η αδυναμία συνολικής υποστήριξης των περιστατικών, κυρίως των επειγόντων, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα οδηγήσουν σύντομα σε πλήρη κατάρρευση και των δύο νοσηλευτικών μονάδων.
Ξεκαθαρίζουμε πως είναι αυτονόητα σωστή και υπεύθυνη η στάση όσων -μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων- ζητούν επιτακτικά την άμεση στελέχωση με συγκεκριμένο προσωπικό και των δύο νοσοκομείων και την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία τους.
Όμως ο χρόνος κυλάει επικίνδυνα, ζωές συνανθρώπων μας χάνονται, και σε λίγο την αδυναμία ιατρικής και νοσηλευτικής υποστήριξης των δύο νοσοκομείων θα τη χρησιμοποιήσουν πιθανόν όσοι αντιπαλεύουν την υγεία, ως δημόσιο αγαθό, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιό τους: την κατάργηση της δημόσιας υγείας και την επικράτηση της ιδιωτικής, προφανώς μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Εντωμεταξύ, όμως, οι νοσηλευτικές μονάδες πνέουν τα λοίσθια.
Το ερώτημα είναι αν παραμένουμε απαθείς και απλοί παρατηρητές αυτής της κατάστασης ή παρεμβαίνουμε, προσπαθώντας να βρούμε τη βέλτιστη λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η πρόταση είναι απλή: Εφόσον το πρόβλημα δε λύνεται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης και δεν υπάρχει διαφορετικός προγραμματισμός, να στελεχωθεί το ένα από τα δύο νοσοκομεία με το προσωπικό που είναι αναγκαίο, ώστε αυτό το νοσοκομείο να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 30 ημέρες το μήνα, 365 ημέρες το χρόνο, καλύπτοντας όλα τα περιστατικά, από όλο το νομό. Ο λάκωνας να αισθάνεται ασφαλής σε περίπτωση που αρρωστήσει και να μην ταξιδεύει μέσα σε ένα ασθενοφόρο ανά την Ελλάδα, μήπως και βρεθεί κάποιος να τον σώσει.
Το νοσοκομείο το οποίο είναι υποστελεχωμένο να εφημερεύει, με πλήρες πρόγραμμα ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού στη γενική εφημερία, ενώ για τις ημέρες που δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να γίνεται κλειστή εφημερία με λειτουργία ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), τα οποία να είναι σύγχρονα όπως αυτά που υπάρχουν σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβάθμιας παροχής υγείας. Το τμήμα αυτό θα μπορεί να αναλαμβάνει όλα εκείνα τα επείγοντα περιστατικά των πολιτών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και η καθυστέρηση περίθαλψης και η μεταφορά τους ίσως αποβεί μοιραία, όπως συμβαίνει αρκετές φορές σήμερα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού είναι η συνδρομή του ΕΚΑΒ.
Η υπόλοιπη δομή και λειτουργία του νοσοκομείου, όχι μόνο δεν πρέπει να πειραχθεί, αλλά αντίθετα είναι προφανές πως θα ενισχυθεί η αξιοπιστία του και θα παραμείνει σε λειτουργία, έως ότου η κυβέρνηση ξεπεράσει τα προβλήματα και αποφασίσει – δυνηθεί να το στελεχώσει πλήρως.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρόκειται για μια σημαντική και ουσιαστική αναβάθμιση μιας νοσηλευτικής μονάδας, της οποίας η συνέχιση της υπολειτουργίας είναι βούτυρο στο ψωμί όσων προωθούν και θέλουν να επιβάλουν τη νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Με την ευθύνη που έχει ένας γιατρός που παρακολουθεί καθημερινά την αγωνία και τον πόνο των αρρώστων και των οικογενειών τους, αλλά και του λάκωνα που έχει υπηρετήσει και θα υπηρετεί για χρόνια την υγεία στο νομό, προτείνω μια ενδιάμεση μεταβατική λύση η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή την καλύτερη δυνατή επιλογή και θέτει τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους. Συγχρόνως η τυχόν υλοποίησή της δίνει πνοή ζωής και στα δύο νοσοκομεία, τα σταθεροποιεί, τα αναβαθμίζει και τους δίνει προοπτική.
Τελειώνοντας αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω κάτι που είναι αυτονόητο.
Η προσπάθεια για οριστική λύση, δηλαδή για πλήρη ουσιαστική στελέχωση και λειτουργία και των δύο νοσοκομείων, έπρεπε να είχε υλοποιηθεί χθες. Κάποιο αύριο θα ανακαλύψουμε πως είναι αργά.
Οι ασθενείς, όμως, που βρίσκονται καθημερινά σε κίνδυνο, δεν μπορούν να περιμένουν την οριστική λύση. Σήμερα κινδυνεύει η ζωή τους, σήμερα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Αυτή είναι και η διαφορά, με μια πολιτική υπόσχεση, που μπορεί να καθυστερήσει καιρό. Στην πολιτική, με τα αόριστα λόγια, σώζεις τους πάντες. Στην υγεία, όμως, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Αναζητείται, λοιπόν, η βέλτιστη υλοποιήσιμη λύση, για να μην επέλθει το μοιραίο.
Προχωρώ σε προτάσεις, οι οποίες μπορούν κατά την άποψή μου να βελτιώσουν την κατάσταση. Καλοδεχούμενη η όποια κριτική, αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν να κατατεθούν καλύτερες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.
Το ζητούμενο εξάλλου είναι κοινό: Πώς θα βγάλουμε στο νομό μας την υγεία από το τέλμα. Πώς θα δώσουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση.
Σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας, αλλά και πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Αλίμονο αν θεωρήσουμε πως οι αντίπαλοι είναι ανάμεσά μας”.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Τα νέα σημαντικά έργα και η κατάρρευση των συκοφαντιών για το γεφύρι του Μάκρωνα!

Η Γη γυρίζει σίγουρα, και η ζωή συνεχίζεται με εκπλήξεις που εκθέτουν κάποιους, ιδιαίτερα στα Κύθηρα!
Όπως μαθαίνουμε, αρκετά έργα προγραμματίζονται από το Δήμο, σε συνεργασία με πολλούς φορείς και κυρίως την Περιφέρεια και αυτό είναι καλή εξέλιξη.
Ο Δήμος Κυθήρων μάλιστα, κάνει λόγο για συνολική χρηματοδότηση για έργα στα Κύθηρα και Αντικύθηρα… πάνω από 18.000.000€ εδώ και 14 μήνες, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Δημοτική περίοδο κατά την οποία ήταν περίπου 1,8 εκατομμύρια.
Πολλά από τα έργα αυτά που «τρέχει» δυνατά ο Δήμος τώρα και θα προσπαθήσει να εκτελέσει η νέα περιφερειακή αρχή στα Κύθηρα, είχε προσπαθήσει να εκτελέσει και η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, αλλά, δυστυχώς, δεν ήταν τόσο απλό και εύκολο τότε…
Χαρακτηριστικό και… τραγικό παράδειγμα το Γεφύρι στο Μάκρωνα (1,8 εκατομμύρια) το οποίο ήταν έτοιμο, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με μάχη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δ. Κατσικάρη, για να γίνει (με μειοδοτικό διαγωνισμό), αλλά… ποτέ δεν προχώρησε (4 χρόνια τώρα-θα είχε παραδοθεί προ πολλού), λόγω αναιτιολόγητης ΑΡΝΗΣΗΣ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής!
Και, επρόκειτο για ένα άκρως απαραίτητο έργο οδικής ασφάλειας σε μια δύσκολη περιοχή των Κυθήρων που με βάση τη μελέτη του περιλάμβανε καινούργια προεντεταμένη γέφυρα και καινούργιο οδικό δίκτυο συνολικά περίπου 2 χιλιομέτρων πριν και μετά.
Δυστυχώς το έργο αυτό κατηγορήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε όσο τίποτε άλλο στα Κύθηρα. Συγκεκριμένοι κύκλοι που -γελοιωδώς, οι άσχετοι!- ήθελαν να μεταφέρουν την πίστωση σε άλλο έργο διέδωσαν ανυπόστατα ψεύδη και άθλιες κατηγορίες, προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι θα δοθούν τρελά λεφτά, δήθεν… «για ένα γεφυράκι 15 μέτρων».
Έγραψαν ένα σωρό ασυναρτησίες και κανένας δεν έγραψε τα πραγματικά δεδομένα της μελέτηςκυρίως αναφορικά με το οδικό δίκτυο σχεδόν 2 χιλιομέτρων που θα κατασκευαζόταν πριν και μετά τη νέα γέφυρα!
Αυτό το απέκρυψαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, και έτσι το έργο χάθηκε και μάλιστα μετά από αρνητική απόφαση του ΔΣ των Κυθήρων επί Δημαρχίας του Θόδωρου Κουκούλη, που περιέργως τοποθετήθηκε έτσι -προφανώς σήμερα θα το έχει μετανιώσει πικρά!
Αξίζει να προστεθεί δε, και θα φανεί σε λίγο στην πράξη ότι σε αυτά τα έργα υπάρχει μεγάλη έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 50%, όπως έγινε και με τον ΧΥΤΥ πρόσφατα που πήρε 53% έκπτωση!
Αλλά, αυτά για κάποιους «πονηρούς» προφανώς είναι… λεπτομέρειες και η συκοφαντία προηγείται πάντα… εις βάρος τελικά της προόδου των Κυθήρων.
• Πολύ καλό έργο είναι επίσης και η ύδρευση της Αγ. Πελαγίας (3,1 εκατομμύρια), που και αυτό ήταν στα πλάνα της Περιφέρειας τότε και χρηματοδοτείτο, αλλά δυστυχώς οι μελέτες καθυστέρησαν πάρα πολύ και έτσι έληξαν τα συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά τώρα η Δημοτική Αρχή το προχωράει., αφού ο νέος Δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Χατζηπέρος χρηματοδοτούν την ώριμη πια αυτή μελέτη και έτσι το έργο θα γίνει.
Βεβαίως, μπορεί σε όλα αυτά να είναι θετικό ότι υπάρχει και μια συγγενική σχέση Χαρχαλάκη – Χατζηπέρου, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, είναι να προχωράνε τα έργα.
Αυτό είναι το μείζον και όχι -όπως έγινε στο Μάκρωνα- να πηγαίνουν πίσω αναιτιολόγητα και καταστροφικά για το νησί…
Πηγή  http://limani24.gr/

ΜΥΡΤΙΔΙΑ 2007.Από την επίσκεψη του μακαριστού Χριστόδουλου

Πηγή φωτό
 Panagiotis Pagonis

ΝΕΑΠΟΛΗ.ΝΕΚΡΗ CARETTA CARETTA

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, caretta caretta βρέθηκε νεκρή στην παραλία κοντά στη Νεάπολη, πέρα από το Λιμανάκι. 

Η εκτίμηση είναι ότι σκοτώθηκε από τραύματα στο κεφάλι. 

Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή η Caretta Caretta είναι είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται γι' αυτό, θα πρέπει να ενηερώνεται άμεσα το Λιμεναρχείο, η οργάνωση "ΑΡΧΕΛΩΝ" και το αρμόδιο υπουργείο. 



Επίσης, θα πρέπει να ειδοποιείται και ο δήμος, για την ταφή του ζώου. 

Κέντρο Διάσωσης "ΑΡΧΕΛΩΝ", τηλ. 210 898 2600

Η διαφορά λίγων ωρών μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τη θαλάσσια χελώνα! 

Την έχουμε εδώ, είμαστε υπεύθυνοι, ας την προστατεύσουμε.





-------------------------------
Λακωνικό Δίκτυο
-------------------------------

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ. ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας προκηρύσσει
ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης, με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά, προϋπολογισμού δαπάνης 73.800,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%.
- Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών 28/11/2015 ημέρα Σάββατο και ώρα 00:01
- Καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής προσφορών: 17/12/2015 ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:00
- Ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών 23/12/2015 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00
Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Σύστημα.
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς (προμηθευτές) απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή και να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΕΣΗΔΗΣ- Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr).
Πληροφορίες: Αντώνης Παπαγεωργίου - Μιχάλης Λιβανός – τηλ: 2732360542-572 - Fax: 2732360 556 – email: papageo@monemvasia.gr - Δήμος Μονεμβασιάς - Γραφείο προμηθειών – Μολάοι – 230 52
Για τα πλήρη τεύχη του διαγωνισμού θα παρέχεται ελεύθερη και πλήρης πρόσβαση από την επίσημη δημοτική ιστοσελίδα ως ακολούθως:
www.monemvasia.gov.gr, στο πεδίο "προκηρύξεις", στήλη στα αριστερά.

Δήμος Μονεμβασίας.δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου «Επισκευή – συντήρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου ΤΚ Λαχίου ΔΕ Βοιών»

Ο Δήμος Μονεμβασίας, προκηρύσσει δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Επισκευή – συντήρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου ΤΚ Λαχίου ΔΕ Βοιών» , με προϋπολογισμό 40.613,10 € (χωρίς Φ.Π.Α και αναθεωρήσεις).
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 1 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία της έδρας του Δήμου με το σύστημα προσφοράς με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό του τιμολογίου της 47/2015 εγκεκριμένης μελέτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Μονεμβασίας (άρθρο 5 του Ν.3669/08).
Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 60 ημερολογιακές ημέρες
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27323 60581, Fax επικοινωνίας 27323 60590 , αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Πατσά Σοφία.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την περίληψη της διακήρυξης στην επίσημη δημοτική ιστοσελίδα ως ακολούθως:
www.monemvasia.gov.gr, στο πεδίο "προκηρύξεις", στήλη στα αριστερά.