Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ανοικτά για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης και η Άνω Πόλη Μονεμβασίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ενημερώνει ότι από τη 16η και 17η Ιουνίου είναι επισκέψιμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών και η Άνω Πόλη Μονεμβασίας αντίστοιχα.
Η έκθεση του μουσείου Νεάπολης στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Υγειονομικού Σταθμού, το οποίο ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1950, μετά από δωρεές ομογενών. Το εν λόγω κτίριο παραχωρήθηκε από την τέως κοινότητα Νεάπολης στο υπουργείο Πολιτισμού, και κατά τα έτη 2006-2008 πραγματοποιήθηκαν εργασίες προκειμένου αυτό να καταστεί κατάλληλο για τη στέγαση των αρχαιοτήτων της περιοχής της επαρχίας της Επιδαύρου Λιμηράς.
Πυρήνας της υπήρξε η αρχαιολογική συλλογή της Νεάπολης, αλλά περιλαμβάνει και ευρήματα από άλλες περιοχές της επαρχίας της Επιδαύρου Λιμηράς, η οποία σχεδόν ταυτίζεται γεωγραφικά με τη χερσόνησο του Μαλέα. Βάση για τον σχεδιασμό της έκθεσης αποτέλεσε η ομοιότητα της κάτοψης του εκθεσιακού χώρου με το περίγραμμα της χερσονήσου του Μαλέα και η πορεία του ταξιδιού στην περιοχή ενός αρχαίου περιηγητή, του Παυσανία (2ος αι. μΧ).
Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα από διάφορες περιοχές της χερσονήσου του Μαλέα, χρονολογούμενα από την 3η χιλιετία πΧ έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Φιλοξενεί ευρήματα από το ιερό του Απόλλωνος Υπερτελεάτα, την αρχαία Ασωπό, την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Βοιών, το Παυλοπέτρι. Η έκθεση κορυφώνεται στην αρχαία πόλη των Βοιών. Φεύγοντας από τις Βοιές περιπλέουμε τον Κάβο Μαλιά για να γνωρίσουμε τις αρχαίες πόλεις της ανατολικής ακτής της χερσονήσου, την Επίδαυρο Λιμηρά, τον Ζάρακα και τα Κύφαντα, που αναδεικνύονται ως χώροι με μεγάλες εικόνες ως τοπιογραφίες. Στο τέλος της έκθεσης, παρουσιάζονται ευρήματα από τις περιοχές της Συκέας, της Αγγελώνας και του Αγίου Ιωάννη Μονεμβασίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν την προϊστορική κατοίκηση στην περιοχή, και ειδικότερα κατά τη μυκηναϊκή περίοδο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, 8.00′ με 15.00′.
Άνω Πόλη Μονεμβασίας
Στο έργο με τίτλο «Ανάδειξη περιοχής ναού Αγίας Σοφίας και κεντρικής πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε μια γειτονιά της Άνω Πόλης που περιλαμβάνει το συγκρότημα της κεντρικής πύλης με τους επιμέρους χώρους του και τον πλησιόχωρο ανώνυμο ναό, δύο οικίες και δίκτυο δρόμων το οποίο συνδέει την πύλη με το λαμπρότερο βυζαντινό μνημείο της Μονεμβασίας, το ναό της Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη εργασίες αποκατάστασης στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση του ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας». Τα μνημεία αυτά συνιστούν μια ενδιαφέρουσα ενότητα του οικιστικού συνόλου της καστροπολιτείας, παρέχοντας με εύληπτο και διδακτικό τρόπο πληροφορίες για την οργάνωση και τις λειτουργίες μιας πόλης-κάστρου με συνεχή κατοίκηση από τον 6ο μέχρι και το 18ο αιώνα μΧ.
Η περιοχή του έργου δεν ήταν προσπελάσιμη εξαιτίας της κατάρρευσης λίθων και επιχώσεων, ενώ οι χώροι στο συγκρότημα της πύλης είχαν φραγεί με νεώτερους τοίχους. Τα κτίρια αντιμετώπιζαν πολλά δομικά και οικοδομικά προβλήματα (εκτεταμένες καταρρεύσεις, ετοιμορροπίες, ρηγματώσεις, κ.ά.), που οφείλονταν στη μακρόχρονη εγκατάλειψη, τη φυσική φθορά, αλλά και σε ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως η βίαιη απόσπαση οικοδομικού υλικού.
Στόχους της επέμβασης αποτέλεσαν η προστασία και ανάδειξη των μνημείων, η διατήρηση της αυθεντικότητάς τους, η αναβάθμιση της αισθητικής και διδακτικής αξίας των σωζόμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων και η διαμόρφωση δικτύου περιήγησης σε μία αδιερεύνητη μέχρι σήμερα περιοχή της πόλης. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποδίδεται στο κοινό μία κεντρική γειτονιά της Άνω Πόλης, όπου τα μνημεία αναδεικνύονται σε εκθέματα, προβάλλεται η ιστορική και εκπαιδευτική τους αξία, και ενισχύεται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας μέσα από την ένταξή τους στο δίκτυο περιήγησης της καστροπολιτείας.
Η Άνω Πόλη είναι επισκέψιμη καθημερινά 8.00′ πμ με 15.00′.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου