Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΝΔ Μονεμβασίας: Αυτά είναι τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Νεάπολης

Ο πρόεδρος και τα μέλη της δημοτικής τοπικής οργάνωσης (ΔΗΜΤΟ) Νέας Δημοκρατίας Μονεμβασίας είχαν συνάντηση στις 27/7 στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης με τους κ.κ. Αντώνη Τάντουλο και Ιωάννη Μιχαλέτο, διευθυντή και υποδιευθυντή αντίστοιχα του Κέντρου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΔΗΜΤΟ να ενημερωθεί για ενδεχόμενα προβλήματα στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας στην περιοχή του δήμου Μονεμβασίας.
Η εύρυθμη λειτουργία του ΚΥ Νεάπολης και των περιφερειακών του ιατρείων είναι κομβικής σημασίας καθώς: α) Εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 10.000 μόνιμων κατοίκων που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. β) Καλύπτει περιοχή διέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών που κατευθύνονται σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς (Κύθηρα – Ελαφόνησος). γ) Αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά στα περίπου διακόσια πλοία που διέρχονται καθημερινά από το δίαυλο Ελαφονήσου – Κυθήρων. δ) Εξυπηρετεί τις ανάγκες διακομιδής των περιστατικών του νοσοκομείου Κυθήρων που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής νοσηλείας. ε) Βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και με κακό οδικό δίκτυο από τις νοσηλευτικές μονάδες Μολάων και Σπάρτης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 45 λεπτά και 2 ώρες αντίστοιχα για να υπάρξει πρόσβαση σ’ αυτές.
Κατόπιν συζήτησης-ενημέρωσης που έλαβε χώρα προέκυψαν, σύμφωνα με την Οργάνωση, τα εξής:
1) Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό σε όλους τους τομείς, με βασικότερες εκείνες στο νοσηλευτικό τομέα. Προσωρινά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με δύο νοσηλεύτριες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που σε λίγους μήνες λήγουν οι συμβάσεις τους. Σοβαρή είναι και η έλλειψη μικροβιολόγου και παρασκευάστριας, με αποτέλεσμα καινούργια εργαστηριακά μηχανήματα να μένουν αχρησιμοποίητα.
2) Χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προμήθεια όχι μόνο υγειονομικού αλλά και πάσης φύσεως υλικού. Οι συνήθως πολύ μικρές παραγγελίες λόγω του ελάχιστου οικονομικού ενδιαφέροντος δεν βρίσκουν άμεση ανταπόκριση από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις.
3) Λόγω καταστροφής του εμφανιστηρίου ακτινογραφιών, δεν λειτουργεί από το Μάρτιο το ακτινολογικό εργαστήριο. Μέχρι στιγμής, παρά τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει από την Υγειονομική Περιφέρεια, δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενη εταιρεία για να το προμηθεύσει. Εκκρεμεί επίσης η αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιού ακτινολογικού μηχανήματος με άλλο νεότερης τεχνολογίας, που έχει παραχωρηθεί από το νοσοκομείο Κυθήρων.
4) Προβλήματα με τα διαθέσιμα σε κάθε οκτάωρη βάρδια ασθενοφόρα στο νομό, που δεν επαρκούν, λόγω έλλειψης διαθέσιμων οδηγών. Η στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με δύο άτομα ανά όχημα επιδεινώνει την κατάσταση, γιατί μειώνει στο μισό τα διαθέσιμα από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα. Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
5) Μετά από πάνω από τριάντα χρόνια λειτουργίας, υπάρχει ανάγκη παρεμβάσεων στο κτίριο του κέντρου υγείας, λόγω σοβαρών προβλημάτων. Πρέπει να υπάρξει ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να επιλυθούν.
6) Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς υγείας της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας (Ιατρικός Σύλλογος, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας), ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη λειτουργία του συστήματος προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου