Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Λάκωνες που «χάθηκαν» στο ναυάγιο του «Σάμινα»

Αρχείο ΛΤ - Τρείς ναυτικοί από τα Βάτικα μεταξύ των 81 θυμάτων
 Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 η ελληνική κοινωνία συγκλονιζόταν από το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» το οποίο βυθίστηκε ανοικτά της Πάρου, παρασύροντας στο θάνατο 81 ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν και τρείς Λάκωνες ναυτικοί, ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του, λόγω του πνεύματος αυτοθυσίας που επέδειξε στην προσπάθειά του να διασώσει επιβάτες.
Στο φύλλο της 30ης Σεπτεμβρίου 2000 ο “ΛΤ” έγραφε τα εξής:
«Τρεις Λάκωνες ναυτικοί εργάζονταν στο μοιραίο πλοίο “Εξπρές Σάμινα” κατά το πολύνεκρο ναυάγιο του, ανοικτά της Πάρου. Ο ένας μάλιστα έχασε τη ζωή του, επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοθυσίας.
Πρόκειται για τον 55χρονο μάγειρα Σπύρο Ηλ. Κουρκούλη, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει, θεωρώντας καθήκον του να μείνει στο πλοίο για να σώσει επιβάτες. Και έσωσε μεν αρκετούς, ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε τελικά να σωθεί.
Τον περισυνέλεξαν νεκρό και τον μετέφεραν στη Νεάπολη Βοιών, όπου έγινε η κηδεία του μέσα σε γενικό πένθος.
Στο μοιραίο πλοίο υπηρετούσαν δύο ακόμη Βατικιώτες ναυτικοί και συγκεκριμένα ο Σπύρος Παπαδάκης, πρώτος εξάδελφος του άτυχου Σπύρου Κουρκούλη και ο Παν. Γρύμπιλας, που διασώθηκαν.
Μάλιστα ο Σπύρος Παπαδάκης είχε μπει σε βάρκα και καλούσε τον Κουρκούλη να φύγει μαζί του, εκείνος όμως έμενε αμετακίνητος στο καθήκον και την υποχρέωση να συμβάλει στη διάσωση των επιβατών.
Έτσι τα Βάτικα θρηνούν έναν ακόμη ναυτικό τους, αλλά οι Βατικιώτες είναι υπερήφανοι για την αυτοθυσία του Σπύρου Κουρκούλη.
Ο άτυχος ναυτικός ήταν έγγαμος χωρίς παιδιά».
- See more at: http://www.lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου