Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η νομοθεσία «μπλοκάρει» τα έργα στο Δήμο Μονεμβασίας

Στην αδυναμία δημοπράτησης των προγραμματισμένων έργων λόγω της νέας νομοθεσίας, αναφέρεται ο  δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και στους γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων, κκ Ηλίας Ξανθάκο και Γεώργιο Δέδε, αντίστοιχα.
Ο νέος νόμος απαιτεί την ύπαρξη πρότυπων τευχών δημοπράτησης και σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί κώλυμα στα αντιπλημμυρικά και αντικατολισθητικά έργα που έχουν ανάγκη οι πυρόπληκτες περιοχές της ΔΕ Βοιών.  Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών τους και τα έργα είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν από τις αρχές Αυγούστου.
«Ο χειμώνας  έρχεται  και ο κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι μεγάλος» επισημαίνει ο δήμαρχος Μονεμβασίας, ζητώντας την επαναφορά του προηγούμενου νόμου για κάποιο διάστημα με σκοπό να απεμπλακεί η όλη διαδικασία.
Αναλυτικά, ο κ. Τριχείλης σημειώνει:

Τριχείλης«Έχει παρέλθει ένα έτος από την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 στη Δ.Ε. Βοιών του Δήμου μας, όπου εκτός των άλλων έχει καεί το βουνό σε μήκος 15 χιλιομέτρων. Έκτοτε έχουμε κάνει πολλά για την αποκατάσταση των ζημιών, εκκρεμούν όμως τα αντιπλημμυρικά και τα αντικατολισθητικά έργα, τα οποία είναι τα σπουδαιότερα και τα πλέον επικίνδυνα.
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν εγκριθεί 12.500.000 ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων τα 6.000.000 ευρώ θα εκτελέσει ο Δήμος μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων και αφορούν σε αντιπλημμυρικά και αντικατολισθητικά έργα.
Έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση των μελετών και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε από τις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς, λόγω της έναρξης ισχύος του νέου νόμου, αυτό δεν είναι δυνατόν, αφού δεν υπάρχουν τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης και το σχετικό Π.Δ. Ο χειμώνας  έρχεται  και ο κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι μεγάλος.
Εν τω μεταξύ και η Δ.Ε. Μολάων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από την πλημμύρα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου, όπου έγιναν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες, συμμετείχαμε στη σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών και με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές ανέρχονται στις 900.000-1.000.000 ευρώ.
Συνεπώς σαν Δήμος έχουμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε δύο περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δ.Ε. Βοιών πυρόπληκτη και τη Δ.Ε. Μολάων πλημμυρόπληκτη.
Αντιλαμβάνεσθε σε τι κατάσταση έχουμε περιέλθει, καθώς και τους κινδύνους εάν δεν μπορούμε να εκτελέσουμε έργα.
Σας ζητάμε να επαναφέρετε σε ισχύ τον προηγούμενο νόμο για κάποιο διάστημα έως ότου είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο νέος, ώστε να μπορούμε να δημοπρατήσουμε τα έργα αυτά άμεσα».
- See more at: http://www.lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου