Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Περιηγήσεις στα Κύθηρα με οδηγό το αυτί

Περιηγήσεις στα Κύθηρα με οδηγό το αυτί

Στην διάρκεια των επόμενων μηνών οι περίπου δώδεκα μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα ηχογραφήσουν ήχους από τις περισσότερες περιοχές των Κυθήρων, θα πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους και θα καταγράψουν τις ιστορίες τους, ενώ θα έχουν βασικό ρόλο στην επεξεργασία των ήχων προκειμένου να τους τοποθετήσουν, εν τέλει, σε μια εφαρμογή ηχο-χάρτη για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή, θα επιτρέπει σε ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, να περιηγούνται στα Κύθηρα, με βασικό οδηγό τους τις ιστορίες και τους ήχους του νησιού.

Αν έπρεπε να περιγράψεις τα Κύθηρα με έναν ήχο, ποιος ήχος θα ήταν αυτός; Μήπως το σφύριγμα του ανέμου στα στενά της Χώρας; Το κελάρυσμα του νερού στις πηγές του Αμίρ Αλί ή μήπως ο ρυθμός των κυκλικών χορών στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου; Μια δίνη ήχων και θορύβων αδιαχώριστων κυριεύει τον νου: από ήχους ζώων, φωνές ανθρώπων, θόρυβο μηχανημάτων μέχρι τον ήχο των παλαιών αφηγήσεων για τις στοιχειωμένες φωνές των κούλουθρων και τον θόρυβο του ξενολαού.


Το δύσκολο εγχείρημα να αναδείξουν τα Κύθηρα και την ιστορία τους μέσα από τους ήχους του νησιού ανέλαβαν ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, μια ομάδα μαθητών της πρώτης και δευτέρας λυκείου των Κυθήρων, υπό την καθοδήγηση του Διονύση Ανεμογιάννη, υπεύθυνου της πρωτοβουλίας The Sound of Kythera (Ο Ήχος των Κυθήρων). 

Το The Sound of Kythera είναι ένα πρόγραμμα πρωτότυπο, που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων. 

Σε αυτό το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, οι μαθητές από το λύκειο των Κυθήρων, συνεργάζονται ειδικούς από τα πεδία της τεχνολογίας ήχου, των εικαστικών, της ανθρωπολογίας και του περιβάλλοντος, προκειμένου να καταγράψουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους των Κυθήρων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Ε.Τ.Ε. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ

 Κατόπιν αιτήματος του καταστήματος Ε.Τ.Ε. Χώρας Κυθήρων για ενημέρωση του προσωπικού, σχετικά με την χρήση Πυροσβεστήρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα 12-02-2016 και ώρα 16:30΄, εκπαίδευση στη χρήση Πυροσβεστήρων, από τον Προϊστάμενο του Π.Κ. Κυθήρων Πυραγό κ. Κωνσταντίνου Λάζαρο.






Σώοι οι Λάκωνες διαδηλωτές: Σύσκεψη το απόγευμα στη Γέφυρα του Ευρώτα

Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι λάκωνες αγρότες που αυτή τη στιγμή κατευθύνονται στο κέντρο της Αθήνας, αν και στο ύψος του Χαϊδαρίου υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια.
Το μπλόκο της Σπάρτης καλεί όλους σήμερα στις 16.30′ στη γέφυρα του Ευρώτα για να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Περί αντιστάσεως… του παπα-Κώστα Λαγού

«Μα είναι χώρα αυτή; Δεν έχουμε καν γρήγορο ίντερνετ…».
Έτσι τέλειωσε άδοξα μια διαφωνία που είχα με έναν ξάδερφο και πολύ καλό φίλο πριν από αρκετά χρόνια, αφού μετά αρχίσαμε τα μπινελίκια. Τότε που έβραζε η ‘‘επαναστατικότητά’’ μας. Αυτός ήταν πιο κοντά στον αναρχικό χώρο ενώ εγώ υποστήριζα αριστερές μιλιταριστικές λύσεις, μια και έτρεφα μεγάλο σεβασμό στον Στάλιν, τον Μάο, τον Τσάβεζ αργότερα, τον μεγάλο Οτσαλάν˙ ξέρετε, αυτόν που προδώσαμε με αντάλλαγμα το Ευρώ και το Χρηματιστήριο. Αλλά, επειδή υπάρχει και Θεός που βλέπει, το χρηματιστήριο έσκασε σαν φούσκα και το ευρώ είναι η θηλιά που μας περάσανε στον λαιμό οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι που θαυμάζουμε τόσο πολύ. Αυτοί που, ουσιαστικά, μας κατηγορούν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο αντί να περιμένουμε να πνιγούν από μόνοι τους.
Anyway –που λέμε και στα τιμημένα Γκράβαρα– περάσαν 18 χρόνια από εκείνη την κουβέντα και η πλειονότητα του λαού μας, παρά τα στραπάτσα, παραμένει με τα ίδια μυαλά. Ολυμπιάδα κάναμε, στο ΔΝΤ μπήκαμε, οι Γερμανοί μάς έχουν δέσει χειροπόδαρα κι εμείς συζητάμε βαθυστόχαστα θέματα πίνοντας κοκτέιλ, ή οι πιο λαϊκοί τύποι φραπεδιά. Βγάλαμε ‘‘αριστερή’’ κυβέρνηση η οποία το μόνο μέτρο που έχει πάρει με βάση το πρόγραμμά της ήταν το σύμφωνο συμβίωσης˙ και καλά έκανε εφ’ όσον το είχε στο πρόγραμμά της. Όσοι διαφωνούν(-με) ξιδάκι.
Να μπω στο ζουμί όμως. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε μετά από τόσα χρόνια μνημονίου αν έχουμε ή όχι δικαίωμα αντίστασης και πού φτάνουν τα όρια και λοιπές μέντολες. Όταν η όποια κυβέρνηση ρίχνει τόσο πολύ και τόσο βίαια το βιοτικό επίπεδου του λαού ενώ δεν του επιτρέπει είτε να εργάζεται είτε να πληρώνεται όσο αξίζει η εργασία του (σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας, αυτός που δεν πληρώνει τους εργάτες του ή δεν τους πληρώνει όσο πρέπει, αντιμετωπίζει τα ίδια επιτίμια με το δολοφόνο), τότε είναι παράνομη και άρα ο λαός έχει το δικαίωμα αντίστασης. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος (και ακόμα χειρότερα η ΕΕ) έχει μέσα καταστολής, προπαγανδιστικά μέσα και είναι ο ισχυρός της υπόθεσης. Και ο ισχυρός πέφτει μόνο αν τον χτυπήσεις με μεγάλη ισχύ.
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα˙ την αντίσταση. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε νομίζω. Σε σοβαρά προβλήματα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές απαντήσεις. Το κίνημα ‘‘Δεν πληρώνω’’ ήταν μια καλή προσπάθεια. Δεν κατάφερε να μεγαλώσει, όμως, άρα απέτυχε. Γιατί το κίνημα, όταν δεν κινητοποιεί, δεν είναι κίνημα.
Γιατί απέτυχε; Διότι ο Έλληνας είναι ακόμη ραγιάς. Απλά αντάλλαξε τους Οθωμανούς με τους Ευρωπαίους. Οπότε, αφού ξεκίνησες κάτι και δεν το σταμάτησες εγκαίρως, τώρα έρχεται η λυπητερή. Άλλωστε, εκ των πραγμάτων, δεν νομίζω ότι οδηγούσε και πουθενά. Όπως και όλα τα παρόμοια κινήματα που προέρχονται από τη λεγόμενη ‘‘Ευρωπαϊκή Αριστερά’’. Γιατί οι σημερινοί πολίτες είναι απλώς προϊόντα της 30χρονης παρακμής της κοινωνίας μας˙ θέλουν αντίσταση χωρίς ευθύνες. Θέλουν να κάνουν κάτι παράνομο χωρίς να είναι έτοιμοι για την αντίδραση του νόμου.
Και για μα μην κοροϊδευόμαστε, ο νόμος είναι το όπλο του ισχυρού. Κατοχυρώνει ιδιοκτησία για χάρη αυτού που έχει πολλά. Αν ενδιαφερόταν για όλους θα καθιέρωνε κοινοκτημοσύνη. Η ιδιοκτησία, σύμφωνα με τους Πατέρες, είναι προϊόν της Πτώσης του ανθρώπου. Φυσική κατάσταση είναι η κοινοκτημοσύνη και η αλληλεγγύη.
Για να γίνω ακόμα πιο σαφής, ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις από το δυσβάστακτο χρέος είναι να φύγεις μακριά από τους δανειστές, να τιμωρήσεις παραδειγματικά αυτούς που σε έφεραν σε αυτή την κατάσταση και να προετοιμαστείς για όταν θα στείλουν τα σκυλιά τους να σε κυνηγήσουν. Για να το φέρω σε πιο μικρή κλίμακα, αν κάποιος στη γειτονιά σου έχει για κάποιο λόγο δύναμη και κάνει κατάχρηση αυτής της δύναμης, έχεις δυο επιλογές: ή θα τον πολεμήσεις με όλα τα μέσα, περιμένοντας την όποια αντίδραση, ή θα κάτσεις να τον ανεχτείς. Ημίμετρα δεν υπάρχουν.
Για να τελειώνω, η αντίσταση είναι αναφαίρετο δικαίωμα αλλά είναι πάντοτε παράνομη και έχει επιπτώσεις. Επίσης, αντίσταση χωρίς πολεμική διάθεση είναι αέρας κοπανιστός. Αν θέλουμε τις ανέξοδες μικροπαρανομιούλες να τις λέμε αντίσταση και να εμβαθύνουμε στοχαστικά σε αυτές, είμαι μέσα, γουστάρω. Αλλά να μην περιμένουμε και αποτελέσματα…
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Αναγνωστάκος: Θα πάμε τα Λακωνικά τρακτέρ στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση αγροτών από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, στα διόδια του Ισθμού. Εκεί έχουν φτάσει οι αγρότες με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία και αναμένονται κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και από τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.
Ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, από τη Σπάρτη μέχρι τον Ισθμό, τα αστυνομικά μπλόκα που συνάντησαν και τους έκαναν ελέγχους ήταν πολλά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έγιναν έλεγχοι στου Αρδάμη όρια Αρκαδίας – Λακωνίας, στην Τεγέα ύψος Σακελλαράκου, στα διόδια του αυτοκινητόδρομου κι αυτή την ώρα έφτασαν στον Ισθμό και ξεφορτώνουν από τις νταλίκες τα δεκατρία τρακτέρ που έφεραν από τη Σπάρτη.

Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και θα τα βάλουν προπομπούς στην αυτοκινητοπορεία μαζί με τα αγροτικά αυτοκίνητα και δεκάδες λεωφορεία που έχουν φτάσει στον Ισθμό από όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, μόλις φτάσουν και τα τρακτέρ από τον Πύργο και τη Ναύπακτο, όπου έχουν καθυστερήσει και θα κινήσουν όλοι μαζί για την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ