Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Εικόνες ντροπής στη γέφυρα Ευρώτα στη Σκάλα

gefyra Eyrota Skala (1)
Πολίτης από το δήμο Ευρώτα δημοσιοποιεί το παρακάτω κείμενο και κοινοποιεί φωτογραφίες, για να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους σχετικά με τη ρύπανση στον ιστορικό ποταμό:
“Ο δήμος Ευρώτα πήρε το όνομά του από τον ιστορικό ποταμό Ευρώτα. Η προστασία του παραδείσου της Λακωνίας, που δίνει ζωή σε όλα τα πλάσματα, φαίνεται να μην σημαίνει απολύτως τίποτα στη συνείδηση κάποιων!
gefyra Eyrota Skala (2)
«Τον Ιανουάριο του 2011, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας κατήγγειλαν με ψήφισμα ότι εκατοντάδες ψάρια ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα -από τα λύματα ελαιοτριβείων και άλλων ρυπογόνων μονάδων- νερά του ποταμού ξεβράζονταν νεκρά» (άρθρο από τον ιστότοπο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», 21 Ιανουαρίου 2011).
Πέντε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα δέκα μέρες πριν, το πρόβλημα των λυμάτων ελαιοτριβείων κάνει ξανά την εμφάνισή του. Κοινοποιήθηκε από πολλούς συμπολίτες, αλλά οι εκπρόσωποι κλείνουν σθεναρά τα μάτια τους!
Eyrotas Skala 1
Οι φωτογραφίες είναι σημερινές, κι όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είναι στη γέφυρα Ευρώτα στη Σκάλα, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να το δει και μόνος του! Κοινοποιώ ξανά και εφιστώ για άλλη μία φορά την προσοχή σας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 1 λίτρο λαδιού στο έδαφος μολύνει 100 λίτρα νερού και το κάνει μη πόσιμο για όλους μας! Επιπλέον, οι εκβολές του επεκτείνονται προς τη θάλασσα, όπου καταστρέφεται άλλο ένα τεράστιο οικοσύστημα!
Eyrotas Skala
Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πάρτε τα ηνία στα χέρια σας και δώσε λύση άμεσα! Καλές οι εκδηλώσεις και οι κοπές πίτας, ωστόσο το νερό είναι πιο σημαντικό. Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε να καταστρέφεται ο τόπος μας;!
Η σιωπή σημαίνει ότι επικροτείτε και συνεχίζετε τη μόλυνση του τόπου μας!”.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΥ


Νεάπολη: Χειροπέδες σε 56χρονη πορτοφολού

Σήμερα το πρωί στη Νεάπολη 56χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, ενώ βρισκόταν μέσα σε σούπερ μάρκετ, έκλεψε πορτοφόλι με χρήματα. Τελικά έγινε αντιληπτή και συνελήφθη, ενώ το πορτοφόλι βρέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτη του.
ΠΗγή http://www.laconialive.gr/

Έκτακτο! Φωτιά σε εξέλιξη στο Δαφνί Λακωνίας

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε αγροτοδασική έκταση στο Δαφνί Λακωνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του “ΛΤ”, στο σημείο έχει μεταβεί δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, που επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς. 
Πηγή http://www.lakonikos.gr/

ΧΩΡΑ .7 Μαρτίου 1965. Γαϊτανάκι μπροστά στην Αστυνομία.

7 Μαρτίου 1965. Γαϊτανάκι μπροστά στην Αστυνομία.
Πηγή
Eleni Harou

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ [ http://www.tabatika.gr ]

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ

zaxar tai
Ζαχαρούλα Ταϊφάκου
zaharoula4
Το σπίτι της Ζαχαρούλας.
Ένα διαμάντι στην καρδιά της Νεάπολης είναι το σπίτι της αείμνηστης Ζαχαρούλας Ταϊφάκου! Με κήπο! Σαν την Ζαχαρούλα! Που κουβαλούσε αγκαλιές τα λουλούδια που βρίσκονταν μονίμως στην ψυχή της. Ευγενική και ολίγον αριστοκρατική απέπνεε την δροσιά ενός ιδιαίτερου ανθρώπου!
Μία Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2002 ανέβηκε τα σκαλιά του Συμβολαιογραφείου για να φτιάξει την διαθήκη της. Άφηνε το σπίτι της στον Δήμο για να γίνει Πνευματικό Κέντρο με την σημείωση πως αν ποτέ χτιστεί το Πνευματικό Κέντρο να δοθεί μία αίθουσα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης!
Επίσης τα 2 κτήματα που κατείχε τα προσέφερε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.
Μετά από ένα έτος περίπου άλλαξε την διαθήκη μόνο σε ένασημείο, στην θέση του Δήμου ως κληροδόχου της οικίας, έβαλε τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος…
Τι συνέβη και άλλαξε γνώμη και έφτιαξε νέα Διαθήκη η Ζαχαρούλα; Πικράθηκε από κάποια συμπεριφορά του Δήμου; Ή μήπως μαθεύτηκε η βούληση της αείμνηστης και κάποιοι την έπεισαν να αλλάξει τον κληροδόχο; Ο Θεός γνωρίζει…
Όμως, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το τι συνέβη. Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβαστούμε τη μνήμη της και την θέλησή της.
Να γίνει Πνευματικό Κέντρο – Λαογραφικό Μουσείο και να δοθεί το όνομά της: «Ζαχαρούλα Ταϊφάκου».
Δεν έχει σημασία αν είναι ιδιοκτήτης η εκκλησία ή ο Δήμος! Γιατί τι είναι η εκκλησία παρά ο ο ίδιος λαός… Και εν προκειμένω εκκλησία είναι οι Νεαπολίτες…
Επειδή όμως τα οικονομικά της εκκλησίας δεν είναι τόσο ισχυρά όσο του Δήμου θα πρέπει την συντήρηση του σπιτιού και τα έξοδα του στησίματος του Μουσείου να βαρύνουν τον Δήμο. Θα μπορούσαν βεβαίως και κάποιοι συμπατριώτες να βοηθήσουν προς τον σκοπό αυτόν και να γραφούν τα ονόματά τους σε μαρμάρινη πλάκα για να τους θυμούνται και να τους ευγνωμονούν οι επερχόμενοι…
Έτσι θα διαφυλαχθεί ένας χώρος «ΔΙΑΜΑΝΤΙ» της παλιάς Νεάπολης (Βροντάς) και το ήθος των Βατικιωτών γιατί θα σεβασθούμε την θέληση, την επιθυμία, την βούληση της μεγάλης ευεργέτου της Πόλης μας.
Και βέβαια θα υπάρξει ένας χώρος για διάφορες εκδηλώσεις αλλά και για την στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου της Νεάπολης. Θα ευγνωμονούμε εμείς και οι απόγονοί μας την «γλυκιά» Ζαχαρούλα που φεύγοντας από τον μάταιο τούτο κόσμο σκέφτηκε τους Νεαπολίτες, τους Βατικιώτες και πιο πολύ τους νέους που τους υπεραγαπούσε.
Ο σεβασμός προς τον άλλον είναι αυτό που χρειάζεται η σημερινή κοινωνία. Γιατί αυτό της λείπει… Γιατί χάθηκε, σχεδόν από όλους, ο σεβασμός προς όλους… Οι αξίες και οι αρχές έχουν πάει περίπατο! Ο «Μαμωνάς» σήμερα είναι πιο κυρίαρχος από ποτέ!
Ο σεβασμός αυτών που μας αποχαιρετούν και συνάμα μας ευεργετούν είναι αυτονόητος και έχει ιερή νομική και ηθική κάλυψη!
 πηγή http://www.tabatika.gr/
zaharoula5
Στον κήπο…
zaharoula7
Σκαλοπάτια στην εσωτερική αυλή.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Το Σάββατο 5/3 και από τις 12.00 μέχρι τις 2.00 μ.μ., αποκριάτικες κατασκευές και παιχνίδια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη! 
 
Με τη βοήθεια των εθελοντών, τα παιδιά θα φτιάξουν μόνα τους μάσκες και καπέλα για το καρναβάλι και θα παίξουν οργανωμένα παιχνίδια.
 
------------------------------------------------
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων
------------------------------------------------

Με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο στο Γύθειο

4Έκλεισαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου

Με απόλυτη επιτυχία και μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα έκλεισαν χθες Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, οι εργασίες του 3ήμερου 1ου  Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και το Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην πόλη του Γυθείου και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ανατολικής Μάνης.

Στο Συνέδριο, που είχε τον τίτλο: «Ζητήματα Θεωρίας και Πράξης στην Εκπαίδευση: Σύγχρονες τάσεις και κατευθύνσεις», συμμετείχαν 31 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από 7 πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σκοπός αυτής της πρωτοφανούς για τα χρονικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιστημονικής σύναξης ήταν η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου γύρω από τις σύγχρονες προσεγγίσεις και κατευθύνσεις της εκπαίδευσης σε ζητήματα θεωρίας και πράξης, με την εστίαση σε ποικίλες πτυχές της εκπαίδευσης, της εκπαιδευτικής πολιτικής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και διοίκησης σχολικών μονάδων, της διδακτικής μεθοδολογίας, της παιδαγωγικής έρευνας, της ειδικής αγωγής, των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων, του ψηφιακού γραμματισμού, της αξιολόγησης, των ΜΜΕ, της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, του κινηματογράφου, της θεατρικής έκφρασης, της μουσικής, κ.λπ.

Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες έδωσαν τον καλύτερό τους επιστημονικό εαυτό και ανέδειξαν τα θέματα που διαπραγματεύθηκαν ερευνητικά, βάσει της διεθνούς αλλά και της ελληνικής βιβλιογραφίας. Το σημαντικό όμως είναι ότι στην όλη διαδικασία της έρευνας ενθαρρύνθηκαν να εμπλακούν και με προθυμία ενεπλάκησαν και εκπαιδευτικοί της πράξης, που υπηρετούν σήμερα σε σχολικές μονάδες του νομού μας, με συνέπεια να παραχθούν πολύτιμες επιστημονικές εργασίες, με ισόρροπο μερίδιο στη θεωρία και στην εκπαιδευτική πράξη.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Γεώργιος Καψάλης, ενώ την προβληματική του Συνεδρίου ανέπτυξε ο Σχολικός Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Λακωνίας και συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Ιωάννης Φουρίδης.

Κατά την εναρκτήρια και πανηγυρική αυτή συνεδρία τιμήθηκε και ο Μανιάτης Πανεπιστημιακός Δάσκαλος, Θεόδωρος Γ. Εξαρχάκος, Ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατελέσας Πρόεδρος του Τμήματος επί 12ετία, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επί 4ετία, Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Επιστήμης και Εκπαίδευσης, την παρουσίαση της προσωπικότητας του οποίου έκανε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης.

Επίσης, κατά την εναρκτήριο τελετή χαιρετισμό απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μάνης, κ.κ. Χρυσοστόμου, πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο επί μία 10ετία Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Φώτης Πολίτης, ο Αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Σταύρος Πετράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Σπυρίδωνας Χανδόλιας, καθώς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανατολικής Μάνης, κ. Γεωργία Λυροφώνη.

Κατά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής, κ.κ. Φώτης Πολίτης, Ιωάννης Φουρίδης και Σπυρίδωνας Χανδόλιας υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν για τη διαιώνιση του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου ως θεσμού για την περιοχή μας, καθώς κατάφερε να ανοίξει ένα επιστημονικό παράθυρο διαλόγου στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νομού μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πλέον των 250 συνέδρων που συμμετείχαν, διανεμήθηκαν και τα έντυπα Πρακτικά των 462 σελίδων του εκπαιδευτικού αυτού Συνεδρίου, το εξώφυλλο των οποίων φιλοτέχνησε –μαζί με την αφίσα και το εξώφυλλο του Προγράμματος- η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Θεοφανεία Λάζαρη.

Φωτογραφίες – βίντεο :Κούρος Τάκης
Πηγή  http://www.report24.gr/
56