Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Το Μήνυμα της Κυριακής 27-03-16 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα


Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
† ΚΥΡΙΑΚΗ Β! ΝΗΣΤΕΙΩΝ
(27-03-2016)

 

 
ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ 
Κυριακή Β' Νηστειῶν (Γρηγορίου Παλαμᾶ) 


Ἡ σημερινή εὐαγγελική περικοπή τῆς θεραπείας τοῦ παραλυτικοῦ τῆς Καπερναούμ, πού ἀκούσαμε, χριστιανοί μου, μᾶς ὑπενθυμίζει σ'αὐτήν τήν πνευματική μας πορεία μέσα στή Μ. Τεσσαρακοστή γιά τό Πάσχα, τή βεβαιότητα ὅτι ὁ Κύριός μας, ὅταν τόν ἀναζητοῦμε μέ φλογερή πίστη, δέν μᾶς ἐγκαταλείπει καί βέβαια ὅτι πρόξενος τῆς ἄσχημης ψυχοσωματικῆς μας κατάστασης εἶναι ἡ ἁμαρτία...
Βέβαια ἡ θεραπεία αὐτοῦ τοῦ καθ' ὅλα παραλυτικοῦ ἀνθρώπου δέν ἐξαρτᾶται μόνο ἀπό τήν πίστη αὐτοῦ τοῦ ἰδίου, δέν μποροῦσε νά κάνει τίποτα, ἀλλά προπάντων ἀπό τήν πίστη καί τήν ἀγάπη πρός αὐτόν τῶν  φίλων του. Ἔκαναν ὅ,τι ἦταν δυνατόν γιά νά φτάσουν στό Χριστό, σήκωσαν ὅλο τό βάρος τοῦ σώματος καί τῆς ἀγωνίας αὐτοῦ τοῦ ἀνθρώπου γιά νά δώσουν στό Κύριο τό ἀνήμπορο σῶμα καί νά τοῦ ποῦν ἔτσι, χωρίς νά μιλήσουν,«Κύριε βοήθησέ τον». Καί ὁ Κύριος μας, ἔδωσε τή λύτρωση διότι εἶδε τήν ἀγάπη συνυφασμένη μέ τήν πίστη. Ἔτσι εἶναι ἡ ζωή τοῦ χριστιανοῦ. Αὐτό εἶναι Ἐκκλησία, νά βαστάζει ὁ ἕνας τά βάρη τοῦ ἄλλου. 

«Πάτερ ἄφες αὐτοῖς οὐ γάρ οἴδασιν τί ποιοῦσιν». Λέγει ὁ Βασίλειος Ὅσμπορν (Ἄγγλος Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος) «Ὁ Θεός δέν θέλει νά σωθοῦμε μόνοι μας. Ὁ Θεός θέλει νά σωθοῦμε μαζί, σάν κοινωνία προσώπων, ὅπου ἡ πίστη καί τό φρόνημα τοῦ ἑνός συμπληρώνει τήν ἔλλειψη πίστης καί φρονήματος τοῦ ἄλλου.» 
Διότι καί ὁ Χριστός μέ τή ζωή Του, ἁπάλυνε τό σωματικό πόνο τῶν ἀνθρώπων καί προπάντων μέ τή σταυρική Του Θυσία καί τήν Ἀνάσταση, ἁπάλυνε τόν ψυχικό πόνο τόν ἀρρωστημένο ἀπό τήν ἁμαρτία, τῶν ἀνθρώπων, βάσταξε ὅλων μας τά βάρη καί μᾶς δίδαξε τήν χωρίς ὅρια ἀγάπη πρός τόν συνάνθρωπο ἀφοῦ συγχώρεσε καί τούς σταυρωτές του˙ 
Τό δεύτερο πού μᾶς ὑπενθυμίζει ἡ περικοπή εἶναι ἡ ἀλλοίωση πού ἐπιφέρει στόν ἄνθρωπο ἡ ἁμαρτία. Δέν εἶναι σίγουρο ὅτι ὁ συγκεκριμένος παραλυτικός ἐξαιτίας τῶν ἁμαρτιῶν του ἦταν κατάκοιτος, δέν διευκρινίζεται ἀπό τόν εὐαγγελιστή. Ὅμως μέ τό«ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου» τοῦ Κυρίου, μᾶς ὑπενθυμίζει μία μεγάλη ἀλήθεια, ὅτι πίσω ἀπό τήν ἀρρωστημένη ψυχοσωματική κατάσταση τοῦ ἀνθρώπου κρύβεται ἡ διάπραξη τῆς ἁμαρτίας καί κατά τό Μεγάλο Ἀντώνιο: «Ἁμαρτήματα δέν εἶναι ὅσα γίνονται κατά φύσιν, ἀλλά πονηρά εἶναι ἐκεῖνα πού γίνονται ἀπό τήν προαίρεση τοῦ ἀνθρώπου...Ἔτσι κάθε μέλος τοῦ σώματος ἁμαρτάνει ὅταν ἐργάζεται καί διαπράττει τά πονηρά ἀντί τῶν ἀγαθῶν, ἀντίθετα πρός τό θέλημα τοῦ Θεοῦ».
Χριστιανοί μου, σήμερα πού ὁ ἄνθρωπος πολλές φορές χάνει τήν ψυχική του ἠρεμία καί ἀναζητᾶ τή σωτηρία του στά ψυχοφάρμακα καί στά μέντιουμ, εἶναι καλύτερο νά ζητήσει αὐτή τή σωτηρία, ὅταν βέβαια ὑπάρχει πράγματι ἀσθένεια, στή μετάνοια, στήν ἐξομολόγηση στή Θεία Κοινωνία καί γενικά στή ζωή κοντά στό Χριστό. 

Ἔλεγε ὁ Μέγας Ἀθανάσιος «Πολλές φορές μέ ρωτάνε ποῦ ὑπάρχει διωγμός γιά νά μαρτυρήσω; Μαρτύρησε μέ τή συνείδηση, πέθανε γιά τήν ἁμαρτία, ἀπονέκρωσε ὅ,τι σέ συνδέει μέ τήν ἁμαρτωλή κατάσταση καί ἔχεις γίνει μάρτυρας κατά τήν προαίρεση. Ἄν λοιπόν κυριαρχήσεις στά παράλογα πάθη, ἔχεις γίνει κιόλας μάρτυρας, ἀφοῦ πέθανες γιά τήν ἁμαρτία, ἀφοῦ ὁμολόγησες τήν καλή ὁμολογία».  ΑΜΗΝ.
Πρωτ.π.Π.Μεγ
----------------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
----------------------------------------

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στις 03:00 τα ξημερώματα (Κυριακής 27 Μαρτίου) θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00) καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας.
Σύμφωνα με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Μνήμη Καζαμία του Μανώλη Λουράντου – Πιέρρου

Πριν λίγο καιρό (στις 11 Φεβρουαρίου 2016) με συγκίνηση και θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του αγαπημένου μας συμπατριώτη Γιάννη Καλοκαιρινού. Έφυγε πλήρης ημερών, περιστοιχιζόμενος από τη σύζυγό του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και πλήθος κόσμου καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους Κυθηρίους και μη Κυθηρίους.
Τον επικήδειο λόγο για τον βίο και τα πεπραγμένα του Γιάννη Καλοκαιρινού τον εκφώνησαν άλλοι και μάλιστα με ζωηρά χρώματα και μεστή γλώσσα, ώστε το σημείωμά μου αυτό δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω. Η μορφή του θα είναι πάντα στην καρδιά μας και θα θυμόμαστε το πέρασμά του και την συνάντησή μας μαζί του με αγάπη. Αλλά αν την ιστορία ενός τόπου την γράφουν οι άνθρωποί του και ιδιαιτέρως οι ήρωές του, τότε ο κυρ-Γιάννης ήταν ένας από αυτούς. Και αυτό θα φανεί, αφού παρακάτω θα ιστορήσω –ας μου επιτραπεί η έκφραση– γεγονότα που ο ίδιος μου διηγήθηκε αλλά και άλλοι παλαιότεροι εμού επιβεβαίωσαν. Γιατί τελικά πρέπει να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Ήταν μια νύχτα του Αυγούστου του 1949, όταν ο στρατηγός Βεντήρης ως διοικητής των δυνάμεων εκστρατείας του Εθνικού Στρατού ξεκίνησε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, απωθώντας τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού προς τα αλβανικά σύνορα. Ένας από τους διοικητές των μονάδων του Εθνικού Στρατού ήταν ο τότε λοχαγός (και μετέπειτα συνταγματάρχης) Σπυρίδων Κασιμάτης, από το Λειβάδι των Κυθήρων, και ένας από τους στρατιώτες του ο Γιάννης Καλοκαιρινός – Καζαμίας.
Ήταν μια νύχτα ‘‘δαντικής κολάσεως’’ όπως χαρακτηριστικά μού περιέγραφε κάποτε ο ίδιος ο Σπύρος Κασιμάτης, «με το πυροβολικό να χτυπάει ασταμάτητα, το πυροβολικό των ανταρτών να απαντάει στα πυρά και ταυτόχρονα να βρέχει και να βροντάει ο ουρανός και να μην ξέρει κανείς, αν οι λάμψεις και οι βροντές ήταν από τις βόμβες και τους όλμους ή από τις αστραπές και τις βροντές του ουρανού». Και μέσα σε αυτή την καταιγίδα, φυσική και πολεμική, άνδρες, γυναίκες και παιδιά να τρέχουν πανικόβλητοι υποχωρώντας, την ώρα που δίπλα τους οι βόμβες άνοιγαν τεράστιους κρατήρες έτοιμους να καταπιούν τα πάντα.
Καζαμίας (1)

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Επανάσταση της Εκκλησίας του παπα-Κώστα Λαγού

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια ιδιαίτερης σημασίας γιορτή. Είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την εκκίνηση, θα μπορούσαμε να πούμε, του σχεδίου του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Είναι η γιορτή που αναδεικνύει τη σημασία της συνεργίας του ανθρώπου σε αυτό το σχέδιο. Και τέλος, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, είναι η γιορτή που έχει συνδεθεί με την επανάσταση ενάντια στην απάνθρωπη Οθωμανική κυριαρχία.
Το γεγονός που έχει κεντρική θέση στη γιορτή του Ευαγγελισμού είναι η απόφαση που παίρνει η Παναγία. Η Μαρία, συνελήφθη με θαυματουργικό τρόπο, διατήρησε την αγνότητά της και καλλιέργησε τις αρετές της. Ήταν εκείνη την οποίαν ανέμενε η ανθρωπότητα για αιώνες. Κι όμως, τίποτα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν η ίδια είχε αρνηθεί, αν δεν δεχόταν να περάσει τις δοκιμασίες που της επιφύλασσε το μέλλον, αν επέλεγε να συνεχίσει μια απλή, ανέμελη ζωή.
800px-ANGELICO,_Fra_Annunciation,_1437-46__Ο_Ευαγγελισμός_της_Θεοτόκου._Νωπογραφία_στη_μονή_Αγίου_Μάρκου,_Φλωρεντία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ

Διαβάσαμε σήμερα το δελτίο τύπου της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης σχετικά με το σοβαρό κοινωνικό θέμα που έχει προκύψει στο νησί μας.

Πριν συνεχίσουμε θα επαναλάβουμε ακόμη μία φορά ότι εφόσον δεν υπάρχει από την αστυνομική η δικαστική αρχή επίσημη αναφορά του ονόματος, αποτελεί νομική υπερβαση κάθε τέτοια αναφορά και δίνει την δυνατότητα στον φερόμενο σαν δράστη να κάνει χρήση δημοσιευμάτων που θα του εξασφαλίσουν ηπιώτερη μεταχείρηση.


Ας προσέξουν λοιπόν οι επίδοξοι διαλαλητές τι λένε και τι γράφουν γιατί η άγνοια των νόμων τους οδήγησε πολλάκις σε εδώλια κατηγορουμένων αντί κατηγόρων.......

Σχετικά λοιπόν με το δελτίο τύπου και τις ευθύνες που επιρρίπτονται στην παρούσα δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη επικοινωνήσαμε μαζί του και ερωτήσαμε εάν θα προβεί σε κάποια απάντηση

Ο κ. Δήμαρχος μας είπε: 

Ότι θεωρεί ανάξια σχολιασμού την δημοσίευση και ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο άτομο, του οποίου το όνομα δεν έχει δικαίωμα να αναφέρει κανείς άλλος πλην της αρμόδιας αρχής, όταν αυτή το κρίνει, είχε τοποθετηθεί στην δημοτική βιβλιοθήκη από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της, επί δημαρχίας Θ. Κουκούλη, μαζί με αρκετούς άλλους εθελοντές, αρκετοί από τους οποίους απεχώρησαν στο διάστημα που ακολούθησε.

Με το συγκεκριμένο άτομο, εκτός από τον Δήμο συνεργάζονταν επίσημα, κρατικά μουσεία και μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί εντός και εκτός της Ελλάδος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελικά όλοι αυτοί ήταν συνεργάτες και γνώστες της παράνοιας αυτού του ατόμου. 

Η προσπάθεια της μείζονος μειοψηφίας να εκμεταλευτεί πολιτικά το γεγονός αποτελεί πράξη αισχρή και τα υπονοούμενα που τα στελέχη της διαδίδουν κατά του Δημάρχου προσωπικά, αποτελούν ποινικά κολάσιμες πράξεις, λόγω της σοβαρότητας τους και των φαντασιοπληξιών που τις τελευταίες ημέρες, με ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων διαδίδονται στα Κύθηρα.

Εν συνεχεία ο κ. Δήμαρχος μας δήλωσε ότι: Κάθε είδους συνεργασία του Δήμου με το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ήδη διακοπεί και τόνισε με έμφαση ότι ουδέποτε υπήρξε υπεύθυνο των παιδικών προγραμμάτων της βιβλιοθήκης, τα οποία πραγματοποιούνταν και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κανονικά. Η απόλυτη ευθύνη ανήκει στην υπάλληλο του δήμου κ Γεωργία Τσέρη, η οποία έχει αποσπασθεί στην βιβλιοθήκη εδώ και αρκετό διάστημα. 

Επίσης υπενθύμισε ότι το πρόσωπο αυτό συνεργάστηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης βασικά και κύρια με τον τέως δήμαρχο κατά την διάρκεια της ίδρυσης της. 

Συμπλήρωσε δε ότι η ουσιώδης διαφορά της παρούσας διοικούσας δημοτικής παράταξης με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είναι ότι ουδέποτε θα συνέδεε την οιαδήποτε σχέση της προηγούμενης δημοτικής αρχής με την παράνοια του συγκεκριμένου ατόμου, εκμεταλευόμενη πολιτικά, μια φρικτή αποκάλυψη, με στόχο να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους και να δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας και πανικού στους κατοίκους, και ιδιαίτερα στους γονείς, και πλήττοντας την μεγάλη πολιτιστική προσφορά του θεσμού της βιβλιοθήκης στον τόπο.

Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε με έμφαση ότι η προσπάθεια οποιασδήποτε σύνδεσης του ιδίου η συνεργατών του με την συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι πράξη κορυφαίας αισχρότητας που θα απαντηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, αν και όπως δήλωσε, η καλύτερη απάντηση στους κατ' επάγγελμα συκοφάντες, είναι η τεράστια προσπάθεια νοικοκυρέματος του δήμου και των υποδομών του νησιού, που τυγχάνει της πλήρους ανταπόκρισης από την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών.

Κλείνοντας την παρούσα δημοσίευση θα θέλαμε να επαναλάβουμε για τελευταία φορά ότι μέχρι να αποκαλυφθεί ότι ο καλός μας γείτονας ήτανε απλά ο βιαστής της διπλανής πόρτας, πίναμε μαζί του κρασάκι και καφεδάκι. Αυτό όμως δεν μας μεταμόρφωσε και εμάς σε βιαστές η παιδόφιλους η εγκληματίες, και για να προσθέσω και κάτι ακόμα δικό μου "ούτε και σε γελοίους πολιτικάντηδες".....
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------
ΠΗΓΗ http://kithiraikanea.blogspot.gr/

BATIKA.Ο ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ [ ΦΩΤΟ ]


O Κουλεντιανός Πύργος είναι θρύλος και όνειρο, η θάλασσά του άγρια όπως η Ιστορία του, το πλησίον Μεταλλείο σαν επιτύμβιος πλάκα σκαλισμένη συνθέτει με βαθιά σχήματα το τοπίο που σε μεταφέρει σε παλιές εποχές Οι λέξεις δεν επαρκούν πάντα για την ολόπλευρη περιγραφή αλλά αυτό σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να κατανοηθεί και συγχωρηθεί απ τον επισκέπτη ή το γνώστη της περιοχής.
Είτε απ’ το «ΟΡΟΣ» είτε απ’ τη μεριά της θάλασσας αντικρίζει κάποιος τον Κουλεντιανό Πύργο αυτός του παρουσιάζεται με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αγέρωχος, υψηλός, έρημος αρσενικός, δεσπόζει και ελέγχει το στενό της Ελαφονήσου μέχρι το μπογάζι της Μάνης και μεγάλο μέρος της στεριάς. Κοντά στον Πλατανιστό, δίπλα στον Άγιο Ελισαίο Παντανάσσης, το φημισμένο παρατηρητήριο χρησίμευε για να βιγλίζει τα εχθρικά πλεούμενα ή τους χερσαίους επιδρομείς, που για εκατοντάδες χρόνια, διαγούμιζαν τον τόπο. Ένα μίλι ανατολικά βρίσκεται η ΜΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΥ, το Μεταλλείο φάντασμα, που μέχρι την παραμονή του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, εργαζόταν πυρετωδώς και εξήγαγε στην Γερμανία μεγάλες ποσότητες ορυκτού πλούτου, κυρίως σίδερου, ώχρας, χαλκού, κασσίτερου. Το Μεταλλείο που ήκμασε παράλληλα με το Λαύριο, που έβγαλε σπουδαίους και παράτολμους Μιναδόρους, σήμερα είναι έρημο, ανενεργές, ούτε καν επισκέψιμο.
Φιλιωμένο αν και φάντασμα, με τη θάλασσα, το βουνό, τις στάνες των Κοντακαίων παραδοσιακών ποιμένων, πελώριο και μυθικό, κορνιζά μιας άλλης εποχής, εργασίας κοπιαστικής, αμοιβής ισχνής.
Αγία Παρασκευή του 1926 η μεγάλη Ιστορική απεργιακή κινητοποίηση και επιβολή αρκετών πρωτοπόρων αιτημάτων στον σκληρό Εργοδότη Δρ
GROMAN,,Γερμανό,ιδιοκτήτη,των,μεταλλείων.
Ελάχιστοι οι εν ζωή που θυμούνται τον μπαρμπα – Γιώργη το Δαλέζιο απ τη Σύρα που μαζί με τον Ιωάννη Γκούβερη (βατικιώτη που αφού εργάστηκε για χρόνια στο Λαύριο είχε επιστρέψει στα Βάτικα), μαζί με την ενεργό συμμετοχή αρκετών σημαντικών μιναδόρων Κοντακαίων, Μενταίων, Κωνσταντινακαίων έδωσε το απόθεμα της προσφοράς του όχι μόνο στους εργαζόμενους του Μεταλλείου αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους,στην,Χώρα,μας.
Αξίζει πραγματικά από Ιστορικής άποψης, κοινωνιολογικής οικονομικής προσέγγισης, η μελέτη, καταγραφή, ανάδειξη όλων των πτυχών, που αφορούν το σπουδαίο αυτό μνημείο.
Εγκαταλείποντας τις πυρακτωμένες (αν είναι καλοκαίρι) από την τρομερή ζέστη πέτρες-μέταλλα, την σκουριασμένη γέφυρα, τις δέστρες, την τσαμαδούρα, την δροσερή γαλάρια της σιδεροσπηλιάς με τα υπόγεια ποτάμια της, ο επισκέπτης μπορεί με λίγη πεζοπορία ή με κάποιο πλεούμενο να επιστρέψει στον Πολιτισμό της καθημερινότητας.
Μένουν πίσω οι αμέτρητοι σταυροί χωρίς ονόματα, χωρίς καντήλια και διαβάσματα, η ίδια βομβαρδισμένη Πολιτεία-Αποβάθρα ,που θαρρείς αναμένουν την Ανάσταση, ίσως με την γνωριμία του Τόπου και την αναγνώριση του κόπου και των Αγώνων.

Παραλλαγή κειμένου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΑΚΟΥ από το περιοδικό «ΜΑΝΗ ΧΘΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ»
Για την αντιγραφή και παραλλαγή Ανδρέας Μέντης.
ΠΗΓΗ http://koulentia.blogspot.gr/ FOTO ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ

Τακτική Γενική Συνέλευση Ε.Ε.Ε. 2016


Αθήνα 06/3/2016
Αριθμ.Πρωτ.: 13

ΠΡΟΣ
Εταίρους της  ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αγαπητά  μέλη,

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. σύμφωνα με το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό της αστικής μη κερδοσκοπικής  εταιρίας, σας προσκαλεί να παρευρεθείτε  στην ετήσια Γεν. Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16/03/2016  στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα Κυθήρων και ώρα 19:00 με θέματα ημερησίας διάταξης:

Τατούλης «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα»

Καμπάνια συγκέντρωσης και αποστολής οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, 28 Μαρτίου – 7 Απριλίου


«Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα» είναι το σύνθημα της καμπάνιας που ξεκινά η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συγκέντρωση και αποστολή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες το χρονικό διάστημα 28 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2016, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 τονίζοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στους πολίτες όλου του κόσμου και στηρίζουμε στην πράξη τις παραδοσιακές ανθρωπιστικές μας αξίες».

Η καμπάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου στοχεύει σύμφωνα με τον κ. Τατούλη να έχει ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της αγαστής συνεργασίας και της συμπόρευσης της Περιφέρειας με τους Δήμους, τις Μητροπόλεις και όλους τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, επιστημονικούς συλλόγους και ανεξάρτητους οργανισμούς, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν μπορεί να λείψει, ενώ ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τα οποία μπορούν εφόσον το επιθυμούν να εντάξουν στη ροή του προγράμματός τους το πληροφοριακό υλικό για τη συγκέντρωση των αγαθών, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό με σημείο αναφοράς το προσφυγικό.

«Παρά την κρίση, οι Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, που συνιστά τον πυρήνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι στα εθνικά θέματα η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής αρχής ότι «δυστυχώς η χώρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν είχε και δεν έχει σχέδιο. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα πάρουμε καμία απόφαση αν δεν προσέλθει η Κυβέρνηση σε διαβούλευση του σχεδίου της με την περιφερειακή αρχή».

ΛΑΚΩΝΙΑ.Νέο αίμα στην άσφαλτο: Νεκρή 54χρονη

Χθες το μεσημέρι, στο 28ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας – Μονεμβάσιας, επιβατηγό όχημα που οδηγούσε 54χρονος και στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο γυναίκες ηλικίας 54 και 19 ετών, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 54χρονης και τον τραυματισμό των άλλων δύο. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βλαχιώτη.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Η 25η Μαρτίου στο Γεράκι

    6Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Γεράκι.

     Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την δοξολογία στον κεντρικό ναό του Γερακίου «Κοίμησης της Θεοτόκου». Για την σημασία της ημέρας μίλησε ο καθηγητής του Λυκείου Γερακίου κ. Διονύσης Βοζαϊτης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις πολύπαθες αλλά ηρωικές εκείνες ημέρες.

      Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου στο δρόμο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο.

      Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων ηρώων, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
Τέλος, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου μαθητές και μαθήτριες χόρεψαν με ελληνική λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς κάνοντας μας περήφανους για τα νιάτα του τόπου μας.
Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο και του χρόνου να είμαστε καλά!

Χρήστος Μπαλαμπάνος

Η 25η Μαρτίου στα Κύθηρα (ΦΩΤΟ)

kithira-2
Με εθνική υπερηφάνεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στα Κύθηρα η 195η Επέτειος της Επανάστασης του 1821.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος με μέλη του Δ.Σ., τοπικοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι καθώς και όλες οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λοιπές αρχές του νησιού.
Μετά την Επίσημη Πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Στάη της Χώρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των Σχολείων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση ενώπιον των Αρχών.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δίνοντας έμφαση στη ρήση του Διονυσίου Σολωμού "Εθνικό είναι το Αληθές". Τις εκδηλώσεις κάλυψε μουσικά η Φιλαρμονική Ποταμού υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Λευθέρη.
Εκδηλώσεις έγιναν και στην Τοπική Κοινότητα Ποταμού όπου τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός.
Το βράδυ της 25ης Μαρτίου αναβίωσε ύστερα από σχεδόν 4 δεκαετίες το παλαιό έθιμο της λαμπαδηφορίας στα στενά σοκάκια της Χώρας, ύστερα από την πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και με την παρουσία του Δημάρχου και των συνεργατών του καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου.
Μετά την Ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου όπου από την Κυριακή της Ορθοδοξίας ευρίσκεται η Ιερά Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας, οι κάτοικοι της Χώρας κρατώντας αναμμένες δάδες στα χέρια ακολούθησαν την πορεία του Επιταφίου τραγουδώντας εθνικά και πατριωτικά τραγούδια. 

Η πομπή κατέληξε στην Πλατεία Στάη όπου η Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κα. Ελένη Κονοφάου κατέθεσε στεφάνι και οι συμμετέχοντες έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.Στο τέλος παρατέθηκε κέρασμα στο ιστορικό κτίριο του Μαρκάτου.
Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μετά το πέρας της λαμπαδηφορίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Χάρη στο πάθος και το μεράκι των κατοίκων της περιοχής, αναβιώνουμε απόψε ένα έθιμο ξεχασμένο για σχεδόν 40 χρόνια, το έθιμο της λαμπαδηφορίας της 25ης Μαρτίου, το οποίο διατηρείται σε πολλά νησιά της πατρίδας μας. Φέτος έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος που το Σάββατο 26/3 θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του στο νησί μας. Η Δημοτική μας Αρχή θα στηρίξει το συγκεκριμένο έθιμο προκειμένου αυτό να διατηρηθεί όπως και όλα τα έθιμα του τόπου μας που διατηρούν την ιστορική μας παράδοση και μνήμη και μας διακρίνουν ως Έθνος μέσα στον κυκεώνα της παγκοσμιοποίησης".
Πηγή http://www.romfea.gr/diafora
kithira-11
kithira-12

ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ! ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ

Με αυτή την ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Χαρχαλάκης σήμερα στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Με τις ίδιες λέξεις ακριβώς είχε ξεκινήσει, την μακροσκελή ανακοίνωσή του χθες τις μεταμεσονύκτιες ώρες, διαμαρτυρόμενος για την αντίδραση των Κυθηρίων στις "φήμες", έτσι χαρακτήρισε το πραγματικό γεγονός της σύλληψης του συνεργάτη του, για παιδική πορνογραφία.
Οι παραινέσεις πρός τους άλλους να υπηρετούν την αλήθεια εξαντλήθηκαν, ήταν τόσο πολλές, ώστε δεν περίσσεψε τίποτα για τον ίδιο.
Για μιά ακόμη φορά λέει ψέματα. 
Προσπαθεί να εμφανίσει τον "ύποπτο", έτσι αποκαλεί τον συλληφθέντα, ως συνεργάτη δικό μας!
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο συλληφθής κακοποιός ήταν πολέμιος της παράταξής μας, αυτό αποδεικνύεται από σωρεία ενεργειών και δηλώσεών του σε βάρος στελεχών μας.
Ήταν δε υποψήφιος ή οργανωτής στις αντίπαλες παρατάξεις σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. 
Αντίθετα ο κ. Χαρχαλάκης συνεργάζεται μαζί του συνεχώς και αδιαλείπτως.
 Μετά δε την ανάληψη της Δημαρχίας του αναθέτει αρκετά καθήκοντα!
Με την 663/2014 απόφασή του, 24-11-2014, τον τοποθετεί μέλος της επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς!
Με την 9/2015 απόφασή του, στις 8-1-2015, τον τοποθετεί στην 5μελή οργανωτική επιτροπή για την μελέτη και επεξεργασία των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, πρόεδρος της επιτροπής ο ίδιος ο Δήμαρχος!!!
Με ανακοίνωση του στις 3-9-2015 τον ορίζει υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα! 
Τον διόρισε σε ευαίσθητο πόστο με παιδιά, χωρίς καμμία εγγύηση καταλληλότητας, με ποιά κριτήρια τον επέλεξε για τέτοια θέση, θέση που δεν υπήρχε, αφού η Βιβλιοθήκη εντάχθηκε στο ΝΠ του Δήμου, το Πολιτιστικό Κέντρο.
Καλούμε τον κ. Χαρχαλάκη να αφαιρέσει άμεσα τα καθήκοντα που έχει αναθέσει στον συλληφθέντα.
Να τον αποπέμψει από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και να αναθέσει σε νομικό να ερευνήσει αν στο υλικό που βρέθηκε έχει εμπλέξει παιδιά από το νησί μας. 
Να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία για προστασία των κατοίκων του νησιού μας.
Ετσι θα σβήσει η ανησυχία των γονιών και γενικότερα των Κυθηρίων, τα υπόλοιπα δημιουργούν την σύγχυση και τις φήμες.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, επιτέλους ο κ. Χαρχαλάκης πρέπει να το καταλάβει, να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που τον βαρύνουν και είναι αποκλειστικά δικές του. 
Με ψεύδη, υπονοούμενα και φανφάρες δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικεί!
ΠΗΓΗ 
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ







ΝΕΑΠΟΛΗ. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ - Την Παρασκευή το βράδυ στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στη Νεάπολη η Ακολουθία των Χαιρετισμών τελέστηκε από τον π. Παναγιώτη Αρώνη !!! Σε λίγο ακολουθεί βίντεο από την ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Παναγία της Παρασκευής 25 Μαρτίου.Αποκλειστικά Radio Adelin FM 107.3 WEB TV.







ΛΑΚΩΝΙΑ.Τέσσερις συλλήψεις για διαρρήξεις

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια του νομού μας προχώρησε χθες η αστυνομία.
Συγκεκριμένα, το πρωί συνελήφθη στη Σκάλα ένας 29χρονος μαροκινός, γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες είχε μπει σε σπίτι αλβανού, αφαιρώντας χρήματα και προσωπικά έγγραφα.
Το μεσημέρι εντοπίστηκαν στη Σπάρτη δύο έλληνες ηλικίας 27 και 37 ετών που λίγες ώρες νωρίτερα είχαν διαρρήξει σπίτι, κλέβοντας ηλεκτρονικές συσκευές και δύο κινητά τηλέφωνα. Σε έρευνα που έγινε στην οικία τους βρέθηκαν τα κλεμμένα αντικείμενα, καθώς και επτά χάπια που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών.
Τέλος, το απόγευμα συνελήφθη σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης ένας 22χρονος ημεδαπός, ο οποίος χθες το μεσημέρι μαζί με έναν ακόμη 19χρονο έλληνα και άγνωστους συνεργούς τους έκλεψαν χρήματα από σπίτι.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Το νέο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2016-17: Εκτός προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

katapolemisi kounoupion
Υπεγράφη στις 22/3 από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους δημάρχους των συμβαλλόμενων δήμων και της Πελοπόννησος ΑΕ ΟΤΑ η νέα προγραμματική σύμβαση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για τη διετία 2016-2017.
Αντικειμενικοί σκοποί του έργου είναι η προφύλαξη του πληθυσμού από τον κίνδυνο ασθενειών των οποίων φορείς είναι έντομα διαβιβαστές (ελονοσία, ιός Δυτικού Νείλου, κ.ά), η περιστολή του παράγοντα όχλησης, η διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, καθώς και η ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη.
Το νέο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων με στόχο την παρακολούθηση των προνυμφών και ακμαίων katapolemisi kounoupion 1κουνουπιών στην περιοχή υλοποίησης του έργου, τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους και αέρος, τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων επεμβάσεων. Περιοχή υλοποίησης είναι η χωρική επικράτεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με έμφαση στα φυσικά συστήματα και ειδικότερα στις περιοχές στις οποίες παρατηρούνται σημαντικοί πληθυσμοί κουνουπιών, καθώς και στο περιαστικό σύστημα των οικισμών.
Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια, “με λύπη διαπιστώθηκε η απροθυμία των δημάρχων Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης, να συμμετάσχουν οι δήμοι τους στην προγραμματική σύμβαση”, ενημερώνοντας τους πολίτες των δήμων αυτών ότι “σε ενδεχόμενα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις από τους δημάρχους τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, παραμένει παρούσα να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και απ’ οποιονδήποτε αυτή απαιτηθεί”.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δωρεάν τεστ παπ και doppler αγγείων κάτω άκρων στο Νοσοκομείο Μολάων

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μονεμβασίας σε συνεργασία με την Κεντρική Δομή ΚΕΠ Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ και τη Γ´ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», προγραμματίζει προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (pap test) και για παθήσεις των αγγείων των κάτω άκρων (doppler αγγείων κάτω άκρων). Οι έλεγχοι θα γίνουν σε χώρους του νοσοκομείου Μολάων, το Σάββατο 16 Απριλίου από το πρωΐ έως το μεσημέρι.
Καλούνται οι γυναίκες χωρίς διαγνωσμένη σχετική νόσο που επιθυμούν να ελεγχθούν, να επικοινωνήσουν με το ΚΕΠ Υγείας Δ. Μονεμβασίας μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου στα τηλέφωνα 27323 60570 (κ. Τζάκα) και 27323 60536 (κ. Μπατσάκη).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά όσες θα εξεταστούν.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Σαββάτου 16/4) και ως συνέχεια του προσυμπτωματικού ελέγχου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «ΚΕΠ Υγείας και προληπτική ιατρική – αγωγή υγείας για τη σύγχρονη γυναίκα» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Παπαδιανίκων.