Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Συγκρότηση επιτροπής εξέτασης καταλληλότητας του χώρου που στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Ποταμού Κυθήρων

Μετά τα τάνκερ, οι πυλώνες

 
Ενα έργο προϋπολογισμού 200 και πλέον εκατ. ευρώ που αφορά τη σύνδεση και τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη προκαλεί αντιδράσεις.
Πρόκειται για ένα έργο που «τρέχει» από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), έχει τον χαρακτηρισμό fast track και περιλαμβάνει την υπέργεια σύνδεση (στο μεγαλύτερο μέρος του) του ΑΗΣ Μεγαλόπολης με την παραλία της Λακωνίας (στην περιοχή του Καβομαλιά) και στη συνέχεια, μέσω υποθαλάσσιας κατασκευής, τη σύνδεση με την Κρήτη.
Ο σχεδιασμός του έργου έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες της Λακωνίας, καθώς -όπως αναφέρουν- δεν ρωτήθηκαν και δεν συμμετείχαν στη χαρτογράφησή του, εγείροντας ζητήματα περιβάλλοντος, αλλά και πολιτισμού, στην περίπτωση που ο εν λόγω σχεδιασμός γίνει πράξη.
Πριν από λίγο καιρό, ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε την επιλογή αναδόχου για τη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο. Η κατάθεση των προσφορών έληξε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο χαρακτήρας fast track του έργου δικαιολογείται από το γεγονός ότι στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται πως η ανάδοχος μελετητική εταιρεία θα έχει προθεσμία μόλις τριών μηνών για να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς και στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να μπει σε λειτουργία έως το τέλος του 2018.
Για την αναγκαιότητα του έργου ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται το γεγονός ότι η γρήγορη υλοποίησή του θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, αφού θα μειωθεί έως και 50% το κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για την κάλυψη της ηλεκτροδότησης της Κρήτης, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το σχέδιο προβλέπει πως το καλώδιο μεταφοράς θα ξεκινά από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και υπόγεια θα φτάνει έως τους Μολάους, στην περιοχή της Συκιάς.

Οδηγίες από το Δήμου Σύρου προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς

2cdbed97a3252cdb5d2744be0d0f852f_XL
Επικίνδυνο για πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη αριθ. 4/2012 “Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών”, και του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010, οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτιών και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Στους χώρους που αναφέρονται στην παρ. 1 της Π.Δ. 4/2012, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλεί τους ιδιοκτήτες αυτούς να συμμορφωθούν με την παραπάνω διάταξη, αφού η φετινή περίοδος προβλέπεται αρκετά επικίνδυνη, εξαιτίας της βλάστησης που έχει αναπτυχθεί μετά τις βροχοπτώσεις της προηγούμενης περιόδου.
Πηγή  http://www.androsportal.gr/

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Μονεμβασίας στα πλαίσια του Προγράμματος για τους Απόρους

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Μονεμβασίας στα πλαίσια του Προγράμματος για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)/Αφορά σε αιτήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο έτος.
Οι ωφελούμενοι που κατά την υποβολή της αίτησης τους δήλωσαν τόπο κατοικίας τις ΔΕ Μολάων, Ασωπού, Ζάρακα και Μονεμβάσιας θα προσέλθουν στους Μολάους, Τετάρτη 13 Απριλίου, ώρα 9.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. στο χώρο της Μαθητικής Εστίας Μολάων (βορινή είσοδος υπογείου από οδό Καλλιφατίδη).
Οι ωφελούμενοι που κατά την υποβολή της αίτησης τους δήλωσαν τόπο κατοικίας την ΔΕ Βοιών θα προσέλθουν στη Νεάπολη, Πέμπτη 14 Απριλίου, ώρα 09.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. οδός Φλέμινγκ 8.
---------------------------------
Λεπτομέρειες όπως παρακάτω:
Διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής από το Δήμο Μονεμβασίας, στα πλαίσια του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Την πρώτη διανομή ειδών βασικής υλικής συνδρομής και βρεφικών τροφών πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Δήμος Μονεμβασίας στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)», μέσω της Κοινωνικής Σύμπραξης Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Απριλίου.
Οι ωφελούμενοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά (μέσω sms), στα κινητά τηλέφωνα που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης, για το σημείο διανομής που θα προσέλθει ο καθένας για την παραλαβή των ειδών.
Ο κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο κοινωνικής του ασφάλισης ή άλλο επίσημο έγγραφο απ’ όπου προκύπτει ο ΑΜΚΑ του.
Όπως ορίζει το πρόγραμμα, σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής τα προϊόντα δύναται να παραλαμβάνονται από τρίτο πρόσωπο που φέρει εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου υπογραφής ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Παράλληλα και στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1031/2014 για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών και της ΚΥΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 3320/89565 των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα διατεθούν από τον Δήμο μήλα στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ (κατά τις ίδιες ημερομηνίες) καθώς και σε όλους τους μαθητές των σχολικών βαθμίδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης την Τρίτη 12 Απριλίου.
Περισσότερες πληροφορίες θα δίνονται στο τηλέφωνο 2732360570.
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Εορτασμός επετείου στο τέλος της 10ετίας του '30 στη Χώρα

Εορτασμός επετείου στο τέλος της 10ετίας του '30 στη Χώρα, στην πλατεία του Εσταυρωμένου με τη συμμετοχή φαλαγγιτών. Διακρίνεται το υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών, το οποίο ιδρύθη στη Χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 1929.
Πηγή 
Eleni Harou

Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας: Ανακοίνωση για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών

Ο Δήμος Μονεμβασίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχουν προγραμματίσει, ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τη διαδικασία για την κατασκευή μαρίνας στην περιοχή μεταξύ Ρεβάνς και Παλαιοκάστρου. Γι’ αυτό το λόγο έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Η περιοχή του Παλαιοκάστρου είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και για να εκτελεστεί οποιοδήποτε έργο πρέπει πρώτα να εκδοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, κάτι που είναι δύσκολο και χρονοβόρο.
Το Λιμενικό Ταμείο τελειώνει την εξομοίωση της ζώνης λιμένος, και είναι σε καλό δρόμο η διαδικασία νομιμοποίησης των υπαρχόντων έργων. Στον προϋπολογισμό του για το 2016 έχει εγγραφεί πίστωση 30.750 ευρώ για την εκπόνηση των πρώτων υποστηρικτικών μελετών κατασκευής της μαρίνας, και, εφόσον εγκριθεί η χωροθέτηση, θα προχωρήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση της μελέτης για το δρόμο του Παλαιοκάστρου.

“Επειδή κατά καιρούς παρουσιάζονται κάποιοι που προσπαθούν να υποκαταστήσουν το δήμο και το Λιμενικό Ταμείο, παρουσιάζοντας σχεδιασμούς-σκέψεις ως εφαρμόσιμες μελέτες και απλές κατασκευές”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΛΤ κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, “καθιστούμε σαφές ότι, σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας για τον σχεδιασμό – υλοποίηση – λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων του δήμου μας είναι το Λιμενικό Ταμείο και ουδείς άλλος. Μόνο με βάση αυτή την αρχή είναι εφικτή η συνεργασία με όποιον το επιθυμεί, και βεβαίως επιδιώκουμε και προσδοκούμε αυτή τη συνεργασία και τη βοήθεια των συμπολιτών μας και όσων διατίθενται για το καλό του τόπου μας”.
Πηγή http://www.laconialive.gr/

Η τολμηρή υπόθεση Τσαραβόπουλου του Δημήτρη Κουτραφούρη

2012.08.25-1
Διαβάσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από την 15ετή ανασκαφική εργασία στα Αντικύθηρα υπό τον Άρη Τσαραβόπουλο. Η προηγούμενη (Απρ. 2013) συγκεφαλαίωση της αρχαιολογικής αποστολής βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της«Αρχαιολογίας». Η πλέον πρόσφατη (Δεκ. 2015) είναι καταχωρισμένη σε έντυπη μορφή στο περιοδικό ‘‘Αρχαιολογία και Τέχνες’’ σε ένα εύληπτο και εμπεριστατωμένο άρθρο του επικεφαλής της ανασκαφής. Αυτή η καινούργια καταγραφή της πορείας των ερευνών περιέχει μιαν υπόθεση η οποία αποτελεί εύλογη αλλά επαναστατική ερμηνεία για ένα από τα παγκοσμίως διασημότερα αρχαιολογικά ευρήματα˙ μια τολμηρή υπόθεση η οποία ‘‘βγάζει’’ το ναυάγιο από τον χώρο των ευρηματοθηρικών προσδοκιών (όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές από την άποψη τέχνης και επιστήμης) και το εισάγει στον χώρο της ιστορίας.
Η άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση είναι ότι η χερσαία ανασκαφή συνδέεται άμεσα με το γνωστό ναυάγιο των Αντικυθήρων. Υπάρχουν λογικές ενδείξεις που έχουν να κάνουν με τηνκαταγεγραμμένη δραστηριότητα των κατοίκων κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, με τηνσπανιότητα άλλων ναυαγίων στην περιοχή, με το ιστορικό πλαίσιο μιας εκκαθαριστικής πολεμικής επιχείρησης της αναδυόμενης κοσμοκράτειρας κατά της ‘‘πειρατικής τρομοκρατίας’’ της εποχής, όπως επίσης με τους λοιπούς χρονολογικούς, πολιτισμικούς και ιστορικούς προσδιορισμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς αποδείξεις. Όσο δύσκολο είναι να την ενστερνιστεί κανείς με βεβαιότητα άλλο τόσο ανεξήγητη είναι η βιασύνη να απορριφθεί ως εθνικός ονειδισμός. Και ας σημειωθεί, ακόμη, ότι όλες οι αρχαιολογικές ερμηνείες δεν είναι τίποτε άλλο από περισσότερο ή ολιγότερον αμφισβητήσιμες υποθέσεις.
Αντιγράφω από τις σσ. 14-15 του 16σέλιδου άρθρου του Άρη Τσαραβόπουλου με τίτλο ‘‘Αντικύθηρα – Ταξίδι στην ιστορία του μικρού νησιού’’ (περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, τ.119, σσ. 20-35):

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ο ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ


Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Βάρης Βουλιαγμένης κ. Χάρη Κυριακίδη και επιτελείου υπαλλήλων του Δήμου δέχτηκε ο Δήμος Ευρώτα την Παρασκευή 8 Απριλίου 2106 στο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης.
Στη σύσκεψη, που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Σκάλας, με επικεφαλείς τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη και τον κ. Κυριακίδη παρευρέθηκαν, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Ευρώτα κ. Θεόδωρος Μπόλλας και κ. Γιώργος Σωτηράκος, εκπρόσωποι των μόνιμων υπαλλήλων του Δήμου Ευρώτα και αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου Μονεμβασίας και Μεσσήνης. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες εφαρμογής «καλών» πρακτικών στις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ακολούθησε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών της Δημόσιας Διοίκησης. 
Ο Δήμος Ευρώτα κινούμενος στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα πολιτικής «εξωστρέφειας» προκρίνει τη συνεργασία με άλλους Δήμους προκειμένου να γίνεται ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας που στόχο έχουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και κατά συνέπεια την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη.




ΛΑΚΩΝΙΑ.ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ


Ο Δήμος Ευρώτα συνεχίζοντας την κοινωνική πολιτική του πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, δωρεάν διανομή μήλων στους δικαιούχους των επισιτιστικών προγραμμάτων του στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη και σε όλα τα σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου. 
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1031/2014 για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών και της ΚΥΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 3320/89565 των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων που έχουν συσταθεί για τις ανάγκες του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Τη διαδικασία διανομής για τον Δήμο Ευρώτα την συνδράμουν ο Αντιδήμαρχος Δήμος Βέρδος, οι Δημοτικές Σύμβουλοι Αργυρώ Κρητικάκου, Νίκη Μιχαλούτου και Άννα Σάκκαρη, καθώς και οι τέσσερις Ιταλοί επιστήμονες που βρίσκονται στον Δήμο Ευρώτα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εθελοντισμού «You Think Different». 
Στόχος του Δήμου Ευρώτα είναι η συνεχή εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος και η κάλυψη των αναγκών σε φρούτα σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες. Μέσω αυτού, επίσης, επιτυγχάνεται η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών ιδιαίτερα στα παιδιά.





Ολοκληρώθηκε το πολύ σημαντικό έργο της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς των Κυθήρων

Δελτίο Τύπου - 8/4/2016

Ολοκληρώθηκε το πολύ σημαντικό έργο της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς των Κυθήρων, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2015 με αρχικό προϋπολογισμό μελέτης154.000€ με το ΦΠΑ. Ανάδοχος ήταν η εταιρεία ΕΥΔΟΜΟΣ Α.Ε. που εκτέλεσε το έργο με συνολική δαπάνη 100.099,99€ μετά την έκπτωση που επιτεύχθηκε στην ανοικτή δημοπρασία και άγγιξε το 35%. 
Το έργο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του Δήμου για συγκέντρωση των δαπανών και για εκτέλεση ποιοτικών έργων με την επίτευξη μεγάλων εκπτώσεων. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο αντικαταστάθηκαν πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης συνολικού μήκους 3.215 μέτρων σε διάφορα σημεία του νησιού και κυρίως σε σημεία του δικτύου που παρουσίαζαν συνεχείς διαρροές και βλάβες. Τοποθετήθηκαν σύγχρονοι σωλήνες πολυαιθυλενίου PE 100 και έγιναν όλες οι συνδέσεις κατά μήκος του νέου δικτύου ενώ εκτελέστηκαν με επιτυχία και δοκιμές πίεσης. 
Πηγή χρηματοδότησης ήταν οι ίδιοι πόροι του Δήμου.

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων Δελτίο Τύπου

"Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια που πρόκειται να πάρουν το δρόμο της Βουλής και τους υπενθυμίζουμε, όπως τους έχουμε ξεκαθαρίσει και κατ’ιδίαν, ότι εάν το πράξουν θα είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας."

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων
Δελτίο Τύπου
Σε εγρήγορση, και πανέτοιμοι να αντιδράσουμε με δυναμική και αποφασιστικότητα, σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ δεν έλαβε το μήνυμα των αγροτικών κινητοποιήσεών μας, δηλώνουμε όλοι εμείς οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα, που απαρτίζουμε την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Στέλνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ακόμα και από τα χωράφια μας παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και διαμηνύουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από τους 300 της Βουλής να οδηγήσουν στον αφανισμό των πρωτογενή τομέα, που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και τον κλάδο που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε γόνιμο έδαφος και έξω από την οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα το καλό των Ελλήνων πολιτών και καταναλωτών, δηλώνουμε κατηγορηματικά, έχοντας μελετήσει εκτενώς τα όσα σχεδιάζονται για τον πρωτογενή τομέα, ότι εάν ψηφιστούν τα μέτρα που προωθούνται για το ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε η αντιστροφή του έντονα αρνητικού κλίματος που ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Kythera | About Kythera Island | Greece

Kythera’s steadily growing tourist sector provides all necessary amenities to the visitor, without destroying the special, traditional character of the island. There are various means of reaching Kythera, by land, air and sea

.http://www.mygreece.tv/en/Kythera/Kythera-About-Kythera-Island-Greece

ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ


Μέσα στο καλοκαίρι του 2015 δημοσίευσα μια σειρά άρθρων για τις καταστροφές που υφίσταται διαχρονικά ο ποταμός Ευρώτας , άρθρα τα οποία στηρίζονταν στα πορίσματα των ερευνών που έχουν εφαρμοστεί στον Ευρώτα μέσω των προγραμμάτων Mirage , LIFE 05 – EnviFriendly και Glob Aqua . Στα άρθρα αυτά παρουσιάστηκαν και οι επεξεργασμένες προτάσεις των επιστημόνων για ένα στρατηγικό προγραμματισμό που θα εξαλείψει τις αιτίες καταστροφής του Ευρώτα και θα τον αποκαταστήσει στο μέγεθος και την αξία του .

Η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους των θεσμικών αρμοδίων ΔΕΝ ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΕ , όπως δεν με έχει εκπλήξει και η μη συμμόρφωσή τους , επί τόσα χρόνια , με τα αποτελέσματα και τις προτάσεις των επιστημόνων – ερευνητών αλλά και με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ οι οποίες μετατρέπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα μόνο και μόνο για το «θεαθήναι» . Δυστυχώς (κατά γενικήν ομολογία) ζούμε σε μια χώρα που οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις έχουν ανατραπεί και οι θεσμοί δεν ανταποκρίνονται στο βάρος των υποχρεώσεών τους με βάση τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών . Μέσα στα πλαίσια αυτά κι ο Ευρώτας έχει αφεθεί στην τύχη του και τον θυμούνται ΜΟΝΟ όταν θέλουν να «κλέψουν» λίγη λάμψη από τη δόξα και την ιστορία του .

Ως επίλογο στη σειρά αυτή των άρθρων ευαισθητοποίησης για τον Ευρώτα φέρνω στην επικαιρότητα ένα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Φαφούτη Λαλίνας στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» , 20-7-2014 , με τίτλο : «Τα ποτάμια που αντιστέκονται» . Στο ρεπορτάζ ο Βιολόγος-Βιογεωχημικός , Δρ Νίκος Σκουλικίδης , διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ και ο Βιολόγος-Ποταμολόγος , Δρ Γεώργιος Χατζηνικολάου μιλούν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ποτάμια της Ελλάδας με ιδιαίτερες αναφορές στο δικό μας ποτάμι , τον Ευρώτα .

Μεταξύ των προβλημάτων στα οποία αναφέρονται οι επιστήμονες είναι και τα ακόλουθα :

1 . «Τα ποτάμια της Ελλάδας δεν έρχονται συνήθως στη δημοσιότητα για καλό . Αν τα δούμε στις ειδήσει ς, θα είναι είτε επειδή τα νερά τους σκοτώνουν ψάρια , όπως συνέβη με τον Ευρώτα , τον Πηνειό, τον Σπερχειό και όχι μόνο …»
Με δυο λόγια , καταγγέλεται αρμοδίως ότι η ποιότητα και η ποσότητα των νερών του Ευρώτα είναι τέτοια που σκοτώνει τη ζωή σ’ αυτόν και μάλιστα την πιο κυρίαρχη μορφή της που είναι τα ψάρια .
Ερώτημα : ΤΙ κάνουν οι αρμόδιοι προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας και προστασία της πσοότητας των νερών του Ευρώτα ;

Πρόσκληση για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπης της 08-4-2016


Σπάρτη: Ναρκωτικά και όπλα εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές

Συνελήφθησαν χθες στη Σπάρτη μία 22χρονη αλβανίδα και ένας 49χρονος έλληνας, γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία της συλληφθείσας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάνναβη συνολικού βάρους 265,05 γραμμαρίων, ζυγαριά ακριβείας, κινητό τηλέφωνο, καθώς και χρηματικό ποσό 100 ευρώ ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών. Όπως προέκυψε, η 22χρονη είχε προμηθευτεί την κάνναβη και τη ζυγαριά από τον 49χρονο. Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σήμερα το πρωί στο σπίτι του τελευταίου, βρέθηκε ένα φυτό κάνναβης ύψους 10 εκατοστών.
Οι δύο σημερινές συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα
Σε άλλη υπόθεση, συνελήφθησαν σήμερα, επίσης στη Σπάρτη, δύο έλληνες ηλικίας 34 και 71 ετών, στην οικία των οποίων βρέθηκαν 56 ναρκωτικά δισκία, τα οποία κατείχε ο 34χρονος, καθώς και ένα μαχαίρι με λάμα 29 εκατοστών, ένα ξίφος με λάμα 100 εκατοστών και ένα κυνηγετικό όπλο, τα οποία κατείχε ο 71χρονος.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Συνάντηση στο πλαίσιο συνεργασίας για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CLLD/LEADER

Τάκης Χατζηπέρος's photo.
Σήμερα στην έδρα της ΠΕ Νήσων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων της ΠΕ Νήσων, της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕΔΑ με την αναπτυξιακή επιχείρηση ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ν. Κυνουρίας και Πρόεδρο της αναπτυξιακής ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, τον Δήμαρχο Β. Κυνουρίας κ. Παναγιώτη Μαντά, τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Παράλιου Άστρους κ. Νικόλαο Κωνσταντίνου και τον Γενικό Δ/ντη της ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ κ. Μαρίνο Μπερέτσο. 
Στην εν λόγω συνάντηση, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ε.Ε. όσον αφορά στην πρωτογενή παραγωγή, την ανάδειξη του πολιτισμού και του τουρισμού. Αναφορικά με το τελευταίο, τέθηκαν στο τραπέζι συνομιλιών οι δυνατότητες συνεργασίας, καθότι το τουριστικό προϊόν βελτιώνεται με τις δυνατότητες που δημιουργούνται αναφορικά με τους προορισμούς που διευρύνονται.
Ο Αντιπεριφερειάρχης και οι Δήμαρχοι συμφώνησαν απόλυτα ότι το τουριστικό προϊόν δεν πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά με την δημιουργία κλάστερ, ιδιαίτερα για την αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας μικρών κρουαζιερόπλοιων και την δημιουργία υδατοδρομίων στην περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πακέτου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.
Επίσης συζητήθηκε και το πρόβλημα της έλλειψης αεροδρομίου διεθνών πτήσεων (charters) και συμφωνήθηκε να καταβληθεί κοινή προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο αεροδρόμιο με σκοπό να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της περιοχής. Τέλος, προγραμματίστηκαν να γίνουν και άλλες συναντήσεις σχετικά με προγραμματισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Μηνιαία δραστηριότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου

αστυνομια 1Μηνιαία δραστηριότητα υφιστάμενων Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου

Κατά την διάρκεια του μηνός Μαρτίου του έτους 2016, από τις υφιστάμενες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου:

  • Συνελήφθησαν συνολικά πεντακόσια εβδομήντα ένα (571) άτομα και ειδικότερα:

  • Τρία (3) για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

  • Τέσσερα (4) για ληστεία.

  • Εξήντα έξι (66) για Κλοπή (και απόπειρες).

  • Πενήντα οκτώ (58) για παράβαση Ν. Περί Ναρκωτικών.

  • Επτά (7) για απάτη.

  • Ένα (1) για βιασμό.

  • Τρία (3) για μαστροπεία.

  • Εκατόν είκοσι επτά (127) για παράβαση Ν. Περί Αλλοδαπών.

  • Δέκα οκτώ (18) για παράβαση Ν. Περί Όπλων.

  • Δύο (2) για παράβαση της Ν. Περί Εκρηκτικών και Βεγγαλικών.

  • Πέντε (5) για παράβαση της Ν. Περί Παιγνίων.

  • Ένα (1) για παράβαση της Ν. για την προστασία των ζώων.

  • Εννέα (9) για πλαστογραφία.

  • Ένα (1) για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

  • Τρία (3) για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

  • Ένα (1) για εκβίαση.

  • Τέσσερα (4) για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

  • Εννέα (9) για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

  • Οκτώ (8) για λαθρεμπόριο.

  • Εννέα (9) για Γ.Ο.Κ.

  • Ογδόντα δύο (82) για Κ.Ο.Κ.

  • Δέκα (10) για Ενδοοικογενειακή Βία.

  • Εξήντα (60) για Καταδιωκτικά Έγγραφα.

  • Ογδόντα (80) για διάφορα Αδικήματα (Κατ’ έγκληση διωκόμενα, Υγειονομικού Κανονισμού κ.λ.π.).

  • Εξιχνιάσθηκαν:

  • Τέσσερις (4) υποθέσεις ανθρωποκτονίας.

  • Δεκατρείς (13) υποθέσεις ληστείας.

Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα.

Εννέα Δεξαμενές και 23 Αντλιοστάσια Ύδρευσης παραδόθηκαν σε κατάσταση άψογη, μετά τις τραγικές παραλείψεις και την ανεύθυνη εγκατάλειψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που επέτρεπε την ύπαρξη λάσπης, σκουπιδιών, σκουριαμένων επιφανειών κ.λπ. μέσα στις δεξαμενές της ύδρευσης. Τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αλλά δυστυχώς για εκείνους "τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα" και "μια εικόνα είναι 1000 λέξεις"... Ας δουν λοιπόν όλοι τις φωτογραφίες και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ας ακούσουμε και λίγη αυτοκριτική, μετά από τόσους μήνες σιωπής για τα προβλήματα που παρέδωσαν... Ο κόσμος βέβαια έχει μάτια και βλέπει... το πριν και το μετά! Ε όχι και να μας λένε ότι καθάριζαν τις δεξαμενές κάθε χρόνο! Το ψέμα έχει και όρια! Και να ξέρουν οι κύριοι συνάδελφοι ότι μετά από 20 μήνες δεν καθαρίσαμε απλά 8 δεξαμενές, αλλά ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση ενός δύσκολου έργου που έγινε με τρόπο σωστό και μεθοδικό, όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν, είτε αυτό τους αρέσει είτε όχι!
Εκτός αν διαψεύδουν και τον ίδιο τον επιβλέποντα μηχανικό: 
http://www.kythira.gr/press_new/downloads/ekth_ydro.pdf

Περί Δαιδαλώδους, Πεπαλαιωμένου Δικτύου και λοιπών ανακοινώσεων!

Ο κ. Χαρχαλάκης μετά την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης των δεξαμενών και των αντλιοστασίων, έργο αναγκαίο και χρήσιμο, με ανακοίνωση του προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες για την σπουδαιότητα του έργου, δεν παρέλειψε όμως, όπως το συνηθίζει, να αναφερθεί με υποτιμητικό τρόπο για το παρελθόν.
Διόρθωσε βέβαια τα ψεύδη και τις υπερβολές, τα οποία είχαν ακουστεί κατά την ενημέρωση των Κυθηραικών Σωματείων στην Αθήνα και όχι μόνον.
Ακολούθησε όμως ανακοίνωση του γνωστού εκπροσώπου του, ο οποίος για μιά ακόμη φορά με τα ειρωνικά σχόλια και τα γνωστά ψεύδη, έριξε λάδι στη φωτιά.
Πράγματι για να υδροδοτηθούν όλοι οικισμοί του νησιού, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν σαράντα οκτώ (48) δεξαμενές, δίκτυα αρκετές χιλιάδες μέτρα μήκος.
Το σύστημα ύδρευσης, άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του 1960, από τις τότε Κοινότητες του νησιού και τους συνδέσμους Κοινοτήτων, "ΠΕΡΑΤΗ" για τις κοινότητες του Νοτίου τμήματος και "ΟΧΕΛΕΣ" για το Βόρειο τμήμα.
Από την ίδρυση του Δήμου γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των δικτύων, ώστε να υπάρχουν εναλακτικές λύσεις σε περίπτωση βλαβών, και κατά τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης των δικτύων.
Την περίοδο 2007-2014, κατασκευάστηκαν επτά (7) νέες δεξαμενές, υδροδοτήθηκαν όσοι οικισμοί δεν είχαν υδροδοτηθεί ακόμη, όπως του Διακοφτιού, Προγκίου, Κλαραδίκων, κλπ. 
Αξιοποιήθηκαν πήγες οι οποίες δεν είχαν αξιοποιηθεί.
Οι πολυσυζητημένες γεωτρήσεις του Κακάβου υδροδοτούσαν μόνο τα Βιαράδικα των λίγων κατοίκων. 
Σήμερα το νερό του Κακάβου, με την κατασκευή δικτύου πολλών χιλιομέτρων και νέας δεξαμενής, φθάνει μέχρι την Καρβουνάδα.
Με μικρά έργα χαμηλού κόστους τριπλασιάσαμε την παροχή ύδατος από τις πήγες της Γωνίας, τους χειμερινούς μήνες το μισό νησί υδροδοτείται από αυτές τις πηγές.
Αντικαταστάθηκαν χιλιάδες μέτρα δικτύου αμιαντοσωλήνων, και έγιναν επεκτάσεις δικτύων στα Μητάτα, τον Μηλοπόταμο, τον Καραβά, τα Φράτσια, το Καψάλι, το Διακόφτι, τα Αρωνιάδικα, το Λιβάδι, τα Δόκανα, τα Καστρισιάνικα, την Παλαιόπολη, τα Λογοθετιάνικα κλπ.
Αξιοποιήθηκε η γεώτρηση στο Πρινολάγκαδο, ηλεκτροδοτήθηκε κατασκευάστηκε νέο δίκτυο και νέα δεξαμενή.
Αξιοποίηθηκε η γεώτρηση στα Κοκκινοχώραφα, από την οποία υδροδοτήθηκε το Διακόφτι, κατασκευάστηκε δίκτυο αρκετών χιλιομέτρων και νέα δεξαμενή.
Αντικαταστάθηκε το δίκτυο από την γεώτρηση στην κακή Μέλισσα προς Μανιτοχώρι και Χώρα, κατασκευάστηκε νέα δεξαμενή ώστε να υδροδοτηθεί η περιοχή Μανιτοχωρίου και να υπάρχει εναλακτική λύση για την αναγκαία επισκευή της δεξαμενής της Χώρας.
Η Χώρα υδροδοτείται από την νέα δεξαμενή.
Παραλήφθηκαν συστήματα φίλτρων για τις περιοχές Πλατείας ´Αμμου, Καραβά και Αγίας Πελαγίας για την βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Τοποθετήθηκαν συστήματα αυτοματισμού για την λειτουργία των αντλιών και την πλήρωση των δεξαμενών.
Κάθε χρόνο περιοδικά γινόταν συστηματικός καθαρισμός των δεξαμενών από τις υπηρεσίες του Δήμου με το μόνιμο και εποχικό προσωπικό.
Εκτός αυτών, αποτυπώθηκαν όλα τα δίκτυα και αδειοδοτήθηκαν όλες οι υδροληψίες, εργασία επίπονη και χρονοβόρα.
Υπήρξε όμως πρόνοια και για το μέλλον, εκπονήθηκε μελέτη για την αξιοποίηση των πηγών στις ΟΧΕΛΕΣ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της υπηρεσίας υδάτων, στην περιοχή 1.500 κυβικά ημερησίως χάνονται στην θάλασσα. 
Εκπονήθηκαν μελέτες για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης στην Αγία Πελαγία και το Διακόφτι, δυναμικότητας 500 κυβικών ημερήσιως η κάθε μια.
Εκπονήθηκε επίσης πλήρης μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου στην Αγία Πελαγία.
Τα έργα αυτά είχαν υψηλό κόστος, έγινε προσπάθεια να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης. Λόγω της κρίσης δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν, όμως οι μελέτες είναι όριμες, υπάρχουν ως παρακαταθήκη για να υλοποιηθούν στο μέλλον.
Επιπλέον έγκαιρα ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης νέων γεωτρήσεων, οι τέσσερεις (4) γεωτρήσεις που διανείχθηκαν πρόσφατα ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού και ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.
Χάρη σ αυτή την επιτυχή προνόηση, έχει την δυνατότητα η σημερινή Δημοτική αρχή, αν αξιοποιήσει τις σημαντικές ποσότητες νερού που βρέθηκαν, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην παροχή ύδατος το καλοκαίρι παρά την χαμηλή βροχόπτωση.
Όλα αυτά, το τεράστιο έργο στον τομέα της ύδρευσης, προσπαθούν να μηδενίσουν, ίσως να μην είναι γνωστό γιατί δεν έγινε με τυμπανοκρουσίες και διαφήμιση, έγινε αθόρυβα με σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, δεν έβγαινε ανακοίνωση για κάθε ασήμαντη αφορμή.
Η σημερινοί υπεύθυνοι του Δήμου τα γνωρίζουν, αλλά τα αποσιωπούν.
Μάλλον ο κ. Χαρχαλάκης και οι υπόλοιποι σχολιαστές, νομίζουν ότι με το να κατηγορούν συνεχώς τους προκατόχους τους, και με το να προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο, θα επιτύχουν. 
Μετά από 20 μήνες διοίκησης είναι ευχαριστημένοι γιατί κατάφεραν να καθαρίσουν πέντε δεξαμενές από τις σαράντα οκτώ;
Αναλώνονται στην επικοινωνία πολλά λόγια, με τις συνεχείς ανακοινώσεις τους δημιουργούν σύγχυση, αυτό πέτυχαν για το νερό, αλλά και με άλλες ανακοινώσεις το ίδιο κάνουν.
Πρόσφατα πρωτοκλασάτο στέλεχος ανακοίνωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας έχει μισθώσει στο ΝΑΤΟ έκταση 52 στρεμμάτων δίπλα στο Ναυτικό Παρατηρητήριο για την δημιουργία βάσης!
Περιμέναμε περισσότερη εγκράτεια από ορισμένους τουλάχιστον της δημοτικής αρχής για συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα.

«Περιβαλλοντικό έγκλημα» με φόντο τη διασύνδεση Πελ/σου-Κρήτης

Την έντονη αντίδραση του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας έχει προκαλέσει η χάραξη της διαδρομής για τη διασύνδεση Πελοποννήσου -Κρήτης μέσω καλωδίου, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τη Μεγαλόπολη στην Κρήτη.
Όπως εξηγεί το «Δίκτυο», το ρεύμα θα μεταφέρεται στους Μολάους μέσω εναέριας γραμμής από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, θα συνεχίζει υπογείως έως τη Συκιά και από εκεί εναερίως, μέσω πυλώνων ρεύματος υψηλής τάσης, θα φθάνει στην περιοχή «Τσουμάλα», νοτίως του χωριού Άγιος Νικόλαος, με εναλλακτικές είτε την περιοχή «Κόρακας» είτε την περιοχή «Βαρκό» στην Κάτω Καστανιά.
Θα περνά δηλαδή μέσα από θεσμοθετημένες ή υπό θεσμοθέτηση Περιοχές Ειδικής Προστασίας, Αρχαιολογικούς Χώρους, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τοπία Διεθνούς και Εθνικής Σημασίας, περιοχές του δικτύου Natura και Γεωπάρκα, σε ένα μήκος που φτάνει συνολικά τα 41 km (από τον Καβομαλιά μέχρι τη Συκιά).
Μάλιστα, το «Δίκτυο» σε ανακοίνωσή του επικαλείται την άποψη του χωροτάκτη-πολεοδόμου Σπύρου Πετρολέκα, ο οποίος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χάραξη της διαδρομής «περιβαλλοντικό έγκλημα».
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί αναλυτικά, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα βγαίνει στην περιοχή «Τσουμάλα», κοντά στον Καβομαλιά και θα φτάνει εναερίως μέχρι τη Συκιά, με μόνη υπογειοποίησή του από τη Συκιά μέχρι τους Μολάους, ενώ οι πυλώνες υψηλής τάσεως θα περνούν μέσα από περιοχές ειδικής προστασίας.
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Δήμο Μονεμβασίας, τους θεσμικούς φορείς, συλλόγους και κατοίκους της περιοχής να μην επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Προτείνει μάλιστα να υιοθετηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η υποθαλάσσια σύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μέχρι την περιοχή της Ελιάς και η υπόγεια σύνδεση από εκεί του καλωδίου με τον υποσταθμό της ΔΕΗ στους Μολάου
Πηγή  http://www.lakonikos.gr/