Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων ανοίγει τις πύλες του για το κοινό

Μετά από μία μακρά περίοδο εννέα χρόνων που έμεινε κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, πλήρως ανακαινισμένο και με μία σύγχρονη έκθεση.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα εγκαινιάσει, το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
 Το έργο της επισκευής και επανέκθεσης του Μουσείου εκτελέστηκε από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων», για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007 - 2013». Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

  Το Μουσείο, που βρίσκεται στην Χώρα Κυθήρων, φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο για την γνωριμία του επισκέπτη με τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιότητες από τα δύο νησιά που καλύπτουν μία χρονική περίοδο από το 5000 π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ. Η αφήγηση αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα των νησιών όπως διαμορφώθηκε από τη θέση τους στην πύλη του ελληνικού αρχιπελάγους και στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου.



 Η έκθεση ακολουθεί τις προτάσεις της σύγχρονης μουσειολογίας και αισθητικής, υπηρετεί τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο του Μουσείου χάρη στο ποικίλο εποπτικό υλικό και την χρήση πολυμέσων. 

Για τους μικρούς επισκέπτες και τις οικογένειές τους διατίθενται μουσειοσκευές και εκπαιδευτικός σάκος που μετατρέπουν την περιήγηση σε ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό και ταυτοχρόνως μορφωτικό ταξίδι. Επίσης, η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι επισκέψιμη από άτομα με προβλήματα όρασης και από ΑμεΑ.
 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας, πρωτεύουσας του νησιού, το κτήριο όπου σήμερα στεγάζεται κατασκευάστηκε το 1911 για να στεγάσει τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, κατόπιν έγινε δωρεά το 1975 στο υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια ανακαινίσθηκε το 1981 για να στεγάσει τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το 1991 έγινε επέκταση ενός δωματίου και δημιουργήθηκε ξενώνας.
Το Μουσείο, λόγω βλαβών από τους σεισμούς το 2006, είχε παραμείνει κλειστό μέχρι το 20015, όταν και ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισής του, με βάση σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες, ώστε ο επισκέπτης να έχει άμεση επαφή με τα εκθέματα, και πιο ευχάριστη εμπειρία ξενάγησης.
 Στα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου συγκαταλέγονται αγγεία και λίθινα σκεύη μινωικής εποχής από την Παλαιόπολη, ο αρχαϊκός λέων των Κυθήρων, ανδρική εικονιστική κεφαλή ανδρός αγενείου ρωμαϊκών χρόνων, μαρμάρινη κεφαλή νεανία και ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 4ου αιώνα π.Χ..
naftemporiki.gr

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά

Το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, που πλέον αποκτά νέες διαστάσεις στο χώρο και το χρόνο, με πολλές προσδοκίες και για το μέλλον!


Κανονισμός για την πρόληψη πυρκαγιών από την Π.Υ. Πελοποννήσου

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Διοίκηση Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου εξέδωσε ειδική ανακοίνωση σχετικά με την πρόληψη πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2016.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται συγκεκριμένα ότι οι οδηγίες για τη λήψη προληπτικών μέτρων αναφέρονται για εκτάσεις όπως:
1.    Δάση και δασικές εκτάσεις
2.    Χορτολιβαδικές εκτάσεις και βραχώδεις πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και λόφους
3.    Αγροτικές εκτάσεις
Από αυτά εξαιρούνται:
-Οικοπεδικοί και ακάλυπτοι χώροι εντός σχεδίου πόλεως
-Αλυκές
-Αρχαιολογικοί χώροι
-Λατομεία και ορυχεία
Ειδικότερα, για το διάστημα από 1η Μαΐου 2016 έως και 31 Οκτωβρίου 2016, στις παραπάνω εκτάσεις απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας η χρήση πυρός ενώ αντίστοιχααπαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων χωρίς την έκδοση σχετικής άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 http://www.notospress.gr/

Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει την πυροπροστασία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει την πυροπροστασία
Εξοπλίζει το Πυροσβεστικό Σώμα με 35 οχήματα ειδικών δυνατοτήτων
Τον εξοπλισμό του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με 35 πυροσβεστικά οχήματα ειδικών δυνατοτήτων, συνολικής δαπάνης 5.000.000 ευρώ, δρομολόγησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με την υπογραφή απόφασης για την ένταξη της Πράξης «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και της Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014 - 2020».
Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που πλήττουν τον δασικό πλούτο Αττικής και ελλοχεύουν κινδύνους για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της. Οι περυσινές πυρκαγιές έδειξαν τα κενά και της αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής έρχεται να συμβάλλει με όλους τους διαθέσιμους πόρους της, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή των καταστροφικών αυτών φαινομένων. 
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη Πράξη, εξασφαλίζει στο Πυροσβεστικό Σώμα οχήματα τριών διαφορετικών ειδών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών:
1. Εικοσιένα (21) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ελαφρού τύπου, 4Χ4, 500 λίτρων νερού, με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο την περιπολία δασικών εκτάσεων και την άμεση καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών στο ξεκίνημα τους. Για το λόγο αυτό, είναι οχήματα εκτός δρόμου με περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις.
2. Δώδεκα (12) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 4Χ4, 4.000 λίτρων νερού, εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού και αφρού χωρητικότητας 4.000 λίτρων και 300 λίτρων αντίστοιχα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο τη δασοπυρόσβεση, με αποτέλεσμα να επιχειρούν σε εξαιρετικά ανώμαλα εδάφη και δύσβατες περιοχές. Επιπλέον, θα διαθέτουν πρόσθετο, κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να επεμβαίνουν και σε άλλα συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.
3. Δύο (2) ειδικά βραχιονοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ωφέλιμου ύψους 20 μέτρων και εξοπλισμένα με καλάθι εργασίας ωφέλιμου φορτίου 400 κιλών, τηλεχειριζόμενο αυλό εκτόξευσης και κλίμακα διάσωσης. Τα υπό προμήθεια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο την καταπολέμηση πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές και τη διάσωση κινδυνευόντων ατόμων σε πολυώροφα κτίρια. Πρέπει να παρέχουν μεγάλη ευελιξία για την κίνησή τους για την ταχεία επέμβαση και την αποτελεσματική κατάσβεση πυρκαγιάς ή την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων στο συντομότερο χρονικό διάστημα.



Πηγή
Τάκης Χατζηπέρος

Η Πασχαλινή περίοδο πλησιάζει και το Βιτσέντζος Κορνάρος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πρόγραμμα δρομολογίων για το Πάσχα

Η Πασχαλινή περίοδο πλησιάζει και το Βιτσέντζος Κορνάρος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πρόγραμμα δρομολογίων για το Πάσχα... Για άλλη μια φορά η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν είναι μεγάλη και ... δεν ανοίγει μύτη !!!
Επιτέλους η εταιρεία ΛΑΝΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τα Κύθηρα με την δέουσα σοβαρότητα και να μην παίζει άλλο με τις τύχες των επιχειρήσεων μας !!!!
Ζητάμε από την επιτροπή τουρισμού μια γρήγορη αντίδραση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα !!!
Εκ μέρους του συλλόγου Καψαλίου "Η Κυθέρεια Αφροδίτη" 
ο πρόεδρος 
Ερικ Ντεφεβερ

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε αυτά τα σημεία του νησιού τα βρείτε τις ειδικές ταϊστρες για γάτες. Παρακαλούμε, αν θελήσετε να τις γεμίσετε, χρησιμοποιήστε μόνο ξηρά τροφή.
Σας ευχαριστούμε!


Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 19/4/2016 - Συναντήσεις Δημάρχου με κ.κ. Δρίτσα και Μπαλάφα

Ολοκληρώνοντας τις υπηρεσιακές επαφές του στην Αθήνα για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θεόδωρο Δρίτσα και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα. 
 

Στη μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας κυριάρχησε το θέμα των αγόνων ακτοπλοϊκών γραμμών, για τις οποίες υπήρξε δέσμευση του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα κ. Θεοτοκά, ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στις προς προκήρυξη ακτοπλοϊκές γραμμές από τον Οκτώβριο 2016 και μετά. 

Πολιτική του Υπουργείου θα είναι οι μονοετείς συμβάσεις, ωστόσο ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να μην απορριφθούν οι πολυετείς συμβάσεις, καθώς δημιουργούν κλίμα σταθερότητας στα νησιά και τον τουρισμό. Παράλληλα ζήτησε την αποστολή κλιμακίου ιατρών του Λιμενικού Σώματος στα Αντικύθηρα μετά το Πάσχα, για την πραγματοποίηση σειράς εξετάσεων στους μονίμους κατοίκους. 
Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μπαλάφα συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων στους νησιωτικούς Δήμους, για το οποίο αναμένεται σχετική απόφαση του αρμοδίου Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορου Βεναρδάκη. 

Παράλληλα ο Δήμαρχος έθεσε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες και υπέβαλε σχετικές προτάσεις. 
----------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 18/4/2016 - Αρχαιολογική συνάντηση "Αντικύθηρα: Αρχαιολογία και οι Κοινότητες των Ανθρώπων"


Την εναρκτήρια ομιλία της αρχαιολογικής συνάντησης "Αντικύθηρα: Αρχαιολογία και οι Κοινότητες των Ανθρώπων" που διεξήχθη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης την Παρασκευή 15 Απριλίου. Η συνάντηση αποτελεί αφενός μια τιμητική εκδήλωση για το πολυσχιδές έργο του αρχαιολόγου - ανασκαφέα των Αντικυθήρων κ. Άρη Τσαραβόπουλου, αφετέρου παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών στο νησί που φέτος συμπληρώνουν αισίως 16 έτη ζωής.  

  
Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2000 μετά από πρόσκληση και πρόταση του τότε Προέδρου της Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη καθώς και του νυν Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και βρήκαν θερμή υποστήριξη από τον κ. Άρη Τσαραβόπουλο και τον τότε Προϊστάμενο της Β΄ ΕΠΚΑ κ. Γεώργιο Σταϊνχάουερ. Στην έναρξη της εκδήλωσης έγιναν χαιρετισμοί από τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Καθηγητή κ.John Bennet, από τον κ. Γεώργιο Σταϊνχάουερ, απότον Πρόεδρο της Ενώσεως Αντικυθηρίων κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα. Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία ανέφερε ότι στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων που θα εγκαινιαστεί το πρωί της 7ης Μαΐου 2016 από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, θα εκτίθενται μόνιμα ευρήματα των επίγειων ανασκαφών των Αντικυθήρων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. 
Κατά τη Β΄ συνεδρία της πρώτης ημέρας ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε την εισήγηση με θέμα "Η ιστορία της λατρείας και του ναού του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα. Προεκτάσεις της βυζαντινής και νεότερης ιστορίας του νησιού". Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανόλης Χάρος καθώς και άνθρωποι της αρχαιολογίας, των γραμμάτων, του πολιτισμού και αρκετοί Αντικυθήριοι και φυσικά οι ενθουσιώδεις φοιτητές και εθελοντές που αποτελούν την "ψυχή" της ανασκαφής των Αντικυθήρων. 

Δελτίο Τύπου ήμου Κυθήρων - 16/4/2016 - Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων


Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων συμμετείχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, την Παρασκευή 15 Απριλίου. 

Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας στον Πειραιά και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην πολιτική προστασία. 

Ο κ. Χαρχαλάκης επεσήμανε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, δίνοντας έμφαση στη σοβαρή δουλειά που έγινε και γίνεται στο νησί των Κυθήρων στον τομέα της πρόληψης και του εθελοντισμού.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού των υπηρεσιών ασφάλειας στους νησιωτικούς Δήμους, καθώς η υπάρχουσα δομή έχει τεράστια κενά. 

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Προϊστάμενος του Π.Κ. Κυθήρων κ. Λάζαρος Κωνσταντίνου. 
----------------------------
Πηγή: kyhtira.gr
----------------------------