Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

«Η 21η Απριλίου στη Λακωνία και στην Ελλάδα»

Με μεγάλη επιτυχία -από κάθε άποψη- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/4, στη Σκάλα, η εθνική και λαϊκή εκδήλωση με θέμα «Η 21η Απριλίου στη Λακωνία και στην Ελλάδα» που διοργάνωσαν ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Λακωνίας και οι εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη».
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, άνθρωποι κάθε ηλικίας με εξαιρετικό ενδιαφέρον -για την αλήθεια και την Ελλάδα, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά- παρακολούθησαν την προβολή ντοκουμέντων, τις ομιλίες των Γιάννη Λυμπέρη, Γιώργου Λουκάκου και Γιώργου Δημακόγιαννη, καθώς και το μανιάτικο ποιητικό χαιρετισμό του Πέτρου Κασιδόκωστα-Ασπαλαθρού. Τέλος, απόλαυσαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το λαϊκό τραγουδιστή Κώστα Χαλουλάκο (που ήρθε από την Αμερική ειδικά για την εκδήλωση!) και της παρέας Λακώνων μουσικών που τον συνόδευσαν στην ορχήστρα.
www.lakonikos.gr/







ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Συνοδεύοντας τα «ξενιτεμένα» του Γιώργου Διδυμιώτη

Ήταν 5 το πρωί. Νύχτα ακόμη. Ο Γιάννης άνοιξε την πύλη του μουσείου και το φορτηγό βγήκε σιγά-σιγά με την όπισθεν. Είχα στήσει την κάμερα και κοιτούσα μέσα από το βιζέρ αυτή τη μοναδική στιγμή, το φορτηγό να αφήνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και να ξεκινά το ταξίδι στα Κύθηρα. Μέσα στην καρότσα του ήταν όλα τα αρχαία που επιτέλους επέστρεφαν στον τόπο τους• στο ολοκαίνουργιο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων.

Πάνω από 650 εκθέματα ταξίδεψαν στην εθνική οδό, μέχρι τη Νεάπολη. Κι εμείς από πίσω, με την κάμερα στο χέρι, προσπαθούσαμε να καταγράψουμε το ταξίδι των αρχαίων σαν ένα road movie στην ελληνική ύπαιθρο. Ξημέρωμα στην Νεμέα και μετά ομίχλη. Σε όλη τη διαδρομή μάς συνόδευαν περιπολικά που άλλαζαν από νομό σε νομό. Μου έκανε εντύπωση το ότι οι αλλαγές γίνονταν χωρίς στάση, σαν σκυταλοδρομία. Δε θυμάμαι να έχω κάνει πλάνα αστυνομικών στο παρελθόν• τουλάχιστον, όχι για καλό σκοπό. Κι όμως, ένας από τους συνοδούς αστυνομικούς όχι μόνο ήταν κοντά μας συνοδεύοντας το φορτηγό αλλά ρωτούσε με έντονο ενδιαφέρον για τα ευρήματα και το μουσείο. Έδειχνε τέτοιο ενδιαφέρον που δεν μπορούσα να μη σκεφτώ ότι ούτε στο νησί δε βρήκα κάποιον να ρωτάει τόσα πολλά για το μουσείο μας.
Φτάσαμε στη Νεάπολη και μας είπαν ότι λόγω κακοκαιρίας το καράβι θα φύγει από το Παλιόκαστρο. Ο οδηγός του φορτηγού δεν ήξερε τι σημαίνει αυτό και ρώτησε μόνο αν είναι μακρυά. Δεν ήξερε ότι θα οδηγήσει σε έναν τόσο κακοτράχαλο δρόμο, τόσο κοντά στο γκρεμό, με χαλάζι, λάσπη και το κύμα να φτάνει ως τις ρόδες του φορτηγού. Το έκανε, τα κατάφερε και έφτασε στο πολυπόθητο Πορφυρούσα. Να είναι καλά ο μάγκας. Τα αρχαία του Τσιρίγου μπήκαν στο πλοίο με ασφάλεια. Βγήκαμε στο πέλαγος. Το Τσιρίγο πλησίαζε ενώ η Πελοπόννησος μάς αποχαιρετούσε με ένα μεγάλο ουράνιο τόξο. Κάτω στο αμπάρι του πλοίου ήταν οι αρχαιολόγοι – συνοδοί με το φορτηγό. Σαν γονείς που μετέφεραν μια κινητή θερμοκοιτίδα με τα μωρά τους και δεν ήθελαν να την αφήσουν από τα μάτια τους. Η περιπέτεια έδειχνε να τελειώνει όταν φτάσαμε στο Διακόφτι. Επιτέλους, Τσιρίγο. Κρίμα που η κάμερα δεν μπορεί να γράψει τις μυρωδιές του νησιού.
Πήραμε το δρόμο για τη Χώρα. Η άφιξη στο μουσείο ήταν συγκινητική. Λίγοι εργάτες κι εθελοντές περίμεναν υπομονετικά στο κρύο να δουν το φορτηγό να φτάνει και να βοηθήσουν στο κουβάλημα. Να καλωσορίσουν τα αρχαία που επέστρεφαν στον τόπο τους. Αγκαλιές μεταξύ συναδέρφων, συνεργατών και φίλων, δάκρυα χαράς για το νέο μουσείο και αμέσως δουλειά. Να τα βάλουμε όλα μέσα γιατί βραδιάζει πια και μπορεί να βρέξει πάλι. Και από αύριο, με το καλό, αρχίζει η τοποθέτηση. Η αίσθηση καθήκοντος τούς στεγνώνει τα δάκρυα στο πι και φι. Είναι τρελλοί αυτοί οι αρχαιολόγοι, σκέφτομαι…

Μια βδομάδα περίπου κράτησε το στήσιμο. Μόνο για φαγητό και ύπνο έφευγαν. Δουλειά και πάλι δουλειά, σαν μυρμήγκια. Τους χάρηκα. Ίσως γιατί έβλεπα με τι στοργή μιλούσαν για το Τσιρίγο, το μουσείο, τα αρχαία. Με πόση αγνή αγάπη μιλούσαν για έναν τόπο που δεν ήταν ο τόπος τους αλλά τον γνώρισαν μέσω της δουλειάς. Αντίθετα με τους ντόπιους πολιτικάντηδες που με αφορμή το μουσείο του τόπου τους βρήκαν αφορμή να πουλήσουν λαϊκισμό και γκρινιάζανε πως ‘‘το μουσείο είναι μικρό και δε χωράει την ένδοξη ιστορία μας’’. Σάμπως ήξεραν και κάτι άλλο να πουν; Όμως, ας τους αφήσουμε στην άκρη. Δε θα αλλάξουν.
Ας μείνουμε στο όμορφο μουσείο μας και τους ανιδιοτελείς αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, συντηρητές, κουβαλητές και ντόπιους εργάτες κι εθελοντές. Ας κρατήσουμε την αγωνία τους να είναι το μουσείο ένας τόπος φωτεινός και λειτουργικός και όχι μια σκοτεινή αποθήκη. Και τη χαρά τους να τοποθετούν το κάθε εύρημα στη σωστή του θέση με βάση ένα προγραμματικό σχεδιασμό.
Σκέφτηκα πόσες ακόμα πτυχές κρύβει η επιστήμη της αρχαιολογίας• αυτή η θαυμάσια δουλειά. Σκέφτηκα ότι είναι τόσο δύσκολο να κάνει κάποιος μια ταινία και να αναδείξει την αγωνία και τη λαχτάρα αυτών των ανθρώπων. Κάποιες στιγμές πίστεψα πως η κάμερα δεν μπορούσε να καταγράψει όλη αυτή την ατμόσφαιρα. Μα τι μπορεί να καταγράψει επιτέλους η ρημάδα;
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

Συνοπτική κατάσταση Προϋπολογισμού Λιμενικού Ταμείου 2016




Το Γυμνάσιο Κυθήρων στο πρόγραμμα Erasmus



Πασχαλινές κατασκευές στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων


Το Σάββατο 23 Απριλίου στις 12:30 μ.μ προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους στο χώρο της βιβλιοθήκης για παιχνίδι και πασχαλινές κατασκευές. 

Θα παρουσιάσουμε και το παραμύθι του μήνα ''τα παιδιά του Δάσους

 
'' Περίληψη - Ενα αγόρι ζούσε κλεισμένο σ'έναν όμορφο κήπο. Φαινόταν ότι τα είχε όλα όμως του έλειπαν οι φίλοι. 
Μια μέρα από κάποια τρύπα στη μάντρα βγήκε έξω, στον κόσμο. Περιπλανήθηκε ώσπου έφτασε σ'ένα δάσος. 
Εκεί συνάντησε τρία παράξενα παιδιά που μίλαγαν αλλόκοτες γλώσσες... ......"

------------------------------------------
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων
------------------------------------------

ADELIN WEB TV.ΠΑΝΟΣ ΓΡΑΦΟΣ 21-4-2016


ADELIN 107,3 FM.ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21-04-2016
ΕΚΠΟΜΠΗ ¨Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ...
ΠΑΝΟΣ ΓΡΑΦΟΣ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.

Ημέρα της Γης: Σήμερα γιορτάζει ο πλανήτης μας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι μια επέτειος ηλικίας 46 ετών, καθώς η πρώτη που γιορτάστηκε ήταν στις 22 Απριλίου του 1970, στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για μια ετήσια, μαζική κινητοποίηση, αποκλειστικά με οικολογικά αιτήματα.
Κάθε χρόνο αυτή η τόσο σημαντική ημέρα γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.
Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ μάς θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε - είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.
Πηγή  http://www.newsbomb.gr/

ΧΩΡΑ.ΚΟΠΗ ΚΛΩΝΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Π.Κ.ΚΥΘΗΡΩΝ

 Το πρωί της Παρασκευής 22 Απριλίου 2016 το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων προέβη σε κοπή κλώνου δέντρου και καθαρισμό , εντός του προαύλιου χώρου του Γυμνασίου-Λυκείου Χώρας , που λόγο της σφοδρότητας του ανέμου χθες έσπασε και ήταν επικίνδυνο για πρόκληση ατυχήματος.Στην επιχείρηση πήραν μερος τρείς πυροσβέστες με ενα όχημα με επικεφαλής τον Αρχηπυροσβέστη κ.Πέτρο Μανούσο.

ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ



ΛΑΚΩΝΙΑ.[ ΦΩΤΟ ] ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΤΑΛΑΝΤΑ-ΛΥΡΑ

Μεγάλη εκδήλωση προληπτικού ελέγχου & ενημέρωσης για την οστεοπόρωση στη Μονεμβασιά

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβάσιας διοργανώνουν σημαντική εκδήλωση προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης για την οστεοπόρωση το διήμερο 22 (Παρασκευή) και 23 (Σάββατο) Απριλίου 2016 με γενικό θέμα: «Σύγχρονες αντιλήψεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης».

Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου από εξειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της. Η εκδήλωση απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα σοβαρό θέμα υγείας όπως η οστεοπόρωση και περιλαμβάνει δύο κύρια μέρη σύμφωνα με το παρακάτω επιμέρους πρόγραμμα:

  • Δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο κατόπιν ραντεβού. Οι μετρήσεις θα γίνουν στα συστεγαζόμενα ιατρεία Μονεμβάσιας την Παρασκευή 22/01/2016, ώρες 17:00 έως 21:00 και το Σάββατο 23/01/2016, ώρες 09:00 έως 13:00.

  • Ενημερωτική ομιλία και παροχή οδηγιών από εξειδικευμένους επιστήμονες από τον Χειρουργό ΟρθοπαιδικόΚωνσταντίνο Μασγανά και τον Γενικό Ιατρό Βασίλειο Κουλουβάκο στο Γυμνάσιο Μονεμβασίας, Γιάννης Ρίτσος το Σάββατο 23 Απριλίου και ώρα 18:00.

Η μέτρηση θα γίνεται σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται για κλείσιμο ραντεβού στο τηλέφωνο: 27320 62142 στη γραμματεία των συστεγαζόμενων ιατρείων.

Η είσοδος για τις ομιλίες είναι ελεύθερη για όλους.

Η πρόσκληση στην εκδήλωση αφορά άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για ένα θέμα υγείας που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις. Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα πρεσβεύει πως η ενημέρωση αποτελεί την αρχή της πρόληψης και της σωστής αποκατάστασης και συμβουλεύει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους να παρακολουθούν θέματα υγείας ακόμη κι αν δεν τους αφορούν άμεσα.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από τοΔιεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). Ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 7.500 και πλέον μέλη, αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο το οποίο σαν κύριο στόχο έχει τηνενημέρωση του κοινού γύρω από την οστεοπόρωση, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και την σκελετική υγεία. Η δράση του Συλλόγου επεκτείνεται τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούνστοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο. Ο Σύλλογος επίσης δραστηριοποιείται στην διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και στην έκδοση εντύπων. Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στις 31/5 – 2/6/2013. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 2086698, email: info@osteocare.gr, URL:www.osteocare.gr  www.facebook.com/osteocaregr                  http://www.youtube.com/user/OsteoporosisGR
www.twitter.com/Osteocaregrhttp://www.twitter.com/Osteocaregr

http://www.twitter.com/Osteocaregr

http://www.twitter.com/Osteocaregr

Φωτιά και πάλι στη Λακωνία: Μεγάλη προσοχή χρειάζεται το επόμενο διήμερο

Ενενήντα αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια εκδηλώθηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα, προκαλώντας καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και ζημιές σε περιουσίες πολιτών.
Από τη σχετική λίστα δεν λείπει δυστυχώς και πάλι η Λακωνία (περιοχή Λιρά), όπου καίει πυρκαγιά που βρίσκεται σε ύφεση και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεσή της.
Για το λόγο αυτό και με δεδομένους τους ισχυρούς ανέμους που θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο, η πυροσβεστική εφιστά την προσοχή στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Πάντως σε περίπτωση φωτιάς καλούνται να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.
Πηγή http://www.laconialive.gr/

ΝΕΑΠΟΛΗ.ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ :: Το Γυμνάσιο Νεάπολης της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς, την Παρασκευή 22 Απριλίου συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα ,πραγματοποίησε καθαρισμό της παραλίας της Νεάπολης ,ξεκινώντας από το "Καρνάγιο" μέχρι το ξενοδοχείο "Αρσενάκος". Στη δράση συμμετείχαν δύο εθελοντικές ομάδες παιδιών από την β' και γ' τάξη του Γυμνασίου , στα πλαίσια εκπαίδευσης και ενημέρωσης με θέμα "Θάλασσα Πηγή Ζωής και Πολιτισμού" . Η ανάπτυξη της σκέψης και η συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικά προγράμματα των μαθητών είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της περιοχής και γενικότερα της ζωής στη θάλασσα.Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια κυρία Σταθάκη. Την όλη προσπάθεια του Γυμνασίου στήριξε και ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Βοιών.
 Πηγή
Συμβαίνει Τώρα