Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Τι σημαίνει να είσαι Τσιριγώτης;

Τι σημαίνει να είσαι Τσιριγώτης; H Νταϊάνα είναι μισή Τσιριγώτισσα (Κυθήρια) και μισή Παλαιστίνια, μας αφηγείται με τρόπο απολαυστικό το πώς είναι η ζωή στα όμορφα Κύθηρα 
Το Τσιρίγο, γνωστό ώς Κύθηρα, είναι ένας επίγειος παράδεισος που πλέει ανάμεσα στο Αιγαίο, το Ιόνιο, και το Κρητικό Πέλαγος. Τσιρίγο το φωνάζουμε όσοι το αγαπάμε και εύχομαι στο τέλος αυτού του κειμένου να έχουμε γίνει περισσότεροι. 




Να είσαι Τσιριγώτης σημαίνει : 

Για αρχή, να ξέρεις που είναι το Τσιρίγο, γιατί άμα δεν το βρείς εσύ, άντε να το βρούν οι άλλοι. 


Να φεύγεις με το καράβι απο Πειραιά χωρίς να ξέρεις αν θα φτάσεις σε 6, 7, η 8 ώρες. Κάθε μα κάθε φορά. 
Να κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις όποτε έρθει κάποιος Τσιριγώτης στο νησί : “Πότε ήρθες;” , “Πόσο θα καθίσεις;”, “Πότε φεύγεις;” 

Να είναι η φράση “Τίνος είσαι εσυ;” συνώνημη της λέξης “καλημέρα”. 

Να είναι η γκρίνια για τον καιρό (φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι) κάτι σαν παράδοση που περνάει η μία γενιά στην άλλη. 

Να πιστεύεις αδιαπραγμάτευτα ότι το Τσιρίγο είναι το ομορφότερο μέρος του κόσμου. Ποιό Μπαλί, ποιοί Κανάριοι Νήσοι, ούτε τα ξέρω ούτε θέλω να τα μάθω αυτά τα πράγματα. 

Να ξέρεις ότι το “σε 10’ θα είμαι εκεί” ΔΕΝ υφίσταται, αλλά να το λές, να το ακούς, και να το πιστεύεις ΚΑΘΕ φορά. Ενώ γνωρίζεις τόσο κόσμο κάθε καλοκαίρι, η βασική σου παρέα να μην αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν… ξέρουν ΠΟΛΛΑ, που να αλλάζεις παρέες τώρα. 


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ MAIOY - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

ΝΕΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ** ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ** O γιατρός Ουρολόγος 


κύριος Αθανάσιος Λουντρούδης θα βρίσκεται και πάλι στο


νησί μας και θα εξετάζει στο νέο ιατρείο του δίπλα απο το


 ιατρείο του οφθαλμίατρου κυρίου Τριαντάφυλου στο Λιβάδι


Κυθήρων,ΑΠΟ 13/05 - 15/05  2016 Τηλέφωνο επικοινωνίας


για ραντεβού 6972921099--2102633228.

 Παρασκευή:18.00-20:30
 
Σάββατο:09.30-13:00   &   18.00-20:30
 

Κυριακή:10:00-12:00
tel  210-2633228       6972921099

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΤΑ ΠΙΕΡΡΑΚΕΙΑ «ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Τα «Πιερράκεια», ένας σημαντικός αθλητικός θεσμός για τον Δήμο Ευρώτα, προς τιμήν του Λάκωνα Ολυμπιονίκη ακοντιστή Χρήστου Πιερράκου, επιστρέφουν ύστερα από απουσία τριών χρόνων και θα λάβουν χώρα την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 17:00 στο Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη. Στα «Πιερράκεια» θα πραγματοποιηθούν διασυλλογικοί αγώνες στίβου. 
Τη συνδιοργάνωση των Αγώνων έχουν το Ν.Π.Δ.Δ. «Νικηφόρος Βρεττάκος» του Δήμου Ευρώτα, ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο ΓΑΣ Σκάλας. Στόχος του ΕΑΣ Σέγας της Περιφέρειας, αλλά και του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ευρώτα είναι η αδιάλειπτη πραγματοποίηση του θεσμού, η αναβάθμισή του τα επόμενα χρόνια και η διαρκώς μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών.
«Η πρωτοβουλία διεξαγωγής των «Πιερρακείων» ανήκει σε εμάς και στον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, καθώς θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την τοπική κοινωνία και μία εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου του αθλητισμού στον Δήμο μας. Όλοι οι φορείς μεριμνούμε για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων με επιδίωξη την ετήσια καθιέρωσή τους στον Δήμο μας. Περιμένουμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την παρουσία τους τις προσπάθειες τις δικές μας και των αθλητών», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Νικηφόρος Βρεττάκος» κ. Παναγιώτης Λυμπέρης

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΤΡΙΑΔΟΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ.ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.


Οι ναυτοπρόσκοποι των Κυθήρων.1953 και 1954

Οι ναυτοπρόσκοποι των Κυθήρων. Πέντε φωτογραφίες, από το αρχείο του Νικολάου Λουράντου, που παρουσιάζουν το ναυτοπροσκοπικό σύστημα της Χώρας σε παρελάσεις 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου του 1953 και 1954. Μαζί τους καθηγητές του Γυμνασίου και συμμαθητές και συμμαθήτριες.
Πηγή
Νικόλαος Λουράντος




Πρόγραμμα Ενημέρωσης Εθελοντών Πυρόσβεσης στην τοπική κοινότητα Καραβά

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με το Π.Κ. Κυθήρων διοργανώνει ενημερωτικές συγκεντρώσεις για τους εθελοντές πυρόσβεσης στις τοπικές κοινότητες των Κυθήρων - Αντικυθήρων.
Η επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 12 Μαίου 2016 και ώρα 14.00 στον Καραβά.


 
Το περιεχόμενο των οδηγιών βασίζεται στο τι και πως πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο κάθε εθελοντής πυρόσβεσης κατά την διάρκεια ενός ατυχούς γεγονότος, κάτω από τις οδηγίες και υποδείξεις του εκάστοτε υπευθύνου αξιωματικού πυρόσβεσης.


Πρακτικό θα είναι να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν καθώς και η συνδρομή των Τοπικών Προέδρων των Κοινοτήτων να είναι ανεπιφύλακτη. Πρέπει δε όλοι να θυμόμαστε ότι ενημερωμένος πολίτης σημαίνει χρήσιμος πολίτης σε κάθε δύσκολη περίσταση.


Αναμένεται η προσέλευση των πολιτών να είναι η προσήκουσα και ακόμα ελπίζουμε ότι οι οδηγίες και οι ικανότητες των εθελοντών δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αυτό το καλοκαίρι εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες πρόληψης πυρκαγιών....

Πλατιά Άμμος, Κύθηρα Φωτό από το βιβλίο "Έλα στα Κύθηρα", 1982

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα.


Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας. Την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, παραμονή της εορτής, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Εν συνεχεία τελέστηκε η ιερά παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και ακολούθησε ιερά αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ελκομένου Χριστού, όπου εψάλλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας στις δρομικές και καλντερίμια της βυζαντινής καστροπολιτείας, με κατάληξη στον Ιερό Ναό Ελκομένου Χριστού, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εορτή.
Τον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας τίμησαν μεταξύ των άλλων με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, η τ. βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνα Τσαφατίνου και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Βουνελάκης, Σταύρος Χριστάκος, Θεοδούλη Σπυριδάκου και Βασίλης Κουλουβάκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ματούλα Μπελεγρή και Ιωάννης Μπουκουβάλας, ο Διοικητής του ΚΕΕΜ Αθανάσιος Ρεκουνιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Γιώργιος Μαρουδάς, ο Δοικητής του Α.Τ. Μολάων Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής του Α.Σ. Μονεμβασίας Νεκτάριος Γάγκας, ο Διοικητής του Λ.Σ. Μονεμβασίας Κυριάκος Βλαχόπουλος, ο Διοικητής του Ν.Γ. Ιωάννης Τρέσος και η Υπολιμενάρχης του Λιμεναρχείου Νεαπόλεως Βασιλική Χριστοφοράκη. Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε την άρτια οργάνωση, συνέπεια της προσπάθειας του εφημέριου της ενορίας, πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Κρυπωτού, αλλά και ολόκληρου του εκκλησιαστικου συμβουλίου.
Ευχόμαστε η χάρη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας να φωτίζει τα βήματα και τις ψυχές των ανθρώπων.
πηγη κειμενου..http://www.monemvasianews.gr/