Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

500 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ - Που θα πάνε;

Σε συνάντηση που είχε στις 31 Μαΐου ο Πέτρος Τατούλης με τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα  αναφέρθηκε ότι συνολικά στους 4 Νομούς πλην Κορινθίας θα έρθουν αναλογικά 2.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες.
Ωστόσο η Λακωνία δεν εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από κανένα αιρετό άρχοντα, λες και το θέμα δεν μας αφορά...
Νομίζουμε ότι είναι υποχρέωση των αιρετών να ενημερώσουν τους πολίτες για τη χωροθέτηση των 500 ατόμων.

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΜΕ 500 ΑΤΟΜΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

ΒΑΤΙΚΑ.Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την χερσαία ζώνη του Λιμένος του Παλαιοκάστρου

Δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ Αριθμ .32833/2177 26 Μαΐου 2016 και αριθμ . φύλλου 94 για την χερσαία ζώνη του Λιμένος του Παλαιοκάστρου που είναι πλέον μια νόμιμη πραγματικότητα , και έτσι από σήμερα το Λιμενικό ταμείο του Δήμου Μονεμβασίας μπορεί να αναθέσει σε μελετητικό γραφείο τη μελέτη της Μαρίνας 
Να αναφέρουμε εδώ ότι έχουν ήδη εκπονηθεί και υπάρχουν έτοιμες οι υποστηρικτικές μελέτες βυθομετρικών αποτυπώσεων και χάραξη αιγιαλού και παραλίας των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεων 
Με την απόφαση 48/2016 έχει εγκριθεί ομόφωνα από το διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού ταμείου του Δήμου Μονεμβασίας το ποσό των 30.750,00 ευρώ για την μελέτη του λειτουργικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στρατηγικού σχεδιασμού των Λιμενικών εγκαταστάσεων του Παλαιοκάστρου . 
Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν είναι τώρα ο δρόμος από το Πετονάκι στο Παλαιόκαστρο γιατί χωρίς δρόμο δεν μπορεί να λειτουργήσει Μαρίνα τουριστικών σκαφών .

 Πηγή

Stathakis Panagiotis


Γνωρίζουμε ότι έχει εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το επόμενο διάστημα η εταιρία που εκπονεί την μελέτη θα κάνει τον τελικό έλεγχο-επιβεβαίωση της αποτύπωσης και θα κατατεθεί για αδειοδότηση , είναι κάτι που θα το ελέγχουμε συνεχώς .
Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου για την Μαρίνα του Παλαιοκάστρου είναι η δουλειά της μελέτης να ανατεθεί στο πλέον έμπειρο μελετητικό γραφείο στη Χώρα μας για μελέτες και έργα λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών , δουλειά του είναι η Μαρίνα της Λευκάδας , η Μαρίνα Φλοίσβου κλπ .
Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και χρειάζεται να έχουμε λίγο ακόμα υπομονή , να περιμένουμε λίγο ακόμα για να δούμε τα πιθανά θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής .

ΒΑΤΙΚΑ.Παραλία Πούντας,ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ ??

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ ?? Παραλία Πούντας:Μάλλον δεν χρειάστηκε πολύ σκέψη από τον θρασύτατο που θεώρησε σωστό να κάνει μία βόλτα με το τρακτέρ παρακαλώ ,για να θαυμάσει την παραλία της Πούντας .Πόσο αναίσθητος μπορείς να είσαι όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτό απαγορεύεται , κι εσύ επιμένεις να μην υπολογίζεις τίποτα. Στην αυλή σου φίλε και στο χωράφι σου ,όχι στην παραλία . Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που άπλωσαν τις απλώστρες τα γκαζάκια τους δίπλα ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο στο Παυλοπέτρι.

Πηγή 

Συμβαίνει Τώρα






ΒΑΤΙΚΑ.Εκκλησία 'Άγιος Αθανάσιος Παντάνασσας'

Εκκλησία 'Άγιος Αθανάσιος Παντάνασσας'
Σε μικρή απόσταση από το χωριό Παντάνασσα,και 15 λεπτά από Νεάπολη, ορθώνεται η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι η Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου Παλαιολόγου, έχτισε την εκκλησία το 14ο αιώνα, όμως οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί θεωρούν αποδεκτό χρόνο κτίσης τον 12ο αιώνα.
Πρόκειται για ένα ναό πεντάτρουλο, οκταγωνικού ρυθμού, κοιμητηριακό και τρισυπόστατο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Σπυρίδωνα, ενώ παρουσιάζει πολλές ομοιότητές με τις εκκλησίες Παντάνασσα του Μυστρά και της Άρτας.
Στην συντήρηση του και την αναπαλαίωση αυτού του σημαντικού βυζαντινού μνημείου έχει συμβάλει ουσιαστικά η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ.Ευστάθιο.
Η πρόταση όμως για το έργο την είχε ο Παντελής Κωνσταντινάκος με την πολύ σημαντική στήριξη των ομογενών μας και με την καλή συνεργασία όλων το έργο της αναστήλωσης μπήκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ κι έτσι σήμερα τα Βάτικα έχουν ακόμα ένα κόσμημα στον τόπο τους.
 Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί τον χώρο που πέραν της θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας ,δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει την απεριόριστη θέα του Λακωνικού κόλπου,βλέποντας στο βάθος τον πύργο της βασιλοπούλας .Να αναφέρουμε εδώ ότι υπάρχει μονοπάτι που συνδέει αυτά τα δύο μνημεία για όσους αγαπούν το περπάτημα !!
Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανάσιου Παντάνασσας βρίσκεται περίπου μισή ώρα διαδρομής από τους Μολάους και 15 λεπτά από τη Νεάπολη
.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και υπάρχει χώρος στάθμευσης έξω από την εκκλησία.
Για επίσκεψη στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας, απευθυνθείτε στον Ιερέα της Παντάνασσας πατέρα Χρήστο στο τηλέφωνο 6972122653
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Πηγή 

Η αεροπορική εταιρία Ellinair, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 7 Ιουλίου εγκαινιάζεται το δρομολόγιο, Θεσσαλονίκη - Κύθηρα

Η αεροπορική εταιρία Ellinair, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 7 Ιουλίου εγκαινιάζεται το δρομολόγιο, Θεσσαλονίκη - Κύθηρα με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα. 
Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται μέσω του site www.ellinair.com
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις πτήσεις της Ellinair, ο επιβάτης έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει με αποσκευή βάρους έως και 20 κιλών, χωρίς χρέωση, καθώς και χειραποσκευή 5-8 κιλών, ανάλογα με τον τύπο αεροσκάφους.


Πηγή

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.Εθελοντισμός & Περιβάλλον Δομές Ανάπτυξης και Προστασίας

Εθελοντισμός & Περιβάλλον 
Δομές Ανάπτυξης και Προστασίας
Το ΚΕΑΝ - Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων σε συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο θεσμό “ EU Green Week 2016” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commision), με την εκδήλωση “Eco – Days: Greening Greece” και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, πρόκειται να πραγματοποιήσει το Συνέδριο με τίτλο <<Εθελοντισμός και Περιβάλλον – Δομές Ανάπτυξης και Προστασίας>> στο διάστημα από τις 3 έως και τις 5 Ιουνίου 2016 στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας.
Πρόγραμμα Συνεδρίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ:
«Τελετή Έναρξης»: Χαιρετισμοί Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμων , Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Προέδρου ΚΕΑN κ. Σταύρο Μηλιώνη και Δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη στη Βιοκλιματική Πλατεία των Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας
Ώρα Έναρξης: 6:00 μμ
Περιφέρεια Πελοποννήσου:
• κα Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
Δήμοι:
• κος Ηλίας Ανδρικόπουλος, Δήμαρχος Ξυλόκαστρου
• κος Παναγιώτης Κατσίβελας, Δήμαρχος Τριφυλλίας
• κος Δημήτριος Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος
• κος Γιάννης Μαστοράκης, Δήμαρχος Χερσονήσου
• κος Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας 
• κος Ηρακλής Τριχείλης, Δήμαρχος Μονεμβάσιας
• κος Γεώργιος Τσώνης, Δήμαρχος Μεσσήνης
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
• κος Άγγελος Καπετανίδης, Υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα Σχολεία και για το πρόγραμμα "Euroscola"
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 – Πνευματικό Κέντρο Σκάλας
1η Ενότητα: 10:00 πμ – 2:00 μμ
Εισαγωγή στο θέμα: Εισηγήσεις Ομιλητών για το Θεσμικό και το Νομικό Πλαίσιο του Εθελοντισμού, ΜΚΟ σε σύμπραξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Immersion)
2η Ενότητα: 5:00 μμ – 8:00 μμ
Σύντομες τοποθετήσεις Δημάρχων: Παρουσίαση Καλών Πρακτικών & Ανοιχτή Συζήτηση (Short Cooperative Workshop)
Ομιλητές:
• κα Φανή Αναστασίου, Υπάλληλος του Δήμου Χερσονήσου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος
• κος Ιωάννης Γεωργίζας, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κου Καφαντάρη
• κα Ματίνα Κανάκη , Γραμματέας του Δ. Σ. του ΚΕΑΝ
• κος Άγγελος Καπετανίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος EUROSCOLA (Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα )
• κος Χάρης Κυριακίδης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης
• κος Γεώργιος Λιγνός, Στέλεχος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Εστία – Άγιος Νικόλαος»
• κος Λάμπρος Μπούκλης , Σύμβουλος σε ζητήματα εφαρμοσμένης έρευνας για την Κυκλική Οικονομία
• κα Γεωργία Παναγοπούλου, Πρόεδρος ΚΕΑΔΗΜ
• κος Νικόλας Ραΐσης , Οικονομολόγος, Σύμβουλος Πληροφορικής, Στέλεχος σε μεγάλο Βιομηχανικό Όμιλο
• κος Γιάννης Σάρρος, Συντονιστής - Παρουσιαστής "STAR Κεντρικής Ελλάδος" & Συντάκτης της Εφημερίδας "Ύπαιθρος Χώρα"
• κος Σπύρος Φρεμεντίτης, Πρόεδρος της Equal Society
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ:
Τελετή Λήξης του Συνεδρίου και της EU Green Week 2016

Διοργανωτές: KEAN – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων & Δήμος Ευρώτα
Με την Υποστήριξη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Θεσμός EU Green Week 2016
Υπό την Αιγίδα: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα, «Υπαίθρος Χώρα»

ΔΤ Παγκόμια Ημέρα Επιζώντων από τον καρκίνο!!



  Καλαμάτα 1 Ιουνίου 2016







 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΠΑΜΕ…





Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στο λιμάνι της Καλαμάτας, από τις 19:30 έως και τις 22:00, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Ο Σύλλογός Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «ΞαναρχίΖΩ» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, με ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις μας, αλλά και πολύ μουσική. Μετά τις 21:15 θα ανάψουμε συμβολικά ιπτάμενα φαναράκια, τα οποία θα αφήσουμε να ταξιδέψουν και να φωτίσουν τον Μεσσηνιακό ουρανό, κάνοντας μια ευχή με κάθε ένα από αυτά.




ΛΑΚΩΝΙΑ.Τριήμερη ανθοκομική έκθεση στη Σκάλα

Η 1η Ανθοκομική Έκθεση ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 3 Ιούνιου, στις 17.00′, στη βιοκλιματική πλατεία Πηγών της Σκάλας.
Υπέροχα, χρωματιστά, ανθισμένα λουλούδια και φυτά για τον κήπο και τη βεράντα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εγχώριες ποικιλίες φυτών, αλλά και να ενημερωθούν από τους έλληνες παραγωγούς σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν τόσο στη φύτευση όσο και στη συντήρηση των φυτών.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή, από τις 10.00′ το πρωί έως τις 10.00′ το βράδυ, με δωρεάν είσοδο.

Ερώτηση Δαβάκη για την πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων

Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δικαιούχων αγροτών του νομού μας για τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που εκκρεμούν αποτελεί το αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Θανάση Δαβάκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Δαβάκης:
Davakis Thanasis“Έντονα παράπονα εκφράζουν οι λάκωνες αγρότες μετά και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης 2015 (δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και πράσινη ενίσχυση), όχι μόνο εξαιτίας των μικρότερων ποσών που έλαβαν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη Λακωνία, εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων, καθώς και επιτόπιοι έλεγχοι που μπλοκάρουν την πληρωμή των ενισχύσεων. Επιπλέον αρκετά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων, όπου αρκετοί αγρότες τα έχασαν εξαιτίας του προβληματικού καθεστώτος μεταβιβάσεων για τα έτη 2014-2015.
Επίσης, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν εξοφληθεί για την εξισωτική του 2015, ενώ από τα τέλη του 2015 έχουν σταματήσει να καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους «Μέτρων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (πχ σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες κλπ).
Δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται στους αγρότες από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν πρόσφατα, αλλά και των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, είναι απαραίτητο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Ποιο είναι το ύψος της ενιαίας ενίσχυσης 2015 που καταβλήθηκε στη Λακωνία, στις δύο πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα και πόσο μειωμένη είναι σε σχέση με το 2014;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξέτασης των ενστάσεων και των ελέγχων από πλευράς των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ;
3. Τι προτίθεται να γίνει με όσους έχασαν τα δικαιώματά τους λόγω του προβληματικού καθεστώτος μεταβιβάσεων για τα έτη 2014 και 2015;
4. Πότε θα καταβληθεί η εξόφληση της εξισωτικής 2015;
5. Πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους «Μέτρων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013;”.

Ο ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Σήμερα που μπήκε ο Θεριστής, ας θυμηθούμε τους προγόνους μας, τους παλιούς αγρότες, γυναίκες και άνδρες στην κοπιαστική αγροτική εργασία του θερισμού με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Οι θεριστάδες λοιπόν με τα δρεπάνια μπαίνανε στη σειρά και άρχιζαν το θέρο πολύ νωρίς το πρωί, για να έχει υγρασία και να μην είναι πολύ ζέστη. 

Όταν ήταν αγριόκαιρος, δηλ. στεγνός καιρός χωρίς υγρασία, τα στάχυα έσπαζαν, θρυματίζονταν και τα δεμάτια δε «χαλινώνανε» δηλ. δε δένονταν καλά. 

Κάθε θεριστής έκανε «αχεραπίες» δηλ. μεγάλα χερόβολα που τα δένανε με βούρλα, ή κατσούλες.

Πολλές αχεραπίες μαζί έκαναν τις «αγκαλές» δηλ. μεγάλα δεμάτια που τα δένανε με βέργες από σκίνους, ή σπάκες, δηλ. πικροδάφνες.

Όλες οι αγκαλές συγκεντρώνονταν κοντά στο αλώνι και έκαναν τις θημωνιές, δηλ. μεγάλους σωρούς και ανάλογα υπολογίζανε τις «αλωνές»

Οι πρώτες θεριστικές μηχανές ήρθαν στα Κύθηρα τη δεκαετία του ’60, που θερίζανε και δένανε τα δεμάτια με σπάγκους.
--------------------------------------
Ελένη Χάρου Κορωναίου
--------------------------------------

Δήμος Κυθήρων: Πρόσληψη δέκα ( 10 ) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας τριιώνν (3) μηνών για πυρασφάλεια .