Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

«Καμίνι» η Λακωνία από την Πέμπτη

|
Κύμα καύσωνα θα πλήξει από αύριο Πέμπτη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 36 βαθμούς Κελσίου με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται μέχρι και τη Δευτέρα 20/6, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, Τάσου Αρνιακού, την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 35-36 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 σε αρκετά σημεία της χώρας. Ο καύσωνας θα πλήξει κυρίως τις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν στην Λάρισα, την Λαμία, την Θήβα, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο, το Άργος και τη Σπάρτη.
Τα μελτέμια, που θα πνέουν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου και στα πελάγη θα είναι εντάσεως 6-7 μποφόρ, θα κάνουν πιο υποφερτή τη ζέστη καθιστώντας, ωστόσο, υψηλό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών.
Τα 40αρια θα διατηρηθούν μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σταδιακά στους 34-35 βαθμούς Κελσίου.
- See more at: http://www.lakonikos.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.Ανασκαφή /Έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων


.
Ανασκαφή /Έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων 

Από 22 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2016 η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, η οποία ερευνά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ολοκλήρωσαν μια ακόμα ερευνητική αποστολή με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα. 
Σε πρώτη φάση συνεχίστηκε η συστηματική ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Παράλληλα διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα όρια του χώρου, όπου βρισκόταν η κύρια συγκέντρωση του φορτίου και πιθανόν λείψανα του ίδιου του πλοίου. 
Η μεγάλη διασπορά της κεραμικής, το μεγάλο βάθος καθώς και η διατάραξη, που έχει επιφέρει η ανέλκυσή του 1900 και η ανασκαφή του 1976, κάνουν το έργο αυτό δύσκολο. Εν τούτοις, με τη δυνατότητα της ακριβούς τοποθέτησης κάθε πληροφορίας στον εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακό χάρτη του χώρου (GIS), η κατανόηση των ορίων του ναυαγίου γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό συμβάλλει και η μηχανική ανίχνευση στοιχείων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, τα οποία δίνουν την εικόνα της διασποράς του κεραμικού φορτίου, αλλά και των μεταλλικών στοιχείων του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, σκωρίες σιδήρου, τμήματα της επιμολύβδωσης, κοκ. 
Τα 60 περίπου ευρήματα βρέθηκαν σε -55μ βάθος και έχουν ως εξής: 
Ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού. Η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι είναι μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα. 
Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος (αντίβαρο;) 100 περίπου κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου. 
Τέλος, ερευνήθηκε ο χώρος, που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός ακόμα ναυαγίου και τώρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου. Πρόκειται για ένα μολύβδινο σωλήνα διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς και διαφορετικού τύπου καρφιών, κεράμων αλλά και διαφορετικών τύπων αμφορέων και λαγυνών. 
Η έρευνα η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Α.Σίμωσι. 
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια» 2016 που έλαβε χώρα από 6 έως 10 Ιουνίου 2016 στην οποία διέθεσε εποπτικό υλικό, που αφορά στη συνεχιζόμενη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. 
Παράλληλα και μέχρι το τέλος του έτους, θα εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκθεσης «ΟΛΚΑΣ. Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» ευρήματα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”, που βυθίστηκε το 1669 στον Κόλπο Δερματά κατά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους.


 ______________________________________________________________
ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ.ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ 
 
Τα νέα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που επίσημα ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι εκπληκτικά. Οι λιγοστοί ηρωικοί κάτοικοι των Αντικυθήρων τα είδαν πρώτοι σε όλο τον κόσμο, ως μια ηθική επιβράβευση της σημαντικής στήριξης που παρέχουν στη διεθνή ανασκαφική ομάδα. Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων έχει μέχρι σήμερα συνδράμει την έρευνα με το ποσόν των 25.000€ (2015 και 2016) και η τοπική κοινωνία θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την έρευνα στο σημαντικό αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο, όπως χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
. .

ADELIN WEB TV."ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 12-6-16

Την Κυριακή 12 Ιουνίου το απόγευμα στην Νεάπολη στο κέντρο "ΑΝΟΓΕΙΑ"πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"που διοργάνωσε Ο "Ε.ΣΥ. Σκάλας Λακωνίας με κεντρικό ομιλητή τον κ.Γιάννη Καλογερόπουλο.Ανάλογη εκδήλωση προηγήθηκε και στους Μολάους Λακωνίας το Σάββατο 11 Ιουνίου το απόγευμα.

Αρκετός κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση,και ο κ.Καλογερόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και ακολούθησε Ορκωμοσία νέων μελών..Ανάλωγη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στα Κύθηρα τις επόμενες μέρες.

adelin 107,3 fm Κύθηρα.

“Ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη χαριστική βολή στην πολύπαθη δημόσια εκπαίδευση”

του φιλολόγου Ιωάννη Χρηστάκη
_______________________________________________________
Παραθέτω τα τελευταία κατορθώματα της πασοκικής μετάλλαξης, που ακούει στο όνομα «Σύριζα», στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι αυτοί που διατείνονταν κάποτε ότι ήταν αριστεροί και έχουν βυθίσει τη χώρα από τον περασμένο Ιούλιο σε έναν ακόμη φαύλο κύκλο πεσιμισμού, κοινωνικού αυτοματισμού, περιθωριοποίησης, ευνοιοκράτιας, αποδόμησης σοσιαλιστικών πρακτικών και ιδεών, μονήρους και εγκληματικής φτωχοποίησης.
1. Στερεί την εγγραφή αλλοδαπών νηπίων – προνηπίων στα ολοήμερα νηπιαγωγεία, ζητώντας έγγραφα από βασανισμένους μετανάστες γονείς που ούτε οι ημεδαποί δεν τα έχουν! Και την ίδια ώρα κόπτεται για τα κύματα των κατατρεγμένων που εγκλωβίζει/φυλακίζει σε hot-spot ντροπής. (Περιθώριο, αγώνας για επιβίωση, μαύρα μεροκάματα από τη μια, και ταμείο ανεργίας, κάρτα ανέργου, ασφάλιση στον ΟΓΑ από την άλλη, σύμφωνα με τη φαρισαιϊκή λογική των κυβερνώντων, πάνε χέρι-χέρι!)
2. Καταδικάζει χιλιάδες νηπιαγωγούς και δάσκαλους στην ανεργία.
3. Γονατίζει οικονομικά περαιτέρω τον εκπαιδευτικό κόσμο που πλέον πένεται, με ένα τριπλό, δόλιο κτύπημα (μείωση αφορολόγητου, αύξηση έκτακτης εισφοράς, κρατήσεις υπολογισμένες επί όλου του μισθού).
4. Καταδικάζει χιλιάδες καθηγητές στο περιθώριο της ανεργίας, περικόπτοντας ώρες βιολογίας, αρχαίων ελληνικών, οικιακής οικονομίας, ίσως και γεωγραφίας! Εκεί ακριβώς που πάσχουν οι ελληνόπαιδες, αυτός επιτυγχάνει το άγλωσσον, το αγεωγράφητον, το ανοικονόμητον του οίκου και το ανίδεον των νεανικών ορμέμφυτων!
5. Αδυνατεί να τα βάλει με την πανίσχυρη εκκλησία για ένα πολιτικό, ηθικό, μεταφυσικό πλαίσιο θρησκευτικών σπουδών και συνεχίζει τον πεπαλαιωμένο κατηχητικό, μοιρολατρικό, αξιωματικοκεντρικό και προσηλυτιστικό χαρακτήρα τους.
6. Μειώνει το αδιάβλητο εξεταστικό σύστημα ως γνήσιο αξιολογικό κριτήριο, αντικαθιστώντας το από την αδιαφανή, βερμπαλιστική, υποκειμενική περιγραφική αξιολόγηση.
7. Επιμηκύνει έως τον Ιούνιο την εκπαιδευτική διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκπαιδευτικών και μαθητών, αγνοώντας τις κλιματικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας και το θανάσιμο κοκτέιλ 35 βαθμών κελσίου στην τάξη σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες της μαθησιακής διαδικασίας.
8 . Δεν έκανε τίποτα για τη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων.
9. Εξοντώνει οικονομικά, βιολογικά, πνευματικά, ψυχολογικά το εκπαιδευτικό δυναμικό, υποχρεώνοντάς το να μετακινείται σε τρία και περισσότερα σχολεία!
10. Δεν άλλαξε τη γλίσχρα και απαξιωτική ημερήσια αμοιβή των 14 ευρώ για τους επιτηρητές των πανελλαδικών!
Υστερόγραφο: Είναι προκλητικό αυτή η μεταλλαγμένη πασοκική κάστα εξουσίας (=Σύριζα), που την εγκατέλειψε ήδη το 60% των αγνών ψηφοφόρων της, που φοβάται να περπατήσει στο δρόμο δίπλα στους απλούς ανθρώπους και που κατάφερε να κάνει υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να διοργανώνει -άκουσον, άκουσον!- συζήτηση για θέματα παιδείας, αυτήν την Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας! Υποκρισία, υψίστου βαθμού!
ΠΗΓΗ  http://www.laconialive.gr/

Επιστολή Τζανετέα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακαρπία της ελιάς

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα σχετικά με το πρόβλημα ακαρπίας που παρουσιάζουν τη φετινή περίοδο οι ελιές, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η επιστολή κάνει λόγο για προβλήματα καρπόδεσης σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού και μέσω αυτής η αντιπεριφερειάρχης ζητεί την άμεση διενέργεια αυτοψιών και ελέγχων από αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων.

ΠΗΓΗ  http://www.laconialive.gr/

Συζήτηση για την παιδεία διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας

Το τμήμα Παιδείας της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση – συζήτηση «Συζητάμε για την παιδεία, την παιδεία που ζούμε, την παιδεία που ονειρευόμαστε…», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου και ώρα 20.00′ στο ξενοδοχείο “Sparta Inn”.
Καλεσμένοι θα είναι ο εκπαιδευτικός β/θμιας, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και πρ. πρόεδρος του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ κ. Παύλος Χαραμής, ο εκπαιδευτικός β/θμιας, πρ. πρόεδρος της ΟΛΜΕ και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου κ. Θέμης Κοτσιφάκης, καθώς και ο εκπαιδευτικός α/θμιας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζήσης Καπράνος.

Το Αρτοποιείο του Καραβά 2006-2016

το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος γιορτάζουμε 10 χρόνια λειτουργίας.
Θα ήταν μεγάλη μας τιμή να σας είχαμε κοντά μας.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο για εμάς θα θέλαμε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξη σας αλλά και για την άψογη συνεργασία που έχουμε.
Με τη βοηθειά σας θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο ποιοτικοί και δημιουργικοί.


Με εκτίμηση,
οικογένεια Κορωναίου.

Το Αρτοποιείο του Καραβά 2006-2016 
Κύθηρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ



Σήμερα ειναι 15 Ιουνίου και η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί  σαν Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου. Για μας τους Έλληνες, που ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε ανέμους, οι άνεμοι είναι μια γοητευτική μυθολογία, λαογραφία και μια ανεξάντλητη φιλολογία. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Αιγαίο και τις άλλες ελληνικές θάλασσες καθώς και με την πλούσια παράδοση του λαού μας. Όμως εκτός απ' αυτή την ποιητική πλευρά των ανέμων, που μόνο ένας ποιητής λαός μπορεί να τη νοιώσει, υπάρχει και η πρακτική πλευρά. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε οφείλομε να καταλάβομε την αξία του ανέμου και την εκμετάλλευσή του μέσω της αιολικής ενέργειας. (Το άνεμολόγιο ειναι έργο της Καρολίνας Ασλάνη)






 Πηγή


Eleni Harou

Ημερίδα στους Μολάους για τους επιβλαβείς οργανισμούς σε Ελιά και Εσπεριδοειδή.


Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ



Πληρ. : Νίκος Ι. Κουφός

Τηλ. : 6932370777



 ΣΠΑΡΤΗ

                       

                                                                                       Σπάρτη, 14 Ιουνίου 2016







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, στα πλαίσια των διαδικασιών εκλογής οργάνων του Κινήματος, Νομαρχιακής Επιτροπής, Νομαρχιακής Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης, Νομαρχιακής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και Συντονιστικής Επιτροπής, πραγματοποιεί Νομαρχιακή Συνέλευση την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, και ώρα 7. 00΄ μ.μ. στο ξενοδοχείο «Sparta Inn » ( Θερμοπυλών 109), στη Σπάρτη.



Η Συνέλευση θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα Ημερήσιας Διάταξης :

1) Πολιτική Ενημέρωση

2) Απολογισμός – Προγραμματισμός Νομαρχιακής Επιτροπής

3) Έγκριση Εφορευτικών Επιτροπών



Καλούμε όλα τα Μέλη του ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, να συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της Νομαρχιακής Συνέλευσης, καθώς και σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στη Λακωνία, οι οποίες θα ισχυροποιήσουν το Κίνημά μας και θα δώσουν τη δυνατότητα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να παρέμβει αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις, για να σταματήσει η παρακμή και να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα.





Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ





ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΟΥΦΟΣ

"Τα αγαθά κόποις κτώνται"!

"Τα αγαθά κόποις κτώνται"! 
Πέρασαν τρια χρόνια από τις πρώτες φιλόδοξες συναντήσεις μας στις οποίες ονειρευτήκαμε τη δημιουργία μιας ομάδας που θα βοηθά και θα προσφέρει στους συνανθρώπους μας. Από τότε αντιμετωπίσαμε πολλά! Προβλήματα, κωλλήματα, εκπαιδεύσεις, εμπειρίες! Συμμετείχαμε σε περιστατικά εκ των οποίων άλλα στέφθηκαν με επιτυχία και μας γέμισαν περηφάνια, άλλα μας έκαναν πιο δυνατούς! 
Και πριν λίγες ημέρες το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Η ομάδα μας επίσημα πλέον έγινε Παράρτημα της ΕΟΔ και το σωματείο μας επισήμως κατοχυρώθηκε στο πρωτοδικείο. Κατόπιν έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου Δοιηκητικού Συμβουλίου. Από την εκλογική διαδικασία αναδείχτηκαν οι παρακάτω: 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελένη Στάθη
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αγγελική Κονταξή
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δέσποινα Φριλίγκου
ΤΑΜΕΙΑΣ: Χρυσούλα Χειράκη
ΜΕΛΗ: Βρεττός Σκλάβος
Τάσος Καλλίγερος
Βασίλης Κονόμος
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ! Όλους εσάς που πιστέψατε σε εμάς και επώνυμα ή ανώνυμα μας υποστηρίξατε. Την Πυροσβεστηκή, την Αστυνομία και γενικά όλους τους επίσημους φορείς του νησιού για την άψογη συνεργασία. Τον δικηγόρο μας κ Κώστα Καλλίγερο που χωρίς αμοιβή έκανε τα πάντα για την κατοχύρωση του σωματείου. 
Καλή δύναμη σε όλους τους διασώστες και στο νέο ΔΣ. Εύχομαστε να είμαστε πάντα αχρείαστοι αλλά και ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε ό,τι προκύψει!

 
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βάση Ετοιμότητας Κυθήρων