Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

PERFOMANCE BIENNIAL.από 23 Ιουνίου μέχρι και 4 Ιουλίου 2016




PERFOMANCE BIENNIAL
Η πρώτη μπιενάλε περφόρμανς θα λάβει χώρα στην Αθήνα και στα Κύθηρα από 23 Ιουνίου μέχρι και 4 Ιουλίου 2016. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις, ομιλίες, προβολές, διαλέξεις, εγκαταστάσεις, συζητήσεις κ.α.
To Σάββατο 2 Ιουλίου 2016
Χώρα
Διάλεξη: Four Second Decay (P.A. Skantze & Matthew Fink)
Παράσταση: “Did I Intend to Do This Work?” Marcel Demertzi
Καψάλι
Παράσταση: “IF” Katrin Wölger 
Παράσταση με συμμετοχή παιδιών από τα Κύθηρα: “Crazy but True” Ant Hampton
Μουσική Παράσταση: Georgia Karydi & Hypatia Vourloumis
Κυριακή 3 Ιουλίου 2016
Πρόγραμμα Μυλοπόταμος
Διάλεξη: “Cheat-sheets and other charms: letters at the future” Joe Kelleher
Παράσταση: Snejanka Mihaylova
Πρόγραμμα Βιβλιοθήκη
Βίντεο προβολή: “Wrapping” & “Dispersion” Maria Schina
Παράσταση με συμμετοχή παιδιών από τα Κύθηρα “Blind Cinema” της Britt Hatzius
Διάλεξη: “Empathy Gap” Letitia Calin
Διάλεξη: “From Lesbos to Berghof” Giorgios Makkas
Συζήτηση: If I Can’t Dance I don’t want to be part of your revolution/Susan Gibb & Snejanka Mihaylova
Μουσική: DJ Bournouzi

Βυθισμένοι στο τιρκουάζ της Ελαφονήσου

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ο πληθυσμός του νησιού, που είναι περίπου εξακόσιοι κάτοικοι το χειμώνα, το καλοκαίρι σχεδόν διπλασιάζεται. Το νησί είναι πόλος έλξης τουριστών με κορύφωση το μήνα Αύγουστο.

Η Ελαφόνησος διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα με σκάφη παράκτιας αλιείας. Τα περισσότερα από αυτά είναι τρεχαντήρια.

Έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί τον Δήμο Ελαφονήσου, του νομού Λακωνίας. Πιο συγκεκριμένα αποτελείται από το χωριό Ελαφόνησος και τους οικισμούς Καπάρι, Κάτω Νησί, Λεύκη και Πούντα. Κατά την απογραφή του 2001 η κοινότητα είχε συνολικά 745 κατοίκους, από τους οποίους 625 κατοικούσαν στο χωριό Ελαφόνησος και στους οικισμούς οι υπόλοιποι ως εξής: 10 στο Καπάρι, 70 στο Κάτω Νησί, 35 στην Λεύκη και 13 στην Πούντα.

Πασίγνωστη για την παραλία του Σίμου, τους λευκούς αμμόλοφους και τους κέδρους. Κάθε καλοκαίρι συρρέουν τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι «βυθίζονται» στο μοναδικό τιρκουάζ της θάλασσας. «Αιχμάλωτοι» μιας φυσικής ομορφιάς που σπάνια συναντάς… Ανατολικά της Ελαφονήσου είναι η Νεάπολη. Νότια τα Κύθηρα.



ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΤΙΚΑ .


Επιστολή του Γεωπόνου Παναγιώτη Παντελάκου αναφέρεται στις πληγές που άφησε στο πέρασμα της. Ένα χρόνο μετά τι γίνεται??
Διαβάστε :
Όλοι θυμόμαστε την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου που στο σαρωτικό της πέρασμα άφησε μια περιοχή περίπου 50.000 στρ καμένη αποτελούμενη από καλλιέργειες κυρίως ελαιοδέντρων, δασική έκταση, σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, αρδευτικά δίκτυα και άλλες υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν στην πληγείσα περιοχή των Βατίκων, υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 ελαιόδεντρα υπέστησαν ποικίλου βαθμού καταστροφές. Εκτός από την απώλεια της ηρτημένης παραγωγής η οποία εκτιμάται στους 1.000 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, απώλειες θα υπάρξουν και στην παραγωγή των επόμενων τουλάχιστον 5-10 ετών, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ζημιωθέντων ελαιοδέντρων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Η οικονομική ζημιά για την φετινή ελαιοκομική περίοδο μονάχα από την απώλεια της ηρτημένης παραγωγής πλησιάζει τα 4 εκ. ευρώ. Αν μάλιστα προσμετρηθούν σε αυτή και οι δαπάνες για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου, των οικιών, αποθηκών, και των λοιπών υλικών ζημιών τότε πιθανόν να υπερβαίνει και τα 5 εκ. ευρώ.
Φανταστείτε τώρα ότι 5 εκ. ευρώ θα εκλείψουν από την τοπική κοινωνία των Βατίκων. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αγγίζουν το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών επαγγελματιών.
Η Πολιτεία και η Δημοτική Αρχή έσκυψαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων – κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Κάποιες χρηματικές αποζημιώσεις πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κτηνοτρόφων, διανεμήθηκαν δωρεάν ζωοτροφές. Ήδη έχουν ανατεθεί σε εργολάβους της περιοχής τμηματικά τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία. Και σχετικά πρόσφατα εκδόθηκε η ΚΥΑ περί οριοθέτησης της πυρόπληκτης περιοχής, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει όρους χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για όσους υπέστησαν ζημιές σε κτίσματα.
Τι θα γίνει με το όμως με το Φυτικό Κεφάλαιο; Και τι θα γίνει με την αποκατάσταση του Δασικού οικοσυστήματος;
Σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι γνωστό ότι δίνονται αποζημιώσεις – εφόσον υπάρχει ασφάλιση ΕΛΓΑ- για το φυτικό κεφάλαιο και σχεδιάζονται και δράσεις αποκατάστασης του δασικού περιβάλλοντος μέσα από αναδασώσεις.
Εμείς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Νικολάου, που βρισκόμαστε και στο μέρος όπου υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά, θέλουμε μέσα από τις στάχτες της καταστροφής να τεθούν βάσεις οικονομικής ανασυγκρότησης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του τόπου.
Η αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου πρέπει να πλαισιωθεί από συνοδά αρδευτικά έργα. Και είναι τώρα η στιγμή να τεθεί η βάση της συζήτησης για ένα αρδευτικό έργο στην περιοχή. Υπάρχουν ανενεργές Δημοτικές Υδρευτικές γεωτρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να παραχωρηθούν ώστε να υποστηρίξουν την αρχική υποδομή. Στη συνέχεια υπάρχουν «εργαλεία» όπως το πρόγραμμα Leader, το οποίο χρηματοδοτεί με 100% επιδότηση την δημιουργία Δημοτικών Αρδευτικών Έργων. Κάποια έργα διευθέτησης χειμάρρων πιθανόν να μπορούσαν να συμπεριλάβουν και μικρούς ταμιευτήρες νερού με διπλό όφελος (πλημμυρικών ανασχέσεων και αποταμίευσης νερού).
Σχετικά με την αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος. Είναι γνωστό ότι δασικά οικοσυστήματα όπως αυτά που υπάρχουν στην περιοχή μας, με φρύγανα και μακκία βλάστηση (σχίνος, κουμαριά, αφάνες, ρείκι) αλλά και πευκοδάση, αναγεννώνται με ταχείς ρυθμούς. Η οικονομική χρησιμότητα των δασικών εκτάσεων, τουλάχιστον στα δικά μας μέρη, είναι συνυφασμένη με την ικανότητα βόσκησής τους.
Είναι απαράβατος όρος η τήρηση της προστασίας των πυρόπληκτων περιοχών από την βόσκησή τους για χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία.
Παράλληλα όμως θα μπορούσε να σχεδιαστεί η προσθήκη κάποιων ειδών που έχουν και άλλη οικονομική σημασία πέρα από τη δημιουργία εκτάσεων για βόσκηση.
Επί παραδείγματι αναφέρουμε την χαρουπιά η οποία μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης των προϊόντων της (ζωοτροφή, βιομηχανία ειδών διατροφής κλπ).
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια διαδικασία οικονομικών αποζημιώσεων είναι οπωσδήποτε επιθυμητή αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα ενός παραγωγικού ιστού μιας περιοχής, και στην περίπτωσή μας ενός γεωργοκτηνοτροφικού πληθυσμού. Αντιθέτως, η ανάπτυξη βάσεων υποδομής είναι η ορθή διαδικασία για να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μέλλον στον τόπο μας και ελπίδα για να αποκαταστήσουμε αυτά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας τα οποία χάθηκαν στις 17 Ιουλίου 2015 .
Παντελάκος Τάκης
Γεωπόνος.
Μέλος του Δ.Σ του Αγρ.Συν/σμου Αγίου Νικολάου Βοιώ
ν.



ΛΑΚΩΝΙΑ.Απολιθωμένο φοινικόδασος Βοιών

Το απολιθωμένο φοινικόδασος στο δήμο Βοιών Λακωνίας είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μοναδικό στον κόσμο.
Απολιθωμένοι φοίνικες, ακόμη και παλαιότερης ηλικίας, έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (στον Έβρο, στη Λέσβο και τη Λήμνο), ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ολόκληρο δάσος.
Οι παλαιοντολογικές μελέτες έδειξαν ότι οι απολιθωμένοι κορμοί των φοινίκων εκτείνονταν από τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Μαρίνα Λακωνίας μέχρι τη Νεάπολη και την Ελαφόνησο.
Οι κορμοί έχουν ηλικία δύο έως τριών εκατομμυρίων ετών, ενώ αποτελούν σπάνιο εύρημα εξαιτίας και του τρόπου που απολιθώθηκαν: ασβεστώθηκαν εξαιτίας της θάλασσας και δεν πυριτιώθηκαν από τις τέφρες κάποιου ηφαιστείου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα επικρατούσε υποτροπικό κλίμα με μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς ενώ εκδηλώνονταν και αρκετές βροχοπτώσεις.
Οι φοίνικες που φύονταν στην περιοχή έφθαναν μέχρι την παραλία.
Κάποια στιγμή η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει και να καλύπτει τους φοίνικες οι οποίοι άρχισαν να απολιθώνονται και να ασβεστοποιούνται εξαιτίας της δράσης του ανθρακικού ασβεστίου.
Αργότερα η στάθμη του νερού υποχώρησε και πάνω στους κορμούς εναποτέθηκαν θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως όστρακα, τα οποία εντοπίστηκαν και αυτά απολιθωμένα.
Το είδος των φοινίκων που υπήρχε τότε στη Λακωνία δεν φύεται σήμερα στη χώρα μας. Πρόκειται για το είδος Rhyzoplmoxylon sp. που ευδοκιμεί σήμερα στη Βόρεια Αμερική και κυρίως στη Φλόριντα.
Είναι σαν τους φοίνικες που βρίσκονται στον Εθνικό Κήπο και οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή 
Κωνσταντινος Τσαλαβουτας

ΚΑΛΕΡΗΣ *RESTAURANT ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ.ΑΓ.ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ


 ΚΑΛΕΡΗΣ *RESTAURANT ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ* ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ 1954.
Tel. 2736033461

https://www.facebook.com/kaleris/ 



Τσιρίγο λένε το νησί 
που ομορφιές προσφέρει 
κ’ αν θες καλούδια να γευτείς 
να έρθεις στον Καλέρη
Εδώ θα βρεις παράδοση 
κ’ ελληνική κουζίνα 
κουλτούρα μεσογειακή 
και μεζεδάκια φίνα.
Με συντροφιά τη θάλασσα
Και δροσερό αεράκι
εδώ θα απολαύσετε 
το ντόπιο μας κρασάκι.




 Απλά Ελληνικά και με καλοκαιρινή διάθεση!

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ

Ζητείται βοηθός για την καθαριότητα δωματίων σε τουριστική επιχείρηση στο Καψάλι για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο.ΤΗΛ.2736031318

Ο ΚΥΘΗΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΘΗΡΩΝ «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ»

Προχωρά η διαδικασία επιλογής των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία της χώρας. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε τους κάτωθι διοικητές:
 
  • Γ.Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ»: Κωνσταντίνος Παλαιορούτης
  • Ε.Α.ΝΠ. «ΜΕΤΑΞΑ»: Γεώργιος Ζαΐμης
  • ΓΝ ΣΥΡΟΥ «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ & ΠΡΩΪΟ» & ΓΝ-ΚΥ ΝΑΞΟΥ: Μαργαρίτα Μπουραντά
  • ΓΝ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Σταύρο Κουταλιανός
  • ΓΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Μαρία Σπινθούρη
  • ΓΝ-ΚΥ ΚΥΘΗΡΩΝ «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ»: Δημήτρης Μοιρασγέντης
  • ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ: Ηρακλής Χαρμανίδης
  • ΓΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»: Ευάγγελος Καρβούνης
  • ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ»: Βασιλική Γεωργιοπούλου
  • ΓΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Φοίβος Κακαβίτσας
  • ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Αθανάσιος Ματάκος
  • ΓΝ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ζήσης Σιέμπης
  • ΓΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Βασίλειος Αντωνιάδης
  • ΓΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Λαμπρινή Στεφανίδου
  • ΓΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: Αναστάσιος Καρασαββόγλου
  • ΓΝ ΞΑΝΘΗΣ: Αχιλλέας Γερόπουλος
  • ΓΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Μιλτιάδης Παππάς
  • ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»: Θεόδωρος Ρεβενάκης
  • ΓΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Ανέστης Μυστρίδης
  • ΓΝ ΔΡΑΜΑΣ: Νικόλαο Λιατσής
  • ΓΝ ΑΡΤΑΣ: Βασίλειος Μπαλάσκας
  • ΓΝ ΠΑΤΡΩΝ: Θεόδωρος Σερεμέτης
  • ΓΝ ΗΛΕΙΑΣ: Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος
  • ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» - ΓΝ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»: Δημήτριος Μπούτος
  • Ψ.Ν.Α. & Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»: Σπυριδούλα Καλαντζή
  • ΓΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Βησσαρίων Μίχας
  • Γ. ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»: Πέτρος Τομαράς
  • ΓΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Δημητρούλα Καλομοίρη
  • ΓΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Παντελής Αλεξιάδης
  • ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: Γεώργιος Χιωτίδης
  • ΓΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»: Γεώργιος Φιλιππίδης
---------------------
Πηγή: in.gr 
---------------------

ΜΙΑ ΖΑΚΥΘΙΝΗ ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Φωτογραφία της Eleni Harou.

Όπως είναι γνωστό, τα 7νησα μετά τη μακραίωνη Βενετική κυριαρχία, με τη συνθήκη της Κων/πόλεως το 1800 μεταξύ Γαλλίας, Ρωσίας και Τουρκίας, έγιναν ένα ημιαυτόνομο oμοσπονδιακό κράτος «η Επτάνησος Πολιτεία» υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, με εγγυήτρια δύναμη τη Ρωσία. Έτσι τα Κύθηρα κατά τα πρώτα χρόνια του 19ου αι. διοικούνταν σύμφωνα με το «βυζαντινό» σύνταγμα με Έλληνα διοικητή, είχαν Ρωσική φρουρά με αρχηγό και αξιωματικούς και κάθε χρόνο έπρεπε να στείλουν όπως και τα άλλα νησιά το φόρο υποτέλειας στο Σουλτάνο. Κατά το 1806 Πρύτανης στα Κύθηρα υπηρετούσε ο Ζακυθινός Διονύσιος Αρβανιτάκης, ο οποίος είχε γραμματέα τον επίσης Ζακυθινό Ιάκωβο Βάλσαμο. Διοικητής της Ρωσικής φρουράς στα Κύθηρα ήταν ο Στέφανος Δαμιάνης-Σαμπώφ. Αυτοί οι 3 επιφανείς συναντήθηκαν σε μια βάπτιση στα Κύθηρα με άλλους δύο επιφανείς Κυθήριους, το λόγιο Θεόδωρο Στάθη και το Θεόδωρο Στάη σε μια εποχή που συνήθως οι ανάδοχοι ήσαν περισσότεροι του ενός. Έτσι μέσα από τη ληξιαρχική πράξη, που σημείωσε ο εφημέριος του Θεολόγου στη Χώρα στο λίμπρο της ενορίας του, έχομε μια εικόνα των Κυθήρων επί Επτανήσου Πολιτείας.
«1806 Ιανουαρίου 18
Ἐβάπτησα ἕνα πεδήον ἀρσενηκόν τοῦ εὐγενοῦς κυρίου Ἰακώβου Βάλσαμου ἐκ Ζακύνθου, σεκρεταρίου τοῦ ἐξωχοτάτου Πρυτάνεος ταύτης τῆς νήσου, γενημένον ἐκ τῆς εὐγενοῦς κυρίας Ἐκατερίνης, νομίμου αὐτοῦ ὁμοζύγου και ἦτον ἀνάδοχοι ὀ ἐξωχότατος κύριος Διονύσιος Ἀρβανιτάκης, Πρύτανης, ὀ ἐκλαμπρότατος κύριος Στέφανος Δαμιανίδης-Σαμπώφ, αρχηγός τῶν Ρωσικῶν ὄπλων τούτης τῆς νήσου καί οἰ ἐκλαμπρότατοι κύριοι Θεόδωρος Στάθης και Θεόδωρος Στάης, ρεγγέντηδες και το ὀνόμασαν Γεώργιον- Ἄγγελον»
Πηγή 
Eleni Harou