Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

2η Συνάντηση για την συγκρότηση ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
2η Συνάντηση για την συγκρότηση ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΟΚΕΕΣ.
Σας προσκαλούμε αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου 2016,ώρα 8 μ.μ στο CAFE TZIMHS στην δεύτερη συνάντηση προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ στην Δ.Ε Κροκεών με στόχο:
1)Την πρόληψη και την πυροπροστασία
2)Δράσεις βοήθειας συμπολιτών μας και του τόπου.
Με οδηγό την πρώτη συνάντηση,όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον αύριο περισσότεροι νέοι θα παρευρεθούν στην συνάντηση,όπου θα συζητηθούν θέματα,που αφορούν τον Εθελοντισμό.
Την όλη προσπάθεια συντονίζει ο Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Πηγή
Ηλιας Παναγιωτακακος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΜΑΝΩΛΗ ΣΟΦΙΟ.3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Φιλαρμονική σας προσκαλεί σε μια εκδήλωση για τον αείμνηστο φωτογράφο του Ποταμού και των Κυθήρων, Μανώλη Σοφίο, όπου θα μιλήσει για την ζωή και το έργο του, ο ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας, γιατρός Κοσμάς Μεγαλοκονόμος. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό σχολείο του Ποταμού την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ! Η είσοδος είναι ελεύθερη!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28/07 ΚΑΙ ΩΡΑ 23.00 ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/07 ΚΑΙ ΩΡΑ 07.00.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ
ΜΗΝΑΣ ΦΑΡΔΟΥΛΗΣ.

ANΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΙΑΚΟΦΤΙΟΥ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 6 ΜΜ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ .....ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΝΕ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ.....

«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη την Κυριακή στο Σαϊνοπούλειο

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, ΠέτροςΦιλιππίδης,  με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη “Πλούτος”. Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη και η μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη.

            Σύγχρονος του Πελοποννησιακού Πολέμου (431π.Χ.-404 π.Χ.), που σήμανε την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ο κορυφαίος κωμωδιογράφος της αρχαιότητας Αριστοφάνης πραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ακρίβεια την έκπτωση των αξιών. Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., στο τέλος περίπου του Κορινθιακού πολέμου. Η Αθήνα ήλπιζε σε ανάκτηση της αίγλης της – μάταια όμως, αφού η πολιτισμική κρίση ήταν βαθιά, η έκπτωση των ηθών έπληττε βάναυσα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η οικονομία κατέρρεε επιτρέποντας την επικράτηση των επιτηδείων, με την ανοχή βεβαίως της διεφθαρμένης πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Κι εδώ παρεμβαίνει με το έργο του ο Αριστοφάνης. Απογυμνώνει τους ηγέτες του και επαναφέρει το αίτημά του για δίκαιη πολιτεία, αναπτύσσοντας έναν προβληματισμό πάνω στην άδικη κατανομή του πλούτου και στην έκρηξη της διαφθοράς.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί γιατί φοβάται την οργή του Θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα , ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες. Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Εξανίστανται επίσης όλοι οι επιτήδειοι -των ιερέων μη εξαιρουμένων- οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15€κανονικό,13€μειωμένο

 

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα θα προσφέρει δωρεάν μεταφορά του κοινού για την παρακολούθηση της παράστασης μετ’ επιστροφής. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει στις 8.30΄ από τα γραφεία του (Κων/νου Παλαιολόγου 86).

Τηλέφωνα επικοινωνίας 27310 82470, 27310 82395.

 

ΜΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΩΣ

Στις παρομοιώσεις οι Τσιριγώτες είναι ασυναγώνιστοι. 
Ακούς κάποιον και αφηγείται και χρησιμοποιεί παρομοιώσεις που ζωντανεύουν την αφήγηση, την κάνουν πιο παραστατική και τονώνουν το ενδιαφέρον. 
Εξ άλλου ο λαός μας έχει μια μακρά παράδοση από τα Ομηρικά Έπη, όπου οι αριστουργηματικές παρομοιώσεις είναι από τα ωραιότερα στολίδια. 

Στην παρομοίωση συνήθως παρατηρούμε μια εικόνα στην καθημερινότητα και την παρομοιάζομε με μια εικόνα από τη φύση.

Όποιοι έζησαν την εξοχή έχουν δει σφηκοφωλέα, ή μπουμπουροφωλέα.
Μπούμπουρα στα Κύθηρα λέμε ένα είδος μεγάλης κοκκινόχρωμης σφήκας, που ρημάζει τα σταφύλια και κάνει μεγάλο βόμβο.

Οι αγρότες για την αντιμετώπιση των μπουμπούρων χρησιμοποιούν παγίδες, «τους μπουμπουρολόγους»
Όταν οι άνθρωποι ενοχλήσουν τη φωλιά των μπουμπούρων, τότε αυτοί «αναχαχαλώνουν» βγαίνουν όλοι έξω με θόρυβο και απειλητικές διαθέσεις για να προστατεύσουν το σπίτι τους.

Προ ετών, όταν ήταν σε εξέλιξη ο εξηλεκτρισμός των Κυθήρων, το συνεργείο της Δ.Ε.Η. πήγε να τοποθετήσει ένα στύλο μπροστά στο παράθυρο ενός σπιτιού.
Ως ήτο επόμενον, οι ένοικοι του σπιτιού πεταχτήκαν όλοι μαζί έξω και φώναζαν και χειρονομούσαν και κινούνταν απειλητικά.

Κάποιος παλιός Τσιριγώτης που απολάμβανε τη σκηνή, είπε «για δέτε μωρέ, κάνουνε σαν αναχαχαλωμένη μπουμπουροφωλέα!»
-----------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου

-----------------------------------