Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η Αννίτα Παναρέτου για το «Ψυχής Εγκώμιον»

Συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου
Τελικά ο θάνατος της μητέρας σας στάθηκε τόσο «σπλαχνικός», ώστε να σας συμφιλιώσει με αυτή την γυναίκα, για την οποία συνεχώς αναρωτιέστε στο συγκλονιστικό σας βιβλίο;
-Ο θάνατός της ήρθε να συμπληρώσει και να επισφραγίσει τη συμφιλίωση που είχε ξεκινήσει μονομερώς –η ίδια έπασχε από άνοια- λίγα χρόνια νωρίτερα. Και ναι, στάθηκε σπλαχνικός, επειδή απομάκρυνε για πάντα μια παρουσία που με πλήγωνε, επιτρέποντας στις καλές αναμνήσεις να αναλάβουν το έργο της «επούλωσης», και στον χρόνο να αμβλύνει την οργή και το άλγος, μαζί και με όσα περιθώρια εξιδανίκευσης μου είχαν απομείνει.
«Και ξαναλέω: μήπως την αδίκησα;»
Και αναρωτιέμαι: Μα πως να αδικήσει κανείς μια μάνα που πλήρως ενσυνείδητα ισοπέδωνε καθημερινά την ζωή σας ; Γιατί τόσο μεγαλοψυχία ;
-Ισοπέδωνε τη ζωή μου χωρίς επίγνωση (ποτέ δεν αμφισβήτησα ότι μ΄ αγαπούσε αφάνταστα). Η ίδια κουβαλούσε μέσα της τρομερές ανασφάλειες, που την απέτρεπαν από την αυτοκριτική. Δεν έφταιγε η ίδια γι΄ αυτό, και ούτε ήταν κάτι που το επέλεξε.
Ό,τι αποκαλείτε μεγαλοψυχία, εγώ θα το αποκαλούσα ανάγκη: είχα ανάγκη να έχω μια μητέρα, τη μητέρα μου (κι εγώ την αγαπούσα πολύ). Οπότε ήμουν έτοιμη να κατανοήσω και να συγχωρήσω, έστω και καθυστερημένα.
Ίσως ενδόμυχα ανακουφιστήκατε όταν διαβάσατε τις επιστολές της μαμάς σας όταν ήταν κι αυτή νέα. Την χρειαζόσασταν αυτή την πτυχή για να απαλύνετε μέσα σας συναισθήματα εχθρικά;
-Ναι, ήταν μια μεγάλη, μια αναπάντεχη ανακούφιση η ανάγνωση των γραπτών της. Διότι επιβεβαίωσε το αυτονόητο: υπήρξε κι εκείνη κάποτε νέα, ευάλωτη, ερωτευμένη και κατ΄ επέκταση επιεικής, χωρίς δογματισμούς, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο. Την ένιωσα έτσι πιο ανθρώπινη και πιο κοντά μου.
«Όποτε την κλαίω, την κλαίω γι αυτό που δεν υπήρξε. Ίσως όταν πεθάνει να την κλάψω για ό,τι υπήρξε, είτε απωθώντας είτε-μακάρι νοσταλγώντας αυτό το “ό,τι υπήρξε”».
Γιατί όμως να πρέπει να φτάνουμε μάνες και κόρες σε ακραίες καταστάσεις για να «μάθουμε» να πλησιάσουμε έστω λιγάκι η μια την άλλη;
-Πιστεύω ότι, αν καταφέρουμε να ΑΚΟΥΜΕ η μία την άλλη (πράγμα που φυσικά ισχύει για κάθε ανθρώπινη σχέση), οι ακραίες καταστάσεις θα μπορούν να αποφεύγονται.
Κοιτάζοντας πίσω Αν είχατε έναν πιο σκληρό χαρακτήρα θα είχατε κατορθώσει να βάλετε ένα φρένο στην αλαζονική συμπεριφορά της μαμάς σας; Το αναρωτιέστε κι εσείς «όποιος επέτρεψε να δεχτεί τέτοιες επιδράσεις πρέπει να είναι θεόμουρλος η βαρέως ασθενής».
-Αν και δεν θα χαρακτήριζα την συμπεριφορά της αλαζονική –επικίνδυνα αντιφατική θα την έλεγα-, ναι, θα το είχα κατορθώσει. Αλλά η σχέση εξάρτησης ήταν, ατυχώς, αμφίδρομη. Και όπως όλες οι εξαρτήσεις, δεν μπορούσε να εκλογικευτεί τόσο, ώστε να με παρακινήσει σε μια «επανάσταση» που θα με λύτρωνε.
Πώς με αυτές τις δύσκολες αν -και όχι και τόσο σπάνιες – εμπειρίες για- τις σχέσεις μάνας- κόρης -τις δεκαετίες του 60 και 70, αποφασίσατε να κάνετε δικά σας παιδιά; Δεν τρομάξατε λίγο τη επανάληψη λαθών;
-Ακριβώς επειδή εγώ είχα αυτή την εμπειρία, ήξερα τι ΔΕΝ θα ήθελα να επαναλάβω στα παιδιά μου. Φυσικά έχω κάνει λάθη σε ό,τι αφορά στο μεγάλωμά τους –όλοι κάνουμε λάθη. Τουλάχιστον όμως νομίζω ότι απέφυγα κάποια σφάλματα που θα μπορούσαν να τα βλάψουν σοβαρά.
Η βοήθεια, η αγάπη του άνδρα σας καταλυτική. Νομίζω, ότι και χωρίς την συνδρομή του ψυχαναλυτή σας, θα είχατε βρεί μέσω εκείνου ,και της κατανόησης του απέναντι σας, την ισορροπία να συνεχίσετε την ζωή σας χωρίς ρωγμές… Είναι έτσι όμως;
-Η αρωγή των δικών μας ανθρώπων είναι πραγματικά αποφασιστική. Μας οπλίζει με θάρρος και βεβαιότητα. Όμως η συνδρομή του ειδικού είναι καθοριστική, ακριβώς επειδή είναι ειδικός. Γνωρίζει πώς να κατευθύνει μια συζήτηση, πώς να ερμηνεύσει, πού να επιμείνει και πώς να επιμείνει. Και ο αναλυόμενος γνωρίζει ότι δεν θα πληγώσει, στενοχωρήσει, εκνευρίσει τον αναλυτή, όπως θα φοβόταν στην περίπτωση ενός δικού του ανθρώπου –ενώ επιπλέον ξέρει ότι δεν θα κριθεί ή και επικριθεί.
Το κοριτσάκι στο εξώφυλλο του Εγκωμίου ψυχής είστε αλήθεια εσείς;
-Ναι, είμαι εγώ σε ηλικία περίπου 4 ετών. Κατά –ευτυχή- σύμπτωση, η φωτογραφία αυτή, την οποία θεωρώ ως την χαρακτηριστικότερη από τις πολυάριθμες της παιδικής μου ηλικίας, είναι και η μοναδική μου έγχρωμη εκείνης της εποχής.
Κλείνοντας Με το χέρι στην καρδιά. Αν η μητέρα σας ήταν ακόμα εν ζωή θα τολμούσατε να γράψετε αυτές τις αλήθειες;
-Το βιβλίο αυτό –επομένως και οι αλήθειες για τις οποίες κάνετε λόγο- γράφτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του όταν η μητέρα μου ΗΤΑΝ εν ζωή. Και γράφτηκε για να μπορέσω να της μιλήσω -πρώτα σ΄εκείνη και ύστερα στους δυνητικούς αναγνώστες μου. Αν μπορούσε να έχει την επίγνωση για την οποία μίλησα παραπάνω, ξέρω ότι πιθανότατα θα το έβλεπε και η ίδια ως κάθαρση. 
Ψυχής Εγκώμιον
 Πηγή http://www.liberty-news.gr/

ΧΩΡΑ.Μνημόσυνο του Ναύαρχου Νικολάου Φιλοσοφώφ & αποκάλυψη τιμιτικής πλάκας στην οικία του Φιλοσοφώφ στη Χώρα Κυθήρων ( ΦΩΤΟ )


Μνημόσυνο του Ναύαρχου Νικολάου Φιλοσοφώφ & αποκάλυψη τιμιτικής πλάκας στην οικία του Φιλοσοφώφ στη Χώρα Κυθήρων ( ΦΩΤΟ )

Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου
31/07/2016 

Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού στην Πλατεία Στάη της Χώρας


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΤΣΑ ΚΑΙ A/ΓΕΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ&ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ (ΦΩΤΟ)

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα ,του Aρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού Αντιναύαρχου κ.Γεωργίου Γιακουμάκη,και άλλων επισήμων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων & στο Δημαρχείο Κυθήρων το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016.
(ΦΩΤΟ)
 Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ


Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών των Βατίκων η "ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ" που στηρίχτηκε από Βατικιώτες ομογενείς και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ σήμερα έφερε αποτελέσματα ,φτάνοντας την πολύ σημαντική ημέρα παράδοσης του έργου , ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό.Σε μια πολύ όμορφη τελετή στο κάστρο την ώρα που έδυε ο ήλιος ,παρουσία επισήμων και εκπροσώπων φορέων και ανθρώπων που εργάστηκαν πολύ για την ανάδειξη του έργου,έγινε τελετή παράδοσης του έργου. 
Το υπουργείο πολιτισμού που είναι ο βασικός φορέας υποστήριξης του έργου σε συνεργασία με την αρχαιολογία το αντιπροσώπευσε η Γενική γραμματέας κυρία Βλαζάκη Ανδρεαδάκη Μαρία ,από την διεύθυνση αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων όπου και υπάγεται το κάστρο ο κύριος Βλαχούλης Τέλης, καθώς και η επιβλέπων αρχιτέκτων μηχανικός που επιβλέπει το έργο κυρία Παπαθανασίου Στέλλα και η κυρία Πάντου διευθύντρια αρχαιοτήτων Λακωνίας.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Τζανετέα ,η αντιπρόσωπος της περιφέρειας κυρία Μπελεγρή και ο βουλευτής της Ν.Δ. κύριος Δαβάκης και ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ και μέλος της ομάδας κύριος Σταύρος Καπάκος
Ο συντονιστής της βραδιάς και ο υπεύθυνος της ομάδας "Αφροδισιάς" κύριος Παντελής Κωνσταντινάκος παρουσίασε το χρονικό της έναρξης του έργου μέχρι σήμερα ,ενημερώνοντας για την συνέχεια πρόσθετων μελετών που περιλαμβάνουν τον φωτισμό του κάστρου αλλά και αναστήλωσης του εξωτερικού περιμετρικού τείχους του κάστρου. Όπως προαναφέρθηκε οι πυλώνες για την αρχική οικονομική στήριξη των μελετών είναι η ομάδα ομογενών Βατικιωτών που εξ αυτών παρίσταντο οι κύριοι Χαραμής Δημήτρης, ο Θοδωρής Νικηφόρος και ο Νίκος Νικολακέας. 
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μία μουσική νότα στον όμορφο προαύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής και στον κόσμο που ξεπερνούσε τα 500 άτομα προσφέρθηκαν ποτά και φαγητό. 
Να αναφέρουμε ότι σήμερα επίσης έγιναν και τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης λίγο νωρίτερα ώρα 18:00 με την παρουσία όλων όσων προαναφέρθηκαν συν της Δημοτικής αρχής εκεί.
Τα Βάτικα σιγά σιγά αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία τους και παίρνουν την θέση που αρμόζει μαζί με τα ιστορικά μνημεία της Λακωνίας . Εμπλουτίζοντας με ακόμα δύο στολίδια μεγάλης ιστορικής σημασίας το κάστρο των Βατίκων ,το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, να σημειώσουμε εδώ είναι το δεύτερο στη Λακωνία μετά της Σπάρτης και μαζί με το σπήλαιο της Καστανιάς ,το Απολιθωμένο δάσος τον επιβλητικό αγέρωχο Κάβο Μαλιά , τις βυζαντινές εκκλησίες ,την βυθισμένη πολιτεία το Παυλοπέτρι τις μοναδικές παραλίες , σε ένα θαλασσινό σταυροδρόμι με Ελαφόνησο και Κύθηρα γίνεται ένας μοναδικός προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη .

Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα

Το Μήνυμα της Κυριακής 31-7-16 και Γραπτό θείο Κήρυγμα


Τό Μήνυμα της Κυριακής (ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ
(31-07-2016)




ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ
ΣΤ΄ΜΑΤΘΑΙΟΥ 31-7-2016
Στή σημερινή εὐαγγελική περικοπή, Χριστιανοί μου, ἀπολαμβάνουμε τό μεγαλεῖο τοῦ Θεοῦ στό πρόσωπο τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ ὅπου θεραπεύει, ἐλέγχει ἀλλά προπάντων ξέρει ν' ἀγαπᾶ τούς πάντες καί τά πάντα. Κίνητρο στίς πράξεις του πού εἶναι οἱ θεραπεῖες τῶν ἀσθενούντων, ἡ παραμυθία τῶν πονεμένων, ἡ ἀνάσταση τῶν νεκρῶν ἀλλά καί ὁ ἔλεγχος τῶν μισάνθρωπων Φαρισαίων καί Γραμματέων εἶναι ἡ ἀγάπη. 

«θάρσει τέκνον˙ ἀφιωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου».
Ἔτσι λοιπόν γνωρίζοντας τήν πίστη καί τήν καθαρή καρδιά τῶν ἀνθρώπων, ἀλλά καί τοῦ ἀσθενοῦς παραλυτικοῦ πού ζήτησε τή βοήθειά του, ὄχι μόνο ἐθεράπευσε σωματικά τόν ἄνθρωπο, ἀλλά τόν θεραπεύει καί ψυχικά - πνευματικά μέ τήν ἄφεση τῶν ἀμαρτιῶν του

Ἀπό τήν ἄλλη πλευρά στέκονται οἱ Γραμματεῖς καί οἱ Φαρισαῖοι οἱ ὁποῖοι μέ τό λογισμό τους, δέν τολμοῦν μέ τό λόγο τους, ἐλέγχουν γι' αὐτή τή συμπεριφορά Του τόν Κύριό μας. Ἄνθρωποι πού τηροῦν«τά διατεταγμένα τοῦ νόμου»νηστεύουν, προσεύχονται, κάνουν ἐλεημοσύνες γιά τό «θεαθῆναι ὅμως τοῖς ἀνθρώποις» ἄνθρωποι ἄδειοι ἀπό ἀγάπη γιά τό συνάνθρωπο καί προπάντων χωρίς καθαρή καρδιά γι αὐτό βλέπουν παντοῦ ἁμαρτωλούς ἀνθρώπους. Οἱ ἄνθρωποι ὅμως πού δέν ἔχουν ἀγάπη κατά τόν Ἀπόστολο Παῦλο μοιάζουν μέ χαλκό πού βουίζει καί τύμπανο πού βγάζει θορυβώδεις ἤχους. 

Ὁ Κύριός μας ἐλέγχει τούς τηρητές τοῦ νόμου γιά τούς λογισμούς τους «γιατί διαλογίζεσθε μέσα στήν καρδιά σας σκέψεις πονηρές καί κακοπροαίρετες;» τούς λέγει. Μ' αὐτούς τούς λόγους Του δείχνει ὅτι κοντά σ' Αὐτόν εἶναι οἱ ἄνθρωποι μέ καθαρή καρδιά καί ἀγαθούς λογισμούς διότι ὅπως λέγει καί ὁ ἅγιος Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος «ἡ καρδιά εἶναι δοχεῖο τῆς χάριτος ἀλλά καί δοχεῖο τῶν παθῶν. Εἶναι τόπος Θεοῦ, ἀλλά καί κολάσεως, εἶναι ἐργαστήριο τῆς δικαιοσύνης ἀλλά καί τῆς ἀδικίας» καί ὅπως ὁ ἴδιος ἅγιος συνεχίζει «αὐτή εἶναι ἡ καθαρότητητα τῆς καρδιᾶς, δηλαδή τό νά φέρεσαι μέ συμπάθεια στούς ἁμαρτωλούς καί νά δείχνεις σ' αὐτούς εὐσπλαχνία».

Χριστιανοί μου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή τί σκέψη θά κάνουμε καί πῶς θά συμπεριφερθοῦμε στό συνάνθρωπό μας εἴτε εἶναι δίκαιος, εἴτε ἁμαρτωλός, εἴτε πλούσιος, εἴτε φτωχός. Ὁ ἀληθινός χριστιανός πρέπει νά εὐωδιάζει κατά τόν ἅγιο Λουκᾶ τόν ἰατρό, μέ τή συμπεριφορά του γιά νά ὁδηγεῖ κοντά του καί κατ' ἐπέκταση στό Χριστό τούς ἀνθρώπους. Μή λησμονοῦμε ὅπως λένε καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας καί ὅπως ὁ Κύριός μας μᾶς δίδαξε ὅτι ὁ χριστιανός πρέπει «κατά πάντα ν' ἀγωνίζεται καί καθόλου κανένα νά μήν κρίνει, οὔτε τούς παρεκτρεπομένους, οὔτε νά περιφρονεῖ, οὔτε νά θυσιάζει τήν οὐσία γιά τόν τύπο».
Μπορεῖ, χριστιανοί μου, νά νηστεύουμε, νά προσευχόμαστε νά ἐκκλησιαζόμαστε ἄν ὅμως δέν ἔχουμε καθαρή καρδιά καί ἀγαθούς λογισμούς δέν θά δοῦμε τή Βασιλεία τοῦ Θεοῦ διότι «Μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ ὅτι αὐτοί τόν Θεόν ὄψονται». ΑΜΗΝ. 

Πρωτ.Παν.Μεγ 
------------------------------
Πηγή:   imkythiron.gr
------------------------------

BATIKA.ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016


Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ "ΜΑΓΕΨΕ"ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Φιλαρμονικής του Πολεμικού μας Ναυτικού
το Σάββατο 30 Ιουλίου το βράδυ στον λιμένα της Αγίας Πελαγίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Ρώσο ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ.
Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησε την ξακουστή σε όλο τον κόσμο Φιλαρμονική του Πολεμικού μας Ναυτικού,και έζησε μοναδικές μουσικές στιγμές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός του Πολεμικού μας Ναυτικού κ.Γεώργιος Γιακουμάκης, η Βουλευτής του σύριζα στην Α Πειραιά κ.Γεωργία Γεννιά, η Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Β Πειραιά κ.θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου,ο Bουλευτής της Ν.Δημοκρατίας Α Πειραιά κ.Κώστας Κατσαφάδος,ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ.Παναγιώτης Χατζηπέρος,οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού και πλήθος κόσμου.
Η συυναυλία πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Δήμου Κυθήρων,του Kytherian Association of Australia,του πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ και με την ευγενή υποστήριξη και συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας και των κατοίκων της περιοχής.
Περισσότερο ρεπορτάζ στο VIDEO σε λίγες ώρες...
ADELIN 107,3 FM WEB TV