Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Μειωμένη η παραγωγή μελιού στη Λακωνία

Σοβαρά προβλήματα στη μελισσοκομία της Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο νομό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μελισσοκομικό μητρώο για τη Λακωνία είναι εγγεγραμμένοι 830 μελισσοκόμοι περίπου, οι οποίοι κατέχουν 55.000 μελίσσια. Εξ’ αυτών, οι 150 είναι επαγγελματίες και μετακινούν κυρίως τα μελίσσια τους στην Λακωνία (Μάνη, Δήμο Ευρώτα, Δήμο Μονεμβασίας, Ταΰγετο) και στους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας (Μαίναλο και Πάρνωνα. Επιπλέον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 υπήρξαν 30 νέες εγγραφές στο μελισσοκομικό μητρώο της Λακωνίας.
Ωστόσο, η μέση ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη είναι 10 κιλά, πολύ πιο κάτω από τον μέσω όρο παραγωγής μελιού στην Ευρώπη που είναι 17 κιλά.
Οι μικρές αποδόσεις οφείλονται κυρίως στο ξηροθερμικό κλίμα που επηρεάζει την νεκταρο-έκκριση και την γυρεοπαραγωγή. Ειδικά για φέτος παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σε όλες τις νομές (φασκόμηλο, πορτοκαλιά, πεύκο, καστανιά, θυμάρι) λόγω της ανομβρίας του χειμώνα και της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας του συνόλου των μελισσιών για τους Λάκωνες μελισσοκόμους, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, με εισήγησή της στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σπάρτη, ζήτησε τη λήψη απόφασης για στήριξη των πληγέντων μελισσοκόμων με έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αναλυτικά, η εισήγηση της κ. Τζανετέα έχει ως εξής:
«Η μελισσοκομία είναι από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου που, όχι μόνο είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και συντελεί στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Με τη σταδιακή μείωση του αριθμού των άλλων εντόμων επικονιαστών με τις εκχερσώσεις και τη χρήση των ζιζανιοκτόνων, ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση των καλλιεργούμενων φυτών, αλλά και της αυτοφυούς βλάστησης καθίσταται πλέον πρωταρχικός. Η μέλισσα θεωρείται και είναι το πολυτιμότερο έντομο στον πλανήτη γη.
Η προσφορά της μελισσοκομίας ως κλάδου της γεωργικής παραγωγής είναι μικρή, όταν υπολογίζεται με βάση την αξία των προϊόντων που παράγει άμεσα η ίδια, εφόσον καλύπτει μόλις το 2,45% της ζωικής παραγωγής και το 0,55% της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική, όταν σ' αυτήν συνυπολογίζεται η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση. Από τη δραστηριότητα αυτή της μέλισσας προκύπτουν γενικότερα οφέλη, όπως η βελτίωση ποιότητας και παραγωγής φρούτων, καρπών και σπόρων, η ποικιλότητα της αυτοφυούς βλάστησης, η διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας και άλλα.
Στην Ελλάδα στον κλάδο της μελισσοκομίας απασχολούνται 24.500 μελισσοκόμοι περίπου, οι οποίοι κατέχουν περί τις 1.980.000 κυψέλες. Το 80% είναι γεωργοί και το υπόλοιπο έτερο-επαγγελματίες, οι οποίοι ασκούν τη μελισσοκομία ως δευτερεύουσα απασχόληση.
Από τους 24.500 μελισσοκόμους το μεγαλύτερο μέρος ασκούν νομαδική μελισσοκομία και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος κυρίως στη νησιωτική  Ελλάδα, ασκεί στατική.
Στο μελισσοκομικό μητρώο για την Λακωνία είναι εγγεγραμμένοι 830 μελισσοκόμοι περίπου, οι οποίοι κατέχουν 55.000 μελίσσια, εκ των οποίων 150 είναι επαγγελματίες (διαθέτουν περισσότερες των 150 μελίσσια) και μετακινούν κυρίως τα μελίσσια τους στην Λακωνία (Μάνη, Δήμο Ευρώτα, Δήμο Μονεμβασίας, Ταΰγετο) και στους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας,  Μαίναλο και Πάρνωνα.
Επιπλέον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαμε 30 νέες εγγραφές στο μελισσοκομικό μητρώο της Λακωνίας.
Η μέση ετήσια παραγωγή μελιού ανά κυψέλη είναι 10 κιλά, πολύ πιο κάτω από τον μέσω όρο παραγωγής μελιού στην Ευρώπη που είναι 17 κιλά. Οι μικρές αποδόσεις οφείλονται κυρίως στο ξηροθερμικό κλίμα που επηρεάζει την νεκταρο-έκκριση και την γυρεοπαραγωγή.
Ειδικά για φέτος παρατηρείται μειωμένη παραγωγή σε όλες τις νομές (φασκόμηλο, πορτοκαλιά, πεύκο, καστανιά, θυμάρι) λόγω της ανομβρίας του χειμώνα και της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι μελισσοκόμοι εκτός από ότι έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους λόγω της απώλειας παραγωγής και των εξόδων που πραγματοποίησαν για τις μετακινήσεις και την συντήρηση των μελισσιών τους, βρίσκονται αντιμέτωποι εξαιτίας αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν ακόμη και όλα τους τα μελίσσια.
Κατόπιν των παραπάνω ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση στήριξης των πληγέντων μελισσοκόμων με έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους μελισσοτρόφους να διατηρήσουν τις μελισσοκομικές τους εκμεταλλεύσεις, κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο και τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μελιτοφορία.(π.χ. χορήγηση μελισσοτροφής)».
- See more at: http://lakonikos.gr/

Λαμπρό συλλείτουργο για την Αγία Ελέσα


Την προστάτιδά τους Αγία Ελέσα τίμησαν τα Κύθηρα στον ομώνυμο Ιερό Ναό στα δυτικά υψώματα του νησιού, όπου και ο τόπος μαρτυρίου της Οσιοπαρθενομάρτυρος του 4ου μ.Χ. αιώνα που μαρτύρησε στο νησί των Κυθήρων από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα.

Στις Ιερές ακολουθίες που τελέστηκαν προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, προσκεκλημένους του οικείου Ιεράρχου κ. Σεραφείμ. 

 
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ενώ η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού συνόδευσε την Ιερά Εικόνα και τον Τίμιο Σταυρό μέχρι το σημείο μαρτυρίου της Αγίας όπου τελέσθηκε Αγιασμός.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος και μέλη του ΔΣ, η Βουλευτής κα. Γεννιά και οι λοιπές αρχές του νησιού.







-------------------------
Πηγή:  romfea.gr 
-------------------------

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016


Ορισμός μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυθήρων «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ», αρμοδιότητας 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου




Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ.ΓΕΝΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ Π.Κ.ΚΥΘΗΡΩΝ

Επίσκεψη πραγματοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά  και Νήσων  κυρία Γεωργία Γεννιά ,στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων ,την Δευτέρα 1 Αυγούστου πριν το μεσημέρι. 
Ο  Προιστάμενος του Κλιμακίου Πυραγός Λάζαρος Κωνσταντίνου ενημέρωσε την βουλευτή για θέματα πυροπροστασίας του νησιού και τρέχοντα θέματα. 
Η κυρία Γεννιά  βρίσκεται στο νησί των Κυθήρων στα πλαίσια των  τιμητικών εκδηλώσεων του   Ρώσου Ναυάρχου Νικολάου Φιλοσοφώφ που διοργανώνει ο Δήμος Κυθήρων.
ADELIN 107,3 WEB TV

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01-08-2016

Επίσκεψη στα Κύθηρα-Εκδηλώσεις στην μνήμη του Νικολάου Φιλοσοφώφ 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσώπησε την Περιφέρεια στις τιμητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Κυθήρων, για τον Ρώσο ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, που έχει ανακηρυχθεί το 2016. 





Ο Φιλοσοφώφ που έζησε στα Κύθηρα και Αντικύθηρα κατάφερε να διασώσει ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού αρχείου των δύο νησιών, τα δύσκολα χρόνια κατοχής των ΝΑΖΙ. 


Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γεννιά Γεωργία και η Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, ο Αρχηγός Π.Ν. Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και μέλη της οικογένειας Φιλοσοφώφ. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων συνεχάρη τον Δήμο για την πρωτοβουλία και την άρτια οργάνωση και δήλωσε ότι πρέπει να τιμούμε αυτούς οι οποίοι με διάφορους τρόπους βοηθούν την Ελλάδα με τις πράξεις και τις προσπάθειες τους και ο Φιλοσοφώφ αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ !

 Πάρα πολλά χρόνια το μνημείο αυτό της ιστορίας ,που χάνεται πίσω στον 13ο αιώνα, στέκονταν εκεί "ήσυχο". Μερικοί από μας ρομαντικοί ,ριψοκίνδυνοι είχαμε ανέβει πολλές φορές και είχαμε καθίσει στην πέτρα του! 'Ολο αυτό γιατί κάτι σε τραβούσε εκεί ψηλά ,ίσως μέσα στα πολλά η θέα προς τον όρμο των Βατίκων στα όμορφα δειλινά και μοναδικά ηλιοβασιλέματα! 
Από χθες το κάστρο είναι επισκέψιμο για όλους! Μια προσπάθεια ετών από την ομάδα "Αφροδισιάς"με την στήριξη πολλών Βατικιωτών και ομογενών κυρίως ,σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ,μας χάρισε ένα στολίδι στον τόπο μας ! 
Ευχαριστώ τον Δημήτρη Δελακοβία για τις όμορφες φωτογραφίες.

Πηγή 
 Δεσποινα Βαγγελόγλου

Και εγένετο Laconia Summer Basketour

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου 
και η κλήρωση του πρωταθλήματος 5 εναντίων 5
Στο Δημαρχείο Μονεμβασιάς πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου του 1ου Laconia Summer Basketour, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 παρουσία των διοργανωτών, τοπικών φορέων αλλά και χορηγών.
«Κηρύσσουμε την έναρξη ενός πάρα πολύ σημαντικού γεγονότος για την περιοχή και τον Δήμο μας. Θέλουμε το Laconia Summer Basketour να γίνει θεσμός και να γίνουμε το αθλητικό επίκεντρο τόσο της Λακωνίας όσο και της Πελοποννήσου», λόγια της Προέδρου του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μονεμβασιάς, Παναγιώτας Αλειφέρηπου πρόσθεσε: «Σας καλούμε όλους να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και παράλληλα τον σύλλογο Φλόγα».
Από πλευράς διοργανωτών ο Γιώργος Ψιακής ανέφερε: «Η περιοχή έχει άτομα που μπορούν να στηρίζουν την διοργάνωση συμμετέχοντας σε αυτή. Η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να υλοποιηθεί αυτό το αθλητικό γεγονός», με τον Αλέξανδρο Τσάκωνα να συμπληρώνει: «Η επιτυχία οφείλεται και στον Δήμο που είναι προτεργάτης της προσπάθειας αλλά και στο νεόκτιστο γήπεδο που αποτελεί στολίδι της περιοχής. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Μονεμβασιάς χτίζει γήπεδο και αυτό δείχνει την επιθυμία τους για την ανάπτυξη του αθλητισμού».
Ο ειδικός γραμματέας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Μιχάλης Βακαλόπουλος τονίζει «Είμαι σίγουρος ότι η εκδήλωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα μπασκετικά δρώμενα τα επόμενα χρόνια. Το μεράκι και το κέφι δύο παιδιών, του Αλέξανδρου και του Γιώργου, είναι αυτό που συνέβαλε στην διεξαγωγή της διοργάνωσης».
Τέλος ο εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ Μολάων, Γιάννης Φαφλιάς εστιάζοντας την προετοιμασία που έχει γίνει είπε:«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο προετοιμασίας που θα το ζηλέψει όλη η Ελλάδα».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν από πλευράς χορηγών οι: Μπάμπης Λύρας (Biogreco), Γεώργιος Φουντούκης (Ημίχρονο Σπορ), Δημήτρης Κότσαλης (Οπτικά Κότσαλης) και Βίκυ Καναβάρος (Tzante & Café Μολάων). Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασιάς, Ιωάννης Κολλιάκος.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος 5 εναντίων 5 και προέκυψαν οι όμιλοι και τα ζευγάρια των πρώτων αγώνων.
Α Όμιλος: Α.Ο. Κάστρο Μονεμβασίας, Άμπαλοι (Σπάρτη), Άρης Σκάλας B.C.
Β Όμιλος: Αστέρας Βλαχιώτη BC, ΑΕ Σπάρτης, Νεάπολη Λακωνίας
Γ Όμιλος: Reunion 2016, ΑΠΟΕΛ Μολάων, The Outsiders (Γύθειο)
Δ Όμιλος: ΑΣ Βατικιώτης, 'Ολοι Χώμα Thunder (Γύθειο), Δαιμονιά BC
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων στο site της διοργάνωσης basketours.com
Χορηγοί του Laconia Summer Basketour είναι οι: Attica Wealth, Biogreco, Petra Summer Club, Princess Kyniska Suites, Hotel Lazareto, Enetiko Café Cocktail Bar, Ημίχρονο Σπορ, Οπτικά Κότσαλης, Tzante Restaurant, Cafe, Φυσικοθεραπευτήριο Διαμαντόπουλος.
Το Laconia Summer Basketour συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Μονεμβασιάς και τον αθλητικό σύλλογο ΑΠΟΕΛ, με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ&ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Θεατρική Παράσταση "Ωχ Τα Νεφρά μου"


Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας γλυκύς ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

Η διαχρονικότητα του το καθιστά διαρκώς επίκαιρο καθώς, το μόνο όπλο απέναντι στις όποιες επιβουλές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η θωράκιση των ανθρώπινων σχέσεων.

 
Το τίμημα μπορεί καμιά φορά να είναι τα «όνειρα» ή τα «νεφρά»; Ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολύ, μα πάρα πολύ συγκίνηση.

Ο Μπούλης και ο Μητσάρας, δυο ρακοσυλλέκτες, αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τη φτώχεια τους: έχουν για στήριγμα ο ένας τον άλλον και κάνουν νοερά ταξίδια φυγής σε χώρες εξωτικές.

Την καθημερινότητά τους θα ταράξει ένας μυστηριώδης άγνωστος με μαύρο κοστούμι...
 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΣΑ (ΦΩΤΟ)

 (ΦΩΤΟ)
Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου
Το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιουλίου εψάλει ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Ελέσσας προστάτιδας του νησιού των Κυθήρων, χοροστατούντος  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων-Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ και Κεφαλινείας κ.κ.Δημητρίου.
Στον εσπερινό παρέστησαν  και τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου στρατιωτικές και πολιτικές ,πλήθος κατοίκων και πάρα πολλοί επισκέπτες  του νησιού που αυτές τις ημέρες βρίσκονται εδώ για τις διακοπές τους. 
 ADELIN 107,3 FM WEB TV

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

όγδοος μήνας του ισχύοντος Γρηγοριανού έτους, με διάρκεια 31 ημέρες.
Κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Sextilis, δηλαδή έκτος, επειδή κατείχε την έκτη θέση στο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Την ονομασία αυτή διατήρησε και αργότερα, όταν προστέθηκαν δύο ακόμη μήνες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, και ο Σεξτίλις κατείχε την όγδοη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Το 8 π.Χ. ο Sextilis μετονομάστηκε σε Αουγκούστους (=σεβαστός), από την τιμητική προσφώνηση στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, στον οποίο αφιερώθηκε, επειδή τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός ανήλθε για πρώτη φορά στα υψηλά αξιώματα και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (τερματισμός Εμφυλίου Πολέμου, κατάληψη της Αιγύπτου κ.ά.).
Το 4 π.Χ. ο Οκταβιανός προσέθεσε αυθαίρετα μία επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο, που ως τότε είχε τριάντα ημέρες, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υστερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο, που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Εκατομβαιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μεταγειτνιώνα. Η Αθήνα ήταν στο πόδι για τον εορτασμό των Παναθηναίων, τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Τον ίδιο μήνα η θεά της Σοφίας είχε την τιμητική της και στην εορτή των Συνοικίων.
Στην χριστιανική εποχή, ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, με τις Παρακλήσεις, τη Νηστεία, την Κοίμησή της (15 Αυγούστου), τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.
Άλλες ξεχωριστές θρησκευτικές γιορτές του μήνα είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) με τις φανουρόπιτες των πιστών για την εύρεση χαμένων αντικειμένων και η μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου), που συνοδεύεται από ημερήσια νηστεία.
Με τον Δεκαπενταύγουστο συνδέεται και ο τορπιλισμός του καταδρομικού Έλλη στο λιμάνι της Τήνου (15 Αυγούστου 1940) από το ιταλικό υποβρύχιο Ντελφίνο, που αποτέλεσε το προανάκρουσμα της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας κατά της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940.
Στο λαϊκό καλεντάρι ο Ιανουάριος ονομάζεται:
  • Συκολόγος (λόγω της συγκομιδής των σύκων)
  • Πεντεφάς (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα)
  • Τραπεζοφόρος
  • Διπλοχέστης (ίσως επειδή η μεγάλη κατανάλωση φρούτων προκαλεί αυξημένες ανάγκες)
  • Δριμάρης από τις «δρίμες» ή «δρίματα», όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις στα νερά και όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό (ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια), ενώ όποιος ή όποια πλένει ρούχα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μόνο αν ρίξει ένα καρφί στο νερό μπορεί να «καρφώσει» τις δρίμες και να τις εξουδετερώσει.
Οι 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου λέγονται και μερομήνια, επειδή προαναγγέλλουν τον καιρό για κάθε μήνα του έτους («Η Πέμπτη του Αυγούστου άνεφος και ο Μάης άβρεχος»)


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/500/184#ixzz4G4Q8CTOh

Αγία Ελέσα Οσιομάρτυς που μαρτύρησε στα Κύθηρα

Ἔλεος σὺ δέδοσαι παρὰ Κυρίου,
Τῇ σῇ μητρὶ παρθένε μάρτυς Ἐλέσα.
Βιογραφία
Η Αγία Ελέσα γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. Ο πατέρας της ήταν ένας πλούσιος άρχοντας Έλληνας, αλλά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ελλάδιος. Η μητέρα της όμως, Ευγενία, ήταν μια αγία γυναίκα με πολλές αρετές και πλούσια χαρίσματα. Δεν είχε παιδιά και γι’ αυτό παρακάλεσε τον Θεό να την λυπηθεί και να την αξιώσει να γεννήσει ένα παιδί. Μια μέρα ενώ βρισκόταν μόνη στο σπίτι και προσευχόταν, άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που της έλεγε «Σε ελέησε ο Θεός σε ότι του ζήτησες, και σου έδωσε καρπόν κοιλίας». Όταν γεννήθηκε η Ελέσα (την ονόμασαν Ελέσα από τη φωνή που είχε ακούσει η μητέρα της «ἐλέησέ σε ὁ Θεός»), η μητέρα της την αφιέρωσε στον Κύριο και την βάπτισε χριστιανή, στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.


Όσο μεγάλωνε στην ηλικία, τόσο δυνάμωνε η πίστη της και η αγάπη της προς το Θεό. Μετά από την αγία κοίμηση της μητέρας της, ενώ η αγία ήταν 14 χρονών, σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει με τον ειδωλολάτρη πατέρα της ο οποίος ήθελε να την παντρέψει με έναν άρχοντα. Γι' αυτό μετά από πολλή προσευχή και όταν βρήκε κατάλληλη ευκαιρία, έφυγε αφού μοίρασε πολλές ελεημοσύνες σε φτωχούς και σε ορφανά, μαζί με δύο δούλες της και ασκήτευε σε ένα βουνό των Κυθήρων.

Όμως ο πατέρας της, έψαξε και την βρήκε και προσπάθησε να την γυρίσει πάλι πίσω στο σπίτι τους. Στην άρνηση όμως της Αγίας, ο πατέρας της εξοργισμένος την κατεδίωξε. Η Αγία διωκόμενη έφθασε στή ρίζα του βουνού που σήμερα ονομάζεται βουνό της Αγίας Ελέσας και παρεκάλεσε το Θεό λέγοντας «σκίσε γη και κρύψε με». Από τη σχισμή που ανοίχθηκε στο βουνό πέρασε η Αγία και έφθασε στην κορυφή, όπου κατέφθασε αλλόφρων ο πατέρας της και την αποκεφάλισε την 1η Αυγούστου 375 μ.Χ. Στον τόπο του μαρτυρίου της η υπηρέτριά της την έθαψε.

Οι πρώτοι χριστιανοί που ήλθαν στο νησί για να προσκυνήσουν τον τάφο της Αγίας, ανήγειραν μικρό ναΐσκο χωμένο κατά το πλείστον εντός του εδάφους, στον οποίο οι προσκυνητές κατέβαιναν με 5-6 σκαλοπάτια. Η Αγία Τράπεζα του ναΐσκου εστήθη πάνω από τον τάφο της Αγίας. Η παράδοση λέει ότι κατά τους παλαιοτάτους χρόνους έρχονταν προσκυνητές από τη Μάνη κατά την 1η Αυγούστου και τιμούσαν την μνήμη της Αγίας. Αυτός ο μικρός Ναός σωζόταν μέχρι το 1867 μ.Χ. ως ιδιόκτητος της οικογενείας Κασιμάτη - Γεράκα. Το 1871 μ.Χ. ανηγέρθη ο σημερινός ευρύχωρος Ναός με συνδρομές των χριστιανών πάνω στα ερείπια του παλαιού Ναού, ο οποίος επιχωματώθηκε για να ισοπεδωθεί το έδαφος στο σημείο όπου θα ανεγειρόταν ο νέος Ναός. Πάνω ακριβώς από τον παλαιό Ναό εκτίσθη το άγιο Βήμα και πάνω από το σημείο, όπου ήταν ο τάφος της Αγίας εκτίσθη και του νέου Ναού η Αγία Τράπεζα. Την ίδια περίοδο χτίστηκαν γύρω από το Ναό και τα πρώτα κελλιά ισόγεια με βόλτα (καμάρες). Ο Ναός ήταν συναδελφικός με αδελφούς τους Βενέρηδες του χωριού Γερακιάνικα. Το 1945 μ.Χ. ο Ναός έγινε ενοριακός του γειτονικού χωριού Πούρκου. Κατά τη δεκαετία του '50 ξεκίνησε ο εξωραϊσμός και η ανάδειξη του Προσκυνήματος με την εκτέλεση μεγάλων έργων, όπως ήταν ο εξωραϊσμός του ναού, η ανέγερσις νέου κωδωνοστασίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος, η ανέγερση ηγουμενείου και σύγχρονων κελλίων, ο ηλεκτροφωτισμός και η κατασκευή αυτοκινητόδρομου, που ήταν και το δυσκολώτερο έργο, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, που δημιουργείται από τους κάθετους απόκρημνους βράχους.