Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Οι αρχαίες ακροπόλεις της Μονεμβασιάς The ancient acropolies in Monemvasia

Όψη των τειχών της πόλης-Επίδαυρος Λιμηρά (νότια-πλευρά).
Οι αρχαίες ακροπόλεις της Μονεμβασιάς 
The ancient acropolies in Monemvasia
Στα βόρεια της σημερινής Μονεμβασίας, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Επιδαύρου Λιμηράς με τα εντυπωσιακά τείχη της. 
Η πόλη εκτείνεται σε βραχώδη λόφο κοντά στην ακτή και τα τείχη της περικλείουν τις δύο κορυφές του καθώς και την ομαλή νοτιοδυτική πλαγιά του.
Σύμφωνα με αναφορές, σε απόσταση εκατό σταδίων από την Επίδαυρο βρισκόταν ο Ζάραξ (1 στάδιον = 185 μέτρα περίπου).
Η αρχαία πόλη του Ζάρακος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του όρμου του σημερινού Γέρακα, όπου σώζονται τα διπλά τείχη της.
Ο εξωτερικός οχυρωματικός περίβολος όριζε την αρχαία πόλη και ο εσωτερικός την ακρόπολη, στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Κοντά στα σύνορα με την αρκαδική σήμερα Κυνουρία, στο σημερινό Κυπαρίσσι, τοποθετούνται τα αρχαία Κύφαντα, όπου σώζεται το τείχος της ακρόπολης σε μεγάλο ύψος.
* Οι πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών http://www.amnv.gr/
The ancient city of Epidaurus Limera, with its impressive walls is situated at the north of contemporary Monemvasia. 
The city extends to a rocky hillside, near the coast, while its walls include the two peaks and the level southwestern slope of the hill.
According to travelers, in a one hundred stadion distance from Epidaurus, Zarax was
located. (1 stadion=185m.approximately)
The ancient city of Zarax sits in the area northeastern of Gerakas bay, where Zarax’s double wall has been saved. 
The external fortification enclosure defined the ancient city, while the internal defined the acropolis, at the eastern part of the town.
Near the border, where Arcadian Kynouria, contemporary Kiparissi, is located, the ancient city of Kyfanta was situated, where the very high wall of the acropolis has also been saved and is still admired today.
* All information along with the photographic material derived from the website of the Archaeological Museum of Neapolis Vion http://www.amnv.gr/
Τα τείχη στο Ζάρακα
Η ακρόπολη των Κυφάντων
Τμήμα των τειχών του Ζάρακα

Η ακρόπολη των Κυφάντων
Ο Γέρακας από την αρχαία πόλη
Η ακρόπολη των Κυφάντων
Τα τείχη στο Ζάρακα
Τείχη του Ζάρακα
Χαλκογραφία με χάρτη - Επίδαυρος Λιμηράς
 Τείχη του Ζάρακα

    
 

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΕΝΕΡΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Από τις παλαιότερες και ισχυρότερες οικογένειες στα Κύθηρα. Πριν από 1100 χρόνια το όνομα αναφέρεται στη Βενετία, όπου ανέδειξε 3 δόγηδες. Το 1207 ο μαρκήσιος Μάρκος Βενιέρης κατέκτησε τα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης, πιθανόν εκμεταλλευόμενος το όνομά του (Venus Veneris=Αφροδίτη). Tα Κύθηρα τότε εξουσίαζαν οι Ευδαιμονογιάννηδες της Μονεμβασίας. Τελικά οι δύο οικογένειες συμπεθεριάσανε και το νησί δόθηκε προίκα στο Βαρθολομαίο Βενιέρη. Το 1309 οι Βενιέροι σαν φεουδάρχες μοίρασαν το νησί μεταξύ τους και αργότερα που το νησί περιήλθε στη Γαληνοτάτη και μοιράστηκε σε 24 φέουδα, οι Βενιέροι κράτησαν τα 13. Η οικογένεια ανέδειξε 2 Επισκόπους Κυθήρων, το Μακάριο και το Νεκτάριο, 4 Προβλεπτές στα Κύθηρα και είχε στην ιδιοκτησία της ένα πύργο στον κάμπο του Μανιτοχωρίου με φρουριακή αρχιτεκτονική και ζεματίστρα στην είσοδο. Οι ναοί που ανήκαν στην οικογένεια ήταν η Αγία Παρασκευή στο Μανιτοχώρι, η αγία Μαρίνα στο Δρυμώνα, ο Χρυσόστομος στο Βούργο, η αγία Θεοδώρα στον Κάλαμο, η Παναγία στο Κακοπέτρι. Το οικόσημο των Βενιέρων στα Κύθηρα, έχει τον πελεκάνο που συμβολίζει την υπέρτατη θυσία για το Θεό, για την πατρίδα (pro Christo et patria) για τον πλησίον, επειδή ο πελεκάνος αυτοτραυματίζεται για να σώσει τα μικρά του από την πείνα με το αίμα του και τις σάρκες του.
Πηγή
Eleni Harou

ΜΥΡΤΙΔΙΑ!!!! Η πρώτη εικόνα που δημοσιεύτιηκε σε Κυθηραϊκή εφημερίδα. ("Κυθηραϊκή Αυγή" 1898...

1917: Οι σφραγίδες όλων των κοινοτήτων των Κυθήρων στο κείμενο της διακήρυξης της Αυτονομίας του νησιού.

Η Σαξοφωνική Ορχήστρα του Δήμου Μονεμβασίας στα Κύθηρα

Η Σαξοφωνική Ορχήστρα του Δήμου Μονεμβασίας, υπό τη Διεύθυνση του Γιώργου Καλογεράκου, θα δώσει δύο (2) συναυλίες στα Κύθηρα.
Στον Ποταμό Κυθήρων, το Σάββατο 3/9/2016 και ώρα 20:30 και στην Αγία Πελαγία, την Κυριακή 4/9/2016 και ώρα 20:30.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα «Ταξίδι – Αφιέρωμα» σε αξιόλογους Έλληνες συνθέτες, οι οποίοι άφησαν το μουσικό τους αποτύπωμα και σημάδεψαν την ιστορία της χώρας.
Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας ευχαριστεί για την πολύτιμη βοήθεια τη Φιλαρμονική Ποταμού Κυθήρων, τον Αρχιμουσικό Παναγιώτη Λευθέρη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Πελαγίας.