Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ναύπλιο η Ανάπλι ( Εικόνες με το φακό του adelin 107,3 fm ) Ιστορικό

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 14.203 κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε μεκυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.
Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αθήνας και της Πελοποννήσου καθώς απέχει λίγο και από τις δυο περιοχές. Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσπεργκ) καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Κατά την αρχαιότητα, στη θέση του Ναυπλίου υπήρχε η πόλη Ναυπλία. Σύμφωνα με τη μυθολογία οικιστής της ήταν ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, ενώ ο πέμπτος επίγονός συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορία. Στην Πρόνοια βρέθηκαν τέχνεργα και τάφοι από την μεσοελλαδική περίοδο (17ος-16ος αιώνα π.Χ.) και στην περιοχή Ευαγγελιστρία θαλαμωτοί τάφοι της μυκηναϊκής εποχής. Ανάμεσα ευρήματα ξεχωρίζει ένα ρυτό-κάλαθος που απεικονίζει έναν αίγαγρο. Από την περιοχή της Πρόνοιας υπάρχουν ευρήματα και της γεωμετρικής εποχής. Ίχνη κατοίκησης έχουν βρεθεί επίσης στο Παλαμήδι, στην Ακροναυπλία, στα Κουτσούρια και στην Καραθώνα.
Η Ναυπλία ήταν αυτόνομη πόλη μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., όταν κατακτήθηκε από το κοντινό Άργος, με βασιλιά τον Δαμοκράτιδα, όταν η Ναυπλία συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες πριν το τέλος του δεύτερου μεσσηνιακού πολέμου, όπως αναφέρει ο Παυσανίας.Στη συνέχεια έγινε επίνειο του Άργους, αλλά έχασε τη σημασία της και όταν την επισκέφτηκε ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. ήταν ερειπωμένη. Στο λόφο της Ακροναυπλίας βρισκόταν ιερό του Ποσειδώνα. Η Ακροναυπλία οχυρώθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και τμήματα αυτής της οχύρωσης σώζονται μέχρι σήμερα.

Κατά τους παλαιοχριστιανικούς και πρωτοβυζαντινούς χρόνους το Ναύπλιο ήταν μια μικρή πόλη. Ιερατικά υπαγόταν στην επισκοπή Άργους. Λόγω των επιδρομών Βαρβάρων τον 6ο-9ο αιώνα μ.Χ., κάτοικοι της κεντρικής Πελοποννήσου εγκαταστάθηκαν στον οχυρωμένο λόφο δημιουργώντας τη σημερινή πόλη του Ναυπλίου. Μια επιδρομή των Αράβων τον 10ο αιώνα κατέστρεψε το Ναύπλιο, το οποίο όμως τον 11ο αιώνα αναδείχθηκε ως εμπορικό κέντρο και υπάγεται στην επισκοπή Άργους και Ναυπλίου. Το 1199 παραχωρήθηκε στους Βενετούς προνόμιο ελεύθερου εμπορίου στο Ναύπλιο. Το 1180 ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός ορίζει ως άρχοντα του Ναυπλίου τον Θεόδωρο Σγουρό, ο οποίος καταφέρνει να απομακρύνει τους πειρατές. Τον διαδέχθηκε ο Λέων Σγουρός, ο οποίος ανακήρυξε αυτόνομο βασίλειο και επέκτεινε την επικράτειά μέχρι τη Λάρισα, αλλά η επέκτασή του αναχαιτίστηκε από τη Δ΄ Σταυροφορία το 1204. Ο Λέων Σγούρος οχυρώθηκε στην Ακροκόρινθο, όπου και πέθανε το 1208, και τα δικαιώματα του Ναυπλίου η χήρα του,Ευδοκία Αγγελίνα, τα μεταβίβασε στον Μιχαήλ Άγγελο, δεσπότη της Ηπείρου. Τελικά, ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος κατέκτησε μετά από πολιορκία το Ναύπλιο το 1210. Από τους δύο προμαχώνες της Ακροναυπλίας κατέλαβαν τον ανατολικό, ο οποίος έγινε γνωστός ως Φράγκικος, ενώ ο δυτικός έμεινε στα χέρια των Βυζαντινών, και έγινε γνωστός ως Ρωμαίικος..

Δήμος Ευρώτα: Βήμα-βήμα η διαδικασία αποζημιώσεων για σπίτια και επιχειρήσεις

Από την Πολιτική Προστασία Δήμου Ευρώτα ανακοινώθηκαν τα εξής:
Επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις) που επλήγησαν από τη θεομηνία – έντονες βροχοπτώσεις της 7ης Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν άμεσα στα κατά τόπους ΚΕΠ, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για να γίνει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές. Οι πρώτες αιτήσεις έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Περιφέρεια.
Τα παραπάνω αφορούν ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης τα οποία καταγράφηκαν ως ολοσχερώς κατεστραμμένα.
Για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας από τις αρμόδιες επιτροπές, θα διενεργηθεί επιτόπια αυτοψία και θα ζητηθεί στη συνέχεια η υποβολή, εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων, στοιχείων και δικαιολογητικών τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας.
Επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για την αποζημίωση των επιχειρήσεων αποτελεί η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής.
Κτίρια (επιχειρήσεις, κατοικίες, αποθήκες κλπ)
Στην περιοχή του δήμου βρίσκονται κλιμάκια μηχανικών της Δ/νσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και διενεργούν ελέγχους-αυτοψίες σε κτίρια.
Ο έλεγχος πραγματοποιείται κυρίως για να:
• διαπιστωθεί η έκταση των βλαβών από την πλημμύρα, ώστε να οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή,
• εκτιμηθεί αν τα κτίρια παρουσιάζουν επικινδυνότητες οι οποίες τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.
Για τις κύριες κατοικίες:
Με απόφαση του δημάρχου Ευρώτα έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις κατοικίες και τις οικοσκευές. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, καλούνται οι πολίτες να υποβάλουν άμεσα αίτηση και δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό σημείωμα φορ. έτους 2015, Ε1 φορ. έτους 2015, εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποίηση αναπηρίας εφόσον υπάρχει, αστυνομική

ταυτότητα) στα κατά τόπους ΚΕΠ.
Για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής τους, την κάλυψη βασικών βιοτικών στεγαστικών και επιτακτικών αναγκών, αρμόδιες υπηρεσίες είναι αυτές των οικείων δήμων.
Η απαιτούμενη διαδικασία και οι προδιαγραφές υπολογισμού ενίσχυσης οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές αναλύονται στην Π2/οικ. 2673-29/08/2001 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1185Β/2001).

Δαβάκης εναντίον κυβέρνησης για τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ

Με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα που ανέκυψαν από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας, ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Davakis Thanasis 1“«Οι δηλώσεις εντυπωσιασμού άνευ αποτελέσματος και τα ημίμετρα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις όπως οι καταστροφές από τη νεροποντή της περασμένης εβδομάδας στη Λακωνία»
Αυτά αναφέραμε σε πρόσφατη δήλωσή μας με αφορμή το καταστροφικό αυτό γεγονός. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε! Προσήλθαμε στη σύσκεψη τού υπουργείου Εσωτερικών χθες, μετά από πρόσκληση του κ. Κουρουμπλή, με την ελπίδα ότι θα ακούγαμε προτάσεις εκ μέρους της κυβερνήσεως και δεσμευτικές αποφάσεις. Ούτε το ένα υπήρξε ούτε το άλλο… Η τακτική του «για όλα φταίνε οι άλλοι πριν» δεν αφορά τους πληγέντες κατοίκους της Λακωνίας, αυτή τη στιγμή.
Καμία ουσιαστική απόφαση δεν ελήφθη.
Οι εξαγγελίες περί αποκατάστασης του εκατοντάδων χιλιομέτρων καταστραφέντος αγροτικού δικτύου από τη ΜΟΜΚΑ, που ψευδώς παραπέμπει στη παλαιά ΜΟΜΑ, είναι εξωπραγματικές και ανέφικτες. Είναι έργο μεγάλης κλίμακας και απαιτεί πόρους, μέσα και χρόνο.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων, μέσω του ΕΛΓΑ ή μέσω των ΠΣΕΑ, με το υπάρχον δυναμικό, τη χρονοβόρα διαδικασία αλλά και τη μέχρι τώρα εμπειρία, εκφράζουμε τουλάχιστον αμφιβολίες γιατην έγκαιρη καταβολή τους.
Τα συνήθη βοηθήματα και το πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων είναι τα στοιχειώδη που πάντοτε εφαρμόζονταν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Καμία διάθεση όμως εκ μέρους της κυβερνήσεως για συνεργασία με την Περιφέρεια δεν διαπιστώσαμε, που θα οδηγούσε στην έναρξη των απαραίτητων μελετών και κατασκευών για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον Ευρώτα και τούς χειμάρρους, ούτως ώστε επιτέλους να θωρακισθεί η περιοχή από τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα.
Η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με την παρουσία όλων των θεσμικών φορέων της Περιφέρειας και των πληγέντων νομών ήταν μια ευκαιρία για συνεργασία και κατάθεση προτάσεων και κατευθύνσεων εκ μέρους της κυβερνήσεως.
Δυστυχώς δεν είδαμε κάτι τέτοιο!
Και ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά…”.
 http://www.laconialive.gr/

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΧΑΡΚΩΜΑ ΜΕ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Είναι γνωστή η συνήθεια των παλαιών ανθρώπων να χρησιμοποιούν αποτρεπτικά σύμβολα για την προστασία του σπιτιού και των ανθρώπων του. 
Έτσι στη λαϊκή λιθογλυπτική στα Κύθηρα έχομε θαυμάσια υπέρθυρα και περιθυρώματα με χαραγμένους σταυρούς, ανθρώπινες κεφαλές, πεντάλφες για την προστασία της εισόδου του σπιτιού από τα δαιμονικά όντα. 

 
Σε ένα παλιό χειροποίητο χάλκωμα από τα Αλοϊζιάνικα που χρησιμοποιούσαν για το πολύτιμο νερό, ο μεταλλοτεχνίτης, ίσως προερχόμενος από τα γειτονικά Αρωνιάδικα, το φημιςμενο χωριό των χαλκιάδων, χάραξε μέσα σε ένα πλαίσιο το όνομα του ιδιοκτήτη, ένα σταυρό, δύο πεντάλφες και έξω από το πλαίσιο δύο διακοσμητικά.

---------------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
---------------------------------------

Ωράριο λειτουργίας ουρολογικού ιατρείο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

O γιατρός Ουρολόγος 

 
κύριος Αθανάσιος Λουντρούδης θα βρίσκεται και πάλι στο

 
νησί μας και θα εξετάζει στο νέο ιατρείο του δίπλα απο το

 
 ιατρείο του οφθαλμίατρου κυρίου Τριαντάφυλου στο Λιβάδι

 
Κυθήρων,ΑΠΟ 16/09 - 18/09  2016 Τηλέφωνο επικοινωνίας

 
για ραντεβού 6972921099--2102633228.
 
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ        18.00-20.30 
 ΣΑΒΒΑΤΟ            10.00   &  18.00-20.30 
ΚΥΡΙΑΚΗ             10.00-12.00 
 tel  210-2633228       6972921099

ADELIN WEB TV.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM) ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ .



 Η Μονεμβασιά είναι από μόνη της ιστορία ,όμως δίπλα της υπάρχουν πολλά χωριά που έχουν το καθένα την δική του ιστορία ! Ταξίδι στο όμορφο παραδοσιακό χωριό Κουλέντια. Χτισμένο ανατολικά ,στην πλαγιά του βουνού ,σε ίση απόσταση σχεδόν από Νεάπολη και Μονεμβασιά,περίπου σε 20 λεπτά βρεθήκαμε εκεί.
Το όνομα Κουλέντια αναφέρεται κατά την βυζαντινή περίοδο ως Κουλενδία από τον Ανδρόνικο B΄ Παλαιολόγο (1282-1328 μ.Χ σε χρυσόβουλο όπου εκχωρεί προνόμια στον μητροπολίτη Μονεμβασίας Νικόλαο (1283-1325 μ.Χ). Στην αρχή του εγγράφου, υπάρχει μικρογραφία με τον αυτοκράτορα να παραδίδει το χρυσόβουλο στον Xριστό.Το συγκεκριμένο χρυσόβουλο αναφέρεται και στο χωριό με το όνομα Κουλενδία.
Όμορφα πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές , σοκάκια με ξερολιθιές γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια ,ασπρισμένες αυλές , όπου συναντάς χαμογελαστούς ανθρώπους!
Πνιγμένο μέσα στο πράσινο ,με ρεματιές γεμάτες πλατάνια και καρυδιές ,το χαρακτηρίζουν σαν το "δροσερό χωριό" του δήμου Μονεμβασιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες του καύσωνα όλοι οι ντόπιοι λένε τη φράση "σήμερα είναι για τα Κουλέντια "!!
Ακολουθώντας τον δρόμο από Κουλέντια προς Φούτια .συναντάς μια από τις ομορφότερες διαδρομές του Δήμου Μονεμβασιάς ! Πρώτη στάση η πηγή του "Μπαμπαλή"με τρεχούμενο νερό εδώ και αιώνες ! Το χαρακτηριστικό της το κόκκινο ρυάκι που οφείλεται στο σιδηρομετάλευμα που βρίσκεται στα έγκατα της γης! Πλούσια βλάστηση ,πανύψηλα δέντρα και τιτιβίσματα πουλιών ,είναι από τα λίγα πράγματα που απολαμβάνει ο επισκέπτης σ αυτό το σημείο.
Συνεχίζοντας την περιήγηση προς Φούτια ,η θέα προς την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς ,προκαλεί θαυμασμό ! Ελαιώνες και αμπέλια δεξιά και αριστερά του δρόμου απλώνονται μέχρι κάτω στη θάλασσα ! Η πολυχρωμία του πράσινου που συναντά ο ταξιδιώτης από τους ελαιώνες, τα πλατάνια ,τις καρυδιές και τα πανύψηλα κυπαρίσσια ,ξεκουράζει το βλέμμα και την ψυχή.
Κατηφορίζοντας μετά από μια στροφή μπαίνουμε Φούτια !
Ένα μικρό χωριό ,πέτρινο με όμορφη θέα ! Τα τελευταία χρόνια τα Φούτια έχουν αλλάξει εικόνα .Πεντακάθαρο χωριό με όμορφες κατοικίες χτισμένες σε αρμονία με το περιβάλλον ,αυλές με πολλά λουλούδια ,κληματαριές και βουκαμβίλιες και χώρους εστίασης με θέα προς την καστροπολιτεία ,προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης!
Η όμορφη διαδρομή καταλήγει στην θάλασσα με κατεύθυνση προς Άγιο Φωκά ! Πεντακάθαρα νερά ,παραλίες βοτσαλωτές ,μικροί ορμίσκοι με κόκκινη άμμο και μικρά φυσικά λιμανάκια , συναντάς περνώντας μέσα από μικρούς όμορφους οικισμούς.
Βουνό και θάλασσα ,χωριά με ιστορία ,άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με την γη είναι το χαρακτηριστικό αυτής της όμορφης περιήγησης στα χωριά της Μονεμβασιάς !