Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.Eικόνες με το φακό του ADELIN 107,3 FM


 


   Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή. Βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επίδαυρου. Διοικητικά ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Επιδαύρου.
Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, γιο του Άργους και της Ευάδνης. Σύμφωνα με τονΌμηρο πήρε ο Επίδαυρος μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα, που ήταν γιοι του Ασκληπιού. Η Επίδαυρος πήρε μέρος στουςΜηδικούς Πολέμους και υπήρξε σύμμαχος των Σπαρτιατών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Σημειώνεται μάλιστα και ο Επιδαύριος Πόλεμος, που έγινε μεταξύ αυτών και τωνΑργείων συμμάχων των Αθηναίων. Γίνεται μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας το 243 π.Χ.
Ξακουστή σ' όλη την Ελλάδα την έκανε το Ασκληπιείο της, ένα από τα σπουδαιότερα της αρχαιότητας, με το ιερό του Ασκληπιού που απέχει 15 περίπου χλμ. από την πόλη. Στους ίδιους περίπου χώρους λάτρευαν και τον Απόλλωνα, υπήρχε όμως προς τιμή του ιδιαίτερο ιερό λίγο πιο ψηλά από το αρχαίο θέατρο. Από τα τέλη του ε' αιώνα και αρχές του δ', ο Ασκληπιός γίνεται ο πραγματικός κύριος της πόλης.

Ο μύθος για τη γέννηση του Ασκληπιού στην Επίδαυρο οφείλεται στον Ησίοδο. Πριν από αυτόν πιστευόταν ότι ο Ασκληπιός ήταν γιος του Απόλλωνα και της Θεσσαλής Κορωνίδας, από την οποία ο Ερμής πήρε τον Ασκληπιό έμβρυο, ενώ αυτή επρόκειτο να καεί. Η προσπάθεια που έγινε να παρουσιαστεί ο Ασκληπιός σαν γεννημένος στην Επίδαυρο, τοποθέτησε τη γέννησή του σαν τον καρπό του ζευγαρώματος του Απόλλωνα με την Αρσινόη, κόρη του βασιλιά των Μεσσηνίων. Στην Επίδαυρο η δεύτερη αυτή εκδοχή απόχτησε πανελλήνια ακτινοβολία, εξαιτίας της φήμης του ιερού.
Ο Ασκληπιός λατρευόταν στην αρχή ως ήρωας και όχι ως θεός και η λατρεία του είχε πολλά ηρωικά στοιχεία. Αυτό αποδεικνύεται από τα παλιότερα ερείπια, όπου δεσπόζει ο λαβύρινθος, ένα υπόγειο κτίσμα, στο οποίο, για να φτάσεις στο κέντρο του, είσαι υποχρεωμένος να περάσεις από όλους τους διαδρόμους του. Ο λαβύρινθος χρησιμοποιούνταν για τις θυσίες που γίνονταν στο θεό. Αλλά ακριβώς από την κατασκευή του, συμπεραίνουμε ότι οι θυσίες αυτές ήταν μυστικές, όμοιες μ' αυτές που γίνονταν για τους νεκρούς. Άρα ο Ασκληπιός ήταν στη συνείδηση των ανθρώπων θνητός στην αρχή και όχι θεός.
Τη λατρεία του την συνοδεύει πάντα ο ιερός όφις. Το ηρωικό στοιχείο που χαρακτήριζε τη λατρεία του Ασκληπιού, με την πάροδο του χρόνου, μετατρέπεται σε θρησκεία προς τιμή του και η Επίδαυρος γεμίζει, στις αρχές του Δ' αιώνα, με μεγαλοπρεπή μνημεία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει και ο μεγαλοπρεπής ναός μέσα στον οποίο φυλάγεται το χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού πια Ασκληπιού.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Διανομή φρούτων (ροδάκινα και δαμάσκηνα)



Μολάοι   15  Σεπτεμβρίου 2016                             
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διανομή φρούτων (ροδάκινα και δαμάσκηνα)   από το Δήμο Μονεμβασίας, στα πλαίσια του Προγράμματος εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 154, 11-6-2016, σελ. 3)

Ροδάκινα και δαμάσκηνα πρόκειται να διανείμει ο Δήμος Μονεμβασίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών.
Δικαιούχοι ορίζονται :
Α) οι κάτοχοι κάρτας σίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης,  με την επίδειξη της κάρτας και εκκαθαριστικού σημειώματος φορ. έτους 2015
Β) οι ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD)» με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους

Γ) οι πολύτεκνοι γονείς με προστατευόμενα τέκνα, των οποίων το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις δεκαεπτά χιλιάδες διακόσια ογδόντα (17.280) ευρώ, για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο πέραν των τεσσάρων (4) το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ,  με την επίδειξη  εκκαθαριστικού σημειώματος φορ. έτους 2015  και

Δ) οι γονείς τριών (3) προστατευόμενων τέκνων, των οποίων το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις δεκατέσσερις χιλιάδες (14.400) ευρώ, με την επίδειξη  εκκαθαριστικού σημειώματος φορ. έτους 2015.

Η διανομή στους δικαιούχους  θα γίνει, κατά σειρά προσέλευσης και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, ως εξής:
Μολάοι,  Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου  ώρα 8.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. στο χώρο της Μαθητικής Εστίας Μολάων (κατηφορική είσοδος υπογείου  από οδός Καλλιφατίδη).
 Νεάπολη,  Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου   ώρα 08.00 π.μ. – 14.00 μ.μ. οδός Φλέμινγκ 8.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Σπάρτη και Γύθειο

Oι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθε Σεπτέμβριο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) συμμετέχει και φέτος σε αυτές, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο κέντρο πολιτισμού Ανατολικής Μάνης, στον τρίκογχο ναό της οδού Άγιδος, στην Πνευματική Εστία, στο πάρκο Ευρώτα, στο αρχαίο θέατρο Γυθείου και στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
18/9
Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης
19.00′
Ομιλία της αρχαιολόγου Μ. Τσούλη με θέμα “Η χρήση της πέτρας άλλωτε και τώρα. Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου και πολύχρωμων λίθων της Μάνης”
19 – 23/9
Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης
9.00′ – 13.00′
Εκπαιδευτικά εργαστήρια λιθογλυπτικής από τον μαρμαρογλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου
23/9
Τρίκογχος Ναός στην οδό Άγιδος
9.00′ – 13.00′
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της ε’ δημοτικού “Μια βυζαντινή γειτονιά της Σπάρτης”
23 & 26/9
Πάρκο Ευρώτα, Σπάρτη
9.00′ – 11.00′
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της α΄γυμνασίου: “Αθλητισμός και ανεκτικότητα στην αρχαιότητα και σήμερα”
24/9
Αρχαίο Θέατρο Γυθείου
Θεατρική παράσταση “Όνειρα ενός Γελοίου” από το θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου
24/9
Τρίκογχος Ναός στην οδό Άγιδος
18.00′ – 19.00′
Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ
19.30′
Παρουσίαση θεατρικού αναλογίου
25/9
Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης
18.00′
Παρουσίαση βιβλίου “Όταν έφυγαν τα αγάλματα” της Αγγελικής Δαρλάση
25/9
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
17.30′ – 20.00′
Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ
28/9
Οικία της Ευρώπης, Σπάρτη
18.00 – 19.00′
Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ
Πνευματική Εστία Σπάρτης
20.00′
Διάλεξη της επ. εφόρου Αρχαιοτήτων Αν. Παναγιωτοπούλου “Αγώνες και θεάματα. Τα ψηφιδωτά αφηγούνται”
ΠΗΓΗ  http://www.laconialive.gr/

Τριχείλης σε Σπίρτζη: “Ο νέος νόμος καθυστερεί τα αντιπλημμυρικά έργα”

Ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Δέδε, θίγει το ζήτημα της αδυναμίας δημοπράτησης των προγραμματισμένων έργων λόγω της νέας νομοθεσίας.
Ο νέος νόμος απαιτεί την ύπαρξη πρότυπων τευχών δημοπράτησης και σχετικού προεδρικού διατάγματος, με αποτέλεσμα να δημιουργεί κώλυμα στα αντιπλημμυρικά και αντικατολισθητικά έργα που έχουν ανάγκη οι πυρόπληκτες περιοχές της ΔΕ Βοιών. Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών τους και ήταν έτοιμα να δημοπρατηθούν από τις αρχές Αυγούστου.
«Ο χειμώνας έρχεται, και ο κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι μεγάλος», προειδοποιεί ο δήμαρχος, ζητώντας την επαναφορά του προηγούμενου νόμου για κάποιο διάστημα με σκοπό να απεμπλακεί η όλη διαδικασία.
ΠΗΓΗ  http://www.laconialive.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Οκτάμηνη πρόσληψη χειριστή μηχανημάτων έργων στο Δήμο Ευρώτα

Ο δήμος Ευρώτα ανακοίνωσε την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών ενός ΔΕ χειριστή μηχανημάτων έργων (γκρέιντερ). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ.4 και να την υποβάλουν στα γραφεία της υπηρεσίας στη διεύθυνση “Δήμος Ευρώτα, ΤΚ 23051, Σκάλα Ν. Λακωνίας”, απευθύνοντάς την στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας υπόψιν κ. Αφροδίτης Σεργιάδη (τηλ. επικοινωνίας 27353 60024).

Συνεδρίαση με πλήθος τεχνικών θεμάτων για το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00′ για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής:
1. Περί αναμορφώσεως προϋπολογισμού και τροποποίησης τεχνικού προγράμματος έργων οικονομικού έτους 2016. Εισηγητής ο αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
2. Περί καθορισμού τελών κοινοχρήστων χώρων. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
3. Περί υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση του έργου με τίτλο “Επισκευή ανωδομής στη ΧΖ λιμένα Μονεμβασίας” στο πλαίσιο της πρόσκλησης του πράσινου Ταμείου με κωδικό Αστική 2014. (Χριστάκος Σταύρος)
4. Περί δεσμεύσεως του δήμου Μονεμβασίας για κάλυψη του επιπλέον ποσού των 120.000 ευρώ για το έργο «Επικαιροποίηση μελέτης με τίτλο “Μελέτη αξιοποίησης του τουριστικού περιπτέρου στην ΤΚ Μονεμβασίας”», το οποίο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στην πρόσκληση α/α ΟΠΣ 1474 στο πλαίσιο του ΕΠ “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. (Χριστάκος Σταύρος)
5. Περί καθορισμού του τρόπου εκτέλεσης του έργου “Αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων ΔΔ Αγίου Νικολάου”, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ”. (Κουτσονικολής Χαράλαμπος)
6. Περί καθορισμού του τρόπου εκτέλεσης του έργου “Συντήρηση δημοτικών οδών ΔΔ Αγίου Νικολάου», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ”. (Κουτσονικολής Χαρ.)
7. Περί καθορισμού του τρόπου εκτέλεσης του έργου “Αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων ΔΔ Μεσοχωρίου και ΔΔ Φαρακλού”, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ». (Κουτσονικολής Χαρ.)
8. Περί εγκρίσεως του 1ου ανακεφαλαιωτικού – τακτοποιητικού πίνακα εργασιών (ΑΠΕ) του έργου “Κατασκευή παροχών σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο ΔΚ Μολάων”. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
9. Περί εγκρίσεως του 1ου ΑΠΕ του έργου “Ασφαλτοστρώσεις δήμου”. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
10. Περί εγκρίσεως του 1ου ΑΠΕ του έργου “Τσιμεντοστρώσεις ΔΕ Μονεμβασίας”. (Χριστάκος Στ.)
11. Περί εγκρίσεως και οριστικής παραλαβής της μελέτης με τίτλο “Επικαιροποίηση μελέτης με τίτλο «Μελέτη αξιοποίησης του τουριστικού περιπτέρου στην ΤΚ Μονεμβασίας»”. (Χριστάκος Στ.)
12. Περί χορηγήσεως παράτασης για την εκτέλεση του έργου “Αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων και δημοτικού οδικού δικτύου περιοχής Νεάπολης Βοιών δήμου Μονεμβασίας”. (Κουτσονικολής Χαρ.)
13. Περί χορηγήσεως παράτασης για την εκτέλεση του έργου “Επισκευή – συντήρηση πρώην δημοτικού σχολείου ΤΚ Λαχίου ΔΕ Βοιών». (Κουτσονικολής Χαρ.)
14. Περί χορηγήσεως παράτασης για την εκτέλεση του έργου “Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού (Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης)”. (Κουτσονικολής Χαρ.)
15. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου “Προσθήκη κατ΄επέκταση βοηθητικών χώρων σε υπάρχον κτίριο προ του 1955”. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
16. Περί ανακλήσεως της αριθ. 165/2016 απόφασης ΔΣ – Απευθείας εκμίσθωση περιβάλλοντος χώρου δημοτικού σχολείου ΤΚ Κάτω Καστανέας ΔΕ Βοιών. (Κουτσονικολής Χαρ.)
17. Περί ορισμού νέου μέλους στο ΔΣ του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας». (δήμαρχος)
18. Περί ορισμού νέου μέλους στο ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Περιβάλλοντος Δήμου Μονεμβασίας (ΚΕΠΠΕΔΜ). (δήμαρχος)
19. Περί αποδοχής χρηματοδότησης για κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων και κατανομή της ανωτέρω χρηματοδότησης. (Κολλιάκος Ιωάννης)
20. Περί παρατάσεως της προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΑΕΔ για τη λειτουργία γραφείου ανταποκριτού στη ΔΕ Βοιών και εξουσιοδότηση δημάρχου για την υπογραφή αυτής. (Κουτσονικολής Χαρ.)
21. Περί διαγραφής οφειλών από τους βεβαιωτικούς καταλόγους. (Χριστάκος Στ.)
22. Περί εγκρίσεως της κάλυψης δαπάνης κηδείας απόρου κατοίκου του δήμου Μονεμβασίας. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)

Συναυλία Μπάντας Πολεμικής Αεροπορίας στα Κύθηρα στις 25 Σεπτεμβρίου

Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας στο νησί μας με μια μεγάλη συναυλία στις 25 Σεπτεμβρίου!