Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση

Χωριστά θα γίνεται πλέον η συλλογή χαρτιού, μετάλλου και πλαστικών ενώ οι φορείς των συλλογικών συστημάτων διαχείρισης (ΣΣΕΔ) δεν θα μπορούν να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης όπως είναι η συλλογή, η μεταφορά, η αποθήκευση και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει σχετική άδεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)
Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση που παρουσίασε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Το σχέδιο νόμου ετέθη σε διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα. Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να καταπολεμηθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο της ανακύκλωσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών στο χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών (αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών) ανέρχεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ τα 16 χάνονται (!)Και η απώλειες από τη μη καταβολή του ΦΠΑ είναι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ...
Με το νέο υπό διαμόρφωση πλαίσιο:
Τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α' Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α' Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ ( Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης).
.Μειώνονται τα ειδικά αποθεματικά που σχηματίζουν τα ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο Ε.Ο.ΑΝ.
.Παρακολουθείται η η λειτουργία των ΣΕΔ, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων, με την υποβολή και αξιολόγηση εκθέσεων.
.Εισάγονται όρια στα διοικητικά κόστη των φορέων ΣΣΕΔ.
.Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
.Τροποποιείται η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΑΝ, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το έργο του.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου γύρω από την ανακύκλωση γίνεται επειδή, μεταξύ άλλων, ο νόμος όπως ισχύει, είναι με τα σημερινά δεδομένα αναχρονιστικός και δεν υιοθετεί τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, χρήζει προσαρμογής αφενός με το ενωσιακο δίκαιο και αφετέρου με τις νέες πολιτικές περί διαχείρισης αποβλήτων.
Επιπλέον:
.Η άνω των 10 ετών λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ), τα οποία εγκρίθηκαν από την Πολιτεία με σκοπό την οργάνωση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης ανέδειξε σειρά δυσχερειών, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, σε κάποιες περιπτώσεις να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι από τις οδηγίες της ΕΕ και το εθνικό δίκαιο.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε, παρατηρούνται φαινόμενα αδιαφάνειας και μη εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, παρατηρείται υπέρμετρη συσσώρευση οικονομικών πόρων στα ΣΕΔ, που προέρχονται από τις χρηματικές εισφορές που καταβάλλουν οι παραγωγοί στα συστήματα, και που τελικά έχουν μετακυλιθεί στην τιμή των προϊόντων και κατά συνέπεια στον ίδιο τον καταναλωτή, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων.
.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης με την υφιστάμενη δομή και διάρθρωση του δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στον πολύ σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, ως ο καθύλην αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του σχεδιασμού της ανακύκλωσης και τον έλεγχο και παρακολούθηση των ΣΕΔ.
Πηγή:www.tanea.gr

ΚΥΘΗΡΙΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ



Ο όγκος των Κυθηρίων μεταναστών του 19ου αι. τράβηξε για Σμύρνη και Αλεξάνδρεια και αργότερα για Αμερική και Αυστραλία. Μια μικρή Κυθηραϊκή κοινότητα δημιουργήθηκε στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άϊρες, από όπου είναι η φωτογραφία ενός Κυθηραϊκού γαμου στη δεκαετία του ΄30. Ο γαμπρός είναι ο Ιωάννης Β. Χάρος, στρατιώτης στη Μικρασιατική Εκστρατεία και μετανάστης μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στην Αργεντινή μαζί με τον Ωνάση. Η νύφη είναι η Αγγελική Λουράντου από τα Καλησπεριάνικα. Αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι μεγάλωσαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους με την Ελληνική γλώςςα, την Ελληνική ιστορία, τις Ελληνικές παραδόσεις και το όνειρο της μακρινής πατρίδας!




 Eleni Harou




ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δ/Τ 13/10/2016

 
Τηρώντας απόλυτα τις δεσμεύσεις της προς τους κτηνοτρόφους και τους δημότες μας, η Δημοτική Αρχή ανέθεσε σε ιδιώτη μελετητή την εκπόνηση της μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικών Σφαγείων στα Κύθηρα, σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2014 το οποίο καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας σφαγείων μικρής δυναμικότητος σε νησιά με έκταση μικρότερη των 600 τετραγωνικών χλμ. Η δέσμευσή μας αυτή τέθηκε σε προτεραιότητα καθώς είναι γνωστή η στασιμότητα σειράς ετών στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο απασχολεί έντονα το σύνολο σχεδόν της τοπικής μας κοινωνίας και οικονομίας. Όπως είναι γνωστό μια μεγάλη ευκαιρία για δημιουργία Σφαγείων στην περιοχή των Φρατσίων χάθηκε πριν χρόνια και έκτοτε το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες, προς απογοήτευση όλων των ενδιαφερομένων και παρά τις διαρκείς οχλήσεις του αγροτικού κόσμου προς τις Αρχές. Η συγκεκριμένη προμελέτη στόχο έχει να αναλύσει τα οικονομικά δεδομένα της επένδυσης και είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να εκπονηθούν και οι πλήρεις τεχνικές μελέτες που απαιτούνται, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος, ώστε
να μπορεί να προτείνει την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. 
Η μελέτη θα καταδείξει με τρόπο επιστημονικό και αντικειμενικό το εάν η συγκεκριμένη επένδυση είναι βιώσιμη και υπό ποίους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει ενώ θα αποτυπώσει και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας από την συγκεκριμένη επένδυση, η οποία λόγω και των οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Δείτε τη σχετική απόφαση Δημάρχου εδώ

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;;;;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την αφαίρεση των οργάνων παιδικής χαράς από το Νηπιαγωγείο Κάτω Λιβαδίου. Θα πρέπει λοιπόν ο Κυθηραϊκός Λαός να ξέρει την αλήθεια και τα γεγονότα όπως έχουν προκειμένου να μην πείθεται από την ανευθυνότητα που δυστυχώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ορισμένες περιπτώσεις:
1. Το 2012, επί διοικήσεως του κ. Κουκούλη, το κτίριο του Σχολείου στο Κάτω Λιβάδι (όπως και όλα τα κτίρια σχολείων στο νησί) υπάχθηκε στο Νόμο 4014/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, καθώς δεν διέθετε άδεια δόμησης. Στην Τεχνική Έκθεση και σε όλα τα έγγραφα και σχέδια που υπάρχουν στο φάκελο υπαγωγής (τα οποία υπογραφεί και θεωρεί ο Δήμαρχος) δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ η ύπαρξη οργάνων άθλησης ή παιδικής χαράς, δεν γίνεται καν νύξη, καθώς κανένας σώφρων και υπεύθυνος μηχανικός δεν μπορούσε να βεβαιώσει με την υπογραφή του τα συγκεκριμένα μη πιστοποιημένα όργανα.
2. Τα εν λόγω όργανα ΔΕΝ συνιστούν δημόσια περιουσία (όπως ΨΕΥΔΩΣ αναφέρεται) αλλά αγοράστηκαν ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ - ΔΕΝ ΤΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ - από κατοίκους και γονείς προκειμένου να υπάρχει μια υποτυπώδης έστω δυνατότητα χρήσης τους από τα παιδιά του σχολείου. Η ίδια η διευθύντρια του Σχολείου βεβαιώνει με την υπογραφή της ότι "στο αρχείο του σχολείου δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί την καταλληλότητα της υπάρχουσας παιδικής χαράς", ενώ ζητάει ως υπεύθυνη λειτουργίας του χώρου την άμεση απομάκρυνση των οργάνων τα οποία κρίνει "ακατάλληλα καθώς εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών".
3. Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνει πλήρως και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου με το από 01/10/2016 έγγραφό του, ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα για το περιστατικό της 1ης Οκτωβρίου, στο οποίο μέλη του Συλλόγου ήταν παρόντα. Τα μέλη του Συλλόγου εξάλλου, εδώ και αρκετό καιρό ζητούσαν την απομάκρυνση των οργάνων.
4. Τα πάσης φύσεως όργανα αθλοπαιδιών (ανεξαρτήτως σε ποιο χώρο ευρίσκονται) που δεν πληρούν ουδεμία προδιαγραφή και πιστοποίηση αφαιρούνται χωρίς καμία άλλη απόφαση συλλογικού οργάνου, γιατί η εφαρμογή των Νόμων δεν τίθεται ούτε σε διαπραγμάτευση ούτε καν σε συζήτηση στα συλλογικά όργανα, των οποίων ο ρόλος δεν είναι να αποφασίζουν αν θα εφαρμοστούν οι Νόμοι (αν είναι δυνατόν!). Τέτοιες πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν και είναι λυπηρό που ορισμένοι δεν μπορούν ακόμα να τις αποτινάξουν.
5. Εντός των επομένων ημερών ξεκινάει το έργο της αντικατάστασης της περίφραξης και της επισκευής των παρτεριών στον αύλειο χώρο του σχολείου στο Κάτω Λιβάδι, ενώ ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει στον προϋπολογισμό του 2017 γενικές εργασίες ανάπλασης του αυλείου χώρου, όπου θα προβλεφθούν νέα όργανα άθλησης και αθλοπαιδιών τα οποία θα ταυτίζονται με τις ηλικίες των παιδιών που φοιτούν εκεί και θα ακολουθούν όλες τις προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ασφαλείας που προβλέπει ο Νόμος. Ήδη η μελέτη ανάπλασης έχει προσφερθεί από ιδιώτη μηχανικό και θα συμπεριληφθεί στην μεγάλη μελέτη συντήρησης του συνόλου των σχολικών μονάδων του νησιού που για το νέο Προϋπολογισμό θα γίνει για πρώτη φορά συγκεντρωτικά και όχι τμηματικά και αποσπασματικά για κάθε σχολείο.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο ξεκάθαρα δείχνει ότι ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να ξεκολλήσουν από το παρελθόν, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Θα μπορούσαμε να πούμε πώς έπρεπε να είναι οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης και πώς τους παραλάβαμε, πώς έπρεπε να είναι το Θέατρο και πώς το παραλάβαμε, πώς έπρεπε να είναι τα λιμάνια και πώς τα παραλάβαμε, πώς έπρεπε να είναι τα κληροδοτήματα και πώς τα παραλάβαμε, πώς έπρεπε να είναι τα λογιστικά του Δήμου και πώς τα παραλάβαμε και πολλά άλλα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί τα έγγραφα αξίζουν όσο χιλιάδες λέξεις. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι εν έτει 2016 υπάρχουν δυστυχώς ακόμα στον τόπο μας άνθρωποι που βάζουν τα μικροπολιτικά και μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα πάνω από τους Νόμους και κυρίως πάνω από την ασφάλεια των παιδιών μας. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις άναρθρες κραυγές τους με ανυπόστατα και παραπλανητικά «επιχειρήματα» και λογικά άλματα, λέγοντας ότι τάχα προστάτευσαν την δημόσια περιουσία, παραπλανώντας τον κόσμο αλλά και τους εαυτούς τους, αφού αφενός ούτε περί δημόσιας περιουσίας πρόκειται (τα όργανα έχουν αγοραστεί από ιδιώτες) ούτε φυσικά χρειάζεται η οποιαδήποτε άδεια και έγκριση για την απομάκρυνση των μη πιστοποιημένων οργάνων από χώρους όπου φοιτούν τα παιδιά μας. 
Ο λαός τους έκρινε οριστικά για τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν διοίκηση και για τη νοοτροπία μιας ολόκληρης περιόδου. Δυστυχώς όμως για αυτούς, τους κρίνει και για τον τρόπο με τον οποίο πορεύονται ως Αντιπολίτευση. Και «έσται η εσχάτη κρίσις χείρων της πρώτης»…




Stratos Charchalakis

Εκστρατεία ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη στα Νησιά

Συνεχίζονται οι δράσεις του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιώς και Νήσων στα νησιά.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής ειδικά στα σχολεία και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος, στηρίζουν τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιώς και Νήσων, κλιμάκιο του οποίου θα μεταβεί, τις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Σπέτσες.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιώς και Νήσων μαζί με ειδικούς διαβητολόγους, σε συνεργασία με την Π.Ε. Νήσων, θα βρίσκεται στην Πλατεία Ντάπιας και Ποσειδωνίου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από τις 16:30 έως 19:30, για δωρεάν εξέταση και ενημέρωση των κατοίκων.
Την Κυριακή στις 11:00 το πρωί στην Καποδιστριακή αίθουσα θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ενημέρωση και θα δοθούν απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα των πολιτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων δήλωσε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας ύπουλος εχθρός για την υγεία μας. Η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν το αρχικό αντίδοτο. Η Π.Ε. Νήσων προγραμματίζει ανάλογες επισκέψεις και στα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.



Καλούνται οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού να ανταποκριθούν στη δωρεάν δυνατότητα έγκαιρης γνώσης και πρόληψης.
 http://limani24.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ‘ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ’ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ –Κ.Υ. ΚΥΘΗΡΩΝ



     ΘΕΜΑ : Διαγωνισμός σύμβασης 1 έτους με ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού


Σας γνωρίζουμε ότι το Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυθήρων,  προκηρύσσει ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ :
¨ Παροχή Υπηρεσιών  καθαριότητας χώρων του Νοσοκομείου για ένα έτος,
 σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού¨
Με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Προϋπολογισμός : 34.500,00  πλέον Φ.Π.Α 24%
Προθεσμία υποβολής προσφορών:  12 ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης στο διαδίκτυο (ΑΔΑ: 7ΚΓ746904Ι-35Ψ και ΚΗΜΔΗΣ: 16PROC005227347) δηλαδή έως την Δευτέρα 24.10.2016 και ώρα 14.00
Ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού : Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 12.00 μ.μ  στο Γραφείο Προμηθειών του Νοσοκομείου
Οι προσφορές θα κατατίθενται σε σφραγισμένο φάκελο, στη Γραμματεία του Νοσοκομείου έναντι πρωτοκόλλου ή στο Γραφείο Προμηθειών.
Αρμόδιοι υπάλληλοι: Ευφροσύνη Κασιμάτη & Μαρία Σουργιαδάκη                          (τηλ. : 2736320074 και 2736320003)

                                                                                                                   ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ     
                                                                                                                                        ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σύλληψη 40χρονου στην Αρεόπολη για σωρεία αδικημάτων

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Αρεόπολη ένας 40χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γυθείου (για παράνομη βία, σωματική βλάβη, κλοπή, παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά) και μία απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας (για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων).
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δαβάκης για Γρηγοράκο: " Ή εγώ ή αυτός"

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr "πολεμικό" είναι το κλίμα μεταξύ του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ,  Θανάση Δαβάκη και του ανεξάρτητου (σήμερα) και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Να θυμίσουμε ότι έχουν υπάρξει επί χρόνια πολιτικοί αντίπαλοι στο Νομό Λακωνίας και το ενδεχόμενο ένταξης του Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νυν βουλευτή Θανάση Δαβάκη. 
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα το δεχτεί και χαρακτηριστικά τονίζει "ή εγώ ή αυτός". 
Μάλιστα ο ανεξάρτητος, σήμερα, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ήδη έχει βρει και την αντίδραση της Φεβρωνίας Πατριανάκου στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με λίστα και επιχειρηθεί να τοποθετηθεί δεύτερος, δηλαδή στη θέση της.
Όπως και να 'χει, θα έχει ενδιαφέρον η Λακωνία και μάλλον "πονοκέφαλο" για τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.



Πηγή  http://www.parapolitika.gr/

«Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας».

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο στέμμα της Πανσέπτου Εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, υπάρχει προσαρμοσμένο «Πολυτιμότατον αδαμαντοκόλλητον εν σχήματι ημισελήνου χρυσούν κόσμημα». Ας θυμηθούμε την ιστορία του:

Σύμφωνα με όσα ο αείμνηστος Σοφοκλής Καλόυτσης, ο υμνογράφος της Μυρτιδιώτισσας διέσωσε (ακολουθία Μυρτιδιωτίσσης, έκδοσις 5η, σελ. 149), βρισκόταν κάποτε στα Κύθηρα, κάποιος Τούρκος πλούσιος και επιφανής, εγκατεστημένος στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη, ο οποίος ήταν Μωαμεθανός.

Κάποια ημέρα παρατήρησε ασυνήθη συγκέντρωση κόσμου, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Εστευρωμένου στη Χώρα.

Ρώτησε τι συμβαίνει και του είπαν ότι το Νησί μαστίζεται από πολύμηνη ανομβρία και για αυτό θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία της Αγίας Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία είχε ήδη κατέβει από το κάστρο που φυλασσόταν τότε και βρισκότανε μέσα στον Εσταυρωμένο.

Όμως ο ουρανός ήταν καταγάλανος και δεν φαινόταν ούτε ίχνος νέφους στον ορίζοντα.

Ο Τούρκος εχλεύασε αυτή την ενέργεια γιατί η λογική έλεγε ότι δεν θα φέρει αποτελέσματα. Και ήταν τόσο σίγουρος για αυτό, που δήλωσε ότι εάν μετά την Λιτανεία επακολουθήσει βροχή, θα αφιέρωνε το χρυσό κόσμημα της ημισελήνου που είχε μαζί του, στην Ιερή Εικόνα.

Η Λιτανεία έγινε με κατάνυξη και οι Κυθήριοι γονυκλινείς παρακάλεσαν για την λύση της ανομβρίας. Και το θαύμα έγινε. Μόλις η Ιερά Πομπή επέστρεψε στον Ναό, άρχισε να πέφτει ραγδαία βροχή.

Ο αλλόθρησκος τήρησε την υπόσχεση του και αφιέρωσε το κόσμημα στην Παναγία.

Πότε έγινε αυτό δεν αναφέρεται. Ίσως έγινε πριν το 1837 μ.Χ. Τότε έγινε η χρυσή επένδυση της Εικόνας από τον Καλλίτέχνη Νικόλαο Σπιθάκη και μάλλον αυτός έκανε την προσαρμογή της ημισελήνου στο στέμα της Παναγίας «Εις αιωνίαν ανάμνησιν του τελεσθέντος θαύματος της λύσεως της ανομβρίας».

Πιθανόν λοιπόν η αφιέρωση να είχε προηγηθεί του 1837 μ.Χ.

Αυτό το θαύμα της Παναγίας μας, ενέπνευσε τον Υμνογράφο αείμνηστο Σοφοκλή Καλούτση και αφιέρωσε ολόκληρον οικον στους χαιρετισμούς της Μυρτιδιώτισσας, για να εξυμνήσει.

«Χαίρε η λήξις της ανομβρίας
Χαίρε η παύσις της λειψυδρίας
Χαίρε υετόν δαψιλή καταπέμπουσα
Χαίρε ουρανόθεν την γην η δροσίζουσα...»

Ὕμνοι Δοξολογικοί καί Παρακλητικοί εἰς τήν Μυρτιδιώτισσαν, εἰς τύπον τῶν μεγαλυναρίων,* ὧν ἡ ἀκροστιχίς˙ Μητρόθεε διάσωσον

Μητρόθεε Ἄνασσα Οὐρανοῦ,
ὄντως Πλατυτέρα, καί Ἀγγέλων
φωτοειδῶν, τῶν ἀκαταπαύστως,
ὑμνούντων τήν σήν δόξαν,
Δέσποινα καί Κυρία, Θεομακάριστε.

Ηλίου τῆς δόξης τοῦ νοητοῦ, τῆς
Δικαιοσύνης ἀπαστράψαντος τοῖς
ἐν γῇ, τοῦ πάντων Δεσπότου, Κυρίου
καί Σωτῆρος, Μήτηρ ὑπάρχεις ὄντως,
ἡ Παμμακάριστος.

Τεκοῦσα ἀφράστως τόν σόν
Υἱόν, τόν Παντευεργέτην καί Σωτῆρα
καί Λυτρωτήν τόν κόσμον λυτροῦσαι,
παθῶν καί καχεξίας, ὡς πάντων
ὑπερτέρα, Μυρτιδιώτισσα.

Ρᾶνον θείοις μύροις τόν
σόν λαόν, ἡ ἐν μυρτιδίοις ἀνατείλασα θαυμαστῶς,
ἁγίᾳ Εἰκόνι, θαυματουργῷ καί θείᾳ, καί
δίδου τήν σήν χάριν,
Μυρτιδιώτισσα.

Οἱ ἔχοντες σκέπην σήν κραταιάν,
σεμνύνονται πάντες καί καυχῶνται
κατά Θεόν, σέ ἔχοντες τεῖχος, καί
θείαν προστασίαν, σεισμῶν πυρός
καί βλάβης, διαφυλάττουσαν.

Θεράπευσον Κόρη σούς ὑμνητάς,
ψυχῶν τε τάς νόσους, καί σωμάτων
τάς χαλεπάς, καί ἴασαι Μῆτερ, κακῶν
καί ἀσθενείας, δεινῶν ἀρρωστημάτων,
Μυρτιδιώτισσα.

Εκ πάσης ἀνάγκης καί πειρασμῶν,
χαλεπῶν κινδύνων ἐπῃρείας τοῦ πονηροῦ,
ρῦσαι νεολαίαν δεινῶς κλονιζομένην,
καί δοκιμαζομένην,
Μυρτιδιώτισσα.

Εξελε τούς νέους Μῆτερ Θεοῦ,
παθῶν καί κινδύνων πολυτρόπων
παντοδαπῶν, κράτυνον τήν πίστιν
τά ἤθη καί τό σέβας, θείᾳ κληρονομίᾳ,
Μυρτιδιώτισσα.

Δεσμῶν ἁμαρτίας φθοροποιῶν,
καί πάσης κακίας καταχρήσεων
συμφορῶν, καί λευκοῦ θανάτου,
ἐκλύτρωσαι Παρθένε, φιλτάτην νεολαίαν,
Μυρτιδιώτισσα.

Ιλέῳ σου ὄμματι στοργικῷ,
καί σῇ εὐσπλαγχνίᾳ διαφύλαττε
μητρικῇ, τάς νήσους Κυθήρων
καί τῶν Ἀντικυθήρων, σεισμῶν
πυρός μαχαίρας, Μυρτιδιώτισσα.

Αγάπην ὁμόνοιαν καί στοργήν,
παράσχου συζύγοις καί γονεῦσι
Μῆτερ Θεοῦ, καί δίδου πλουσίως,
χαράν καί εὐφροσύνην, πιστότητα εἰρήνην,
Μυρτιδιώτισσα.

Σεισμοῦ διασῴζουσα φυσικοῦ,
σεισμικάς δονήσεις σύ ἀπότρεψον
ἠθικάς, καί ἐκ ναυαγίων, οἰκογενείας σῷζε, φρίκης διαζυγίων,
Μυρτιδιώτισσα.

Ω Μῆτερ τοῦ Λόγου καί Λυτρωτοῦ,
σήν χάριν αἰτοῦμεν
ἐκκαρδίας τε καί ψυχῆς, μετάνοιαν
δοῦναι, σοῖς δούλοις ἀναξίοις,
οἰνοποσίας πάθους, σύ ἀπαλλάττουσα.

Σωτῆρα ἡ τέξασα καί Θεόν,
παντοίων κινδύνων διασῴζεις
καί συμφορῶν, αἱρέσεως πλάνης,
σχίσματος τῆς μανίας,
ἐν τάχει ἀπαλλάττεις,
Μυρτιδιώτισσα.

Ο πάντων ἁγίων τάς ἀρετάς,
ἀεί ὑπερβαίνων ὡς ὁ Κύριος καί
Θεός, Μητέρα σου θείαν, σεμνήν
Ὑπεραγίαν, πρόσδεξαι δυσωποῦσαν,
Μυρτιδιώτισσαν.


Νεότητα σῴζουσα ὦ Ἁγνή,
ἀνθρώπους ὡρίμους, οἴκους
νέους θεοσεβεῖς, καί τίμιον
γῆρας, διαφυλάττειν σπεύδεις,
Κυρία τῶν Ἀγγέλων,
Μυρτιδιώτισσα.
*Οἱ ὕμνοι οὗτοι, συντεθέντες χάριτι Θείᾳ καί εὐδοκίᾳ τῆς Παναχράντου διά τήν προστασίαν τοῦ λαοῦ ἐκ τῆς φοβερᾶς τοῦ σεισμοῦ ἀπειλῆς καί λοιπῶν κινδύνων, ὑπό τοῦ Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ (Ἰούνιος 2006), ψάλλονται μετά τά Μεγαλυνάρια τῆς Ἱερᾶς Παρακλήσεως καί κατά τάς ἱεράς λιτανεύσεις τῆς ἁγίας Εἰκόνος τῆς Μυρτιδιωτίσσης.

ΠΗΓΗhttp://www.saint.gr/