Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΒΑΤΙΚΑ.ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ & ΒΙΓΚΛΑΦΙΑ


Η ταλαιπωρία ετών των κατοίκων των τριών χωριών αποτελεί πλέον παρελθόν. Με την προσπάθεια του προέδρου του Αγίου Γεωργίου των Βιγκλαφίων και της Μεγάλης Σπηλιάς, κυρίου Μάρκου Παναγιώτη και με την αρωγή του Δήμου Μονεμβασιάς αλλά και με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Δημάρχου κυρίου Τριχείλη ,το καλοκαίρι έγινε αγιασμός της νέας γεώτρησης που έλυσε το χρόνιο πρόβλημα νερού που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι ,ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες ήταν αυξημένες λόγω τουρισμού. Ο πρόεδρος κύριος Μάρκου ,μαζί με τον γεωλόγο κύριο Χρήστο Φίλη μας πήγαν στο σημείο της γεώτρησης και μας μίλησαν για την μελέτη και υλοποίηση του έργου . Την τεχνική μελέτη του έργου που συμπεριλάμβανε μελέτη χώρου ,ποσότητα νερού ,επιλογή χώρου, την έκανε ο κύριος Λέκκας σε συνεργασία με τεχνικούς επιστήμονες , με τον αρμόδιο φορέα και τον Δήμο Μονεμβασιάς ο οποίος και υλοποίησε το έργο με δικά του μηχανήματα , με την ευτυχή κατάληξη φέρνοντας σε κάθε σπίτι των χωριών άφθονο και απόλυτα υγιεινό νερό, από τη νέα γεώτρηση. Έχουμε αναφερθεί κατά το παρελθόν στην προσπάθεια του Δήμου Μονεμβασιάς και το στοίχημα του ιδίου του Δημάρχου κυρίου Τριχείλη να έχουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου νερό άφθονο και πόσιμο. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και η κοινότητα Βελανιδίων αλλά και άλλα μέρη του δήμου. Σε αυτό το σημείο όμως να υπενθυμίσουμε σε όλους μας πόσο πολύτιμο είναι και πόσο πρέπει να προσέχουμε να μην γίνεται σπατάλη, διότι η περιοχή αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ανομβρίας. Ακολουθεί βίντεο με πλήρη συνέντευξη του προέδρου κυρίου Μάρκου Παναγιώτη και του Γεωλόγου Χρήστο Φίλη. Φωτο-Ρεπορτάζ Radio Adelin 107,3 FM Κύθηρα-Νότια Λακωνία


ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ

ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ
ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ
ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΗΛΙΑ



ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Άλλοτε, πριν εισβάλει στη ζωή μας το πλαστικό, σε πολλές δουλειές της καθημερινότητας χρησιμοποιούσαν τα έργα της καλαθοπλεκτικής, που είναι από τις αρχαιότερες χειροτεχνίες. Οι καλαθοποιοί στα Κύθηρα χρησιμοποιούσαν σαν πρώτες ύλες κυρίως βέργες από σκίνους και καλάμια. Τις βέργες τις μάζευαν με καλόφεγγο, δηλ. μετά την πανσέληνο, για να μη σουφριάνουν, τις έβαζαν στο νερό για να είναι ευλύγιστες και με αυτές έφτιαχναν το σκελετό στα χειροτεχνήματά τους.Στη συνέχεια έπλεκαν με καλάμια γύρω γύρω, ή με βέργες. Τα χειροτεχνήματα της καλαθοπλεκτικής τα χρησιμοποιούσαν στις μπουγάδες (μπουγαδοκόφινα) για να ξηράνουν τα τυριά (τυροκαλάθες) για να νετάρουν τα παραγάδια (παραγαδόκοφες) για να μεταφέρουν χαλίκια και υλικά (πετροκόφινα) κοφίνια για τη μεταφορά των σταφυλιών, καλάθια για εμπορεύματα, για ψώνια κ.τ.λ. Εάν το κοφινι ήταν πλεγμένο με βέργες, λεγόταν βεργοκόφινο, εάν ήταν πλεγμένο με καλάμια, καλαμοκόφινο.

Eleni Harou



45.000 καπάκια συγκέντρωσε το Γεράκι για την Πολυτίμη: Η προσπάθεια συνεχίζεται!

Με μεγάλη χαρά αλλά και πολλή συγκίνηση παραδόθηκαν σήμερα από τον κ. Χρήστο Μπαλαμπάνο δεκαπέντε κιβώτια με πλαστικά καπάκια στον αδερφό της Πολυτίμης Τσιγκούνη, της 39χρονης μητέρας από την Παντάνασσα Βοιών η οποία δίνει αγώνα ζωής στο κέντρο αποκατάστασης “Απολλώνειο” στη Λάρισα.
geraki-kapakia-gia-potylimi-3
Ο κ. Μπαλαμπάνος ευχαριστεί δημοσίως κι από καρδιάς όλους τους γερακίτες -κι όχι μόνο- που συνέβαλαν να συγκεντρωθεί αυτή η ποσότητα, εκφράζοντας την ευχή όλων η κοπέλα να γυρίσει γρήγορα σπίτι της γερή και δυνατή.
geraki-kapakia-gia-potylimi-2
Με δεδομένο ότι το βάρος των δεκαπέντε κιβωτίων ανήλθε σε 71 κιλά (περίπου 45.000 τεμάχια) και ότι απαιτούνται πολλά ακόμη για να συμπληρωθεί η ποσότητα που θα χαρίσει στην Πολυτίμη το αναπηρικό αμαξίδιο που χρειάζεται, είναι ευνόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Εάν επιθυμείτε να συμβάλετε, μπορείτε να στέλνετε τα καπάκια νερού σε κλεισμένα κουτιά ή σακούλες δεμένες στα ΚΤΕΛ Τρικάλων, με την εντολή “Προς Αρωγή Τρικάλων – Για την Πολυτίμη”.
 http://www.laconialive.gr/

ΕΡΩΤΗΣΗ κ. Χ. ΚΕΛΛΑ προς τον Υπουργό Υγείας