Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΑΛΕΤΟ, ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ

Από τις πιο συζητημένες μορφές της Νεοελληνικής μυθολογίας στα Κύθηρα είναι οι νεράϊδες. Στα παιδικά μας χρόνια όλοι οι ηλικιωμένοι μας έλεγαν ιστορίες και πίστευαν ότι τις είδαν, ή τις άκουσαν. Νέες, πανέμορφες γυναίκες σύχναζαν σε ερημικές ρεματιές, σε λαγκάδια, στις Όχελες, στην Παλιόχωρα, στην Παλιόπολη, στήνανε χορούς, τραγουδούσαν και πλένανε. Είχαν μαγική δύναμη που την αντλούσαν από το μαντήλι τους. Ο λαός πίστευε πως, αν τους αφαιρέσεις το μαντήλι, τότε χάνουν τη μαγική τους δύναμη. Σύμφωνα με ένα παλιό Κυθηραϊκό θρύλο, σε ένα χωριό των Κυθήρων ζούσε ένα νεραϊδογέννημα, μια κοπέλα με σπάνια ομορφιά και τόσο όμορφα μάτια, που ραγίζανε ακόμα και οι καθρέφτες, όταν τα αντικρύζανε. Της άρεσαν τα λουλούδια, το φεγγάρι, μιλούσε με τα αστέρια, έτρεχε με ξέπλεκα μαλιά γύρω στα πηγάδια και στα περιβόλια και πλάι στο βαθύ ποτάμι της Παλιόπολης. Όλο το χωριό ήταν ερωτοχτυπημένο μαζί της. Σκοτωμοί, καυγάδες για χάρη της κι αυτή ένοιωθε μια ανείπωτη χαρά. Μια μέρα κάποιος αποφάσισε να ξελυτρώσει το χωριό από τα χέρια μιας τέτοιας γόησσας και τη σκότωσε παίρνοντας από πάνω της το μαντήλι, το κόκκινο σπαλέτο, που δεν το αποχωριζόταν ποτέ και ήταν κεντημένο με βενέτικο χρυσάφι και τα πιο ακριβά ζαφείρια. Αυτό το μαντήλι ήταν μαγεμένο και δεν έπρεπε καμιά γυναίκα να το φορέσει. Όπως ήταν το βαρύτιμο μαντήλι, το αφιέρωσαν στην Παναγία πάνω στο βουνό. Μια θυελλώδη νύχτα ο Αντρέας, ο γιος της σκοτωμένης νεράϊδας έκλεψε το κόκκινο σπαλέτο από την εικόνα για να το χαρίσει στη Ρέλια, την πανέμορφη κοπέλα που αγαπούσε στο χωριό. Σήμανε συναγερμός, χτύπησαν οι καμπάνες και οι χωριανοί έβγαλαν λιτανεία την εικόνα, διότι προβλέπανε πως θα συμβεί κάτι κακό. Οι κατάρες του πλήθους πέσανε πάνω στον Αντρέα και τη Ρέλια που είχε περασμένο στο λαιμό της το κόκκινο σπαλέτο και τους αφάνισαν.
Αυτός ο Τσιριγώτικος θρύλος, το 1919 έγινε θεατρικό έργο, μια συμφωνική τραγωδία από τον Κυθήριο ποιητή, θεατρικό συγγραφέα και λιμπρετίστα Γιάννη Πρινέα από τα Μητάτα (Απάχηδες των Αθηνών, Ριρίκα κ.α.) Ο Πρινέας το αφιέρωσε στην αγαπημένη του μνηστή Albina Schubert, εγγονή του μεγάλου μουσουργού και παίχτηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Παπαϊωάννου το 1919.

 Eleni Harou

Στο βυθό των Κυθήρων οι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του

Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία.
Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων».
Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρκουμέλη, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων επισκέφθηκε ξανά το ναυάγιο και πραγματοποίησε ευρύτερη ανασκαφή στο κύτος, του οποίο έχει υποστεί πολλές ζημιές από τις λεηλασίες και τις επιχειρήσεις ανάσυρσης που έχουν γίνει ανά τα χρόνια.
«Αποκαλύψαμε το υπόλοιπο κύτος, τμήματα της πλώρης, ένα τέταρτο του σκάφους» είπε ο ο κ. Κουρκουμέλης στη Haaretz, προσθέτοντας πως δυστυχώς το υπόλοιπο κύτος έχει καταστραφεί από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, από κυνηγούς θησαυρών οι οποίοι αναζητούσαν περισσότερα μάρμαρα που πιστευόταν πως είχαν απομείνει στο ναυάγιο.
Η ιστορία του Σκωτσέζου αριστοκράτη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1801 και απέσπασε γλυπτά από τον Παρθενώνα είναι γνωστή.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1802, το «Mentor» σάλπαρε από τον Πειραιά για τη Βρετανία, φορτωμένο με τα μάρμαρα και άλλα αρχαία ανεκτίμητης αξίας. Το πλοίο έφτασε στο ακρωτήριο Ταίναρο (κάβο Ματαπά) όπου και πέρασε τη νύχτα λόγω ισχυρών ανέμων.
Ωστόσο, το πρωί ο καπετάνιος συνειδητοποίησε πως το πλοίο έμπαζε νερά. Σημειώνεται ότι ο καπετάνιος, Ουίλιαμ Έγκλεν, είχε διαφωνήσει έντονα στον Πειραιά με τον γραμματέα του Έλγιν επειδή θεωρούσε πως τα κιβώτια ήταν πολύ βαριά για το πλοίο.
Όπως αποδείχτηκε, είχε δίκιο. Ελπίζοντας να σώσει το σκάφος, έβαλε πορεία για τα Κύθηρα και παραλίγο να φτάσει: Το απόγευμα έφτασε στο μικρό λιμάνι του Αβλέμονα, αλλά ο καιρός ήταν πολύ κακός για να δέσει το καράβι.
Οι ναύτες προσπάθησαν να το σταθεροποιήσουν με δύο άγκυρες στα ανοιχτά του λιμανιού, αλλά τελικά το πλοίο παρασύρθηκε, έπεσε σε βράχια και βυθίστηκε σε βάθος 23 μέτρων. Οι επιβάτες και το πλήρωμα διασώθηκαν το «Ανίκητος».
Όταν ο Έλγιν έμαθε για την καταστροφή, οργάνωσε αποστολή ανάσυρσης, με βουτηχτές από την Κάλυμνο. Τα γλυπτά του Παρθενώνα εν τέλει ανασύρθηκαν, απεστάλησαν στη Μάλτα και μετά στη Βρετανία.
Παρά τις «επισκέψεις» κυνηγών θησαυρών, το ναυάγιο συνέχισε να αποδίδει πολύτιμα ευρήματα, όπως αρχαία νομίσματα από την αρχαϊκή μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, ροδιακούς αμφορείς, απολιθώματα ψαριών και φυτών από τον Λεβάντε (το σημερινό Ισραήλ και τον Λίβανο) και πολλά άλλα αντικείμενα που αποτελούσαν το φορτίο του «Mentor».
Σημειώνεται πως από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά, η Ελλάδα και ο Λεβάντες είχαν γίνει «της μόδας» στη Δύση, και ως εκ τούτου πάρα πολλοί ήθελαν «κάτι» από εκεί. Όπως εξηγεί στην ισραηλινή εφημερίδα ο κ. Κουρκουμέλης, το «Mentor» προηγουμένως ταξίδευε κατά μήκος της ακτής του Λεβάντε, συλλέγοντας και μεταφέροντας αντικείμενα για συλλέκτες στην Ευρώπη.
Το 1816 ο Έλγιν πούλησε τα γλυπτά του Παρθενώνα στη βρετανική κυβέρνηση, και από το 1817 εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο- γεγονός που αποτελεί λόγω αντιπαράθεσης μεταξύ του μουσείου και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ζητούν την επιστροφή τους στη χώρα στην οποία ανήκουν. 
pronews.gr
 
LORD ELGIN PARTHENON

ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ για το Σακχαρώδη Διαβήτη




Μέσα στο πολυδαίδαλο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο φάρος του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης εκπέμπει σήμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη και σε συνεργασία με το Τμήμα Διαβήτη και Μεταβολισμού της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει την ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 900.000 διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί χωρίς αγωγή και μόνο περίπου 250.000 καλά ρυθμισμένοι, κρίθηκε απαραίτητο να διοργανωθεί η εν λόγω ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εστιάζοντας στην Πρόληψη και Διάγνωση και τις Επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη και φυσικά στη σωστή ρύθμιση των ήδη διαγνωσμένων ασθενών.
Η προσφορά στον πολίτη - ασθενή της Μάνης ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βασικός μας σκοπός και αυτό επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης που έχουν δημοσιευτεί τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Dr. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣΔ. ΜΑΡΙΟΛΗΣ

«Πράσινο φως» για σημαντικό λιμενικό έργο στη Μονεμβασιά

Τη χρηματοδότηση 62 λιμενικών έργων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και αποκατάστασης ζημιών, ύψους 4.800.000 ευρώ, επιχορήγησε για το 2016 το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ).

Τα έργα αυτά αφορούν τα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Σκύρου, Ανάφης, Σύρου, Αίγινας, Λευκάδας, Πάτμου, Λειψών, Θάσου, Τήλου, Καλύμνου, Ρόδου, Κρήτης (Χανιά και Χερσόνησο), Ικαρίας και Φούρνων Ικαρίας.

Επίσης, εγκρίθηκαν έργα σε λιμένες αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων Νομού Ευβοίας, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης και Βόλου, του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και των Δήμων Σικυωνιών, Μονεμβασίας, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας και Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του monemvasianews.gr, στη Μονεμβασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο ενίσχυσης και θωράκισης με φυσικούς ογκόλιθους της προβλήτας ISPS. Πρόκειται για την προβλήτα στην περιοχή της Πλάκας, χώρος ο οποίος έχει πιστοποιηθεί για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων.

Το ανωτέρω έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μια και προστατεύει το χώρο της προβλήτας αλλά και την εν γένει περιοχή της Πλάκας, από τους δυνατούς κυματισμούς που επικρατούν κατά την διάρκεια του έτους.

Βασικό κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκαν τα λιμενικά έργα, είναι η κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών, με περιοριστικό προϋπολογισμό έργου που να μη ξεπερνά τις 100.000 ευρώ προ ΦΠΑ.

Άλλα συμπληρωματικά κριτήρια για τις επιλογές, είναι η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών στους λιμένες της χώρας πανελλαδικά, η ενίσχυση κατά προτεραιότητα, αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα, των εποπτευόμενων φορέων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με την επιβράβευση της απορρόφησης κονδυλίων από φορείς που υλοποίησαν με επιτυχία προτάσεις λιμενικών έργων τα προηγούμενα έτη.

Τέλος, έργα που στοχεύουν στην ασφάλεια των επιβατών και γενικά στην εύρυθμη λειτουργία των λιμένων ιεραρχήθηκαν ως πρωτεύουσας αναγκαιότητας.
-------------------------------------
Πηγή: monemvasianews.gr
-------------------------------------

Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των δημοτών για τη Νόσο Αλτσχάιμερ από την Εταιρεία Νόσου Αlzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και το Δήμο Μονεμβασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Μονεμβασίας συνεχίζοντας τα Προγράμματα Πρόληψης για τη διαφύλαξη της υγείας των δημοτών του, οργανώνει Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Νόσο Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Αlzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Μολάους, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11:00 το πρωί, στην Αίθουσα Θεάτρου του Γυμνασίου Μολάων. 
Θα μιλήσουν ο νευρολόγος κ. Βασίλειος Λύρας, υπεύθυνος ιατρείου μνήμης του Κέντρου Ημέρας ατόμων με άνοια Παγκρατίου και η νευροψυχολόγος κα Ελένη Μαργιώτη, συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας ατόμων με άνοια Αμαρουσίου. Εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους πολίτες, ο Δήμος θα μελετήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με επιστημονικούς φορείς, σε επίπεδο πρώιμης διάγνωσης των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ ή συναφείς διαταραχές.

Ευρήματα απο το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο ϊδρυμα Λασκαρίδη

Είκοσι ένα αντικείμενα από τις ενάλιες ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, το 2014 και το 2105, θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε ενιαίο σύνολο τον Δεκέμβριο, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά. Η έκθεση διεξάγεται με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του 2016, που θα γίνει στο Ίδρυμα στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και των γενεθλίων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυσή της.


«Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκθεση του 2014, οπότε είχαν παρουσιαστεί στην κάτω αίθουσα του Ιδρύματος μόνο το δόρυ, μια λάγηνος (τύπος αγγείου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα) κι ένα κομμάτι ξύλο του πλοίου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας, Δρ. Αγγελική Σίμωσι, εξηγώντας ότι φέτος η έκθεση των 21 αντικειμένων θα γίνει στον πρώτο όροφο και θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο ενότητες:
Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει τμήμα από το ξύλο του πλοίου, καθώς και πολλά κομμάτια από την εξαρτία του, όπως αντλίες νερού (σεντίνες), άγκυρες, καρφιά, καθώς κι ένα κουλουρόσχημο αντικείμενο, που βοηθούσε στην απελευθέρωση της άγκυρας όταν σκάλωνε στον βυθό. 

Στη δεύτερη ενότητα θα εκτεθούν πολλές λάγηνοι, ένας αμφορέας από το φορτίο του πλοίου, καθώς και μικροαντικείμενα, όπως θραύσματα αγγείων από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, ένα χρυσό δαχτυλίδι, τρία τμήματα από μαρμάρινα αγάλματα (από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού), καθώς και τα δυο δόρατα που ανελκύστηκαν το 2014 και το 2016 αντίστοιχα. 

Η έκθεσή τους θα έχει και διδακτικό χαρακτήρα, καθώς το ένα δόρυ έχει ήδη συντηρηθεί, ενώ το δεύτερο, που βρέθηκε φέτος, θα παρουσιαστεί μέσα σε νερό όπως ήταν κατά την ανέλκυσή του.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, διοργανώνεται από την ΕΕΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς της έρευνας και επιπλέον, υποστήριξε την ολοκλήρωση των υπερσύγχρονων εργαστηρίων συντήρησης της Εφορείας.

Η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται από την επιστημονική ομάδα της ΕΕΑ και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, υπό τη διεύθυνση της κ. Σίμωσι. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος πραγματοποιήθηκε σε δυο ανασκαφικές περιόδους, (Μάιο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο), φέροντας στην επιφάνεια ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ένα χάλκινο δόρυ με την αιχμή του, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, την απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνο, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, μολύβδινα ελάσματα και άλλα, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γεγονός της ανέλκυσης σκελετού (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του.
---------------------------
Πηγή :  in.gr
---------------------------

Με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου,πυρκαγιά στα Κύθηρα

 Με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου ,πυρκαγιά εκδηλώθηκε βόρεια των Κυθήρων στην περιοχή Μουδάρι.
Στις 2 Νοεμβρίου στις 11:50 το πρωί η πυροσβεστική δέχθηκε κλήση για φωτιά που παρά την βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών ,πήρε ανησυχητικές διαστάσεις με κίνδυνο επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή. Που ευτυχώς αποφεύχθηκε χάριν της άμεσης επέμβασης του συνόλου των λιγοστών πυροσβεστικών δυνάμεων του τοπικού κλιμακίου,που έσπευσαν στο σημείο με επανδρωμένα οχήματα. Επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης ήταν ο Προιστάμενος του Π.Κ.Κυθήρων Πυραγός Κωνσταντίνου Λάζαρος. Στην μάχη της κατάσβεσης συνέδραμε η υδροφόρα του Δήμου Κυθήρων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες με το εθελοντικό όχημα πυρόσβεσης. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα ,πρόλαβε όμως η φωτιά και έκαψε περίπου 10 στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης. Αρωγοί όμως στην κατάσβεση , στάθηκαν και πολίτες του δήμου που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια τους. Όπως στον Φαροφύλακα κύριο Ντοκόπουλο και τον πατέρα του ,που εκτός το ότι πάλεψαν στο μέτωπο της φωτιάς , στη συνέχεια φρόντισαν για νερό και πρόχειρο φαγητό για τους πυροσβέστες.Επίσης σημαντική η βοήθεια του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Καραβά κυρίου Τσάκου που διευκόλυνε την πλήρωση νερού των οχημάτων για την ανάγκη κατάσβεσης από την γεώτρηση στην περιοχή Διακοπουλιάνικα. Η αντιπυρική περίοδος μπορεί τυπικά να έληξε αλλά όπως επισήμανε και ο Δήμαρχος Κυθήρων κύριος Χαρχαλάκης ,αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην λαμβάνονται μέτρα προστασίας ειδικά κατά την διάρκεια αγροτικών εργασιών. Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς ,προανάκριση διενεργεί το Π.Κ.Κυθήρων.
ADELIN 107,3 FM


ΛΑΚΩΝΙΑ.Πλειστηριασμός κατασχεμένων αλιευτικών εργαλείων και συσκευών διενεργεί το Λιμεναρχείο Γυθείου

Πλειστηριασμό διενεργεί το Λιμεναρχείο Γυθείου
Το Λιμεναρχείο ΓΥΘΕΙΟΥ ανακοινώνει ότι την 17η Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, θα διενεργηθεί πρόχειρος πλειοδοτικός διαγωνισμός(σχετικά προς ενημέρωση ενδιαφερομένων:
ΑΔΑ: ΩΑΜ64653ΠΩ-ΕΘ0), στο κτίριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο ΓΥΘΕΙΟΥ, για την εκποίηση κατασχεμένων αλιευτικών εργαλείων (Δίχτυα).
Εάν ο διαγωνισμός αποβεί άκαρπος για όλα ή για μέρος των προς εκποίηση αλιευτικών εργαλείων
(δίχτυα), θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο την 24η Νοεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 και εφόσον και πάλι υπάρξουν είδη που δεν εκποιήθηκαν ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο και ώρα 10:00 την 1η Δεκεμβρίου ημέρα Πέμπτη .
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Αλιείας και Μικρών Σκαφών του Λιμεναρχείου ΓΥΘΕΙΟΥ στο τηλέφωνο 27330-22262.

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

 Πλωτάρχης Λ.Σ. ΓΙΑΝΝΟΥΡΑΚΟΣ Παναγιώτης
- See more at: http://githio-click.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:00 η Δημοτική βιβλιοθήκη Κυθήρων προσκαλεί όσους επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά και εθελοντικά στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συναφών με τη Βιβλιοθήκη δράσεων, να παρευρεθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης στα Κοντολιάνικα, με αντικείμενο συζήτησης «Προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα και λοιπές δραστηριότητες» για τη χρονιά 2016-2017.

Όσοι δεν δύνανται να προσέλθουν, αλλά επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους και να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της βιβλιοθήκης.

Ώρες Λειτουργίας:
• Τρίτη, Πέμπτη 18:00-21:00
• Σάββατο 11:00-15:00

Τηλ. Σταθερό: 2736038220
Τηλ. Κινητό: 6973639044
Email: librarykith@gmail.com
Υπεύθυνη Υπάλληλος Βιβλιοθήκης: Γεωργία Τσέρη
---------------------------------------------------
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων
---------------------------------------------------

Πρόγραμμα Λειτουργίας Αγροτικών Ιατρείων Νοεμβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 Αναχώρησαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 με λεωφορείο ,οι πρόσφυγες μετανάστες εθνικότητας Πακιστάν ,από την Νεάπολη Λακωνίας με προορισμό την Αθήνα. Να θυμίσουμε για το ιστορικό ,65 άνθρωποι ηλικίας από 15 χρονών έως 30-35 όλοι άντρες ,ναυάγησαν βόρεια των Αντικυθήρων ξημερώματα Δευτέρας .Στην περιοχή επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν τραυματιστεί σοβαρά στην προσπάθεια τους να σκαρφαλώσουν στα βράχια και να σωθούν. Από τα Αντικύθηρα μεταφέρθηκαν με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Πορφυρούσα" στη Νεάπολη όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και περίθαλψη από το Κέντρο Υγείας και ο Δήμος Μονεμβασιάς και η κοινότητα της Νεάπολης τους παρείχαν φιλοξενία και σίτιση. Σημαντική και ουσιαστική η βοήθεια της Εκκλησίας και των εθελοντών από την πρώτη στιγμή, από την ενορία της Νεάπολης και το φιλόπτωχο ταμείο . 
Ο Διευθυντής του γηροκομείο Νεάπολης π.Παναγιώτης Αρώνης διέθεσε τον εξοπλισμό της κουζίνας του στις εθελόντριες για να ετοιμαστούν 70 μερίδες φαγητού και να αναφέρουμε και την διακριτική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου στη Νεάπολη. 
Άψογη ήταν η αντιμετώπιση του συμβάντος και η οργάνωση των διαδικασιών καταγραφής και μεταφοράς ,όλων αυτών των ανθρώπων από το Λιμεναρχείο Νεάπολης και την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης.

Στεκόμαστε στη λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΙ και συνεχίζουμε να γινόμαστε καλύτεροι .

Όλες κι όλες δύο ...και ένα αστεράκι μαζί μας , ετοιμάσαμε και χθες και σήμερα 70 μερίδες φαγητού κάθε φορά ,το κάναμε με την καρδιά μας ,θα το κάναμε για οποιονδήποτε είχε ανάγκη και θα το ξανακάναμε όσες φορές κι αν χρειαστεί. ....όχι γιατί τα έχουμε πολλά (ευτυχώς ο δήμος μας έδωσε ότι χρειάστηκε όπως και εθελοντές).αλλά γιατί έχουμε περίσσευμα συμπόνοιας και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. 
Λατρεύω π.Παναγιώτη Αρώνη ,είμαστε πολύ τυχεροί γι αυτόν τον ιερέα που έχουμε στην ενορία μας και πολύ περήφανοι !Μας παραχώρησε την κουζίνα του Γηροκομείου να μαγειρέψουμε και ότι άλλο χρειάστηκε γι αυτούς τους ανθρώπους ! Τι να πω για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας που βρέθηκε σήμερα στη Νεάπολη τόσο διακριτικά και στην ερώτηση του π.Παναγιώτη ....Σεβασμιώτατε ο κόσμος έχει κάπως μπερδευτεί ..είναι μετανάστες ,πρόσφυγες ,παράτυποι, παράνομοι ,λαθρομετανάστες μπερδεμένα συναισθήματα....ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ! Ηταν η απάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, που κάθε φορά είναι δίπλα μας διακριτικά αλλά ουσιαστικά. Και μεις στεκόμαστε στη λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΙ και συνεχίζουμε να γινόμαστε καλύτεροι .


 Δεσποινα Βαγγελόγλου