Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Τι αλλάζει στις άδειες τουριστικών καταλυμάτων

Από τον Οκτώβριο του 2017 όποιος επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό θα μπορεί να γνωστοποιεί την έναρξη της επιχείρησης και να να λαμβάνει άδεια λειτουργίας.
Πιο συγκεκριμένα:
Μέχρι 30/09/2017 χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας εντός 28 ημερών. Από 01/10/2017 θα υπάρχει μόνο υπαγωγή στο καθεστώς «γνωστοποίησης». Επίσης με το νομοσχέδιο προβλέπεται υπαγωγή της «άδειας» λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών στο καθεστώς της «γνωστοποίησης» (μόνο ηλεκτρονικά).
Με τις αλλαγές αυτές αναμένεται να γίνει δραστική μείωση δικαιολογητικών. Πιο συγκεκριμένα καταργούνται:
– η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων,
– της Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
– της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.),
– της προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο – αντικατάσταση με αποδεικτικό
-το Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα άνω των 51 κλινών.
Πλέον η διαδικασία κατάταξης σε κλειδιά γίνεται προαιρετική.
Κατά τη διαδικασία της γνωστοποίησης απαιτούνται τα ελάχιστα κρίσιμα στοιχεία: το όνομα, η διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας, το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν
Ο χρόνος για χορήγηση άδειας και έναρξη λειτουργίας στο παλαιό καθεστώς ήταν τουλάχιστον 30 ημέρες. Στο νέο καθεστώς, η λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας γίνεται αμέσως μετά τη γνωστοποίηση.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «το μέχρι σήμερα αδειοδοτικό καθεστώς εξακολουθούσε να βασίζεται πρωτίστως στην «εκ των προτέρων αδειοδότηση» με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και εν γένει για την αποτελεσματικότητα του ίδιου του συστήματος αδειοδότησης.»
Ουσιαστικά το πολυδαίδαλο αυτό σύστημα δημιουργούσε θύλακες διαφθοράς. Παράλληλα, όπως, τονίζεται, «το σύστημα αδειοδότησης δεν στόχευε σε κριτήρια κινδύνου ούτε αξιοποιούσε εργαλεία αναλογικά της επέλευσης του κινδύνου αλλά απαιτούσε μόνο επιβαρυμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολλές φορές δε επαναλαμβανόμενες, για κάθε οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του είδους και μεγέθους της. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές έδιναν δυσανάλογη βαρύτητα στην (εκ των προτέρων) αδειοδοτική διαδικασία αυτή καθεαυτή, χωρίς να διασφαλίζουν εάν πράγματι οι οικονομικές δραστηριότητες συμμορφώνονται με τις κύριες απαιτήσεις ασφάλειας σε διαχρονική βάση.»
Γιώργος Αλεξάκης – reporter.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δήμου Κυθήρων για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ





Δήλωση Αντιδημάρχου σχετικά με το δημοσίευμα "Κίνδυνος για την δημόσια υγεία......."

Σχετικά με το χτεσινό στο θέμα δημοσίευμα σας ενημερώνω όπως παρακάτω.
Αμέσως πήγα στο σημείο που πέταξαν τα δύο σακιά με τα δερματα των ζώων κλπ.

Σήμερα ενημέρωσα προσωπικά τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων Υπαστυνόμο Β΄. κ. Τιακούδη Δημήτριο, με τον οποίο πήγαμε ξανά στο ίδιο σημείο για να διαπιστώσει και εκείνος προσωπικά τον συμβάν.

 



Επίσης σήμερα το μεσημέρι και προς περιφρούρηση της δημόσιας υγείας απομακρύναμε με ιδιωτικό χωματουργικό μηχάνημα από το ρέμα τα δύο αυτά σακιά στα οποία και κάναμε υγειονομική ταφή σε βάθος 1,5 μ.
Αργότερα υπέβαλα στο Ασυνομικό Τμήμα Κυθήρων μήνυση κατά του άγνωστου ή των αγνώστων δραστών.Παρακαλώ θερμά όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την υπόθεση να καταθέσει αρμοδίως στο εδώ Αστυνομικό τμήμα.

Σας επισυνάπτω 3 φωτογραφίες.

Με ιδιαίτερη Τιμή
Ματθαίος Στ. Αγγελιουδάκης
Αντιδήμαρχος

Δελτίο Τύπου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την αποζημίωση μεριδιούχων των Συνεταιριστικών Τραπεζών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, πατήστε εδώ
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2016


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επίκαιρη ερώτηση (με αρ. πρωτ. 31/3-10-2016) του ανεξάρτητου βουλευτή Λακωνίας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα τις αποζημιώσεις των μεριδιούχων Συνεταιριστικών Τραπεζών. Οι εν λόγω καταθέτες, προκειμένου να απολαύσουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, είχαν στραφεί σε τραπεζικά προϊόντα των συνεταιριστικών τραπεζών. Ως γνωστόν, όσοι είχαν καταθέσει τα χρήματά τους σε μεικτά τραπεζικά προϊόντα δεν μπορούν να πάρουν τις καταθέσεις τους. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Γρηγοράκος έκανε καλόπιστη κριτική για την οχτάμηνη καθυστέρηση του Υπουργού και της Κυβέρνησης να δοθεί μια απάντηση σ’ αυτό το καυτό θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο αν μπορεί να αλλάξει με αναδρομική ισχύ το καθεστώς των συνεταιριστικών μεριδίων της τράπεζας, ώστε να θεωρούνται υπό προϋποθέσεις ως επένδυση και κατάθεση και να είναι δυνατή η αποζημίωση των ανθρώπων που επένδυσαν τα χρήματά τους στις συνεταιριστικές τράπεζες. Ο βουλευτής Λακωνίας ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να καλέσει σύντομα τους καταθέτες αυτούς προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και να πάρει την πρέπουσα απόφαση. Επιπλέον, κατέθεσε σχετική τροπολογία, προτείνοντας να εξαιρεθούν μικρομεριδιούχοι μέχρι τα 100.000 ευρώ. Τέλος, ανέδειξε ως μείζον πολιτικό θέμα το κατά πόσο οι τράπεζες ενημερώνουν σωστά και χωρίς δόλο τους πολίτες και κατά πόσο τους αντιμετωπίζουν με ισονομία.
Στην απάντησή του, ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ότι χρειάζεται να εξεταστεί αν το οικείο νομικό πλαίσιο καλύπτει αυτούς τους ανθρώπους, σε περίπτωση που μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία τους δώσει λάθος πληροφόρηση και ότι θα πρέπει να μπορεί ένας θιγόμενος πολίτης να πηγαίνει στα δικαστήρια και να παίρνει σύντομα αποζημίωση, όπως γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι, δυστυχώς, η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 4370/2016, δεν το επιτρέπει. Τα μερίδια θεωρούνται μετοχές και όχι καταθέσεις. Συνεπώς, δε μπορούν να προστατευθούν, όπως οι καταθέσεις, από το σύστημα εγγυήσεων των καταθέσεων, 100.000 ευρώ ανά τράπεζα. Τόνισε, ότιεξυπακούεται πως θα μελετήσει τις λύσεις που προτείνει ο Βουλευτής Λακωνίας στην τροπολογία του και θα εξεταστούν τα περιθώρια υλοποίησής τους. Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών με ορθότερο σχεδιασμό και καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση.

Απάντηση Τζανετέα στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ασθενοφόρα

Σε απάντηση του σχολίου περί “πολιτικής εκμετάλλευσης” που δημοσίευσε σήμερα η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας εναντίον της Περιφέρειας, η αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα προέβη στην κάτωθι δήλωση:
“Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Αντί να ερίζετε για την πατρωνία των ασθενοφόρων που η Περιφέρεια σχεδίασε, ενέταξε και υλοποίησε το έργο προμήθειάς τους και ορθώς παρέδωσε προς το ΕΚΑΒ ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί και το έργο των 19 κλινών στο νοσοκομείο Σπάρτης, καλό θα είναι η πίεσή σας να στραφεί προς την κυβέρνηση ώστε τα ασθενοφόρα να στελεχωθούν με τα απαραίτητα πληρώματα και τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού μας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Άλλωστε η θέση της Περιφέρειας είναι ότι η υγεία δεν έχει κόμματα και χρώματα και τα ασθενοφόρα παραδόθηκαν στους λάκωνες πολίτες”.
 http://www.laconialive.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σύσκεψη στις Κροκεές για τις αγροτικές εξελίξεις

Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με θέμα τις αγροτικές εξελίξεις την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 19.30′ στην πλατεία Κροκεών, στην καφετέρια του Κατσέτου.

 http://www.laconialive.gr/

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Περιφέρειας για την παράδοση των δύο ασθενοφόρων

Πολιτική εκμετάλλευση καταλογίζει η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αφορμή την πρόσφατη τελετή που διοργανώθηκε στο διοικητήριο. Ολόκληρη η ανακοίνωση του κόμματος:
“Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, το ΕΚΑΒ Λακωνίας παρέλαβε δυο καινούργια ασθενοφόρα οχήματα, με στόχο να ενισχυθεί η παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο νομό.
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ ότι 20 ημέρες αργότερα ο χώρος παράδοσης των ασθενοφόρων υπήρξε το διοικητήριο, αντί της έδρας του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Σπάρτης, όπου βρίσκονται τα δυο ασθενοφόρα ήδη από τις αρχές του μήνα. Το γεγονός πως η προμήθεια των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως αντίστοιχα έγινε και σε άλλες Περιφέρειες, δεν δικαιολογεί τη μετακίνηση των οχημάτων από τον χώρο του ΕΚΑΒ με σκοπό την πραγματοποίηση της παραπάνω εκδήλωσης στο διοικητήριο.
Επίσης, η επιλεκτική παρουσία προσκεκλημένων δείχνει πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, πράγμα απαράδεκτο, ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για το σύστημα δημόσιας υγείας στο νομό”.

Ο Μπαμπούλας και το ...κάτουρο...!!!

Φαίνεται συντοπίτες ότι σε αυτό τον τόπο έχουν συγκεντρωθει τα μεγαλύτερα πνεύματα της σύγχρονης Ελλάδας με ανθρώπους πολύ υψηλού πνευματικού αλλά και προφητικού επιπέδου...

Κατά καιρούς ανάμεσα σε οίστρο και προβληματισμό για τις φουσκάλες του φραπέ τους, φυσάει βοριάς στην σκέψη τους και αναδύεται σαν νέα Αφροδίτη κάποια καινούργια και καινοτόμα εικόνα κάποιας μελλοντικής πιθανής καταστροφής της μικρής μας κοινωνίας... Και εκείνοι σαν υστερόφημοι προφήτες προσπαθούν με το μεγάλο τους νού και την άφθονη φαιά ουσία τους να προφυλάξουν τους φτωχούς ανενημέρωτους χωρικούς από την δαμόκλεια σπάθη του προσεχούς Αρμαγεδώνα...

Και εκεί που είχαμε πια συνηθίσει την εξέχουσα, σαν αγγούρι, εξωαριστερά κουλτούρα και την απελεύθερωση της πλέριας αντίληψης του εργάτη, του αγρότη, του φτωχού μαθητή, του κουρασμένου δάσκαλου, και όλων των συνήθως αναφερομένων ταλαιπωρημένων τάξεων {άλλωστε πως θα γεμίζουμε τις αράδες αν δεν αναφέρομαστε λεπτομερώς κάθε φορά...}, ξαφνικά αναδύθηκε το πνεύμα της Τραμποεποχής και κάποιος ανώνυμος Τραμπατριώτης επέλασε με το λαμπερό του ξίφος της αποκάλυψης του Ιωάννου και σαν νέος Ζαντ-άρκος ξεκίνησε ένα αγώνα υπεράσπισης της τιμής και της γνησιότητας των ελληνικών στρατιών.....

Για τον άγνωστο αυτό σταυροφόρο ιππότη τι να πρωτοπεί κανείς. Να θαυμάσει ίσως την στεγνή του σκέψη η να εξυμνήσει ίσως τον καλαμένιο στητό του λόγο ;;; Αλλά τελικά είναι όπως φαίνεται τεράστιο αμάρτημα ένας που παίζει τρομπέτα να μπορεί ταυτόχρονα να χειρίζεται και ένα σύγχρονο όπλο, ενώ δεν είναι αμάρτημα ένας που παίζει με τα πλήκτρα να παίζει συγχρόνως και το παγιαβλί του, με όση άνεση χρειάζεται ο λεπτός αυτός ....χειρισμός.....

Τι να πεί λοιπόν συντοπίτες κανείς εκεί που μαζωμένος κάθε απολωλός που απέδρασε από την βοσκή του στα χέρσα με τα αγριοκάστικα του Βάνη, κατέληξε πίσω από ένα αριστεροδέξιο πληκτρολόγιο και βγάζει τα σώψυχα του, καθώς και όλες εκείνες τις μαγικές στιγμές που ...κατουρούσε το κρεββάτι του από τον φόβο του μπαμπούλα, που του έιχε φυτέψει στο μυαλό η λαλά του......
-----------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------------
-

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ) ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά από απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του και μετά από την μεγάλη αγανάκτηση και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων όλης της περιφέρειας από τον ΔΑΚΟ πήρε απόφαση να πραγματοποίησει παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων να ενημερωθούμε σχετικά για ποιο λόγο δεν έγιναν οι ψεκασμοί. Όπως ήταν αναμενόμενο ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλον. Και έτσι αφού δεν πήραμε απαντήσεις βρεθήκαμε σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στην Οικονομική Επιτροπή όπου αυτή έχει την κύρια ευθύνη για τους διαγωνισμούς της δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να πιεστούν από την δίκαια αγανάκτηση των αγροτών και να μας διαβεβαιώσουν ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της δακοκτονίας.
Το Δ.Σ της ΟΑΣΠΠ γνωρίζει καλά ότι όποιες υποσχέσεις και αν πάρει δεν λύνει το πρόβλημα. 
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΙΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ,ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ(ΚΑΠ-ΕΕ) .
ΚΑΛΟΎΜΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΊΟΥΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΝΑ ΠΆΡΟΥΝ ΜΈΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΆ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΏΝ ΣΩΜΑΤΕΊΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΎ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ:
* ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ 100% ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
* ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Η ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
* ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΞ΄ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ.

BATIKA KOΙΝΩΝΙΑ ::ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΚΟΣ ! Φωτογραφικό αφιέρωμα στην αθλητική του δράση

BATIKA KOΙΝΩΝΙΑ ::ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΚΟΣ ! Φωτογραφικό αφιέρωμα στην αθλητική του δράση, αλλά και ως Δήμαρχος του πρώην Δήμου Βοιών ! Ο Δήμος Μονεμβασιάς τιμητικά έδωσε το όνομα του στο Δημοτικό Στάδιο Νεάπολης.
 Άλμπουμ Dimitris Delakovias




 Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ 
https://goo.gl/photos/5ToMJsjVD7QeN3ASA

Στα ύψη το Λακωνικό αγουρέλαιο!

Σύμφωνα με το agronews.gr στην τελευταία πράξη πουλήθηκε αγουρέλαιο τον Άγ. Δημήτριο Μονεμβασίας 4,35 ευρώ το κιλό! Πρόκειται για τιμή-ρεκόρ.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Στα 4,35 ευρώ το κιλό έφτασαν οι τιμές για τους παραγωγούς αγουρέλαιου Αθηνοελιάς στη Λακωνία αυτή την εβδομάδα, υψηλότερα κατά 10 λεπτά από την προηγούμενη που έκλεισε στα 4,25 ευρώ.

 

Οι πράξεις αφορούν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγ. Δημητρίου Μονεμβασιάς, που τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου πούλησε 28 τόνους αγουρέλαιο Αθηνοελιάς στην ελληνική εταιρεία «Χελιώτης», η οποία θα προμηθεύσει με το παραπάνω προϊόν την «Ελαΐς» για το «Άλτις αγουρέλαιο», όπως είπε στο Agronews ο πρόεδρος του Α. Σ. Αγ. Δημητρίου Μονεμβασιάς, Σωτήρης Κρητικός.

Πέρυσι οι αντίστοιχες πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 3,45 ευρώ το κιλό, συμπληρώνει o κ. Κρητικός. Να σημειωθεί ότι αν και οι παραπάνω τιμές αφορούν λίγες ποσότητες, στα επίπεδα των 4-4,10 ευρώ το κιλό έχουν πουληθεί σημαντικές ποσότητες φέτος.

«Ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι τιμές για το έξτρα παρθένο (κορωνέικο), αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά, περισσότερη από άλλες σεζόν, καθώς όλοι οι μεσίτες που συνεργάζονται με Ιταλούς εμπόρους, προσπαθούν να προμηθευτούν ελαιόλαδο και οι τιμές ανεβαίνουν τουλάχιστον 10 λεπτά την εβδομάδα», υπογραμμίζουν συντελεστές του κλάδου.
--------------------------------
Πηγή: agronews.gr
--------------------------------

Το καράβι απ`τη…Τουρκία



Είναι πολλά –αν και όχι όλα γνωστά- διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί το τελευταίο καλοκαίρι. Μερικά αξιόλογα, άλλα δευτερεύοντα έως αδιάφορα για τους πολλούς, ανάλογα βέβαια  από τη σκοπιά και τη διάθεση που τα βλέπει ο καθένας.   Το σίγουρο είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα θεαματικά ,τα προβλήματα παραμένουν αμείλικτα και απαιτούν ουσιαστικές και οριστικές λύσεις. Το κακό είναι ότι παραμένει στάσιμος  και μάλλον επιδεινούμενος ο τρόπος που  αντιμετωπίζονται στην περιφέρεια ιδιαίτερα, οι… παράπλευρες επιπτώσεις ,από διάφορα συμβάντα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας φυσικών τοπίων και στοιχείων καθώς  και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.  


Αναφέρομαι , στην προσάραξη μικρού σκάφους που μετέφερε 67 λαθρομετανάστες σε βραχώδες τμήμα του παραλιακού μετώπου του Διακοφτίου, εντός των ορίων του οικισμού και κοντά σε κατοικίες και Ξενοδοχεία ,στις 13 Αυγούστου. Είναι κοινή ομολογία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Λιμενικό ,Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, Αστυνομία, εκκλησία  κ.λ.π) κινητοποιήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα με τη συνεργασία και τη προσφορά των κατοίκων και των επαγγελματιών του Διακοφτίου, έτσι ώστε μετά την πρώτη και άμεση περίθαλψη  τους και την εξασφάλιση τροφής και προσωρινής  στέγασης , να γίνει εφικτή η μετακίνηση τους, αυθημερόν στη Λακωνία .



Ως εδώ καλά και μάλιστα πολύ καλά. Πώς γίνεται τώρα ένα παράνομο σκάφος ,με κρεμασμένους σαν τα τσαμπιά 67 λαθρομετανάστες, να διασχίζει κατά μήκος και κατά πλάτος  ολόκληρο το Αιγαίο (ξεκίνησε από τη Κωνσταντινούπολη !!!!) με προορισμό την Ιταλία??!! Χωρίς να το δει  κανένας,(τούρκικες αρχές, τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ΝΑΤΟ, FRONDEX, Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό  και τόσοι άλλοι) διερχόμενο  ανάμεσα σε δεκάδες νησιά και διασταυρούμενες θαλάσσιες διαδρομές  ,κατακαλόκαιρο και να φτάνει ανενόχλητο στα Κύθηρα, μόνο ως θαύμα μπορεί να εκληφθεί και μόνο εύλογες απορίες μπορεί να προκαλέσει .Αναζητήθηκε  άραγε ο διακινητής ,ο καπετάνιος,   ο αρχηγός του  σκάφους και αν ναι τι έγινε ?βρέθηκε?  διέφυγε?.Ας είναι όμως, εμάς το θέμα μας είναι άλλο.



Συμπληρώνεται σε λίγο και ο τέταρτος  μήνας  από το ατυχές συμβάν και το σκάφος  που στέκει «Αγέρωχο» πάνω στα βράχια του Διακοφτίου, εξελίσσεται σε ένα ακόμη μνημείο της γνωστής  και παροιμιώδους  γραφειοκρατικής ανικανότητας και ασυνεννοησίας, πραγματικό ΄΄ναυάγιο΄΄ της Ελληνικής  Δημόσιας Διοίκησης. Αν πω ότι ήταν αναμενόμενο, δεν θα παραξενευτεί κανείς…οι ευθύνες ,κατά το γνωστό τροπάριο μπαλάκι, ο Σύλλογος απευθύνεται  στη καθ`ύλη αρμόδια υπηρεσία το Λιμεναρχείο και ενημερώνει το Δήμο , ο Δήμος, όπως ενημερωθήκαμε, απευθύνεται ομοίως στο Λιμεναρχείο και ενημερώνει το Σύλλογο, το Λιμεναρχείο αρχικά επικαλείται τον κακό..(μας) τον καιρό ! στη συνέχεια την έλλειψη μέσων ,που επιδεινώθηκε λόγω κρίσης..και τέλος τις πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, λόγους ασφαλείας και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Όσο δίκαιο και να έχει ο καθένας από τη πλευρά του, το σκάφος είναι εκεί και η αφόρητη δυσοσμία των πρώτων ημερών, μπορεί να αποδειχθεί πταίσμα μπροστά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρατεταμένη παραμονή του .Ο χειμώνας έφτασε και η απομάκρυνση του   πλέον, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.



Η τελευταία ενημέρωση μας από το Λιμεναρχείο  λέει ότι ήδη τα συνεχή χτυπήματα  του σκάφους στα βράχια, δημιούργησαν τρύπα στα ύφαλα (γεγονός που είχαμε προβλέψει) ,και ότι απαιτείται νέα διαδικασία για την αποκατάσταση πρώτα και στη συνέχεια την απομάκρυνση του. Μέχρι τότε βέβαια θα έχει ανοίξει νέα τρύπα ..ναυάγιο πάνω στο ναυάγιο δηλαδή ..σε δουλειά να βρισκόμαστε, ο ένας να παραπέμπει στον άλλο και κανένας να μην απαντάει γραπτώς στο Σύλλογο για το τι μέλλει γενέσθαι. Τώρα θα μου πείτε ,γιατί τόση πρεμούρα από το Διακόφτι  για ένα …απλό ναυάγιο και όπως είπε κάποιος δεν πήραμε το μάθημα μας τόσα χρόνια ? η μήπως είμαστε ποτέ στις πρώτες προτεραιότητες? Εδώ υπάρχει μια ετοιμόρροπη γέφυρα , σαπισμένη από κάτω ,σκουριασμένη από πάνω ,μνημείο αδιαφορίας, ο ορισμός της εγκατάλειψης επί δεκαετίες, το «ναυαγιάκι»  μας πείραξε ? Τώρα αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βαρεθούμε και θα σιωπήσουμε πλανώνται πλάνη οικτρά. Η παράξενη εποχή που ζούμε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσφέρεται πάντως για τέτοιου είδους «επιτυχίες» μιας και  ο καθ`ύλη  ΑΡΜΟΔΙΟΣ παρακαλώ και πιο ‘’επιτυχημένος’’ υπουργός της ‘’εθνοσωτηρίου’’ πρώτης φοράς, που μας αποχαιρέτησε αυτές τις ημέρες, εξασφαλίζοντας …βάθρο στα κάτω πατώματα της Ιστορίας,    άφησε ενθύμιο , το ημιβυθισμένο ναυάγιο της «Παναγίας Τήνου»  για ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ !!!! και πλέον,  μέσα στο λιμάνι του Πειραιά αμαυρώνοντας την εικόνα  όχι μόνο του πρώτου λιμανιού αλλά της χώρας ολόκληρης ..να μη πάρουμε και ένα παράδειγμα ?(κάτω φωτό) Πάντως πέφτουνε ..στοιχήματα ότι θα είναι εκεί  και όταν …μας αποχαιρετήσει και ο Κουρουμπλής..(μιλάμε για μεγάλο αστέρα..)!! Λέτε να πάθουμε τα ίδια;

Συμπέρασμα : Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία..

(Υ.Γ δεκτές και προτάσεις για χριστουγεννιάτικο στολισμό)!!!!!

  

                                                                           Επαμεινώνδας Σταμάτης