Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Χώρα, Κύθηρα - φωτό Εμμ. Σοφίου (σταλμένη 1964)

Ναυτική Τραγωδία στο Κάβο Μαλιά... 7 Ιανουαρίου 1993

Στην οργισμένη θάλασσα του Κάβο Μαλιά, όπου τα κύματα ξεπερνούσαν τα 10 μέτρα ύψος και ο άνεμος τα 11 μποφόρ, χάθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1993, το υπό παναμέζικη σημαία ελληνικό φορτηγό πλοίο «Coty-1» με το 17μελές πλήρωμά του (11 Έλληνες και 6 Ρώσοι ναυτικοί).
Το πλοίο, που μετέφερε 3.600 τόνους τσιμέντο στα αμπάρια του, παρουσίασε στις 3 τα ξημερώματα κλίση 11 μοιρών, από μετατόπιση φορτίου, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν νερά και να σταματήσουν οι μηχανές του. Παρά τις προσπάθειες του τάνκερ «Κρήτη WAVE» του Ομίλου Βαρδινογιάννη, του ρυμουλκού «Μέγας Αλέξανδρος» και της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» που έσπευσαν προς βοήθεια, στάθηκε αδύνατο να περισυλλεγούν ζωντανοί οι 17 ναυτικοί του πληρώματος.
Το «Coty I», φορτηγό πλοίο με παναμέζικη σημαία, αλλά ελληνικών συμφερόντων, είχε ναυπηγηθεί το 1962 και αγοράστηκε από την εταιρεία Golden Union Shipping του εφοπλιστή Θόδωρου Βενιάμη δέκα χρόνια αργότερα. Εκτελούσε μεταφορές τσιμέντου από τη Χαλκίδα στη Λικάτα Ιταλίας. Το εκτόπισμα ήταν 2.786 κόρων και το φορτίο που μετέφερε ήταν 3.600 τόνων.
Για το μοιραίο ταξίδι του έφυγε από τη Χαλκίδα την παραμονή των Φώτων. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 11 Έλληνες και 6 Ρώσους ναυτικούς. Έφθασε την ίδια ημέρα στον Πειραιά, όπου παρέμεινε «τράνζιτ» και ανήμερα των Θεοφανίωνξεκίνησε, παρά τον κακό καιρό και τη θαλασσοταραχή για τον προορισμό του.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, που ρωτήθηκε γιατί το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά παρά τη μεγάλη θαλασσοταραχή, έδωσε την εξήγηση ότι ύμφωνα με το εγχειρίδιο ασφαλείας της ναυσιπλοΐας, το «Coty I» δεν υπόκειτο στις απαγορεύσεις απόπλου, που ισχύουν μόνο για τα ελληνικά επιβατηγό πλοία και για τα φορτηγά με ελληνική σημαία κάτω των 500 κόρων, ενώ παραδέχθηκε την αδυναμία των σωστικών συνεργείων εξαιτίας των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών.
Πάντως, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πλοιοκτήτη του «Coty I» Θόδωρου Βενιάμη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 7 Μαΐου 1997 στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και ο βασικός κατηγορούμενος Θόδωρος Βενιάμης αθωώθηκε.

Οι Έλληνες ναυτικοί που χάθηκαν στο ναυάγιο του «Coty I»

  • Γιάννης Μαρτάκης, πλοίαρχος
  • Δημήτρης Μπουρλοτής, υποπλοίαρχος
  • Δημήτρης Μπαρμπέρης, ανθυποπλοίαρχος
  • Γιάννης Τσίγκος, A' μηχανικός
  • Νίκος Χαϊδάκης, Β' μηχανικός
  • Παναγιώτης Έγκαρχος, Γ' μηχανικός
  • Ισίδωρος Λικουρίνος, ναύκληρος
  • Γιώργος Κριμιζής, λιπαντής
  • Σμήλιος Κορμάρης, μάγειρας
  • Απόστολος Κανελλόπουλος, βοηθός θαλαμηπόλου
  • Μεμέτ Πελβάν, ναύτης
  • ΠΗΓΗ  https://www.sansimera.gr

Συνεδρίαση περί ψηφίσεως του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου Μονεμβάσιας οικονομικού έτους 2017.

Καλείσθε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα στους Μολάους (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) την 7η Δεκεμβρίου τ.ε. ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 για συζήτηση και λήψη απόφασης για το μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 159 του Ν. 3463/2006.
ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ: «Περί ψηφίσεως του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου οικονομικού έτους 2017»
Εισηγητές: κ. Δήμαρχος και Μέλη Οικ. Επιτροπής.
Στη συνεδρίαση καλούνται να παρευρίσκονται οι κ.κ. Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Δήμου.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σπύρος Αβδούλος

Με 18 θέματα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβάσιας.

Καλείσθε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα στους Μολάους (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) την 7η Δεκεμβρίου τ.ε. ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 για συζήτηση και λήψη απόφασης για τα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.
1. «Περί καταρτίσεως του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2017»
Εισηγητές: κ. κ. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι
2. «Περί εγκρίσεως εισηγητικής έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού Γ΄ τριμήνου 2016»
Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος & κ. Χριστάκος Σταύρος.
3. Περί καθορισμού τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.
Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος & κ. Χριστάκος Σταύρος.
4. Περί καθορισμού τελών ύδρευσης-άρδευσης και αποχέτευσης.
Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος & κ. Χριστάκος Σταύρος.
5. «Περί αναμορφώσεως προϋπολογισμού και τροποποίησης τεχνικού προγράμματος έργων οικ. έτους 2016».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
6. «Περί Εγκρίσεως και οριστικής παραλαβής της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Αποχετευτικού Δικτύου Δ.Κ. Νεάπολης».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
7. «Περί χορηγήσεως παράτασης για την εκτέλεση του έργου «Επισκευή-Συντήρηση πρώην Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ. Λαχίου Δ.Ε. Βοιών».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
8. «Περί χορηγήσεως παράτασης για την εκτέλεση του έργου «Δημιουργία συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος του αίθριου και της αίθουσας υποδοχής του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού (Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Νεάπολης)».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
9. «Περί Αποδοχής χρηματοδότησης για για την εκτέλεση του έργου στον Άξονα 1, Μέτρο Α «Ολοκλήρωση Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση – Πρόσκληση 1014», του χρηματοδοτικού προγράμματος του πράσινου Ταμείου «Λοιπές Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2016 – Αναμόρφωση Προϋπολογισμού – Τροποποίηση Τεχν. Προγράμματος 2016»
Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος.
10. «Περί καθορισμού του τρόπου εκτελέσεως του έργου «Επισκευή Ανωδομής στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Μονεμβασίας», προϋπολογισμού 123.000,00 €».
Αντιδήμαρχος κ. Χριστάκος Σταύρος.
11. «Περί καθορισμού του τρόπου εκτελέσεως του έργου «Συντήρηση δημοτικών οδών ΔΔ Λαχίου», προϋπολογισμού 500.000,00 €»
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
12. «Περί λήψεως Συμπληρωματικής Απόφασης για τον ορισμό εκπροσώπου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας Πάρνωνα (σχετ. η αριθ. 259/2016 Α.Δ.Σ.)».
Εισηγητής: κ. Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος.
13. «Περί εγκρίσεως του προγράμματος Τουριστικής προβολής του Δήμου Μονεμβασίας έτους 2017»
Εισηγήτρια: κ. Τσαφατίνου Κατερίνα.
14. «Περί συμμετοχής του Δήμου στην Πράξη «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ΚΔΒΜ – Νέα Φάση».
Εισηγητής: κ. Κολλιάκος Ιωάννης Εντεταλμένος Δ.Σ. για θέματα Παιδείας & Αθλητισμού.
15. «Περί αντικαταστάσεως μέλους του Δ.Σ. της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής»
Εισηγητής: κ. Κολλιάκος Ιωάννης Εντεταλμένος Δ.Σ. για θέματα Παιδείας & Αθλητισμού.
16. «Περί εγκρίσεως της αριθ. 88/2016 Απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας, η οποία αφορά την έγκριση του Απολογισμού οικ. έτους 2015».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος Δ.Λ.Τ. κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
17. «Περί εγκρίσεως της αριθ. 96/2016 Απόφασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας, η οποία αφορά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2016».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος Δ.Λ.Τ. κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος.
18. «Περί χορηγήσεως χρηματικού βοηθήματος σε κατοίκους του Δήμου Μονεμβασίας».
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σπύρος Αβδούλος

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 17:30 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΜΩΤΟΥ ΛΕΟΝΤΣΙΝΙΟ. 
ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΖΙ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ πατέρα Νικόλαο εφημέριο Καρβουνάδων και πατέρα Ιωάννη εφημέριο Φρατσίων

ΛΑΚΩΝΙΑ.Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας στη Σκάλα!

Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα (απόγευμα Τετάρτης) ένας άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε σπίτι στη Σκάλα Λακωνίας!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “ΛΤ, στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της Αστυνομίας από τη Σπάρτη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Εξετάζεται εάν ο αιφνίδιος θάνατος του άνδρα προήλθε από φυσικά αίτια ή είναι απόρροια εγκληματικής ή άλλης ενέργειας.
Διαβάστε νεότερα σε επόμενη ανάρτηση του ΛΤ
- See more at: http://www.lakonikos.gr

Προγραμμα Λειτουργιας Ιατρείων Δεκεμβρίου


ΛΙΒΑΝΟΣ Π. - ΔΡΙΒΑΣ Α. Ε.Ε. Λιπάσματα | Νεάπολη Βοιών Λακωνίας

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 30/11/2016 - Συνάντηση με τον Πρέσβη της Αυστραλίας

Συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. JohnGriffin είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης το πρωί της Τρίτης 29/11 στην πρεσβευτική κατοικία στο Ψυχικό. Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου και διήρκεσε μιάμιση ώρα, ήταν παρόντες ο Καθηγητής κ. Νίκος Γλυτσός, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού κ. Ηλίας Μαρσέλος καθώς και εξέχοντες Κυθήριοι της Αυστραλίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 
Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Πρέσβης είχαν μια διεξοδική συζήτηση με κύριο άξονα την μεγάλη παροικία των Κυθηρίων της Αυστραλίας καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών τους με την πατρίδα, που θα επιτευχθεί μέσα από κοινές δράσεις του Δήμου Κυθήρων και της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα. 

Ήδη ο κ. Πρέσβης αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Δημάρχου και θα επισκεφθεί το νησί μας τον προσεχή Ιούνιο προκειμένου να κηρύξει την επίσημη έναρξη ειδικών εκδηλώσεων του Δήμου που θα είναι αφιερωμένες στους ομογενείς μας με τον γενικό τίτλο «Εβδομάδα Αυστραλίας στα Κύθηρα – Australian weekin Kythera». Παράλληλα ο κ. Πρέσβης χαρακτήρισε εξαιρετική την πρόταση του κ. Δημάρχου για την πραγματοποίηση ενός αφιερωματικού πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Αυστραλίας, την οποία θα εξετάσει διεξοδικότερα. 
 
Στόχος της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που με συνέπεια ασκούμε, είναι η ενίσχυση των δεσμών του νησιού μας με τους δεκάδες χιλιάδες αποδήμους μας, αρχής γενομένης βέβαια από την αυστραλιανή ήπειρο, όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη αριθμητικά παροικία συμπατριωτών μας του εξωτερικού, που αριθμεί περισσότερους από 70.000 Κυθηρίους
----------------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------------