Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Την Παρασκευή εσπέρας 23 Δεκεμβρίου Στον ιερό ναό Παναγίας Οδηγήτριας Καλάμου, θα τελεστούν οι Μεγάλες Ώρες των Χριστουγέννων κατά το τυπικό της Εκκλησίας μας.

Την Παρασκευή εσπέρας 23 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30.
Στον ιερό ναό Παναγίας Οδηγήτριας Καλάμου, θα τελεστούν οι Μεγάλες Ώρες των Χριστουγέννων κατά το τυπικό της Εκκλησίας μας.
Η Ακολουθία αυτή με ύμνους και αναγνώσματα μας εισάγει στο Άγιο Δωδεκαήμερο της Γενέσεως του Χριστού μας.
Με το πέρας θα προσφερθεί τσάι στο αρχονταρίκι του ναού.


πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ.Επιστολή σε Π. Μεγαλοκονόμο

Δημήτρης Λουράντος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κυθήρων
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Με μεγάλη έκπληξη, διάβασα την ανακοίνωση του συναδέλφου Δημοτικού Συμβούλου κ. Παν. Μεγαλοκονόμου, που αφορά στα «πεπραγμένα», σ' αυτό το λίγο διάστημα της θητείας του, του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας των νησιών μας. Συγκεκριμένα για τη διάθεση του πασίγνωστου πλέον ποσού, σε τσιμεντοστρώσεις οδών.
Διάβασα με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και το όνομα της αφεντιάς μου, (μεταφέρω αυτολεξεί) , και ο συνδυασμός του Κου Δημητρίου Λουράντου έχουν την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή τους να εκλέξουν τους ανθρώπους αυτούς που με τις πράξεις τους δείχνουν ότι το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να δώσω κάποιες λίγες περισσότερες απαντήσεις στο δημοσίευμα του συναδέλφου.
• Πριν λίγους μήνες εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής. Κλήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, για να προτείνουν συναινετικά, τα πρόσωπα που θα ήταν υποψήφια για εκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οποιοσδήποτε πολίτης δε θα μπορούσε να είναι. Η παράταξη στην οποία ανήκει ο κ. Μεγαλοκονόμος ήταν η μόνη που αρνήθηκε και δεν πήρε μέρος, αλλά πρότεινε υποψηφίους δικής της επιλογής. Και θεμιτό και νόμιμο καθόλα είναι, αλλά δεν είναι συναινετικό.
• Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής είναι πλήρως ανεξάρτητα, αυτεξούσια και το Συμβούλιο δεν είναι και δεν νοείται να είναι υποχείριο κανενός. Είναι ανεξάρτητος ΟΤΑ, με δικές του λειτουργίες και μακάρι να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι.
• Ζήτησα πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Π. Κομηνό για τα συγκεκριμένα έργα. Όχι μόνο έλαβα αυτή την ενημέρωση, αλλά με μεγάλες λεπτομέρειες, ως ομολογουμένως δεν όφειλε. Και όχι μόνο αυτό. Μου έγινε και δια ζώσης λεπτομερής υπόδειξη των περισσοτέρων σημείων που έγιναν τα έργα.
Πριν απαντήσω στα τρία σημεία που υποδεικνύει ο συνάδελφος κ. Μεγαλοκονόμος ότι θα πρέπει να πράξω στην πρώτη δημοσίευσή του, θα ήθελα να γίνει ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής κύριος Κομηνός, δεν ήταν και δεν είναι μέλος της Παράταξης της οποίας ηγούμαι χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε συμφώνησα απόλυτα με την πρόταση του Δημάρχου στο πρόσωπό του. Το ότι κάποιο συγγενικό του πρόσωπο , ο Σπύρος ο Κουσουρής, ήταν και είναι μέλος της Παράταξης, αλλά και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξή μας, αλλά και πρότασή μας σαν υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και πρώτο αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου, ήταν και είναι μεγάλη και τιμή για μας.
Επομένως θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα. Ότι οι προτάσεις της Παράταξής μας, για υποψήφια μέλη της Επιτροπής, ήταν ομόφωνα οι Γιάννης Χαρατζάς εκλεγμένο μέλος πλέον του Συμβουλίου και ο Σπύρος Κουσουρής τον οποίο προηγουμένως ανέφερα. Να αναφέρω εδώ για το τακτικό μέλος της Επιτροπής Γιάννη Χαρατζά, ότι και σαν παράταξη και σαν άτομο, αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι γι' αυτόν και τη μέχρι τώρα προσφορά του.
Να απαντήσω τώρα στις τρεις προτάσεις παρατηρήσεις του κυρίου Π. Μεγαλοκονόμου, όσο με αφορά, που τις αναφέρει εγκαλώντας με, αφού τις παραθέσω επίσης αυτολεξεί :
Ο Δήμαρχος, η δημοτική πλειοψηφία αλλά και ο συνδυασμός του Κου Δημητρίου Λουράντου έχουν την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή τους να εκλέξουν τους ανθρώπους αυτούς που με τις πράξεις τους δείχνουν ότι το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και για αυτό τους καλώ:
1. Να καταγγείλουν δημόσια το συμβούλιο της επιτροπής για την πράξη τους αυτή και σε κάθε περίπτωση να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα
2. Να αναζητήσουν όλα τα σημεία που διατέθηκε αυτό το σκυρόδεμα των 18.798,00 ευρώ και εάν αυτά δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον ή η προμήθεια του δεν έγινε σύμφωνα με το νόμο, να μην πληρωθούν από την επιτροπή και να καταλογιστούν στους υπευθύνους
3. Ο Δήμαρχος να καλέσει άμεσα το Συμβούλιο της Εγχωρίου Περιουσίας για ετήσιο απολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο ως οφείλει και έπρεπε ήδη να έχει κάνει στα πλαίσια των καθηκόντων του για τα έτη 2015, 2016
Όσον αφορά το πρώτο: Συγχαίρω το Συμβούλιο της Επιτροπής γι' αυτή τους την πρωτοβουλία. Ελπίζω και εύχομαι να μην είναι η τελευταία.
Όσον αφορά το δεύτερο : Ήδη το έπραξα αναλυτικά. Αν ο συνάδελφος κ. Π. Μεγαλοκονόμος, θεωρεί ότι αυτές οι ενέργειες του Συμβουλίου έβλαψαν το Δημόσιο συμφέρον, οφείλει να στείλει το θέμα στον Εισαγγελέα ΧΘΕΣ.
Όσον αφορά το τρίτο : Δεν οφείλω να απαντήσω τίποτα επ' αυτού, γιατί η παρατήρηση αφορά στο Δήμαρχο.
Κλείνοντας θα ήθελα πάλι αυτολεξεί να αναφέρω μία φράση του συναδέλφου κυρίου Π. Μεγαλοκονόμου, που την αναφέρει στην δεύτερη ανακοίνωσή του :
Όλοι γνωρίζουμε τους πάντες, τους χαρακτήρες τους, τις διαδρομές τους, τις νοοτροπίες τους, τις επιδιώξεις τους.
Σε αυτή τη φράση, δε μπορώ να προσθέσω ούτε να αφαιρέσω τίποτα στο κείμενο του κ. Μεγαλοκονόμου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία.
Δημήτρης Λουράντος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ.ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΧΗ ΤΙΜΗΣ ΚΕΡΔΙΘΗΚΕ!

Εκδικάστηκε σήμερα στο Β τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η υπόθεση του καταστήματος "Μερκάτο" στη Χώρα!
Κατηγορούμενοι από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και 6 τοπικοί πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινοτήτων.
Η κατηγορία "παράβαση καθήκοντος" είμουν εκεί για να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψή μου.
Η διαδικασία μακρά, ενδελεχής εξέταση των στοιχείων. Η ετοιμηγορία του δικαστηρίου, ομόφωνα αθώοι με την σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελικής έδρας.
Μια ακόμη άδικη δίωξη σε βάρος μας, μιά ακόμη προσπάθεια λασπολογίας και κατασυκοφάντησης των αιρετών, έπεσε στο καινό!
Ευχαριστώ θερμά τον Συνήγορό μου Θεόδωρο Αρβανιτόπουλο, τους Συνηγόρους των άλλων συγκατηγορουμένων, Δημήτρη Καλλίγερο και Κώστα Καλλίγερο για την επιστημονική τους κατάρτηση και την μαχητική προσπάθειά τους για την αποκάλυψη της αλήθειας, ευχαριστώ επίσης και τον μάρτυρα υπερασπίσεως Πάνο Χατζηγιάννη για την συμπαράστασή του.

Μιχάλης Πρωτοψάλτης

Χριστουγεννιάτικες ευχές απο το pireaspiraeus.com


Έχασε τη μάχη 22χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο κοντά στην Έλωνα

Δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή ο 22χρονος Αλέκος Νικολακάκης, που είχε τραυματιστεί σοβαρά τον περασμένο Ιούλιο σε τροχαίο ατύχημα κοντά στην ΙΜ Ελώνης.
Όπως γράφει το leonidion.gr, τη νύχτα της 2ας Ιουλίου 2016, ο 22χρονος  επέστρεφε στο Παλαιοχώρι από το Λεωνίδιο, όμως για άγνωστη αιτία έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του που εξετράπη της πορείας της στο 10ο χλμ της ΕπΟ Λεωνιδίου - Κοσμά, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού.
Ο άτυχος 22χρονος, που καταγόταν από το Παλαιοχώρι, νοσηλευόταν για πέντε μήνες σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά την Παρασκευή (16/12) άφησε την τελευταία του πνοή.
Η κηδεία του τελέστηκε το Σαββάτο 17/12 στην Γράμμουσα Λακωνίας.
- See more at: http://www.lakonikos.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Φωτιά ξέσπασε στον Κάβο Μαλιά

Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή (16/12) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αγίου Μύρωνα στον Κάβο Μαλιά Βοιών.
Τελικά, η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως έπειτα από αρκετές ώρες, χάρη και στη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έκανε στάχτη πάνω από 30 στρέμματα δασικής γης. Η καμένη περιοχή βρίσκεται κοντά σε σπίτια και πλησίον της υπό κατασκευής Ιεράς Μονής του Οσίου Θωμά Εν Μαλεώ.
Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το προανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.
φωτο: velanidia-baladis.blogspot.com
- See more at: http://www.lakonikos.gr

Ποιμαντορική χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος του κ. Ευσταθίου

Πρός
Τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας
«Ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ».
Χριστιανοί μου ἀγαπητοί,
Τή φράση αὐτή ἀπηύθυνε ὁ ἄγγελος πρός τούς ποιμένες τῆς Βηθλεέμ τό βράδυ τῆς Γεννήσεως τοῦ Θεανθρώπου, αὐτοῦ τοῦ μοναδικοῦ, ὑπερφυοῦς καί ψυχοσωτήριου γεγονότος πού χώρισε τήν ἀνθρώπινη ἱστορία σέ πρό Χριστοῦ καί μετά Χριστόν. Ἡ Ἐκκλησία μας τήν ἐπαναλαμβάνει καί σήμερα, προσκαλώντας ὅλους ἐμᾶς, τούς ἀνθρώπους τοῦ 21ου αἰῶνα, νά ὑποδεχθοῦμε τόν Σωτῆρα μας, τόν Θεό τόν ἐνσαρκωμένο ἀπό ἀγάπη, ἐκεῖ στόν στάβλο τῆς Βηθλεέμ, τήν πρώτη ἐπίγεια κατοικία τοῦ Θεανθρώπου, ἀλλά καί στίς καρδιές μας, στά σπίτια μας, στίς πόλεις μας, στίς πατρίδες μας.
Ἀπέναντι, ὅμως, στό γεγονός αὐτό οἱ ἄνθρωποι δέν ἐμφανίζονται μέ ἑνιαία ἀντίληψη καί συμπεριφορά. Ἡ Γέννηση τοῦ Κυρίου μας χώρισε τούς ἀνθρώπους σέ δύο ὁμάδες μέ εὐδιάκριτες διαφορές.
Ὑπάρχουν ἐκεῖνοι πού πιστεύουν ἀκλόνητα στήν ἐνσάρκωση τοῦ δεύτερου προσώπου τῆς Ἁγίας Τριάδος στό πρόσωπο τοῦ Ἰησοῦ, ἔχουν συνειδητοποιήσει τή σημασία της καί καταβάλλουν ὁλοπρόθυμα ἐπίπονη προσπάθεια νά ἐφαρμόσουν τό θέλημά Του καί ἐκεῖνοι πού τήν ἀγνοοῦν παντελῶς ἤ ἁπλά δέν μποροῦν νά ἀρνηθοῦν τήν ἱστορική του παρουσία στή γῆ.
Ὑπάρχουν, ἐπίσης, ἐκεῖνοι πού προσέρχονται στούς Ναούς εὐλαβικά, γιά νά προσφέρουν τή λογική τους λατρεία, τά πολύτιμα μύρα τῶν ἀρετῶν τους ἤ τά δάκρυα τῆς μετανοίας τους ἤ καί τά δάκρυα τῆς εὐγνωμοσύνης τους καί εὐφραίνονται οἱ καρδιές τους ἀπό τούς βαθυστόχαστους ὕμνους. Παράλληλα, ὅμως, βλέπουμε καί ἄλλους πού ἔχουν ἀποκοπεῖ ἐντελῶς ἀπό τό θεανθρώπινο σῶμα τῆς Ἐκκλησίας.
Βρίσκουμε, ἀκόμη, καί τούς χριστιανούς ἐκείνους ἀπό τό σπίτι τῶν ὁποίων λείπουν τό καντήλι, τό εἰκονοστάσι, τό λιβάνι καί κάθε ἄλλη ἀναφορά στόν Θεό, παράλληλα μέ αὐτούς πού διατηροῦν τήν παράδοση, προσεύχονται στά ἱερά εἰκονίσματα τοῦ σπιτιοῦ τους καί ἀποτελοῦν τή μαγιά καί τήν ἐλπίδα γιά μία ἀναγέννηση.
Βλέπουμε νέους, πρίν τελέσουν τόν γάμο τους, νά ξεκινοῦν τή νέα τους ζωή μέ ἐξομολόγηση καί θεία κοινωνία, πού είναι θεμέλια τῆς εὐτυχισμένης συμβίωσής τους, δίπλα σέ πολλούς πού ἐνδιαφέρονται μόνο γιά τίς ὑλικές λεπτομέρειες καί τή βιτρίνα τῆς γαμήλιας τελετῆς, ἐνῶ ξεχνοῦν νά καλέσουν τόν Χριστό στήν καρδιά τους καί μέ ἐμπιστοσύνη νά παραδώσουν στά στιβαρά χέρια του τό τιμόνι τῆς ζωῆς τους.
Ὑπάρχουν γονεῖς μέ τόν Χριστό μέσα στήν ψυχή τους πού ἀγωνίζονται νυχθημερόν καί ἐναγωνίως ὄχι μόνο νά ἐξασφαλίσουν τά άναγκαῖα ὑλικά ἀγαθά γιά τά παιδιά τους, ἀλλά καί νά τά καθοδηγήσουν στήν ἁγνότητα, στήν ειλικρίνεια, στό μέτρο, στήν τιμιότητα, στην ἀγάπη, στή μυστηριακή κατά Χριστόν ζωή, ἀρετές πού οἱ πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ὀνομάζουν «ἄνθη εὐώδη». Ὅμως, πλεονάζουν σήμερα ἐκεῖνοι οἱ γονεῖς πού δέ λένε οὔτε λέξη γιά τόν Θεό στά παιδιά τους, δέν τά ἐνθαρρύνουν νά καλλιεργήσουν τό θρησκευτικό τους συναίσθημα, δέν τά νουθετοῦν χριστιανικά, ἐξεγείρονται, ἄν τό παιδί τους ἐκδηλώσει τήν ἐπιθυμία νά ἐκκλησιαστεῖ, ἀλλά συναινοῦν, ὅταν αὐτό συχνάζει σέ ψυχοκτόνα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.
Ὑπάρχουν ἐκκλησιαστικοί λειτουργοί μέ σύνεση, ταπείνωση, ἀγάπη καί ὑποδειγματική προσήλωση στήν ἀποστολή τους καί ἄλλοι πού ὁμιλοῦν γιά τόν Χριστό πολύ καί λίγο μέ τόν Χριστό, ἐνῶ ὁ βίος τους σημαντικά ἀπέχει ἀπό τό πρότυπο ζωῆς τοῦ Εὐαγγελίου.
Βλέπουμε ἐκπαιδευτικούς φίλεργους, εὐσεβεῖς καί φιλόθεους πού ὅμως δέν ἔχουν καταφέρει ν΄ ἀπομονώσουν πολλούς πλέον συναδέλφους τους πού συμπεριφέρονται ἀντιπαιδαγωγικά στόν χῶρο τοῦ σχολείου.
Στήν εὐρεῖα χορεία τῶν κοσμικῶν ἀρχόντων ἐπισημαίνουμε δίπλα στούς φιλογενεῖς, φιλόθρησκους καί ἐνάρετους καί πολλούς πού λιθοβολοῦν τήν Ἐκκλησία καί ἔχουν ἀναγάγει σέ πρωταρχικό σκοπό τους τήν περιθωριοποίησή της ἤ μιλᾶνε πολύ γιά τήν Ὀρθοδοξία, ἐπαινοῦν τό Εὐαγγέλιο, θεωροῦν ὅτι μόνο ἡ διδασκαλία του θά ἀναγεννήσει τήν κοινωνία, ἀλλά οἱ ἴδιοι δέν ἔχουν καθόλου πνευματική ζωή.
Ἀδελφοί μου,
Σήμερα πού ἡ χυδαιότητα ἐξωραΐζεται, ἡ σεμνότητα χλευάζεται, ἡ ἠθική περιφρονεῖται, ἡ γνήσια ἀγάπη ἀπουσιάζει, τά ἱερά σύμβολα τοῦ γένους βεβηλώνονται καί στή μέση τοῦ δρόμου καίγονται, ἡ ἱστορία παραχαράσσεται, ὁ δημόσιος βίος παρακμάζει καί ἡ πατρίδα μας ἀντιμετωπίζει μιά βαθειά καί πολυδιάστατη κρίση, σήμερα πρέπει τό μήνυμα τοῦ ἀγγέλου στούς ποιμένες ν΄ ἀκουστεῖ σάν ἐγερτήριο σάλπισμα μέχρι τά βάθη τῆς καρδιᾶς μας. «Ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ», δηλαδή γεννήθηκε ὁ Χριστός γιά τή σωτηρία ὅλων μας. Ἄς τόν προσκυνήσουμε, λοιπόν, εὐλαβικά, ἄς τόν ἀγαπήσουμε μέ πάθος καί ἄς τόν ἀκολουθήσουμε μέ αὐταπάρνηση. Ἄς προσπαθήσουμε νά ἀνακαλύψουμε τήν ἁγιοπνευματική μας πενία, τό πνευματικό μας ἔλλειμμα, ἄς μετανοήσουμε καί ἄς ἑορτάσουμε τά Χριστούγεννα μέ τό πνεῦμα, τή συνείδηση καί τό βίωμα τοῦ ὄντως ἐν Χριστῷ πορευομένου ὀρθοδόξου χριστιανοῦ.
Χριστούγεννα 2016
Εὐχέτης Σας πρός τόν Ἐνανθρωπήσαντα Κύριο
Ο Μητροπολίτης
πηγή: immspartis.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Εντυπωσίασε η βυζαντινή χορωδία της ενορίας Μονεμβασίας

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στο χώρο του γυμνασίου Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη γιορτή από την παιδική βυζαντινή χορωδία της τοπικής ενορίας.
Τα παιδιά έψαλαν κάλαντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και μας ταξίδεψαν στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Παράλληλα διαδραματίστηκε ένα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, με την επιμέλεια της θεατρολόγου Μαρίας Ζερβού.
Η υπέροχη εκδήλωση έκλεισε με τον εμπνευσμένο λόγο του εφημέριου Μονεμβασίας, πρωτοπρεσβύτερου π. Κωνσταντίνου Κρυπωτού, αρωγού και υποστηρικτή αυτής της προσπάθειας, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά και συγκίνησή του για το όνειρο της παιδικής βυζαντινής χορωδίας, που πλέον απέκτησε σάρκα και οστά.
Λίγα λόγια για τη βυζαντινή χορωδία
Τα μαθήματα βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια κάτω από τη σκέπη της ενορίας Μονεμβασίας.
Με την αποδοχή και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του εφημέριου π. Κωνσταντίνου Κρυπωτού, υπάρχουν πλέον τμήματα για όλες τις ηλικίες: από παιδιά δημοτικού έως και ενήλικες.
Οι χορωδίες των τμημάτων έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες κι επίσης έχουν ψάλει σε σημαντικές χριστιανικές εορτές.
Φέτος, τα τμήματα εμπλουτίστηκαν και με μαθήματα παραδοσιακών οργάνων για παιδιά και ενήλικες. Τα όργανα που διδάσκονται είναι βιολί, κανονάκι, κρουστά, νέι και ταμπουράς.
Όπως τονίζουν τόσο η Δανάη Γιαννίση όσο και ο Γιώργος Δέμμελος, οι οποίοι έχουν και την επιμέλεια της διδασκαλίας, «στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι οι άνθρωποι του όμορφου μέρους μας (μικροί και μεγάλοι) να έρθουν σε επαφή με την τόσο πλούσια μουσική μας παράδοση και να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της!».
http://www.laconialive.gr/ (με πληροφορίες – φωτό από monemvasianews.gr)

Οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μονεμβασίας

Ο δήμος Μονεμβασίας έχει ετοιμάσει και φέτος ένα ξεχωριστό πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.
Για τρίτη χρονιά στήθηκαν χριστουγεννιάτικα χωριά που περιμένουν όλα τα παιδιά να φωτογραφηθούν στο σπίτι του Άη-Βασίλη, να ταχυδρομήσουν τις επιθυμίες και τις ευχές τους στο μεγάλο γραμματοκιβώτιο, να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες και κατασκευές στο σπίτι των ξωτικών, να γευτούν ωραία παραδοσιακά γλυκίσματα στο σπίτι των ζαχαρωτών, να ζωγραφιστούν με νεραϊδοχρώματα στα προσωπάκια τους και να δώσουν χαρά σε άλλα παιδιά χαρίζοντας τρόφιμα, ρούχα και παλιά παιχνίδια στο Σπίτι της Αγάπης!
Στους Μολάους, το χωριό στήθηκε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Γεννήσεως του Χριστού, τον οποίο ευγενικά παραχώρησε η τοπική εκκλησία.
Στη Νεάπολη το χριστουγεννιάτικο χωριό βρίσκεται απέναντι από τον Βατικιώτη Ναυτικό με την επιμέλεια της δημοτικής κοινότητας Νεάπολης.
Στη Μονεμβάσια το χωριό στήθηκε στο χώρο της πλατείας και το ζαχαρένιο σπιτάκι στην πλατεία Κανόνι του Κάστρου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΜΟΛΑΟΙ
Παρασκευή 23/12
18.00′ – 21.00′
Εγκαίνια χριστουγεννιάτικου χωριού «Η παραμυθοχώρα της αγάπης!». Το χωριό θα παραμείνει ανοικτό έως 2/1.
Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια
Σας περιμένουν με δημιουργικές δράσεις!
Στο σπίτι του Άη Βασίλη
Γνωρίζουμε τον Άη Βασίλη και φωτογραφιζόμαστε μαζί του.
Στο σπίτι των ζαχαρωτών
δοκιμάζουμε πολύχρωμες λιχουδιές και…!
Στο σπίτι των ξωτικών
Ετοιμάζουμε γιορτινά στολίδια, κάνουμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές και face painting.
Στο ταχυδρομείο
Στέλνουμε τις επιθυμίες και τις ευχές μας στον Άη Βασίλη!
Στο Σπίτι της Αγάπης
Στέλνουμε την αγάπη μας στα παιδιά που την έχουν ανάγκη, προσφέροντας τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα και βιβλία.
Στο Σπίτι της Έλσας και της Άννας
Οι δυναμικές αδερφές Elsa και Anna παρέα με τον ξεκαρδιστικό χιονάνθρωπο OlaF από την αγαπημένη ταινία της Disney «Ψυχρά κι ανάποδα» σάς υπόσχονται πολλές εκπλήξεις.
Στο καραβάκι της Αγάπης σάς περιμένουμε με ζεστό γλυκό χριστουγεννιάτικο κρασί.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η φιλαρμονική Μολάων.
Ο αγαπητός σε όλους Άγιος Βασίλης, το χαρούμενο «Ξωτικό» και το «Έλατο» θα σκορπίσουν κέφι και χαρά σε όλους.
Αφήγηση παραμυθιών θα γίνεται από την κ. Καλλιόπη Καρυτσιώτη.
6/1/2017
19.00′
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της φιλαρμονικής Μολάων στο πνευματικό κέντρο.
Στο χωριό θα πραγματοποιηθούν επίσης δραστηριότητες από τους:
> Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων στις 27/12
> Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Μολάων στις 28/12
> Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου Μολάων στις 29/12
ΝΕΑΠΟΛΗ
23/12
18.30′
(Στο χώρο του χριστουγεννιάτικου χωριού)
Βραδιά χορού zumba με ήχους χριστουγεννιάτικους από τη σχολή χορού Penelope’ s Dance & Fitness Academy
Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΔΕ Βοιών.
26/12
18.30′
Προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας για τους μικρούς μας φίλους «Το πολικό εξπρές» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕ Βοιών.
27/12
20.30′
Προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας για τους μεγάλους μας φίλους «Μια βραδιά στο Παρίσι» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕ Βοιών.
28/12
18.00′
Διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής και αφήγηση παραμυθιού στο χώρο του χριστουγεννιάτικου χωριού.
29/12
18.30′
Χριστουγεννιάτικο bazaar και face painting από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδικού σταθμού Νεάπολης στο χώρο του χριστουγεννιάτικου χωριού.
30/12
11.00′ – 13.00′
Ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στον χώρο του χριστουγεννιάτικου χωριού.
21.00′
Χριστουγεννιάτικη γιορτή της φιλαρμονικής – χορωδίας της ΔΕ Βοιών. Στην αίθουσα της φιλαρμονικής.
14/1
19.30′
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της φιλαρμονικής της ΔΕ Βοιών. Στην αίθουσα της φιλαρμονικής.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
23/12
Πλατεία
18.00′
Παιδικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες»
27/12
Πλατεία
18.00′
Παιδικό πρόγραμμα με τους Πιπι και Παφ Πουφ.
Ο αγαπητός σε όλους Άγιος Βασίλης, το χαρούμενο «Ξωτικό» και το «Έλατο» θα σκορπίσουν κέφι και χαρά, διασκεδάζοντας με τα παιδιά.
30/12
Πλατεία
19.00′
Πρωτοχρονιάτικη συναυλία από τη σαξοφωνική ορχήστρα του δήμου Μονεμβασίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καλογεράκου.
1/1
11.30′ – 18.00′
Επισκεφθείτε το ζαχαρένιο σπιτάκι στην πλατεία με το κανόνι. Εκεί θα σας περιμένουν γλυκά κεράσματα και πολλές εκπλήξεις από το Σύλλογο Επαγγελματιών του Κάστρου Μονεμβασίας.

ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ
25/12
17.30′ – 19.00′
Στην πλατεία του χωριού στολίζουμε το δέντρο των ευχών και παίζουμε το παιχνίδι της πινιάτας.
Παράλληλα θα λειτουργεί bazaar από τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου για την ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου.
29/12
19.00′
Παρουσίαση του τρίτου τόμου της «Αρεσκουσας», μιας συλλογικής συγγραφικής προσπάθειας για τη σχέση της Λακωνίας με τη θάλασσα (στην αίθουσα εκδηλώσεων πρώην δημαρχείου)
20.15′
Πρωτοχρονιάτικη συναυλία από τη σαξοφωνική ορχήστρα των ΔΕ Ασωπού και Μονεμβασίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Καλογεράκου. (αίθουσα εκδηλώσεων πρώην δημαρχείου)
7/1

Προβολή παιδικής ταινίας στην αίθουσα εκδηλώσεων πρώην δημαρχείου

ΣΥΚΙΑ
20-21-22/1
18.00′ – 21.00′
3ο Χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι.