Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

«Στις καλένδες» το πλοίο από Πειραιά για τα Κύθηρα - Μεγάλη οικονομική ζημιά για το νησί

Κάτι -άσχημα - μοναδικό συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Αφροδίτης και δυσκολεύει κατά πολύ την πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτό, αλλά και τις αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρηματιών που διαμαρτύρονται για πτώση της τουριστικής κίνησης. 

Από τον Μάιο και λόγω μεγάλου τεχνικού προβλήματος του πλοίου που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς - Κύθηρα, το νησί έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ενώ πλέον όσοι θέλουν να το επισκεφθούν θα πρέπει να διασχίσουν τη μισή Πελοπόννησο με το αυτοκίνητο προκειμένου να φτάσουν πρωί πρωί να πάρουν το τοπικό πλοίο από τη Νεάπολη για να περάσουν απέναντι ή αν έχουν κάποια παραπάνω χρήματα να διαθέσουν να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια. 
Και αν αρχικά φαινόταν ότι το πρόβλημα θα λυνόταν σε κάποιες εβδομάδες προκειμένου να προλάβουν οι επιχειρηματίες την τουριστική περίοδο, τελικά χθες - καταληκτική ημερομηνία για την επισκευή του πλοίου «Βιντσέντζος Κορνάρος» - και μετά από παρέμβαση του δημάρχου Κυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την κάλυψη της ακτοπλοϊκής γραμμής, με την εταιρεία ΛΑΝΕ να κηρύσσεται έκπτωτη από την εν λόγω γραμμή.
Το θέμα της παρατεταμένης ακινησίας του «Βιτσέντζος Κορνάρος» είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή αναστάτωση στην τοπική κοινωνία των Κυθήρων και ο δήμαρχος του νησιού είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας. 
Για το ζήτημα μάλιστα είχαν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή, από βουλευτές διαφόρων κομμάτων, με αποδέκτη τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, όμως έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Ιουλίου, στο απόγειο της τουριστικής σεζόν για να φανεί ότι το πλοίο δεν πρόκειται να αρχίσει ξανά τα δρομολόγια.
Ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης μιλά για «οικονομική ζημιά» που έχει προκληθεί, αλλά από την πλευρά του τονίζει στο newpost.gr ότι «περνάμε στην αντεπίθεση»: «Είναι σίγουρα αρνητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύνδεση από τον Πειραιά, αλλά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το ό,τι έχουμε την τοπική σύνδεση από Νεάπολη. Έχει μπει κι άλλο δρομολόγιο μέσα στην ημέρα για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, ενώ προσπαθούμε να εντείνουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την διαφήμιση, προκειμένου να αντιληφθούν οι επισκέπτες ότι υπάρχουν και άλλοι οδικοί δίαυλοι για ταΚύθηρα». 
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για να λυθεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς το ζήτημα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής περιόδου θα έχει χαθεί: «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα κάποιες εβδομάδες να λυθεί το θέμα, είτε με κάποιο καινούριο καράβι, είτε με επισκευή του υπάρχοντος. Ήδη, όμως, από τον Μάιο, Ιούνιο υπάρχει πτώση στις κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα της τάξης του 9% σε σχέση με πέρυσι».
Προσθέτει, ωστόσο, με νόημα ότι: «Οι επιχειρηματίες που έχουν γνώση του χώρου και θέλουν να μην έχουν οικονομικές απώλειες, θα δουλέψουν πάνω στο γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, εξάλλου, μόνο το 15% των επισκεπτών του νησιού μας έρχονται από τον Πειραιά, οι περισσότεροι προτιμούν την τοπική σύνδεση από Νεάπολη. Και όλα θα γίνουν». 

Αναστάτωση στους επαγγελματίες του τουρισμού

Με πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση από την πλευρά του ο κ. Θοδωρής Οικονόμου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πελοποννήσου και Κυθήρων. 
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος στο Newpost.gr: «Έχει γίνει μεγάλη ζημιά στους επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Ο άλλος θέλει να περάσει καλά στις διακοπές του, να μπει σε ένα καράβι και να πάει στον προορισμό του. Το σκέπτεται να κάνει οδικώς όλη την Πελοπόννησο και να ξυπνήσει από τα ξημερώματα για να προλάβει το πλοίο. Το καράβι από τον Πειραιά ήταν η πρώτη λύση νομίζω, τουλάχιστον για τους επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά στο νησί».
Ο κ. Οικονόμου προσθέτει ότι «υπάρχουν, ήδη, διαμαρτυρίες των επαγγελματιών από τον Μάιο για το ζήτημα, αλλά τόσο η πολιτεία, όσο και η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν φαίνεται να θέλουν να λυθεί, επαφιόμενοι στο ό,τι υπάρχει η τοπική σύνδεση». 
ΠΗΓΗ http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου