Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Κυθήρων: ''Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι ριζωμένο στην ψυχή των Ελλήνων''

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο ακριτικό νησί των Αντικυθήρων η ετήσιος ιερά μνήμη του πολιούχου του νησιού Αγίου Ιερομάρτυρος Μύρωνος, στην ομώνυμη διαλελυμένη παλαιά γυναικεία Ιερά Μονή που διαρκώς ευπρεπίζεται και συντηρείται τα τελευταία έτη με τη φροντίδα των Αντικυθηρίων και των ευλαβών προσκυνητών.
Το εσπέρας της εορτής αφίχθη στο νησί με τη συνδρομή σκάφους του Λιμεναρχείου Νεαπόλεως Λακωνίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικύθηρων κ. Σεραφείμ που χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού κηρύσσοντας το Θείο Λόγο.
Ανήμερα της εορτής (17/8) τελέστηκαν ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή Αντικυθήριων και ομογενών εξ Αυστραλίας.
Παρέστησαν η Βουλευτής της Ά Πειραιά και Νήσων κα. Ελένη Σταματάκη, ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης, ο Διοικητής του Α.Σ. Αντικυθήρων Ανθυπαστυνόμος κ. Χάρης Γιαννόπουλος και μέλη του Δ.Σ. της εν Πειραιεί Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων.
Φέτος ο κόσμος ήταν μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από Πειραιά και Κρήτη που αναμένεται να αποκατασταθεί εντός Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο οι Αντικυθήριοι προετοίμασαν όπως κάθε χρόνο τον εορτασμό του Πολιούχου τους, όπου προσφέρεται ντόπιο αγριοκάτσικο, κρητικό πιλάφι, κρασί και ψωμί σε όλους τους προσκυνητές.
Για 17η συνεχή χρονιά λάμπρυνε με την παρουσία της στο νησί η χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που έψαλλε μελωδικότατα στις Ιερές Ακολουθίες. Πολλοί κάτοικοι αλλά και νέοι προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη ο Άγιος Μύρων αλλά και στις διαρκείς πρεσβείες του προς τον Θεό για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τα Αντικύθηρα και τους κατοίκους τους, που διαρκώς μειώνονται με αποτέλεσμα το νησί να βιώνει έναν ορατό κίνδυνο ερήμωσης.
Ευχήθηκε να βοηθήσει ο Άγιος Μύρων ώστε το νησί να ανακάμψει πληθυσμιακά και να στελεχωθεί εκ νέου η Ιερά Μονή του Αγίου που μέχρι το 1950 ήταν γυναικείο Μοναστήρι και διαρκώς ευπρεπίζεται με την μέριμνα των κατοίκων και των προσκυνητών.
Επιπλέον αναφέρθηκε στο ζήτημα της ορθόδοξης παράδοσης τονίζοντας με έμφαση ότι το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» είναι ακλόνητα ριζωμένο στην ψυχή των Ελλήνων και δεν θα καταργηθεί ποτέ.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος, μετά την οποία ακολούθησε η παραδοσιακή εόρτιος τράπεζα στο προαύλιο του Ιερού Ναού.
http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου