Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Οι Λάκωνες του Μόντρεαλ στηρίζουν τα ιδρύματα της Μητρόπολης

Στις 8 Ιανουαρίου, στη 1.00′ το μεσημέρι, τα λακωνικά σωματεία του Μόντρεαλ (Γεωργιτσάνων, Επιδαύρου Λιμηράς, Κρεμαστιωτών, Κουπιωτών, Λακωνική Αδελφότητα Μανιατών, Μολαϊτών, Συκεωτών, Σκαλιωτών, Σκουραβαρβιτσιωτών, Χρυσαφιτών), για δεύτερη φορά μετά τον Μάιο του 2013, διοργανώνουν φιλανθρωπική εκδήλωση ενίσχυσης των ιδρυμάτων της ιεράς μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το εκλεκτό και πλούσιο φαγητό και η άριστη εξυπηρέτηση στις πολυτελείς αίθουσες δεξιώσεων του “Palace” είναι γενναιόδωρη και ευγενική προσφορά των ιδιοκτητών του κ.κ. Νίκου Τσατά και Τέρρυ Νικηφόρου, οι οποίοι κατάγονται από τη Μεσσηνία και την Παντάνασσα Λακωνίας αντίστοιχα.
Η πρόεδρος της Λακωνικής Αδελφότητας Καναδά κ. Παναγιώτα Ταμβακολόγου – Κυριακού, η οποία κατάγεται από το Έλος, μιλώντας στο monemvasianews.gr, υποστήριξε την αναγκαιότητα να στηριχθούν υλικά και ηθικά τα ιδρύματα της μητροπόλεώς μας.
πηγή: monemvasianews.gr

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων στο Γύθειο

Theofaneia
Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου και ώρα 10.00′ το πρωί θα τελεστεί  με την προσήκουσα λαμπρότητα στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Γύθειο ο εορτασμός της δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.
Εν συνεχεία στην αποβάθρα της κεντρικής πλατείας Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θα λάβει χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΙ Ό,ΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Παει...τερμάτισαν και την ελπίδα που λέγεται ΧΡΙΣΤΟΣ!

...Και πως να πάει άλλο,έτσι όπως τα κάναμε; Τα ίδανικά κι οι ελπίδες στέρεψαν...Οι πίστες μας σε αξίες έχουν εξαεριστεί.


 
Βαδίζουμε προς το άγνωστο χωρίς καμιά βάρκα ελπίδας.΄Ολα γίνανε σμπαράλια. Οι διεθνείς λήσταρχοι-κατσαπλιάδες ...μας πίνουν στο αίμα. Έχουν επενδύσει να μας το ρουφάνε για τα επόμενα 100 χρόνια ..Μας θέλουν όχι απλά γονατισμένους αλλα σερνόμενους στα τέσσερα! 

Είμαστε χωρίς πηξίδα χωρίς ηγέτες, πλην μιας χούφτας σαρδανάπαλων αποδεδειγμένα ανικάνων.. που πλατσουρίζουν μέσα σε μια κουταλιά νερό αγωνιζόμενοι μόνο για τη δική τους βόλη... χουφτώνοντας το βιός των υπολοίπων ημών. Κι όλοι τους ...ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ...ΠΑΡΑΛΗΔΕΣ !!!

Τι ευχή να σας δώσω σήμερα με την έλευση του 2017; Οι θεοί γκρεμίστηκαν κι ο Χριστούλης μας παραφτώχυνε! Εις τι να ελπίσεις;... Στους άθεους ηγετίσκους που βγήκαν από τις σπηλιές τους...κουβαλώντας στα τρύπια δυσάκια τους πάσαν ανοησίαν και την απόλυτη εξ ύψους μαλακίαν... 

Τι να πω στα παιδιά και τα εγγόνια μου; Τί δώρο να τους κάνω, όταν είμαι μόνιμα συνταξούχος πένης; ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ...ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ!!!

Μόνο ένα και λιτό: ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ όρθιοι όσο μπορείτε...Ποτέ μην το βάζετε κάτω και πολεμείστε με νύχια και με δόντια κατά των αρπαχρικών που σας ζώνουν.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕ...αλλά δεν πρέπει κι εσείς να τους φάτε. Να τους αποτρέπετε μόνον, λέω, να... σας πληγώσουν.

Δύσκολον... αλλά ποιος ξέρει, μπορεί να φέξουν και καλύτερες μέρες... Το εύχομαι . Δυστυχώς οι γέροι σαν κι εμένα μόνον ευχολόγια άνοστα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν...Είθε ο καταργημένος Θεός -Χριστός... να σας τα φέρει όλα...ΧΡΗΣΤΑ! Είθε ...αν και πλέον έπαψα να ελπίζω...
--------------------------------------
Απόστολος Βραχιολίδης
--------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΠΕ ΝΗΣΩΝ

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04/01/2017

Ανταλλαγή ευχών και συνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων Π.Ε. Νήσων

Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων, έγινε η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πειραιά και των Νησιών, με θέμα την παρουσίαση του μέχρι σήμερα απολογισμού δράσεων της Π.Ε. Νήσων καθώς και τον προγραμματισμό των έργων και στόχων της νέας χρονιάς. 




Μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετέφερε τις ευχές της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου και έκανε μία σύντομη αναφορά στις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που παρουσιάζει η Π.Ε. Νήσων. 

Ο κ. Χατζηπέρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή σε κάθε νησί ξεχωριστά και στο σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας ως ατμομηχανής ανάπτυξης και χρηματοδότησης των έργων αυτών. 

Τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες των νησιών της Αττικής από τον Τουρισμό και την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του με τους Δήμους καθώς και την ανάγκη χάραξης ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή με στοχευμένες δράσεις. 

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτικότητα με συγκεκριμένες προτάσεις, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνονται μετά την ανάληψη (από 1 Ιανουαρίου 2017) της Προεδρίας της Ε.Ε. από την νησιωτική χώρα της Μάλτας.

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στο επίκεντρο της Περιφέρειας είναι πάντα ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Κεντρικό όραμα της Π.Ε. Νήσων είναι η ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού με συγκεκριμένο προγραμματισμό, η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και η ανάσχεση του φαινομένου της ερημοποίησης των νησιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. 

Για την υλοποίηση όλων αυτών, ο Αντιπεριφερειάρχης σκοπεύει να προωθήσει την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Leader, Life – Green Kythera κλπ) επικουρικά με τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόγραμμα Αγιασμού των Υδάτων 2017 στα Κύθηρα

"ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΦΩΤΕΡΑ" ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

«Να ΄ν΄τα Χριστούγεννα στεγνά και τα Φώτα φωτερά και το Πάσχα σύβροχο, χαρά σ’ εκείνον το ζευγά πού ΄χει πολλά σπαρμένα» είναι μια από τις μετεωρολογικές παροιμίες του λαού μας εν χρήσει στις αγροτικές κοινωνίες, που συνήθιζαν να κάνουν μαντεύματα από τον καιρό. 



Τώρα που το δωδεκαήμερο οδεύει προς το τέλος να αναφέρομε τι συνηθιζόταν στα Κύθηρα κατά την παραμονή και κατά την ημέρα των Θεοφανείων. 

Πρώτα πρώτα οι νοικοκυρές την ημέρα του αγιασμού, ημέρα νηστείας έβραζαν τα παππούδια, ή παλληκάρια από στάρι, κουκιά, λαθύρια χωρίς λάδι, τα στράγγιζαν και τα έτρωγαν στεγνά. 

Οι μητέρες που είχαν γιους, το πρωί πριν φέξει έριχναν μια φούχτα παππούδια στο δώμα του σπιτιού και λέγανε «φάτε συρνούμενα, πετούμενα, πουλάκια τ’ ουρανού κι ευκηθείτε τουν υγιώνε μου και τουν παλληκαριώνε μου» 

Στο ζυμωτό των ημερών με σταρένιο αλεύρι οι νοικοκυρές ξεχώριζαν τα κουλούρια, με τα οποία φίλευαν τον ιερέα που πήγαινε ν’ αγιάσει. 

Σε μια εποχή που οι ιερείς ήταν άμισθοι, οι ενορίτες εκτός από το νόμισμα που έριχναν στην αγιαστούρα, πρόσφεραν δώρα σε είδος, ό,τι παρήγαγε το κάθε σπιτικό. 

Την εξέδρα του Μεγάλου Αγιασμού στολίζουν με εποχιακά άνθη, κυρίως μανούσια και μυρτιές, πορτοκάλια και ροσμαρίνια. 

Παλιά, αυτός που έπεφτε στη θάλασσα να πιάσει το Σταυρό, γύριζε με ένα δίσκο με το Σταυρό μέσα, και οι πιστοί έριχναν το νόμισμα «.. όση πέφυκεν η προαίρεσις δίδου..»



Με το Μεγάλο Αγιασμό που έπιναν νηστικοί, αγίαζαν τις 4 γωνιές του σπιτιού, το πηγάδι, τα ζωντανά, τα εξοχικά σπιτάκια, τους βοηθητικούς χώρους, τις βάρκες μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος.
-----------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
-----------------------------------

Πρόσκληση για Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας την 5-1-17

Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Κυθήρων



Ωράριο λειτουργίας ουρολογικού ιατρείο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

O γιατρός Ουρολόγος 

 
κύριος Αθανάσιος Λουντρούδης θα βρίσκεται και πάλι στο

 
νησί μας και θα εξετάζει στο νέο ιατρείο του δίπλα απο το

 
 ιατρείο του οφθαλμίατρου κυρίου Τριαντάφυλου στο Λιβάδι

 
Κυθήρων,ΑΠΟ 09/01 - 10/01/2017 Τηλέφωνο επικοινωνίας

 
για ραντεβού 6972921099--2102633228.
 
 ΔΕΥΤΕΡΑ            12.30-15.00 & 17.30-20.30
 ΤΡΙΤΗ                 09.30-12.00  
 tel  210-2633228       6972921099