Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση Λυκείου Κυθήρων: Επίδοση Ελέγχων Προόδου


Ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με τη λανθασμένη εφαρμογή του εργόσημου στον πρωτογενή τομέα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου
Θέμα: Προβλήματα από τη λανθασμένη εφαρμογή του εργόσημου στον πρωτογενή τομέα
Η καθιέρωση του εργόσημου στον πρωτογενή τομέα ήλθε για να επιλύσει με δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο την απασχόληση κυρίως των εργατών υπαίθρου που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η απλοποιημένη διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του τόσο για την μείωση της εισφοροδιαφυγής όσο και για την αναγνώριση των δαπανών των εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα μετά την πρόσφατη αλλαγή υπολογισμού της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο (Αριθ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 61327/1484/ 2016) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από 1/1/2017 οι μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, εξομοιώνονται με τους μισθωτούς και θα ακολουθούν τα ισχύοντα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με μηνιαία εισφορά. Η εγκύκλιος αυτή αγνοεί ότι η απασχόληση εργατών στα χωράφια γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και απαιτεί από τους αγρότες κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, να εφαρμόζουν πολύπλοκες και κοστοβόρες διαδικασίες πρόσληψης και απόλυσης που θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής. Με την διαδικασία αυτή στην ουσία καταργείται η πληρωμή με εργόσημο αφού οι πληρωμές των μισθωτών, με τους οποίους εξομοιώνει τους εποχιακούς εργάτες γης, πληρώνονται μόνο μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Επίσης με την εξομοίωση τους με μισθωτούς οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 15,5% το 2017 σε 20% το 2020 πράγμα που επιβαρύνει υπερβολικά το κόστος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων λόγω εφαρμογής του εργόσημου σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Είναι φανερό ότι η πρόχειρη αποσπασματική διαδικασία που ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει στην αύξηση της εισφοροδιαφυγής και στην περαιτέρω απορρύθμιση του δύσκολου θέματος της ασφάλισης των εργατών γης από τρίτες χώρες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Θα ανασκευασθεί η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εξομοιώνει τους εργάτες γης με τους μισθωτούς ;
2. Θα απλοποιηθεί η διαδικασία εφαρμογής του εργόσημου για μείωση του κόστους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζελέπης Μιχάλης
Αρβανιτίδης Γιώργος
Αχμέτ Ιλχάν
Βενιζέλος Ευάγγελος
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κεφαλίδου Χαρά
Κουτσούκος Γιάννης
Κρεμαστινός Δημήτρης
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Μανιάτης Γιάννης
Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος
Χριστοφιλοπούλου Εύη

«ΤΣΙΡΙΓΟ ΜΟΥ» ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΑΤΣΕΑ

«ΤΣΙΡΙΓΟ ΜΟΥ» ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΑΤΣΕΑ
Ο Νίκος Φατσέας (1914-1990) ήταν ο Κυθήριος στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών όπως «Για μας κελαηδούν τα πουλιά» «Το κοκοράκι» «Απόψε τα μεσάνυχτα» «Μη φοβάσαι» « Θα σε πάρω να φύγομε» κ.α. Ο αγαπημένος του καλλιτεχνικού κόσμου στο μεσοπόλεμο και μετά, συνεργάστηκε με το Γούναρη και με το Σουγιούλ, τον Πλέσσα, τον Κατσαρό κ.α. που μελοποίησαν τους στίχους του. Όταν τον κυρίευε η νοσταλγία για το νησί του έγραφε:
Τσιρίγο μου
Μακριά από τη δική σου αγκαλιά
Σβήνει κάθε άλλη ομορφιά
Όλα σβήνουν και δεν αφήνουν
Ανάμνηση σιγά σιγά καμιά
Εσύ μόνο μου φέρνεις πόνο
Σαν από σένα ζω μακριά.
Ρεφραίν
Τσιρίγο μου, συ μου ‘χεις πάρει την καρδιά μου
Τσιρίγο μου, συ κρύβεις κάθε έρωτά μου.
Πώς νοσταλγώ τις όμορφες κορφές σου ν’ αντικρύσω
Τσιρίγο μου, το χώμα το δικό σου να πατήσω.
Περνούν τα χρόνια φεύγουνε περνούν
Κι όλοι ξένους τόπους τριγυρνούν
Δεν ξεχνούνε μακριά κι αν ζούνε
Το μέρος που πρωτόειδαν τη ζωή
Και σε τόνο γιομάτο πόνο
Λεν μ’ ένα πόθο στην ψυχή
Ρεφραίν
Τσιρίγο μου…..
Τους στίχους αυτούς στη δεκαετία του 30 μελοποίησε ο Κουγιουμτζόγλου σε ρυθμό φοξ. Μια διαφήμηση στην «Κυθηραϊκή Δράση» το 1937 προτρέπει τους Κυθηρίους να διασκεδάζουν βάζοντας στο γραμμόφωνο το δίσκο με αυτο το κεφάτο φοξ.

Eleni Harou

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ....Ο κύκλος των δικών κλείνει!


Ο κύκλος των δικών κλείνει!
Μια ακόμη δικαστική περιπέτεια ολοκληρώθηκε σήμερα.
Στο Δικαστκό Μέγαρο της οδού Σκουζέ στον Πειραιά βρεθήκαμε σήμερα με τους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους Σταμάτη Αλοίζο και Σταύρο Βενέρη, μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης, Δημήτρη Καλλίγερο και Θόδωρο Αρβανιτόπουλο, για να δώσουμε την μάχη της αθώωσης.
Κατηγορούμενοι έξι Δημοτικοί Σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος, επειδή το 2012 είχαμε αποφασίσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο. να μην κλείσουμε ένα κατάστημα του νησιού μας!
Μακρά η διαδικασία, το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ασχολήθηκε με δύο μόνο δίκες! 
Σε ότι με αφορά, παρών και σήμερα για να δώσω την μάχη της αποκάλυψης της αλήθειας. Μαζί με τους παρόντες κατηγορούμενους, τον μάρτυρα υπεράσπισης και τους Συνηγόρους μας. Η προσπάθειά μας στέφθηκε με επιτυχία!
Οι δικαστές αποφάσισαν, με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελικής έδρας ΑΘΩΟΙ!
Με την ολοκλήρωση και αυτής της δίκης κλείνει σχεδόν αυτός αισχρός κύκλος των ανούσιων δικών, των ανυπόστατων κατηγοριών που τόσο μας ταλαιπώρησαν.
Μια έχει μείνει ακόμη και τέλος!

 Μιχάλης Πρωτοψάλτης

κοινή ανακοίνωση ανεξαρτητων αγροτικών συλλόγων Λακωνίας - δελτίο τύπου

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στο πνευματικό κέντρο Σκάλας πραγματοποιήθηκε συνάντηση και των τεσσάρων ανεξαρτήτων αγροτικών συλλόγων της Λακωνίας .
Ειδικότερα παραβρέθηκαν ο Αγροτικός Σύλλογος “Ο Λεωνίδας” απο τη Σπάρτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα , ο Αγροτικός Σύλλογος Αν.Μάνης και ο Αγροτικός Σύλλογος Μονεμβασίας.
Συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στον αγροτικό τομέα με τα προβλήματα σε αυτόν να παραμένουν και να αυξάνονται και εκφράστηκε απο όλους η έντονη ανησυχία για την επικείμενη δημοσίευση των δασικών χαρτών που θα δημοσιευθούν εντός των προσεχών ήμερων και για το νομό μας.
Συζητήθηκε επίσης η μείωση του αφορολογήτου στο 50% και αύξηση της παρακράτησης του εργοσήμου στο 20% και η σταδιακή κατάργηση του .
Αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση των μελών μέσα απο γενικές συνελεύσεις αλλά και ενημερώσεις των αγροτών στα τοπικά διαμερίσματα.
Καλούμε όλους τους αγρότες να παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα να δώσουν μάχη για την επιβίωση τους αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό.



Αγροτικός σύλλογος Σπάρτης “Ο Λεωνίδας”
Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα
Αγροτικός Σύλλογος Μονεμβασίας
Αγροτικός Σύλλογος Αν. Μάνης