Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ευρεία σύσκεψη για τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην ευρεία σύσκεψη για τη διασύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. 
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός καθώς και εκπρόσωποι των Νησιωτικών Περιφερειών και αεροπορικών εταιρειών και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στόχος της σύσκεψης ήταν η βέλτιστη οργάνωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων προς τα νησιά και ο εξορθολογισμός των επιδοτούμενων γραμμών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου και επισήμανε ότι η σύσκεψη είναι πολύ χρήσιμη επιπλέον και λόγω της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Νησιωτική χώρα της Μάλτας. 
Τόνισε δε ιδιαίτερα τα προβλήματα των νησιών της Π.Ε. Νήσων Αττικής, τα οποία συνόψισε ως εξής :
• Τα νησιά δεν συνδέονται μεταξύ τους ακτοπλοϊκώς. Για τα Μέθανα δε είναι σχεδόν ανύπαρκτη η ακτοπλοϊκή σύνδεση κατά τους χειμερινούς μήνες. Ανέφερε με έμφαση ότι τα νησιά της Ύδρας και των Σπετσών δεν εξυπηρετούνται με συμβατικό πλοίο παρά μόνον με ταχύπλοα όπου το κόστος είναι δυσβάστακτο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
• Η αεροπορική σύνδεση των Κυθήρων πρέπει να εξορθολογιστεί. Συγκεκριμένα, αντί για ένα δρομολόγιο το Σάββατο να γίνουν δύο, ήτοι ένα την Παρασκευή και ένα την Κυριακή για την βελτίωση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και επιπρόσθετα πρότεινε να υπάρξει αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Κύθηρα.
• Τέλος πρότεινε οι συμβάσεις επιδοτούμενων γραμμών να είναι μακροχρόνιες έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν ορθολογικά οι ανταποκρίσεις με τις αεροπορικές εταιρείες και τους τουριστικούς πράκτορες.
• Συμφώνησε δε απόλυτα με τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη για τη δημιουργία υδατοδρομίων και τη χρησιμοποίηση ελικοπτέρων που θα βοηθήσουν πολλαπλά τα νησιά και κατά τους χειμερινούς μήνες, που είναι και θέση της Περιφέρειας Αττικής.

ΟΙ 70 ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΤΡΙΠΟΛΗ- ΝΑΥΠΛΙΟ

Μετά από την ολονύκτια περιπέτεια για την διάσωσή τους , από τους άντρες και γυναίκες του Λιμεναρχείου Νεάπολης, οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε πρόχειρη δομή για προσωρινή διαμονή , στη Νεάπολη Βοιών,έως ότου γίνει καταγραφή των στοιχείων τους.
Οι παράτυποι μετανάστες Πακιστανοί στην καταγωγή , διέμεναν στην γύρω περιοχή του Λαυρίου και πλήρωσαν τους 2 Ουκρανούς διακινητές ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 3000 ευρώ ο καθένας , για να τους βγάλουν παράνομα από την χώρα μας με σκάφος, με προορισμό την Ιταλία. 
Στην πορεία όμως το σκάφος έπαθε βλάβη στη μηχανή και παρέμεινε ακυβέρνητο . Φοβούμενοι για ατύχημα εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια των μελών του Λιμενικού κατάφεραν να ρυμουλκήσουν το σκάφος στο Αλιευτικό Καταφύγιο των Βελανιδίων ,ανατολικά της Νεάπολης. 
Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι και η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή.
Παράλληλα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Μονεμβασιάς και φρόντισε για την μεταφορά τους στη Νεάπολη ,τους δόθηκαν κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ,παρέχοντας και φαγητό.
Στην αντιμετώπιση όλων των αναγκών υπήρξαν εθελοντές που πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης και το Γηροκομείο Νεάπολης όπως πάντα ανέλαβε το σημερινό μεσημεριανό και βραδινό γεύμα και όχι μόνο. 
Οι παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν απόψε αργά το βράδυ στην Καλαμάτα στην Τρίπολη και στο Ναύπλιο όπου θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. 
Ρεπορτάζ :Συμβαίνει Τώρα




ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ.ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Λακωνία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα στα τόσα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες .
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών καλούνται οι πολίτες να αποδείξουν πληρώνοντας τέλη αντιρρήσεων αλλά και έξοδα για σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων για την αναζήτηση των συντεταγμένων, καθώς και έξοδα για την σύνταξη του φακέλου από ειδικό γραφείο , την ηλεκτρονική υποβολή της αντίρρησης καθώς και την ταχυδρομική αποστολή πολλαπλών εγγράφων και δικαιολογητικών στις διευθύνσεις δασών των νομών της χώρας
Δηλαδή ιδιοκτήτες που έχουν ένα μικρό χωράφι δεκαετίες ολόκληρες πάππου προς πάππου, καλούνται επί ποινή απώλειας της ιδιοκτησίας τους, να αποδείξουν το αυτονόητο!
Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης αξιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει ήδη το κράτος μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Γεωργίας με το ΟΣΔΕ .
Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί οι δηλώσεις Ε9 που αναγράφωνται όλες οι ιδιοκτησίες .
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτή η ενέργεια έγινε πρόχειρα και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάσωση σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν νέα βάρη. και ίσως αβέβαιο αποτέλεσμα.
Και ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη ενημέρωσης ορίζεται και ασφυκτική ημερομηνία δύο μηνών για υποβολή αντιρρήσεων.
Σε μια εποχή με τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης
καλείται να ακολουθήσει υποχρεωτικά και μια ακόμη δαιδαλώδη και κοστοβόρα διαδικασία στην οποία είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντεπεξέλθει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ιδιοκτησία του.
. 
Η μόνη λύση , για αυτή την βιαστική , άστοχη και χωρίς ουσιαστική προετοιμασία ενέργεια, είναι η ανάκληση της ! 
Τα αρμόδια υπουργεία να συνεργαστούν και να καταθέσουν μια αξιόπιστη ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να λαμβάνει όλα τα πραγματικά δεδομένα υπόψιν , χωρίς αιφνιδιασμούς και ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς, και χωρίς φορομπηκτικά τέλη.

Ο Δήμος Μονεμβασίας ενημερώνει τους πολίτες για τους δασικούς χάρτες.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε για το νομό Λακωνίας στις 3 Φεβρουαρίου 2017.
Από τις μέχρι τώρα αναρτήσεις, έχουν διαφανεί αρκετά και σημαντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση, για ένα τόσο σοβαρό έργο, όπως θα έπρεπε.
Ο Δήμος Μονεμβασίας παρακολουθώντας το όλο θέμα από κοντά, οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού καταστήματος στα Παπαδιάνικα.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Λακωνίας κ. Ηλίας Κοντάκος, με σκοπό την όσο γίνεται πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου.
Ο Δήμαρχος
Ηρακλής Τριχείλης

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Πρόγραμμα «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης»

O Δήμος Μονεμβασίας σας ενημερώνει ότι από 1/2/2017 μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις για το πρόγραμμα  «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι :
  1. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό : κάθε ενήλικο άτομο, το οποίο διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  2. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό : όλα τα άτομα, τα οποία διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
  3. Άστεγοι : Όσοι διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου
    εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης καθώς και τα κριτήρια διαμονής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση και υποβολή αιτήσεων:
  • στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (https://keaprogram.gr/gov) με τους κωδικούς του taxisnet,
  • στα ΚΕΠ του Δήμου Μονεμβασίας
  • στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μονεμβασίας τηλ. επικ. 2732360570
Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χρήσιμες επισημάνσεις καθώς και ενδεικτικούς πίνακες αναγνώσατε το σύνολο της ανακοίνωσης.
Για περισσότερη ενημέρωση αναγνώσατε:
Χρήσιμα έντυπα :

ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΟΙ 68 ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΦΩΤΟ)

 Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2017
Σήμερα το πρωί επισκεφτήκαμε το χώρο της παλιάς πλαζ της Νεάπολης (καρνάγιο) που όπως είχαμε προβλέψει χθες οδηγήθηκαν οι 68 Πακιστανοί μετανάστες που χθες διέσωσε με σωστό συντονισμό και μεγάλη προσπάθεια λόγω των δυνατών δυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή όταν το δουλεμπορικό σκάφος που επέβαιναν σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης και κινδύνευαν να τσακιστούν στα βράχια κοντά στα Βελανίδια του Δήμου Μονεμβασίας .
Καταφέραμε δύσκολα επίσης να εκμαιεύσουμε και κάποιες πληροφορίας για την περίπτωση από έναν από τους διασωθέντες , τον Ali , που ήξερε λίγα Αγγλικά .
Λοιπόν το βραδινό story έχει ως εξής : Οι 68 μετανάστες που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από 16 μέχρι 24 ετών ευρίσκοντο παράνομα στην Ελλάδα και δούλευαν στα αγροκτήματα που είναι στα Μεσόγεια .
Κανόνισαν με τον δουλέμπορο τούρκο που ήλθε με το σκάφος του σε ερημική τοποθεσία κοντά στο Λαύριο και τους παρέλαβε για να τους μεταφέρει πάλι σε ερημική τοποθεσία στην Ιταλία πληρώνοντας από λίγα ευρώ προκαταβολή έως και 2.000 ευρώ ο καθένας , το πώς αυτός που έδινε μόνο προκαταβολή θα ξοφλούσε τα υπόλοιπα δεν μου το εξήγησαν .
Στην ερώτηση πως οι μετανάστες συγκεντρώνουν το ποσό των 2.000 ευρώ που είναι πολύ μεγάλο για φτωχούς ανθρώπους μου απάντησαν ότι η ευρύτερη οικογένεια στο Πακιστάν πουλάει ακόμα και τα χρυσαφικά της για να συγκεντρώσει το ποσό ελπίζοντας συν θεό ότι ο τυχερός μετανάστης θα το επιστρέψει μελλοντικά στο πολλαπλάσιο ………… η ελπίδα παντού πεθαίνει τελευταία .

ΠΗΓΗ 
Stathakis Panagiotis
 


ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 5/2/2017

Εκδόθηκε το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προσαρμογή της λειτουργίας της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας στις προβλέψεις του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης), το οποίο αναμενόταν από το 2010. Το Π.Δ. υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 29/12/2016 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 1/2/2017. Με το Π.Δ. αυτό επιλύονται πολλά διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής, τα οποία προέκυψαν μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και προσαρμόζονται οι προβλέψεις του αρχικού Π.Δ.272/1985 σε εκείνες του νέου πλαισίου που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση μετά την 01/01/2011. Στο νέο Π.Δ. έχουν συμπεριληφθεί και οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν το 2016 αναφορικά με το σύστημα και τη διαδικασία εκλογής Προέδρου και Μελών της Επιτροπής. Πρόκειται για μια σημαντική θεσμική εκκρεμμότητα πολλών ετών που καθυστέρησε να επιλυθεί κυρίως λόγω των άτοπων και λανθασμένων ενεργειών που έγιναν την περίοδο 2011-2014 από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου και εξαιτίας των οποίων η διαδικασία παρέμενε στο Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να προωθείται. 
Η Δημοτική μας Αρχή σε αγαστή συνεργασία με τη νέα διοίκηση της Επιτροπής, εργάζονται προκειμένου να επιλυθούν και άλλες νομικές εκκρεμμότητες σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού και την προστασία της κοινής περιουσίας των Κυθηρίων αλλά και σημαντικά ζητήματα για την ομαλή λειτουργία της Επιτροπής (θεσμική θωράκιση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, νομικές και διαδικαστικές ασάφειες κ.λπ.), με μοναδικό στόχο και γνώμονα την ισχυροποίηση της Εγχωρίου Περιουσίας, που αποτελεί προνόμιο μέγα και μοναδικό για την περιοχή μας. 
Δείτε το νέο Π.Δ. εδώ

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Δελτίο Τύπου - 4/2/2017

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του κ.Λάζαρου Βέζου. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2017. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, καίτοι έχει επιστρέψει από την αποστολή του Δήμου στο εξωτερικό, δεν παρέστη στη συνεδρίαση λόγω ίωσης. 
Ο Προϋπολογισμός του 2017 ψηφίστηκε ομόφωνα, τόσο από τα μέλη του Δ.Σ. όσο και από τους παριστάμενους προέδρους και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων. 
Βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, καθώς το ταμειακό υπόλοιπο στις 31/08 υπερέβαινε τα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει συμβασιοποιήσει και πληρώσει δεκάδες έργα, προμήθειες και υπηρεσίες. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή να περιορίσει τις οφειλές που υπάρχουν προς το Δήμο, που έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν τον τομέα της ύδρευσης και αν δεν εισπραχθούν, η δυνατότητα του Δήμου για την εκτέλεση σημαντικών έργων ύδρευσης θα περιοριστεί σημαντικά, αφού πρόκειται για ανταποδοτικά έσοδα. Η αποχώρηση από το Δήμο της υπαλλήλου Νικολέτας Διακοπούλου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της βεβαίωσης των δημοτικών εσόδων. Το σοβαρό αυτό κενό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο με νέες προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού, κάτι που ο Δήμος μας ζητάει επίμονα εδώ και μήνες. 
Στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος. Ωστόσο η διενέργεια δημοπρασιών μετά το νέο Νόμο 4412/2016 έχει γίνει εξαιρετικά δυσχερής καθώς πλέον οι Δήμοι που δεν διαθέτουν στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να δημοπρατήσουν έργα. Για να λυθεί το αδιέξοδο αυτό ο Δήμος μας έχει προβεί σε συντονισμένες διαμαρτυρίες προς την αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σε συνεργασία και με άλλους Δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, δεν θα μπορέσουμε ως Δήμος να δημοπρατήσουμε παρά ελάχιστα έργα. 
Συνεπώς καθίσταται σαφές ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου μας, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει πολλά αναπτυξιακά και σημαντικά έργα, εξαρτά την υλοποίησή του σχεδόν αποκλειστικά από το Κράτος καθώς το ζήτημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού αλλά και οι προβλέψεις του Ν.4412/2016 δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον τομέα των εσόδων και των δημοπρασιών έργων, που το Κράτος οφείλει να επιλύσει.

ΒΑΤΙΚΑ.Εξιχνίαση μίας (1) περίπτωσης απάτης στη Νεάπολη Λακωνίας.

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης, μία (1) περίπτωση απάτης, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, που είχε γίνει 3.2.2017, στη Νεάπολη Λακωνίας. Για την υπόθεση αυτή, κατηγορείται ένας (1) 48χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, για απάτη.
 http://dimotikiagoratislakonias.gr/