Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΗΛΑΒΕΡΗΣ.

 Σήμερα εγκαινιάστηκε στον Καραβά το αναπαλαιωμένο ιατρείο που ίδρυσε ο μεγάλος ευεργέτης Ευστάθιος Δηλαβέρης το 1924. Στο βιβλίο μου: "ΠΟΤΑΜΟΣ ιστορία και εικόνες" γράφω σχετικά: "Η μεγάλη αγάπη του Δηλαβέρη ήταν ο πανέμορφος Καραβάς. Το χωριό των μεγάλων ευεργετών που η αψίδα στην είσοδό του σε αυτούς είναι αφιερωμένη. Το 1924 ίδρυσε Ιατρείο, το εξόπλισε και το συντήρησε για να έρχεται γιατρός να εξετάζει τους συγχωριανούς του. Σήμερα στην μικρή πλατεία του Αγίου Χαραλάμπου του Καραβά στέκει ακόμα το κτίριο. Σώζεται και η σφραγίδα του ιατρείου με το πρόσωπο τού ιδρυτή του χαραγμένο. Στην Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου ο Δηλαβέρης άφησε γενναίο ποσό για να μνημονεύεται τις Κυριακές τ’ όνομά του. Στον γυναικωνίτη της «φυλάσσεται» πορτρέτο του φτιαγμένο από επιφανή καλλιτέχνη, που καρτερικά αναμένει να τοποθετηθεί σε καλύτερη θέση." Η ικανοποίηση όλων μας δικαιολογημένη. Μ Π Ρ Α Β Ο !!!

Kosmas Megalokonomos

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.Σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας του Ευρώτα στη Σκάλα και την ασφαλή διέλευση των πολιτών ως ενημέρωση και λιγότερο ως απάντηση στα σχετικά δημοσιεύματα, σας στέλνω δύο έγγραφα, μετά και την τελευταία χθεσινή συνάντηση με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Από τα έγγραφα προκύπτει:
1.Η ασφαλής υπό όρους κυκλοφοριακής συμμόρφωσης διέλευση της γέφυρας.
2.Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου παρακολουθεί τη γέφυρα και ενεργεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα.
3.Η τωρινή κατάσταση με τους κώνους αποσκοπεί στην ελάττωση της ταχύτητας και θα παραμείνει ακόμη 8-10 ημέρες οπότε θα γίνει επέμβαση με μελέτη της Περιφέρειας . Για το λόγο αυτό η γέφυρα θα χρειαστεί να κλείσει 1-2 ημέρες.
4.Θα ρυθμιστεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων.
5.Η διεκδίκηση της νέας γέφυρας είναι μονόδρομος και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχει ¨σηκώσει¨ το θέμα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. 
6.Η μελέτη παράκαμψης της Σκάλας είναι σε διαδικασία ανάθεσης με προτεραιότητα στην κατασκευή της νέας γέφυρας . Η μελέτη επιλύει σημαντικά προβλήματα.
Ο Δήμαρχος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν προωθήσει τα σχετικά αιτήματα και παρακολουθούν την εξέλιξή τους.
Μπόλλας Γ. Θεόδωρος
Αντιδήμαρχος Τ.Υ Δ.Ευρώτα
Πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ « Γίνε υπεύθυνος ιδιοκτήτης του σκύλου σου»

Ο Δήμος Ευρώτα σας ενημερώνει για τις υποχρεώσεις σας ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του πολύπλοκου και πολυεπίπεδου προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία , Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4235/2014 « για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό » κάθε ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,
β) να δηλώνει μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, 
γ) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης, 
δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό, 
ε) να μην εγκαταλείπει το ζώο του, 
στ) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,
ζ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
η) να προσκομίζει στον οικείο Δήμο το αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου
• Γίνετε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης προς όφελος του σκύλου σας, των άλλων ζώων, αλλά και των συνανθρώπων σας.
• Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να πάρετε σκύλο. Να θυμάστε ότι ο σκύλος αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μέλος της οικογένειάς σας και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί χρόνο, χρήματα, προσοχή και φροντίδα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

          Τό  Σάββατον 11 Φεβρουαρίου 2017 στό Πνευματικό Κέντρο Ποταμοῦ καί τήν Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 στό Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτοῦ, περί ὥραν 6.30 μ.μ., θά γίνῃ ἡ μηνιαία Σύναξις τῆς Σχολῆς Γονέων καί Κηδεμόνων.

Ὁμιλήτρια ἡ Παιδαγωγός Προσχολικῆς Ἡλικίας 
κ. Ἀγγελική Λεονταράκη – Στάθη
μέ θέμα:
«Ἡ ἐπικοινωνία γονέων καί ἐκπαιδευτικῶν»

         Παρακαλοῦνται καί προσκαλοῦνται οἱ Ἀρχές καί φορεῖς τῆς νήσου μας, οἱ ἀγαπητοί Γονεῖς καί Κηδεμόνες καί ὅλοι οἱ συμπολίτες μας νά παρευρεθοῦν στίς συνάξεις αὐτές. 
         Μετά τήν ὁμιλία θά ἀκολουθήση ἐνδιαφέρουσα συζήτησις ἐπί τοῦ θέματος. 

Μετ’ εὐχῶν.
Ὁ Μητροπολίτης
† Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ

Ο ΚΑΡΑΒΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ



Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Του η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στον Καραβά . Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ,την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου τελέστηκε Εσπερινός μετά του Θείου Κηρύγματος από τον αιδεσιμολογιώτατο π.Πέτρου Μαριάτου Ιατρού. Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου ,τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ,προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τον Αγιασμό στα Εγκαίνια του νέου Δημοτικού Καταστήματος Καραβά και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενορίας στο εστιατόριο " Λεμονόκηπος" Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης,ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός, Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βέζος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μοιραζιεντής, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζαντιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Κασιμάτη &Ι Μελίνα Μαρουλίδου, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου από όλο το νησί. Παρά τον άστατο καιρό και το τσουχτερό κρύο οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα ζεστό κλίμα υπό την σκέπη του Αγίου Χαραλάμπους προστάτη του Καραβά . Περισσότερα στο video -reportaz του Radio Adelin 107,3 που θα ακολουθήσει.

Συνταγογράφηση στα Αγροτικά Ιατρεία και το Γ.Ν. Κυθήρων