Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Αναστολή της ανάρτησης της κύρωσης των Δασικών Χαρτών ζητά η ΚΕΔΕ

Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης της κύρωσης των Δασικών Χαρτών, την επανεκκίνησή της με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά και συμμετοχή των δήμων στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ανάλογο αίτημα αναστολής, όπως είναι γνωστό, έχει υποβάλλει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. 

 

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Όπως τονίσθηκε, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί κά. Η ΚΕΔΕ ζητά να ληφθούν υπόψη και αυτά, καθώς και να εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων, που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση, να παραταθεί για έξι μήνες το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων και να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.
----------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι την Κυριακή το πρωϊ, 19 Φεβρουαρίου 2017, θα γίνει διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί αρχομένης από ώρας μεταξύ 07:30 ~ 08:00 και με ώρα αποκατάστασης την 11:30.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Όπως μας ενημέρωσαν από τη ΔΕΗ την Κυριακή λόγω εργασιών συντήρησης στον υποσταθμό της ΔΕΗ στους Μολάους θα υπάρχει γενική διακοπή ρεύματος σε όλο το δήμο Μονεμβασιας τις ώρες 7.30 πμ με 8.00 πμ και 11.00 πμ με 11.30 πμ . (Η διάρκεια των διακοπών μπορεί να είναι είναι μικρότερη )




Σταύρος Χριστάκος

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Θα προσφύγουμε στο ΣΤΕ αν δεν ανακληθούν οι δασικοί χάρτες».

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Θα προσφύγουμε στο ΣΤΕ αν δεν ανακληθούν οι δασικοί χάρτες»
«Άμεσα να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για την ανάκληση της ανάρτησης των δασικών χαρτών και να δεσμευθεί η Κυβέρνηση σε χρονοδιάγραμμα διόρθωσης των σφαλμάτων, γιατί είναι αδιανόητο η χώρα να μην έχει δασολόγιο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος των δασικών χαρτών στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.
«Ενημερώνουμε την Κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους συμπολίτες μας και θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί ο νόμος είναι αντισυνταγματικός» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα τον 21ο αιώνα να μη διαθέτει δασολόγιο.
Αφού αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις ευθύνες, τόσο της παρούσας, όσο και των προηγούμενων Κυβερνήσεων για τα προβλήματα που έχουν οι δασικοί χάρτες, επεσήμανε ότι, αφενός προκαλούνται πολλά προβλήματα σε πολεοδομημένες περιοχές, σε βοσκήσιμες γαίες, στην αγροτική γη και τις επιδοτήσεις που τις συνοδεύουν, αφετέρου δεν συναρτώνται με το κτηματολόγιο, ενώ χαρακτήρισε απαγορευτικό για τους πολίτες το κόστος έντασης.
 http://dimotikiagoratislakonias.gr/

Έγινε και αυτό ... έκλεψαν τα βεγγαλικά από το Καρναβάλι των Κροκεών.

Κροκεές 17/2/2017
Καταγγέλλουμε την κλοπή των βεγγαλικών από το χώρο που είχαν τοποθετηθεί λίγο πριν τη ρίψη τους, εχτές Τσικνοπέμπτη, στα πλαίσια της έναρξης των Καρναβαλικών μας Εκδηδώσεων.
Το Γεγονός ήδη έχει καταχωρηθεί στο Βιβλίο Συμβάντων του Α.Τ. Κροκεών.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας γιατί τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν τον πολιτισμό και το ήθος της τοπικής μας κοινωνίας.
Καλούμε τους «υπεύθυνους» να τα επιστρέψουν πάραυτα στο φορέα του Καρναβάλου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που αγοράστηκαν.
Για το Δ.Σ.
του Συλλόγου Φίλων Καρναβάλου Κροκεών
Η Πρόεδρος
Ελένη Μανάκου Φαρλέκα
Ο Γραμματέας
Γιάννης Διακουμάκος
 http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ " μεταφέρθηκε στο Ιατρείο Δαφνίου.

ΤΟ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ " μεταφέρθηκε στο Ιατρείο Δαφνίου.
Μετά την απόφαση για "γκρέμισμα" του Κοινοτικού καταστήματος Δαφνίου το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ που εξυπηρτεί και την Δ.Ε Κροκεών μεταφέρθηκε πλησίον σε ένα άλλο ιστορικό κτίριο το ΙΑΤΡΕΙΟ Δαφνίου που οικοδομήθηκε από τους ευεργέτες Κων/νο και Ελένη Πουλάκου με την συγκινητητική επιγραφή...
"ΕΔΩ ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ ΕΙΔΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΖΩΗΣ ΕΛΑΒΟΜΕΝ" 
21 Μαΐου 1969
Και το Δαφνί ειχε τους ευεργέτες του!!!


 Ηλιας Παναγιωτακακος

ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΑΘΗΝΟΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ :

ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΑΘΗΝΟΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ :
Ένα φυσικό μνημείο Αθηνοελιάς στον οικισμό Λυκίμι κοντά στους Αγίους Αποστόλους.Πηγαίνοντας για προσκύνημα στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισας ,συναντούμε σε ένα από τα πολλά κτήματα αυτά τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ! Οι ελιές ετούτες είναι πάνω από 500 χρονών ,μάλιστα η μία έχει περίμετρο 10 μέτρα και πάνω. Η ελιά από βάθος ετών και μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να διαδραματΙζει κυρίαρχο ρόλο στον τόπο μας. Η καλλιέργεια της δεν σταμάτησε ούτε σε καιρό πολέμων ούτε κατακτήσεων. Ήταν και είναι το δέντρο της ζωής . Στα δύσκολα χρόνια οι άνθρωποι με πρόχειρα εργαλεία άνοιγαν λάκκους όπου βρίσκανε λίγο χώμα στο άγριο βραχώδες έδαφος και φύτευαν μια ελιά . Με υπομονή και μόχθο περίμεναν να μεγαλώσει για να θρέψουν την οικογένεια.Παρόμοιες ελιές υπάρχουν στον Άγιο Ελισσαίο, στην Παντάνασσα και σε άλλες περιοχές.
Σήμερα οι χάρτες που αναρτήθηκαν χαρακτηρίζουν δασικά τα κτήματα στην μεγαλύτερη περιοχή των Βατίκων. Κτήματα που κάθε χρόνο κάνουν δήλωση ελαιοκαλλιέργειας επί πληρωμή, πληρώνουν φόρους ,είναι το μόνο εισόδημα για πάρα πολλές οικογένειες ,δηλωμένα στο Ε9,πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, έχουν τίτλους ιδιοκτησίας που πλήρωσαν φόρους στο κράτος στα συμβόλαια....και τώρα πρέπει να κάνουμε δήλωση αντίρρησης και ενστάσεις για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Βεβαίως να γίνει το κτηματολόγιο αλλά με με την σωστή και δίκαιη τοποθέτηση. Με μελέτη μορφολογίας εδάφους και καλλιέργειας ανά περιοχή. Αν θέλουμε να μιλάμε για δίκαιη μεταχείριση και
να μην κάνουμε σκέψεις που μας θλίβουν.


Δεσποινα Βαγγελόγλου






Κατσαφάδος: Γιατί καθυστερούν τα έργα σε Δήμους και Περιφέρειες;

Οι τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα των Δήμων και των Περιφερειών εξαιτίας του νόμου 4412/2016 που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις έργων, είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος, αν και η Επιτροπή διαγωνισμού αποτελείται από τρεις τεχνικούς υπαλλήλους, βάσει του εν λόγω νόμου, εντούτοις δεκάδες νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι, δε διαθέτουν ούτε έναν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή δημοπρασιών και χρηματοδοτημένα έργα να μην προχωρούν.
«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Κυθήρων, ο οποίος διαθέτει μόνο 1 τεχνικό υπάλληλο κλάδου ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτήσει όργανο διεξαγωγής δημοπρασιών έργων, καθώς απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον 5 μέλη (2 τακτικά μέλη + 3 αναπληρωματικά)», αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη να παίρνουν οι Δήμοι προσωπικό από άλλες υπηρεσίες ή την Περιφέρεια, στην πράξη φαίνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς το να βασίζονται οι Δήμοι στις τεχνικές υπηρεσίες των κατά τόπους Περιφερειών για να δημοπρατούν έργα, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει, η εφαρμογή του νόμου 4412/2016 (Ενσωμάτωση Οδηγίας) για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή, με επείγουσες διαδικασίες, και όπως φαίνεται, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το άρθρο 221 παρ. 8 περ. α του Νόμου 4412, «η Επιτροπή διαγωνισμού αποτελείται από τρεις τεχνικούς υπαλλήλους της αναθέτουσας αρχής που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της περίπτωσης η” της παρούσας παραγράφου και που ορίζονται από το αρμόδιο όργανο μετά από κλήρωση». Αυτό όμως, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τα έργα δεκάδων νησιωτικών και ορεινών Δήμων, καθώς οι περισσότεροι δε διαθέτουν 3 τεχνικούς υπαλλήλους, πολλοί δε από αυτούς, ούτε καν έναν! Κάτι τέτοιο έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό τεράστιες καθυστερήσεις στη διεξαγωγή δημοπρασιών, με αποτέλεσμα έτοιμα χρηματοδοτημένα έργα να μην μπορούν να προχωρήσουν. Για το θέμα, έχει κάνει ήδη παρέμβαση και η ΚΕΔΕ, ζητώντας την αναστολή εφαρμογής του νόμου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ή την τροποποίησή του με νομοθετική ρύθμιση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Κυθήρων, ο οποίος διαθέτει μόνο 1 τεχνικό υπάλληλο κλάδου ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτήσει όργανο διεξαγωγής δημοπρασιών έργων, καθώς απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον 5 μέλη (2 τακτικά μέλη + 3 αναπληρωματικά).
Ο Δήμος για το έτος 2017 έχει προγραμματίσει περισσότερες από 30 δημοπρασίες έργων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εξ ιδίων πόρων ή από πόρους της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ, τις οποίες όμως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει λόγω της συγκεκριμένης πρόβλεψης του Νόμου 4412, που δεν έχει λάβει υπόψη της την τεράστια έλλειψη προσωπικού στους επαρχιακούς Δήμους, σε πολλούς από τους οποίους οι ίδιοι οι Δήμαρχοι αναγκάζονται να εκτελούν καθήκοντα υπαλλήλων.
Επιπλέον, ο νόμος δεν προέβλεψε καμία μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του, ενώ η πρόβλεψη να πάρουν οι Δήμοι προσωπικό από άλλες υπηρεσίες ή την Περιφέρεια, στην πράξη φαίνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν είναι δυνατόν, ειδικά οι νησιωτικοί Δήμοι, να βασίζονται στις τεχνικές υπηρεσίες των κατά τόπους Περιφερειών για να δημοπρατούν έργα, καθώς αυτό καθιστά την όλη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ήδη, το αρμόδιο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, δηλώνει πλήρη αδυναμία για τη δημοπράτηση όλων των έργων και των 8 Δήμων της Π.Ε. Νήσων, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δήμος μας.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει με τις Επιτροπές διαγωνισμού σε μικρούς νησιωτικούς ή ορεινούς Δήμους;
2.Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ή Υπουργική Απόφαση που να δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης επιτροπών διαγωνισμού και από μη τεχνικούς υπαλλήλους, για τους Δήμους που δεν διαθέτουν επαρκές τεχνικό προσωπικό, έστω μόνο για την διεξαγωγή συνοπτικών διαγωνισμών, δηλαδή για έργα έως του ποσού των 60.000,00€ + ΦΠΑ;
Πειραιάς 17 Φεβρουαρίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο "Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Περιοχές της Νότιας Ελλάδας" που εκτελείται από τον ΟΤΕ και προβλέπει την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών με στόχο την παροχή γρήγορου internet σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επαρχίας. Στα Κύθηρα θα εγκατασταθεί δίκτυο οπτικής ίνας μήκους 35 χιλιομέτρων με 22 καινούργιες καμπίνες που θα παρέχει ταχύτητες internet VDSL 30,50 και 100 Mbps και θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο του νησιού. ακόμα και πολύ μικρούς ή απομακρυσμένους οικισμούς. Το ίδιο δίκτυο θα εγκατασταθεί και στα Αντικύθηρα.
Παράλληλα, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυθήρων με οπτική ίνα με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της πόντισης καλωδίου που θα ενώνει το νησί με την Πελοπόννησο. Με το έργο αυτό, η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών στο νησί θα αλλάξει ριζικά και θα αναβαθμιστεί σε τεράστιο βαθμό (δίκτυο Vectoring).

προγραμμα ιατρείων 20-28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


20 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2017

Στις 19 Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Κυριακή και ώρα 6μ.μ.στο ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΛΑΩΝ.
Φέτος στις 352 σελίδες του το Λακωνικό Ημερολόγιο παρουσιάζει τη Χερσόνησο του Μαλέα, από τον Ζάρακα και τη Μονεμβασία έως τα Βάτικα και την Ελαφόνησο. Περιλαμβάνονται:– Οι μύθοι και η ιστορία της Επιδαύρου Λιμηράς από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους έως σήμερα. – Τα μοναστήρια και οι ναοί, τα κάστρα, τα μουσεία, οι φάροι, οι νερόμυλοι. – Λαογραφία, οικονομία, ιατρική. – Τα ιδιαίτερα προϊόντα, όπως ο οίνος Malvasia, το βατικιώτικοκρεμμύδι και το σύκο. – Η αρχιτεκτονική, η μουσική, η γεωλογία, τα μεταλλεία, η χλωρίδα και η πανίδα, τα σπήλαια, οι περιοχές Natura, οι πεζοπορικές διαδρομές. – Μια αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας της περιοχής από σπάνιους χάρτες. – Επίσης λογοτεχνία και ποίηση, με πρώτο ποιητή τον Γιάννη Ρίτσο.– Στο τέλος, μια συλλογή κειμένων και ποιημάτων από την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση.Όλα αυτά δοσμένα μέσα από κείμενα ανθρώπων που έχουν μελετήσει με γνώση και αγάπη αυτόν τον τόπο. ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Σοκ για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους- «Κόβουν» επιδοτήσεις οι δασικοί χάρτες

«Στον αέρα» βρίσκονται κοινοτικές επιδοτήσεις λόγω των δασικών χαρτών. Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπια χαρακτηρίζονται δασικά, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις μελλοντικές επιδοτήσεις και να επιστρέψουν κονδύλια αναδρομικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, στον αέρα βρίσκονται οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς πολλές δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπων χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες της χώρας. Η χώρα βρίσκεται προ του κινδύνου να της επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν, ενώ καθίσταται σαφές ότι θα μειωθούν ή θα διακοπεί εντελώς η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές, όσο και με την αναζήτηση εξηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προηγούμενες χρονιές.
Στην επόμενη επταετούς διάρκειας προγραμματική περίοδο η Ελλάδα θα γνωρίσει μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα, ενώ χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδοτήσεων.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- δημιουργεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, καθώς πέραν της απώλειας της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει, το μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός που διαχειρίζεται το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων, θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψη τα επίσημα στοιχεία των δασικών χαρτών.
«Σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, του εποπτευόμενου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανισμού που διαθέτει το χαρτογραφικό σύστημα το οποίο αποτυπώνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα, τινάζουν στον αέρα το ΟΣΔΕ -Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων- και οδηγούν χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δασικοί χάρτες -σε κάποιες μάλιστα περιφέρειες έχουν ήδη αναρτηθεί- χαρακτηρίζουν ως δασικές, τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπους, «ερμηνεύοντας» χάρτες του 1945.
Αυτό δημιουργεί χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων καθώς οι εκτάσεις εκείνες που αφορούν το ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις, θα πάψουν να είναι επιλέξιμες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλει ποινές απαιτώντας επιστροφές ποσών που καταβλήθηκαν ως αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια, τα δικαιώματα των αγροτών θα διαφοροποιηθούν και αυτό σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, χαμένες εκτάσεις και μειωμένες επιδοτήσεις.
Κίνδυνο διατρέχουν επίσης εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου.
Δεν λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει -σύμφωνα με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας- να παραμείνουν αγροτικές και να μη χάσουν τον χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπους, προσθέτοντας ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ως αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής. Θα αναδείξουν τα προβλήματα-όπου υπάρχουν-και στη συνέχεια θα εξεταστούν ανά περιοχή.ΠΗΓΗ  ΠΟΝΤΙΚΙ

AΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Τον Ιανουάριο του 2007 ήρθε στα Κύθηρα ο εξαίρετος κ. Μαμαλάκης, ο οποίος με μεγάλη ευαισθησία κατέγραψε μερικά από τα ωραία της Κυθηραϊκής κουζίνας, από τα φημισμένα παξιμάδια μέχρι το αποκριάτικο βενετσιάνικο παστίτσιο, καλύπτοντας την απόσταση από Χώρα μέχρι Καραβά. 


Το Φεβρουάριο, τις απόκριες, ο ταλαντούχος καθηγητής Δημήτρης Λεβέντης έστησε ένα χαριτωμένο αποκριάτικο σκετσάκι, όπου έντυσε Μαμαλάκη με μεγάλη επιτυχία κάποιον ευτραφή με τιράντες και εκατέρωθεν δύο μικρές χορωδίες που εκπροσωπούσαν το λεγόμενο Μέσα Δήμο και Έξω Δήμο των Κυθήρων, θέλοντας να σατιρίσει τον τοπικιστικό οίστρο μας, που παρατηρείται εξ άλλου σε κάθε τόπο. 

Τραγουδούσαν λοιπόν στο σκοπό του «Κοκοράκι»:

ΜΕΣΑ ΔΗΜΟΣ
Όταν θα έλθεις Μαμαλάκη στο Τσιρίγο
το Μέσα Δήμο, να χαρείς, να προτιμήσεις,
γιατί το Κάστρο έχει ωραία ανατολή
που θα τη βλέπεις κάθε πρωί.

Ο ΕΞΩ ΔΗΜΟΣ
Όταν θα έλθεις Μαμαλάκη στο Τσιρίγο
στον Έξω Δήμο οπωσδήποτε να μείνεις,
γιατί παζάρι έχει ξακουστό
κι ό,τι ψωνίσεις θα ΄ν εκλεκτό.

ΜΕΣΑ ΔΗΜΟΣ
Όταν θα έλθεις Μαμαλάκη στο Τσιρίγο
το Μέσα Δήμο να χαρείς να προτιμήσεις.
στο Καψάλι το σεργιάνι πάλι νέο θα σε κάνει
και το Κάστρο έχει ωραία ανατολή
που θα τη βλέπεις κάθε πρωί.

ΕΞΩ ΔΗΜΟΣ
Όταν θα έλθεις Μαμαλάκη στο Τσιρίγο
στον Έξω Δήμο οπωσδήποτε να μείνεις.
Στην Αγία Πελαγία η βολτούλα είναι μαγεία,
το παζάρι είναι ξακουστό
κι ό,τι ψωνίσεις
θα ‘ν εκλεκτό!

ΜΕΣΑ ΔΗΜΟΣ
Όταν θα έλθεις Μαμαλάκη στο Τσιρίγο
το Μέσα Δήμο, να χαρείς, να προτιμήσεις,
μελωδίες του Μαντζάρου θα σου τραγουδάει η Χάρου,
στο Καψάλι το σεργιάνι πάλι νέο θα σε κάνει
και το Κάστρο έχει ωραία ανατολή
που θα τη βλέπεις κάθε πρωί.

ΕΞΩ ΔΗΜΟΣ
Όταν θα έρθεις Μαμαλάκη στο Τσιρίγο
στον Έξω Δήμο οπωσδήποτε να μείνεις
και θα ακούς και μουσική απ’ τη Φιλαρμονική,
στην Αγία Πελαγία η βολτούλα είναι μαγεία,
το παζάρι είναι ξακουστό
κι ό,τι ψωνίσεις θα ‘ν εκλεκτό!

ΜΕΣΑ ΔΗΜΟΣ
Έλα μέσα Μαμαλάκη να σου φτιάξω εγώ φαγάκι,
να σου κάνω, αν έχεις βίτσιο, βενετσιάνικο παστίτσιο!

ΕΞΩ ΔΗΜΟΣ
Έλα έξω Μαμαλάκη να σου κάνω εγώ φαγάκια,
να σου φτιάσω παξιμάδι, νόστιμα καλισουνάκια!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Θα μας δείξει κι η ΤΙ ΒΙ, αχ τι δόξα, τι τιμή,
έχομε ενθουσιασμό, θα μας φέρεις τουρισμό,
μα Μαμαλάκη σε παρακαλώ, μείνε στο Δήμο τον πιο καλό!
---------------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
---------------------------------------

ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ