Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

41 παράνομοι μετανάστες έφτασαν ανενόχλητοι μέχρι τα Κύθηρα

Για τρίτη φορά από τις αρχές του έτους παράνομοι μετανάστες έφτασαν μέχρι τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου διασχίζοντας όλο το Αιγαίο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές.
Στη συνέχεια και βάσει της πάγιας διαδικασίας μέσω του αριθμού 112 ενημέρωσαν το ΛΣ που βρίσκονται προκειμένου να αποστείλει σκάφος για να τους παραλάβει.
Πρόκειται για μια νέα διαδικασία αφού έτσι παρακάμπτουν  τα νησιά του Α. Αιγαίου  Αυτή τη φορά οι 41 παράνομοι μετανάστες έφτασαν με ιστιοφόρο

Με την συνήθη κλήση στον αριθμό 112 και προφασιζόμενοι ακυβερνησία σκάφους ειδοποίησαν το ΛΣ προκειμένου να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στην ξηρά.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίστηκαν από παραπλέον εμπορικό σκάφος και αναμένεται η άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά τυος απαραίτητους τυπικούς ελέγχους θα αφεθούν ελεύθεροι, για να μετακινηθούν σε περιοχή της επιλογής τους.
 

Κύθηρα: Σώοι 41 μετανάστες από το εντοπισμένο ιστιοφόρο

Ιστιοφόρο σκάφος με 41 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 16 παιδιά και 6 γυναίκες, εντοπίστηκε μετά από ευρεία επιχείρηση του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων. Οι αρχές είχαν ενημερωθεί μετά από κλήση επιβαίνοντα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112 και άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από δύο πλωτά του Λιμενικού, ένα αεροσκάφος και παραπλέοντα πλοία. Οι μετανάστες, που τελικά εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν σώοι και καλά στην υγεία τους από δεξαμενόπλοιο, αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι του Πειραιά.
 ProNews.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΚΥΘΗΡΆΊΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Tα Κύθηρα μεταξύ Λακωνίας και Κρήτης

Τη Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς - Αθηνών (Ναυαρίνου 7 Πειραιάς) ο Αρχαιολογός κος Άρης Τσαραβόπουλος θα παρουσιάσει μια εξαιρετική έρευνα-εργασία του με τίτλο "Τα Κύθηρα μεταξύ Λακωνίας και Κρήτης"





Η εργασία αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από άποψη αρχαιλογική όσο και ιστορική. 


Καλούνται οι Κυθήριοι και οι φιλοκύθηριοι να την παρακολουθήσουν.


Με τιμή το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΙΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ

Με τη λήξη του καρναβαλιού αξίζει να θυμηθούμε μερικούς στίχους από ένα αποκριάτικο διονυσιακό διάλογο του δικού μας Γεωργίου Σουρή :
"Είναι μες στο Ρωμαίικο καμπόσοι μασκαράδες, 
που μόνο με το μούτρο τους ευθύς αναγνωρίζονται, 
αλλ' είναι κι άλλοι, Περικλή, σε τούτη την Αλάσκα, 
που δεν αναγνωρίζονται χωρίς να βάλουν μάσκα....."
Όταν τελειώσει δυστυχώς κι η τελευταία μέρα 
κι η προσφιλής αποκριά μας αποχαιρετήσει, 
θα έλθ' η περιβόητος και καθαρή Δευτέρα 
και ούτω γλέντι δεύτερο εκ νέου θ' αρχινίσει.
Αλλ' όμως σας αφίνομε και πάλιν μετά πόνου
κι ευχόμεθα εις όλους σας και όλες.....και του χρόνου." (Γεώργιος Σουρής)

Καρναβάλι Ασωπού 2017: Εντυπωσίασε και φέτος κλείνοντας 35 χρόνια ζωής

Γεμάτο κέφι και με πολύ ζωντάνια, πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017, το καρναβάλι Ασωπού. Μια εκδήλωση που φέτος έκλεισε 35 χρόνια ζωής, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη δυναμική που υπάρχει και ταυτόχρονα, μια σίγουρη πορεία στο μέλλον.





«Για άλλη μια φορά τα παιδιά του τόπου μας, με αισιοδοξία, με κέφι, αλλά και παρορμητικότητα έκαναν την έκπληξη» δήλωσε εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού, ο οποίος διοργανώνει το καρναβάλι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Νέοι που μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με τις ιδέες του συλλόγου, αποφάσισαν να έχουν ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του καρναβαλιού, που έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του Ασωπού».


 
 
 



Τέλος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να απολαύσουν το καρναβάλι «με σεβασμό σε εκείνους που το ξεκίνησαν, αλλά και σε όσους κάθε χρόνο το τιμούν με την παρουσία τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Το monemvasianews.gr παρακολούθησε το καρναβάλι του Ασωπού και διέκρινε τη ζωντάνια και την ευρηματικότητα που υπήρχε. Ως εκ τούτου οφείλουμε να συγχαρούμε τα μέλη και φίλους του συλλόγου, που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για άρτια οργάνωση και βέλτιστο αποτέλεσμα.


Επίσης επαινούμε τον Δήμο Μονεμβασίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης, ενώ φέτος συμμετείχε και με δικό του άρμα.


 

EKTAKTO Το Λ/Σ επιχειρεί στα Κύθηρα με πλωτά για τον εντοπισμό Σκάφους

Το Λ/Σ επιχειρεί στα Κύθηρα με Πλωτά και αεροσκάφος για τον Εντοπισμό Ακυβέρνητου Σκάφους  πιθανόν με λαθρομετανάστες!
Δυο πλωτά σκάφη κι ένα αεροσκάφος του Λιμενικού πραγματοποιούν αυτή την ώρα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή Κυθήρων – Αντικυθήρων, για τον εντοπισμό ακυβέρνητου σκάφους με 40 επιβαίνοντες.
Προηγήθηκε κλήση στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης από άνθρωπο που μιλούσε σπαστά αγγλικά, πιθανότατα λαθρομετανάστη
 http://veteranos.gr/

Αρχιερατική εξόρμηση στα Αντικύθηρα

Το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου (Σάββατο και Κυριακή της Τυρινής), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, πραγματοποίησε προγραμματισμένη ποιμαντική επίσκεψη στο νησί των Αντικυθήρων, προς ενίσχυση και συμπαράσταση στους κατά το χειμώνα λιγοστούς ακρίτες μονίμους κατοίκους. 

 

Το Σάββατο τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κατσανεβιανά, όπου εκόμισε περίτεχνη αργυρή λειψανοθήκη περιέχουσα αποτμήματα ιερών λειψάνων των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Παντελεήμονος του Ιαματικού, Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου, Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού και Σεραφείμ, και την οποία εδώρησε στην ενορία των Αντικυθήρων προς πνευματική ενίσχυση του ποιμνίου του.

Το εσπέρας του Σαββάτου τέλεσε τον Εσπερινό στον Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Ποταμού, ενώ την Κυριακή της Τυρινής τέλεσε κατά μόνας την Ακολουθία του Μεσονυκτικού, του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Πολιούχου της νήσου Αγ. Μύρωνος, όπου τέλεσε και Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Ιερείς που κατά καιρούς ιεράτευσαν στο νησί, τις Μοναχές που το πάλαι εμόνασαν στην Ι. Μ. του Αγ. Μύρωνος και τους απανταχού Γης αναπαυομένους Αντικυθηρίους. 

Μετά την επ΄ αόριστον άδεια του Ιερέα της νήσου π. Αντωνίου Λιγοψυχάκη για λόγους υγείας, τα Αντικύθηρα εξυπηρετούνται από ιερέα περιστασιακά σύμφωνα με πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μεταβαίνει πλέον συχνότερα στο νησί και ο Σεβασμιώτατος που ενισχύει πνευματικά το λιγοστό εκεί ποίμνιό του με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης. 

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα παλαιά μοναχικά κελιά του Αγ. Μύρωνος εκφράζοντας την ευχή να βρεθεί μια νέα μοναστική αδελφότητα να επανδρώσει τον ιερό αυτό χώρο, δίνοντας ζωή και πάλι στο νησί, το οποίο βιώνει μια πρωτοφανή πληθυσμιακή συρρίκνωση κατά τους μήνες του χειμώνα.

Κατά το διήμερο αυτό βρέθηκε στο νησί και ο Δήμαρχος Κυθήρων/Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης (Αντικυθήριος στην καταγωγή)που διηκόνησε στο Ιερό Αναλόγιο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέα Χαρχαλάκη. 

Κατά το πρόγευμα που προσεφέρθη στο Ηγουμενείο του Αγίου Μύρωνος μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, συζητήθηκε με τους κατοίκους το σοβαρό πρόβλημα της πληθυσμιακής εγκατάλειψης του νησιού και με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου και του κ. Δημάρχου προτάθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και που θα εξεταστούν έτι περαιτέρω, με στόχο την ανάσχεση αυτής της φθίνουσας πληθυσμιακής πορείας.

Ο Σεβασμιώτατος αφού επισκέφθηκε κατ΄ οίκον ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και αντήλλαξε ευχές για Καλή και Ευλογημένη Τεσσαρακοστή, ανεχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής για Κύθηρα με πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος από τη Νεάπολη Λακωνίας.


 

Η ΚΥΡΑ - ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Ενα εθιμο που εχει σχεδόν χαθεί ειναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).
Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.