Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Δελτίο Τύπου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την λειτουργία του ΚΕΕΜ Σπάρτης. Πέμπτη, 23/3/2017

Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Βουλευτής  Λακωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017

Ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε ερώτηση με αρ. πρωτ.: 4453/23-03-2017 προς τον Υπουργό Άμυνας, κ. Π. Καμμένο, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης.
Στην ερώτησή του, ο κ. Γρηγοράκος επισημαίνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο και στον Τύπο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται να σχεδιάζει την αντικατάσταση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Τονίζει δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης (ΚΕΕΜ Σπάρτης) διαφοροποιείται σε σχέση με τα άλλα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) ανά την Ελλάδα. Και αυτό διότι στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Σχολές Μαγείρων, Αρτοποιών και Οδηγών, οι οποίες μάλιστα χορηγούν στους αποφοίτους στρατιώτες πιστοποιητικό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Συγκεκριμένα, στο ΚΕΚ που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008 εντός του ΚΕΕΜ Σπάρτης, με κεντρική δομή στο στρατόπεδο Σπάρτης και παράρτημα στο στρατόπεδο Γυθείου, εκπαιδεύεται το 12% των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς στις προαναφερθείσες ειδικότητες.
Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύουν οι πληροφορίες για την κατάργηση λειτουργίας των ΚΕΝ και αντικατάστασής τους από Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων και εφόσον αληθεύουν, ποια θα είναι η τύχη των σημερινών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΕΜ Σπάρτης) αλλά και ποια θα είναι τα Σημεία Κατάταξης Νεοσυλλέκτων ανά την Ελλάδα.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ζώντας τους προσωπικούς μας μύθους του παπα-Κώστα Λαγού

Όπως έχω ξαναγράψει τα Κύθηρα ποτέ δεν ησυχάζουν. Και πάλι λοιπόν βρισκόμαστε στις επάλξεις.
Στα Κύθηρα υπάρχει ο θεσμός της Εγχωρίου Επιτροπής. Έγινε επί Αγγλοκρατίας (αν δεν κάνω λάθος), παρέμεινε με τη σύσταση του ελληνικού κράτους και διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία των Κυθήρων και από το ’80 και μετά και τα δύο προσκυνήματα του νησιού (Αγία Μόνη και Μυρτιδιώτισσα). Στο δεύτερο προσκύνημα αρχικά διαχειριστής ήταν ο ηγούμενος του μοναστηριού, στη συνέχεια προέδρευε ο τοπικός Μητροπολίτης και στη συνέχεια (το ’80) το διαχειρίζεται η Εγχώριος μόνη της.
Μια νέα τροπολογία σε Προεδρικό Διάταγμα το πάει ακόμα παραπέρα. Σε περίπτωση διάλυσης της Εγχωρίου τα προσκυνήματα πάνε υποχρεωτικά στον δήμο στον οποίο ανήκουν τα Κύθηρα. Η προηγούμενη τροπολογία άφηνε ελευθερία στο να αποφασιστεί πού θα πάνε τα προσκυνήματα. Σήμερα τα Κύθηρα είναι δήμος αλλά υπάρχει πάντα κίνδυνος συγχώνευσης με άλλο δήμο. Με άλλα λόγια, με βάση αυτή την τροπολογία, τα προσκυνήματα, οι εκκλησίες δηλαδή, περνάνε στα χέρια είτε κάποιου δήμου είτε της περιφέρειας είτε κάποιου άλλου κρατικού οργανισμού.
Η Μητρόπολη αντέδρασε και ζητά κατάργηση αυτής της τροπολογίας. Δηλαδή ζητά σε περίπτωση διάλυσης της Εγχωρίου να μην πάνε οι ναοί στο δήμο ή σε άλλο κρατικό φορέα.
Και φυσικά έγινε ο κακός χαμός. Η Εγχώριος,θεώρησε ότι αυτή η κίνηση είναι εναντίον της και βρήκαν ευκαιρία οι συνηθισμένοι τύποι να πουν για αρπακτικές μητροπόλεις που δε σέβονται το ποίμνιο κλπ. Όχι ότι έχουν πατήσει ποτέ πόδι σε εκκλησία αλλά, να, ξαφνικά τους πιάνει ένας πόνος για το ποίμνιο. Συν αυτούς που απλά θέλουν να βρίσουν την Εκκλησία, τους παπάδες κλπ.
Γίνεται επίσης λόγος για το λαϊκό χαρακτήρα του προσκυνήματος. Οι ναοί, όμως, δεν έχουν λαϊκό χαρακτήρα. Τον μόνο χαρακτήρα που μπορούν να έχουν είναι τον λατρευτικό. Δεν είναι για να τους «βλέπουμε και να χαιρόμαστε», όπως διάβασα κάπου. Οπότε δεν νοείται να περάσουν στα χέρια του δήμου, της περιφέρειας ή του υπουργείου. Είναι τόσο λογικό όσο το να περάσει το κάμπινγκ στη Μητρόπολη!
Και να το ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά. Δε ζητά η Μητρόπολη να πάρει τον έλεγχο των προσκυνημάτων. Ζητά να αποκτήσουν δική τους ιδιότητα ΝΠΔΔ, αν και εφόσον διαλυθεί η Εγχώριος.
Το ποιοτικό στοιχείο είναι ότι όλοι αυτοί δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν, να ψάξουν, να δουν τι λέει η Μητρόπολη, τι ακριβώς κάνει και τι ζητά. Απλά βγάλανε την ετυμηγορία που τους αρέσει. Έτσι είναι αυτά. Και μιλάνε για αρπακτική Μητρόπολη αναφερόμενοι σε μια Μητρόπολη που συντηρείται ουσιαστικά από τις άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος και παρ’ όλα αυτά δώρισε την έκταση για να χτιστεί το νέο νοσοκομείο των Κυθήρων. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στο όμορφο νησί κάτω από την Πελοπόννησο και τέτοια τα μυαλά κάποιων εντός και εκτός του νησιού.
Live your myth in Kythera!
http://dragonerarossa.gr/

ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ.Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυθήρων και ξενάγηση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυθήρων και ξενάγηση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ.Παναγιώτης Χατζηπέρος, κατά την επίσκεψή του στα Κύθηρα, συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, οπότε και έλαβε χώρα εκτενής αλληλοενημέρωση όσον αφορά στην πρόοδο και την ωρίμανση των έργων του νησιού με αιχμή την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων, η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μετά την ολοκλήρωση και την υποβολή των προβλεπομένων μελετών (για την αναδάσωση κλπ), σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην διαχείριση των υγρών αποβλήτων στο Καψάλι, την υδροδότηση της Αγ. Πελαγίας και του Διακοφτίου και βέβαια την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και της γέφυρας του Μάκρωνα, έργα τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν εντός του 2017, μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Μανιτοχωρίου και της στήριξης της Τρύπιας Πέτρας.
Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Χατζηπέρου στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κυθήρων καθώς και ξενάγηση στους χώρους των σχολείων και στους χώρους δημιουργικής απασχόλησης από τη Διευθύντρια του Γυμνασίου κ.Σταυρούλα Φατσέα και το Διευθυντή του ΓΕΛ κ.Σάκη Τριφύλλη, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα. Παράλληλα συζητήθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών με τα νέα δεδομένα, για το οποίο θα υπάρξει λύση αρχής γενομένης την επόμενη σχολική περίοδο λόγω 
του περιορισμένου χρόνου.





ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΟΣΚΗΣΗΣ





ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ ΤΚ. 80200
ΤΗΛ. 27360 33476
FAX. 2736033404
FOR AGRICULTURAL CO-OPERATIVE OF POTAMOS KYTHIRON
POTAMOS KYTHIRA 80200

THL.27360 33476
FAX 2736033404



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤO 179ο ΛYKEIO ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤO 179ο ΛYKEIO ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
Ήταν μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη για τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων η συνάντηση του με τους μαθητές και τους καθηγητές του 179ο Λυκείου Μόσχας, στο δρόμο για τα Αντικύθηρα και συγκεκριμένα στο Γύθειο. 
Το 179ο Λύκειο Βιολογικής κατεύθυνσης της Μόσχας επισκέφθηκε τα Αντικύθηρα προκειμένου να παρατηρήσει την άγρια ορνιθοπανίδα (birds watching) και την χλωρίδα του νησιού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος τους υποδέχτηκε, εξέφρασε την χαρά του για αυτή την επίσκεψη τους και συνεχάρη τον Δ/ντη του Μουσείου Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας κ. Καλιακίν Μιχαήλ για την πρωτοβουλία αυτή. Τους συνόδευσε στο ταξίδι τους και τους ενημέρωσε για την ιστορία του νησιού και για τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν σε αυτό. Τους ενημέρωσε για το Κάστρο των Αντικυθήρων το οποίο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και τους έφερε σε επαφή με τον αρχαιολόγο, που κάθε καλοκαίρι κάνει την έρευνα σε αυτό, τον κ. Άρη Τσαραβόπουλο. Τους μίλησε για το πιο διάσημο ναυάγιο, αυτό των Αντικυθήρων, και για τον περίφημο μηχανισμό του ο οποίος αποτελεί την Ακρόπολη της τεχνολογίας. Τέλος τους συνέστησε να επισκεφθούν την περιοχή της Καμαρέλας και τον υπέροχο Φάρο της Απολυτάρας όπου υπηρέτησε ο συμπατριώτης τους φαροφύλακας Φιλοσοφώφ επί σειρά ετών μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τους συνεχάρη για την επιλογή αυτή, η οποία πρέπει να γίνει παράδειγμα για τα άλλα Λύκεια και Πανεπιστήμια της Ρωσίας αλλά και της Ελλάδας.
Για 5 μέρες ο πληθυσμός των Αντικυθήρων υπερδιπλασιάζεται με τη παρουσία του Λυκείου της Μόσχας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ -ΔΩΜΑΤΙΩΝ -ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΚΥΘΗΡΩΝ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ -ΔΩΜΑΤΙΩΝ -ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 29/2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :23/3/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην παρανομία οδηγούνται τα νόμιμα μικρά καταλύματα λόγω του νόμου 4446/2016 για την βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων.Πιστεύουμε ότι το τουριστικό προϊόν θα υποβαθμιστεί αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι κατώτερες τόσο από άποψη ποιότητας αλλά και από τις παρεχόμενες παροχές εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό τον Ελληνικό Τουρισμό που αποτελεί κατά τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ανέκαθεν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.Επίσης θεωρούμε ότι η ψήφιση του νόμου θα έχει σίγουρο αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή αφού ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα οδηγήσει στην παράνομη ενοικίαση ακινήτων.Ακόμα οι προϋποθέσεις που το Υπουργείο Οικονομικών βάζει για τις ιδιωτικές κατοικίες που τις «βαπτίζει» τουριστικές, μόνο αστείες μπορούν να θεωρηθούν. Ζητάμε οι αρμόδιοι υπουργοί να επανεξετάσουν το θέμα που αποτελεί όπως και η ΣΕΤΚΕ ‘έχει ανακοινώσει πρόβλημα για τις 30.000 επιχειρήσεις του κλάδου μας.
Ο Πρόεδρος . Θεόδωρος Οικονόμου
 Ο Γεν, Γραμματέας
Κων/νος Μιχόπουλος

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρου στα Κύθηρα

Σήμερα επισκέφθηκε το Δήμο μας ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. Του παρείχα πλήρη ενημέρωση για όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και είτε εκτελούνται είτε βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης και υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων. Ζήτησα την παρέμβασή του ώστε να λυθούν αδειοδοτικά ζητήματα για ορισμένα εξ αυτών, ενώ συζητήσαμε και άλλα τρέχονται ζητήματα.


Ο κ. Χατζηπέρος εξήρε τη σημαντική συνδρομή του Δήμου μας, που αξιοποιώντας το ελάχιστο προσωπικό του αλλά και συνεργαζόμενος με μια αξιόπιστη ομάδα εξωτερικών συνεργατών και συμβούλων, ωριμάζει και αδειοδοτεί τα μεγάλα έργα που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. 

Ήδη ετοιμάζονται οι προγραμματικές συμβάσεις για το νέο γήπεδο στο Μανιτοχώρι (600.000€) και για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας (3.100.000€), ενώ προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών και φακέλων για το δρόμο Μόρμορη (500.000€), τον περιφερειακό δρόμο Ποταμού Αντικυθήρων (285.000€), το νέο Παιδικό Σταθμό στα Λογοθετιάνικα (300.000€) και τη συντήρηση δημοτικής οδοποιίας Κυθήρων (2.000.000€). 

Παράλληλα, η Περιφέρεια ετοιμάζει τη δημοπράτηση του έργου του Γεφυριού στο Μάκρωνα (1.800.000€), ενώ μέσα στο 2017 θα έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για τον ΒΙΟΚΑ της Αγίας Πελαγίας (30.000€) καθώς και οι λιμενικές μελέτες Καψαλίου και Πλατείας Άμμου και τοποθέτησης Ναύδετου στο Καψάλι.

Στη συνάντηση τονίστηκε η δυσχέρεια της διενέργειας δημοπρασιών στα Κύθηρα λόγω του νόμου 4412 και ο Δήμαρχος ζήτηση ισχυρότερη πίεση της Περιφέρειας προς την Κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε ο νόμος αυτός στους μικρούς Δήμους.
---------------------------------
Στράρος Χαρχαλάκης
---------------------------------

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΙΣ -ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ